Dodaj do ulubionych

Zimowe obiady i śniadania

09.01.21, 13:17
Bardziej obiady. Jem non stop to samo i już brak mi pomysłu na dobry, ciepły obiad. Nie mogę jeść różnych rzeczy niestety. Części nie jem bo nie lubię. Pewne rzeczy mogę jeść ale bardzo rzadko.

Co gotujecie zimą?

Nie jem mięsa (ale od czasu do czasu zjem wątróbkę), fasoli, grochu, soczewicy. Tych ostatnich ze względu na alergię. Brokuły mogę bardzo rzadko. Ser żółty też nie za dużo ze względu na alergię, to samo kefiry i maślanki, sery pleśniowe. Nie jem choć bardzo lubię. Cokolwiek z puszki też nie bardzo.

Mam kilka dań, ale już nie mam siły jeść tego samego.

Kocham makarony, lubię wszystkie warzywa,zupy bardzo lubię.

Dajcie parę pomysłów.
Obserwuj wątek
          • redwineiswhatilike Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 14:07
            hanusinamama napisała:

            > A soja? Albo ciecierzyca? Jak bilansujesz białko skoro nie mozesz strączków, ni
            > e jesz miesa, nabiału chyba tez nie mozesz?
            >


            Nabiał mogę. Jem dużo twarogu, jem jogurty, trochę mleka. Kiedyś jadłam dużo strączków i w ogóle bardzo lubię ale niestety wyszła mi alergia na nikiel i kobalt, którą teoretycznie mam całe życie ale na stare lata okazało się, że mnóstwo tego jest w wielu produktach. Teraz już jest ok, długo miałam super ścisłą dietę. Pilnuję, żeby tych zakazanych produktów nie jest za często. Sam produkt nie szkodzi tylko jak mam tego w organiźmie za dużo. Dlatego próbuję na przykład raz na miesiąc trochę soczewicy powiedzmy. A lubię strączki bardzo. Choć po grochu i fasoli potwornie boli mnie brzuch.
      • joana012 Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 13:32
        Ostatnio zrobiłam włoską minestrone, wyszło pycha. Baza to cebula z czosnkiem podsmażone na oliwie z oliwek. Później pokrojone w kostkę marchewka, pietruszka, seler. Po chwili pokrojone w kostkę papryka i cukinia. Do całości pomidory w puszce i bulion. Ja zrobiłam bulion na kurczaku ale można zrobić warzywny. Na koniec brokuły i ziemniaki ale tak na kilka minut żeby nie rozgotować. No i zioła jakie kto lubi. Ja dałam prowansalskie i tymianek, no i sól, pieprz, papryka ostra. Podawać ze startym parmezanem. Zamiast wersji z ziemniakami można dać makaron drobniutki
    • hanusinamama Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 13:55
      U mnie królują zupy: gulaszowa bez mięsa, osttanio grochowka bezmiesa wyszła mi super (e-matka doradziła) no ale to groch, kalafiorowa z koperkiem, krupnik bez miesa z kalafiorem i brokułem, wszelkie zupy warzywne, pomidorówka, ogórkowa, porowa z łososiem, krupnik kurkowy (kurka grzyb nie mięso), krem z kalafiora, "flaczki" zboczniaków.
      Na drugie dania warzywa z kaszą, z ryżem, curry warzywne, makarony stirfry, pampuchy z sosem grzybowym mam jutro, warzywne kotelty a'la mielone oraz boczniak panierowany albo seler panierowany.
      Jutro mam rosół i kotlety z ryby plus warzywa pieczone.
    • klaviatoorka1 Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 14:00
      Moja rodzina, w tym trzech facetów, spędza dużo czasu na powietrzu, więc u mnie zimą są zawsze ciepłe śniadania- jakieś jajka ( na twardo, miękko, sadzone, jajecznice we wszystkich odmianach)
      słodkie omlety z owocami, albo pikantne, z warzywami (cukinia, cebulka, papryka)
      tosty albo grzanki, z dowolnymi dodatkami
      kiełbaski, parówki
      placki ( na kefirze, z płatków owsianych, albo z jabłkami),
      ciepła owsianka, zupa mleczna, kasza manna,
      czasem odgrzana zupa z poprzedniego dnia

      na obiad zimą musi być zupa!
      Czasem zastępuje cały obiad, czasem bywa odkładana na kolację, jeśli było więcej mięcha w obiedzie
      Bezmięsne drugie to bywa makaron ze szpinakiem, albo sosem pomidorowym, albo pesto
      Placki ziemniaczane, kapuściane, cukiniowe, serowe- z jakimś sosem
      Pierogi z rozmaitymi nadzieniami, paszteciki, krokiety - te ostatnie popijane barszczem z kiszonych buraków najchętniej
      gołąbki z kaszą, albo zapiekana papryka lub cukinia z ryżem, w sosie pomidorowym

      Zimą do wszystkich potraw warto dodawać sporo pieprzu, cynamonu, imbiru, curry- to rozgrzewa i dodaje energii


    • magdallenac Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 14:18
      Ja przez całą zimę jadę przepis po przepisie z książek Ottolenghi- Simple, Jerusalem, Plenty. Wiem, że wydał też książki po polsku. Bardzo polecam szczególnie dla wegetarian, chociaż też można znaleźć u niego potrawy z mięsem.
      • taje Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 20:39
        Siostro!! Uwielbiam Ottolenghiego, mam prawie wszystkie jego książki ale najbardziej lubię pierwszą The Cookbook i Simple. Z Simple ostatnio robiłam tatara z pstrąga z palonym masłem i pistacjami i wyszedł rewelacyjnie, podobnie polędwica wołowa z kim chi. Możesz jakiś deser polecić z Simple? Od czasu wizyty w Nopi w Londynie mam obsesję na punkcie jego przepisów a w grudniu kupiłam masę przypraw w jego sklepie online, tak żeby zdążyć przed końcem grudnia (teraz przez Brexit zamówienie czegoś z UK do EU to katastrofa).
          • taje Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 22:08
            Tak, desery w Simple mnie zniechęcają - niestety nie mam maszynki do lodów a tam co drugi przepis to lody albo sorbet. Z Cookbook absolutnie uwielbiam sernik z orzechami macadamia i dwoma rodzajami karmelu. Jakkolwiek gotować bardzo lubię to wypieki to nie jest moja silna strona ale ten deser zawsze wychodzi. Co jeszcze polecasz z Ottolenghiego?
            • canaille Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 22:23
              Ciasto czekoladowe, nawet w wersji uproszczonej. No i florentynki jako przepis nr 1 gdy zostają mi białka. Z Simple lubię chlebek buraczany, frytki/chipsy z batatów albo frytki/kawałki ziemniaków z rozmarynem oraz gnocchi alla romana, ale ja szukam przede wszystkim przepisów prostych i w miarę możliwości podchodzących również dziecku. Trochę też brak mi składników (w "Prosto" co rusz się potykam o te spreparowane cytryny), choć w zatar i sumak się zaopatrzyłam. Kurczak z zatarem (chyba jednak cookbook) kiedyś fajnie mi wyszedł, tylko u nas nikomu kurczaka nie chce się jeść.
              • taje Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 22:39
                O, kurczak z za'atarem z Cookbook jest super, robię go bardzo czesto. Oprócz tego rewelacyjne są kebaby z jagnięciny owijane w grilowaną cukinię - niestety bardzo pracochłonne. To są moje dwa ulubione przepisy z Cookbook (plus sernik z macadamia). Lubię też gnocchi z ricotty (gnudi) owijane w grilowany bakłażan, też pracochłonne niestety. Preserved lemons można kupić na Amazonie albo bezpośrednio na stronie online Ottolenghiego - są chyba w zestawie 10 przypraw/składników z Simple. Z innych bardzo lubię zupę z pistacji z książki Jerusalem i polędwicę wołową z kim chi z Nopi (wcześniej napisałam, że Simple ale to jednak z Nopi). Mam też Sweet ale wszystko wydaje mi się super skomplikowane.
                • canaille Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 22:56
                  Ja akurat z tych leniwych w kuchni, więc zrobię troszkę, a pomarzę o reszcie albo się nią poinspiruję. Kto by pomyślał, że popularna i tania "feta" z supermarketu z tanim oregano z torebki jako dodatek do frytek tak się zgrają? Wygląda jakbym z Ottolenghiego głównie pomysły na frytki brała, ale w sumie sporo tam smażenin i pieczenin.
                  • taje Re: Zimowe obiady i śniadania 10.01.21, 23:14
                    5 min? Nie dla wszystkich, dla mnie na pewno nie. Jeśli mam spędzić x czasu szukając odpowiedniego słoika, sterylizując go i bawiąc się w wekowanie a potem czekać kilka tygodni na efekt końcowy to zdecydowanie wolę przepłacić i gdzieś zamówić. Żurku też nie robię sama ani nie kiszę barszczu, to nie dla mnie.
                    • kk345 Re: Zimowe obiady i śniadania 11.01.21, 12:37
                      Kiszonek się nie sterylizuje i nie pasteryzuje, kiszonych ogórków nigdy nie robiłaś?
                      Słoik (zwykły, litrowy, bez wydziwiania) kiszonych cytryn mam stale w lodówce, jak trochę pustoszeje, to biorę kilka bio-cytryn, szoruję, nacięte na krzyż napełniam solą i wrzucam dopełniając słoik. Koniec roboty, gotowe są po tygodniu, moga w tej lodówce stać i stać.
                      Kiszenie jest najszybszą i najprostszą robotą na świecie, ale jeśli podajesz kiszonki jako przykład praco- i czasochłonnego działania, to rzeczywiście lepiej kupsmile
                      • taje Re: Zimowe obiady i śniadania 11.01.21, 14:43
                        Serio, nie robiłam, rzadko jadam. W takie razie może spróbuję z cytrynami, z Twojego opisu wygląda, że faktycznie nie jest to skomplikowane. Sterylizowanie słoików - np. tutaj znalazłam, że trzeba www.epicurious.com/recipes/food/views/preserved-lemons-231570
      • mja-15 Re: Zimowe obiady i śniadania 11.01.21, 13:14
        To my jesteśmy dziwolągami, bo u nas zupa na obiad nie przejdzie. Rzadko chłopaki zjedzą, jeśli teściowa zrobi.
        Dziś niestety mięsnie - duszone polędwiczki wieprzowe w ziołach w piekarniku z ziemniakami i kiszoną kapustą z marchwią.
        Jutro placki ziemniaczane z sosem czosnkowym i jakąś surówką.
    • kurt.wallander Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 16:53
      A śmietana? Dozwolona? U mnie dzisiaj np. łosoś duszony w sosie śmietanowo-koperkowym. Łososia krótko podsmażam z dwóch stron przed wrzuceniem do śmietany. Do tego ryż i sałata z winegretem.

      Fajne zimowe danie to brukselka smażona z żurawiną, w przepisie jest boczek, ale można z niego zrezygnowac i tez będzie pysznie. Z tego przepisu: www.eintopf.pl/2014/10/smazona-brukselka-z-boczkiem-i-zurawina.html?fbclid=IwAR3Kqsv4hErFGwFjfaYqibb3I2-ECDjlJIx9Yeu9tmUv9BK0I_bs7duelHA

      Jedno z moich ulubionych dań zimowych to kimchi jjigae, ale nie wiem, czy bez mięsa będzie równie smaczne. Przykładowy przepis: www.napaleczkach.pl/2016/11/kimchi-jjigae.html

      Makaron z pieczarkami i kozim serem.

      Lasagne ze szpinakiem.

      Owoce morza jadasz? To różne dania typu paella, zuppa di mare, makarony z mulami itp.

      Risotto z grzybami.

      Pizza s dodatkami jakie lubisz i możesz jeść.

      Placki ziemniaczane z sosem warzywnym (warzywne leczo).

    • purchawka2020 Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 19:09
      Warzywne curry ( mleko kokosowe i przyprawy) z kalafiora, ziemniaków, groszku; łosoś pieczony na ryżu i szpinaku; makarony, sałatki makaronowe ( mozarella, pomidor, pesto); pieczone warzywa korzeniowe, pieczony kalafior z curry, smażone boczniaki ( zamiast mięsa).
    • stara-a-naiwna Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 21:24
      miałam podobny problem
      w kólko jedlismy to samo, bo dzieci innych rzeczy nie lubią

      no i mamy dośc


      teraz (bez jakichś skrajności) obiecałam sobie raz w tygodniu ugotować obiad z "internetu"
      wpisuję np. obiad kalafior, placuszki warzywne, albo co tam mam ochotę , wybieram najatrakcyjnijejsze zdjecie, czytam mniej wiecje jak się robi, czy składniki mi pasują i robię.
      Facet ma też w obowiazku zrobić jedne obiad "inny".

      Jakoś to nas urozmaica.
      Z dziećmi byw rónie - raz zjedli ze smakiem, drugi raz z fochem i awanturą ale ich strata wink
    • solejrolia Re: Zimowe obiady i śniadania 09.01.21, 23:21
      Dziś nagotowałam garnek rosołu drobiowo-wołowego. Ze 3 dni będziemy go jeść smile UWIELBIAM. Jemy często.
      Moja córka lubi spagetti bolognese, i carbonara też, i jadamy średnio raz w tygodniu.
      Średnio raz w tygodniu, raz na 10 dni, pizza.

      A poza tym, co wymyślę, to jest.
      Często kasza (pęczak, gryczana i bulgur).
      Albo ryż (brązowy, basmati). Ziemniaki purre (dla mnie z dnia poprzedniego). Albo ziemniaki odsmażone. Rzadziej makaron.
      Do tego warzywa smażone na patelni lub duszone. Np zestaw cebula, papryka, cukinia. Raz do tego dodam więcej pomidora, innym razem symbolicznie. Raz zamiast cebuli dam pora, za to dołożę brokuła . Raz doprawię curry, i zaleję mleczkiem kokosowym, innym razem te warzywa są chrupkie i z przypraw dam wyłacznie sól i oregano. I w ten sposób za każdym razem jest coś innego. (Czasem podaję z grilowaną piersią , czasem z pieczonym kurczakiem, to schabowy, to pieczeń, to bitki. Ale dla mnie miesa może nie być wink Wtedy jajko. Albo ryby, z folii, lub w panierce. )
      A jeszcze surowe warzywa!
      Powinnam jak najwięcej jeść kiszonek, kapusty kiszonej, ogórków, więc to często taka baza.
      Ale nie tylko, to mizeria, to pomidory ze śmietaną, marchewka z jabłkiem, colesław, kapusty białej też jadamy sporo, nie tylko colesław, po prostu mieszam ją ze wszystkim, lub też podgotowaną robię na słodko-kwaśno. Buraki!- często-jako sałatkę z jabłkiem, cebulą , balsamico i miód, lub w formie carpaccio z serkiem.

      To pierogi, to naleśniki (z dowolnym farszem, i na słodko i na wytrawnie), frittata, szakszuka, ryż smażony z jajkiem i przeglądem z lodówki, burgery domowe,

      Z zup: Pomidorowa (ale od razu wrzucam do miseczek i warzywa i mięso, więc można najeść się).
      Barszcz biały z kiełbaska i jajkiem. Lub zalewajka.
      Barszczyk czerwony z krokietami/pasztecikami.
      Ogórkowa.

      Ostatnio testujemy garnek rzymski, i potrawy jednogarnkowe (np. szynka plus warzyw ile tylko udało mi sie wcisnąć, cebule różne, czosnek, pieczarki, papryka, marchewki, ...)
      Fajne to!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka