flo-bo 14.01.21, 16:02 i jes odpowiedzialna za miłość do książek. Jaka to była dla Was? Ja pokochałam "O psie, który jeździł koleją", czytałam setki razy, wciągnęła mnie na maxa. A potem "Ania z Zielonego Wzgórza" i inne książki tej autorki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sagutxiki Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:05 Pan Samochodzik. Wszystkie a szczególnie Pan Samochodzik i człowiek z UFO. Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:08 Aaa to też wciągnęło mnie na długo 😊ale już trochę strasza bylam wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:11 Winnetou. Akurat nauczyłem się czytać, wyłącznie gazety, i dostałem te książkę. Zanim skończyłem, czytałem biegle. Miałem wtedy pięć lat, i to była pierwsza przeczytana książka. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:22 kokosowy15 napisał(a): > Winnetou. Akurat nauczyłem się czytać, wyłącznie gazety, i dostałem te książkę. > Zanim skończyłem, czytałem biegle. Miałem wtedy pięć lat, i to była pierwsza p > rzeczytana książka. Ambitnie🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:58 I Samochodzik też Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 20:29 Pan Samochodzik! Uwielbiałam! I czytając te książki jako małolata odbierałam go jako niezwykle szarmanckiego. Dopiero potem zdałam sobie sprawę, że był zwyczajnie pierdołowaty😄 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:08 Wladca Lewawu, Puc, Bursztyn i goscie, Kajtus Czarodziej, wszystko Bahdaja i Niziurskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:09 Dzieci z Bullerbyn Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:39 Zdecydowanie nr 1, zresztą do tej pory lubię raz na kilka lat ją przekartkować. Potem "O psie..." i "Od Apeninów do Andów", od 3 klasy rudowłosa Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 19:28 Ja tez. Co ciekawe jako trzecioklasistka uważałam rozdział „ Anna i ja sprawiamy ludziom przyjemność” jako najnudniejszy w całej książce. Jak czytałam książkę kilka lat temu dzieciom, na tym rozdziale płakałam ze śmiechu, a moj syn krzyczał na mnie zebym przestała, przecież to wcale nie jest takie śmieszne. Moje dzieci tez kochają ta książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
masz_ci_los Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 20:20 O tak, uwielbiam ten rozdział jako dorosła! Chyba fakt, że dodatkowych sensów dodała tu dorosła perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 21:14 ja uwielbiam wątek z Kerstin! Albo wiśniowa spółdzielnia i gdy szły po kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej (cukierki ślazowe!), albo wątek z nocowaniem w stogu...w sumie to wszystkie wątki kocham. Chyba zaczną czytać 5 letniemu synowi! Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 21:29 Ja po dziś dzień używam tego określenia na kiełbasę, którą jada mój mąż. Jak latem byliśmy pod kwarantanną wysłałam rodzicom listę zakupów z pozycją "kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej", a potem rodzice dzwonili z pretensjami, że nie napisałam jak człowiek, ile konkretnie tej kiełbasy i skąd oni mają wiedzieć, jak duży kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 21:49 Kolifink! Kolifink! Odpowiedz Link Zgłoś
masz_ci_los Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 22:37 >Chyba zaczną czytać 5 letniemu synowi! Ja też nie mogłam się doczekać i mojej córce czytałam jeszcze nawet przed 5. urodzinami Do szkoły poszła już znając fragmenty na pamięć, bo pokochała zupełnie jak ja i kiedy ja już się poddałam, to córka tłukła audiobook. Polecam wydanie naszej księgarni: większy format, twarda oprawa i przepiękne, duże ilustracje. Świetne dla młodszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:10 "Gniade, kare, kasztanki" , "Mały Bizon" i "Ten obcy" Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 19:29 „mały bizon”‚czytałam, znalazłam na strychu książki taty z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 19:33 Tak, to była vwłaśnie książka mojego taty Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 19:43 Była tam jeszcze „dzika mrówka i tamtamy” i druga cześć tejże, tytułu nie pamiętam. Zachorowałam na podróżowanie po tej lekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 20:59 Dzika Mrówka pod żaglami i Dzika Mrówka i jezioro złotego lodu. Części było jeszcze więcej chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 21:01 O Dzięki! Poszukam dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:10 Dzieci z Bullerbyn W późniejszym dzieciństwie My dzieci z dworca zoo Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:12 Dzieci z Bullerbyn , Pollyanna , Mała księżniczka , cała seria o Ani Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:11 Przygody detektywa Tutama - Jerzy Kierst, Dzieci z Bullerbyn, Karolcia. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:12 I Bahdaj-Uwaga czarny parasol, i coś Joanny Chmielewskiej dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:13 Trochę później książki Hanny Ożogowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:15 Zdecydowanie "Mała księżniczka". Wyobrażałam sobie, ze jestem Sarą Crewe Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 19:05 U mnie tak samo. Czytałam tę książkę wiele razy jako dziecko, za każdym razem zalewając się łzami przy odnalezieniu ojca. Rok temu jako stara baba oglądałam film i ryczałam jak bóbr. Poza Małą księżniczką - Ania z zielonego Wzgórza i cała seria po kolei, przeczytałam całość kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 22:19 grey_delphinum napisał(a): > Zdecydowanie "Mała księżniczka". Wyobrażałam sobie, ze jestem Sarą Crewe O, Mała księżniczka przeczytane miliony razy. I Karolcia❤ , Tajemnica zielonej pieczęci, 5 dzieci i coś oraz ukochany Runo. I jeszcze Filonek Bezogonek. To ścisła czołówka. Poza tym: Oto jest Kasia, Bahdaj, Pan Samochodzik, Tomek Wilmowski, seria o Tumbo, Dzika Mrówka, Mary Poppins. Uwielbiałam też książki Sieglinde Dick Dżokej Gerlinda i Ostatnia przeszkoda. Nieraz wracam do nich. Pokupiłam sobie na allegro niektóre ulubione z dzieciństwa, których nie miałam na własność. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:16 Filonek Bezogonek Tajemnica zielonej pieczęci Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:31 O tak, te dwie tez! W ogole wszystko Ozogowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:35 Też Filonek Bezogonek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:17 Absolutnie pierwsza, którą pamietam, która mnie wciągnęła jeszcze czytana przez ojca (znałam na pamięć, protestowałam jak próbował czytać na skróty i dla niej nauczyłam się czytać) to była "Marysia z II klasy" Zofii Jasnoty Pierwsza czytana samodzielnie: Dzieci z Bullerbyn Kolejna-Ania Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:13 Dzięki! Właśnie kupiłam "Marysię..." dla synka. Oboje uwielbiamy takie retro ksiąźki a on akurat jest w 2 klasie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:20 Jeszcze jest druga część: "Szare i świąteczne dni Marysi" Ty tam pewnie znajdziesz klimat swojego dzieciństwa, jeśli miałaś okazję wychowywać się na blokowisku Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:22 Boże, prawdopodobnie bym już nie żyła gdybym musiała przeczytać "O psie, który..." setki razy Zabiłabym się własną pięścią. U mnie to była książka nielegalnie podebrana od rodziców- Młyn nad Flossą. Połowy relacji między bohaterami nie zrozumiałam Ale zrobiła na mnie wielkie wrażenie. A potem wzięłam kolejną, która była dla mnie za dorosła - Bunt długich spódnic. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:22 Po psie, ktory jezdzil koleja to tak ryczalam, ze wiecej niz raz bym tej ksiazki nie przezyla Pierwsza ksiazka czytana samodzielnie, ktora mnie wciagnela to byli "Najmilsi", jskies 5 lat mialam wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
olkkaa_99 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:01 Bułeczka Mikolajek Bajka o dwoch Dorotkach Panna Nikt Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:24 Mieliśmy w domu bardzo dużo książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" i na pewno te czytałam jako pierwsze. Nawet mam taki obraz przed oczami: leżę na kanapie z tymi książkami. Najpierw czytała mi je mama, a jak była zajęta, oglądałam je sama, a że tekst znałam na pamięć, to chyba obrazy liter nakładałam na znany sobie tekst - i tak nauczyłam się czytać. Teraz myślę, że tak właśnie musiało być, bo nikt mnie świadomie nie uczył, a umiałam to robić, gdy miałam ze 4 lata. Ot, historia jak z "Matyldy" Dahla. U mnie też za miłość do książek odpowiadała NUDA, a nie konkretna książka. Moje dzieciństwo przypada na początek lat 80. Niewiele było do roboty, więc się czytało. Niektóre rzeczy czytałam mnóstwo razy. Na przykład "Oto jest Kasia". To mogła być jedna z pierwszych większych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:56 O właśnie, kochałam tą książkę! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:06 ja podobnie mamuska przy czytaniu sie spieszyla, omijaja tekst (znalam, bo tatko czytal dokladnie i uwaznie) az w koncu nauczylam sie czytac gdzies tak okolo 5lat babcia byla zapalona bibliofilka, jej przyciolka byla kierowniczka biblioteki i zostalam zapisana do tejze poza regulaminem pamietam mine pani bilbiotekarki, kiedy po wypozyczeniu dwoch ksiazeczek wlasnie z serii 'poczytaj mi mamo' w tym samym dniu poszlam oddac i pozyczyc nastepne, co sie kobieta natlumaczyla, ze nie moge oddac w tym samym dniu! ale zmiekla Dzieci z Bullerbyn, Karolcia, Mala Ksiezniczka, Tajemniczy Ogrod, seria Nesbit o 'cos' Ania, no klasyka za to szczerze mie wkurzala Pippi i Pollyanna Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 15.01.21, 00:33 Ja do dziś pamiętam scysję z bibliotekarką szkolną, która w I klasie odmówiła mi wypożyczenia Ani z Zielonego Wzgórza, bo jestem za mała. Z płaczem zrelacjonowałam zdarzenie mamie, poszła z interwencją i książkę dostałam Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:25 nie pamiętam już, które mama czytała, które ja sama, z czytanych mi, to były Dzieci z Leszczynowej Gorki, Dzieci z Bullerbyn, I w sto koni nie dogoni, baśnie i bajki. Potem wsiąkłam w Anią, Pana Samochodzika, w Tomki Szklarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:26 Nie Tomka, a Marka oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:42 Chyba Alfred Szklarski. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:50 Alfred Szklarski napisał serię książek o Tomku Wilmowskim. Dlatego pewnie "Tomki". Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:12 Sorry, moja wypowiedź miała być erratą do mojego własnego posta niżej. Chodziło o MARKA Piegusa, nie Tomka, jak napisałam. Jakoś sie dziwnie podpięłam i wyszła głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:25 malia napisała: > nie pamiętam już, które mama czytała, które ja sama, z czytanych mi, to były D > zieci z Leszczynowej Gorki, Dzieci z Bullerbyn, I w sto koni nie dogoni, baśni > e i bajki. Potem wsiąkłam w Anią, Pana Samochodzika, w Tomki Szklarskiego Uwielbiałam Dzieci z leszczynowej górki! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:26 Nie wiem, która była pierwsza. Takie, które wciągnęły we wczesnym dzieciństwie to seria o Tapatikiach, "Przygody Tomka Piegusa", "Uwaga, czarny parasol", "Przygody w krainie chryzantem", "Mała księżniczka" (ale to chyba później.) Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:26 "Mikolajek" w pierwszej klasie ,od tego momentu zaczelam czytac wszystkie ksiazki danego autora Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:34 karolcie I dzieci z bullerbyn o to obwiniam no I cala anie, samochodzika ale te pierwsze to byly zdaje sie pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:33 Czytałam bez przekonania do przełomu II i III klasy szkołu podstawowej. Aż trafiłam na Czarnoksiężnika z krainy Oz. I wtedy wsiąkłam bez reszty w czytanie książek. Wcześniej miałam uraz do czytania, gdyż mój ojciec, gdy siostra poszła do szkoły*, postanowił nauczyć czytać i młodsze dziecko. No i nie dałam rady. Pamiętam stronę elementarza na której się zatrzymałam i nie mogłam jej przejść. Siostra ode mnie starsza o przeszło 3 lata No cóż, nie byłam genialnym dzieckiem Siostra poszła do szkoły w wieku 7 lat. W wieku 6 lat czytała już samodzielnie. Nie było wówczas zerówek. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:34 Nie pamiętam, czy pierwsza, ale w czołówce: "Tajemnica zielonej pieczęci" Hanny Ożogowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:03 Tajemnicę zielonej pieczęci czytałam kilka, jak nie kilkanaście razy, to była moja ukochana książka. Szczerze mówiąc nie kręciły mnie bajeczki, rozkręciłam się dopiero na literaturze dla nieco starszych dzieci, a popłynęłam na tych dla młodzieży, o młodzieży. Wtedy też zaczęłam czytać wszystko, jak leci.Nie pamiętam, czy była to 6 czy 7 kl, zaliczyłam Żeromskiego (myślę, że był to metr bieżący, pamiętam granatowe, płócienne okładki), a potem Prusa. Kiedyś książki się subskrybowało i kupowało kolekcjami. W moim rodzinnym domu szafy napchane były książkami, ułożone alfabetycznie. Ojciec, który był prawdziwym molem książkowym, pewnie do połowy nawet nie zajrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:36 Jak miałam 10 lat przeczytalam "Eden" Lema 😁 Potem było Solaris a potem już na dlugo wciągnęło mnie sf. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:50 milupaa napisała: > Jak miałam 10 lat przeczytalam "Eden" Lema 😁 Potem było Solaris a potem już na > dlugo wciągnęło mnie sf. Podziwiam. Najgorsze z lektur co wspominam to "Opowieść o pilocie Pirxie" 🤣Jedynie to przeczytałam Lema i od tego czasu nie cierpię. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:07 Pirx był moim pierwszym dziecięcym sf. I pokochałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 20:56 Pirx mnie znudził 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:56 Dla mnie Lem jest najlepszym pisarzem sf. Pierwszy był Obłok Magellana", oczywiście Pirxy, Solaris ale i późniejsze, np "pamiętnik znaleziony w wannie" są super. A opis społeczeństwa radzieckiego w Wielkim Guslarze pamiętam jak ze Szpitala chorych na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 15.01.21, 11:37 Ale Wielki Guslar to nie u Lema. Kirył Bułyczow o ile pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:39 Zapomniałam, cała Jeżycjada Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:40 Ronja, córka zbójnika. Czytałam 18 razy w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:46 Tak, i bracia Lwie Serce. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 22:07 A znasz „Krystynę, córkę Lawransa”? Powinna ci sie spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 22:24 wkswks napisał(a): > A znasz „Krystynę, córkę Lawransa”? Powinna ci sie spodobać. Świetna książka, ale czytałam ją już jako dorosła osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 15.01.21, 11:44 Trafiłam na ta książkę dzięki Małgorzacie Musierowicz. W latach 90’tych w jakiejś lokalnej poznańskiej gazecie miała rubrykę o polecanych książkach. Tam właśnie była „Krystyna”. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:41 Nie byłam typową ematkę i nie umiałam czytać w wieku lat 5. Zanudzałam mamę i babcię, aby mi czytały. Miałam lat 7 i nie za dobrze czytałam sama. Mama, znudzona moimi błaganiami, podkręciła mnie i dała mi książkę: "Awantury mojej córy". I poszło! Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 20:37 "Awantury" mają kontynuację, "Przyjaciółki z Vb". Zaczytałam tę ksiąźkę na śmierć, tak ją lubiłam! Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:42 Pierwsza co mnie wciągnęła po uszy to "Baśnie Andersena" w wersji dla dorosłych, czyli pierwsza duża samodzielnie przeczytana, gdzieś w II klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:45 Oj, oczywiście, czy mówisz o tym grubym tomie oprawionym w czerwone płótno? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:32 Nie, mała, gruba, oprawiona w białe płótno z niebieskimi napisami. archiwum.allegro.pl/oferta/basnie-hans-christian-andersen-1971-pierwsze-wydan-i9311052075.html Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:23 Też właśnie tę rodzice mi czytali. To była pierwsza książka jaką mi czytali w ogóle. A cała seria klasyki z tej serii wciąż jest w bibiotece taty Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 18:31 O , miałam tę samą. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:43 Ożogowska: Ģłowa na tranzystorach Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:47 Niestety nie wiem, która pierwsza. Dzieci z Bullerbyn? Któraś z książek Ożogowskiej? Czy jakiś zbiór baśni..pojecia nie mam, która pierwsza była, u nas w domu było zawsze bardzo dużo książek, bajki najpierw czytala mi mama do poduszki, potem czytałam już sama. O psie, który jeździł koleją nie pisze, bo to już chyba miałam 8 lat, a czytałam o wiele wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "wciąg 14.01.21, 16:49 „Złota kula” Hanny Ożegowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 16:57 Ożogowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Pierwsza książka, która w dzieciństwie "w 14.01.21, 17:13 Bardzo lubiłam tę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama