piataziuta 15.01.21, 19:02 Tylko nie makaron i nie pierogi, pliz! Nie mam weny. Jadłonomia mi się znudziła. Musaki, lazanie, tortille, quesadille, też. Zjadłabym jakieś wege kotlety, najlepiej takie jak z polskiego baru mlecznego. Co jecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wapaha Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:03 Ja dzisiaj miałam "hamburgera" - bułka pszenna z opiekacza, jajo sadzone z miękkim żółtkiem-rukola,pomidor,ogórek papryka, sos . x 2. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:08 Lubię, ale dopiero jadłam. U mnie zamiast jajka burger słonecznikowy z lidla. Spoko jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:35 piataziuta napisała: > Lubię, ale dopiero jadłam. > U mnie zamiast jajka burger słonecznikowy z lidla. Spoko jest. Ziuta, a próbowałaś burgerów z rossmana ? całkiem spoko są, możesz podrasować swoimi przyprawami. Racuchy tez ok ( tez podrasowałam). Super "na czarną godzinę"- szybki obiad- wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:26 Nie próbowałam, bo do rossmana chodzę raz na rok, od kiedy się nie maluję. Ale gdy będę, rzucę okiem! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: co na obiad wege? 16.01.21, 11:41 alfa36 napisała: > A skład? Racuchy - Mąką jaglana preparowana termicznie (51,8%), jabłko suszone (17,3%), skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, cynamon (1,3%). Burgery -Mąka orkiszowa preparowana termicznie (40%), orkisz ekspandowany łamany (20%), siemię lniane (18%), papryka czerwona suszona (7%), pomidor suszony, przyprawy [sól, czosnek, natka pietruszki, papryka słodka, bazylia, oregano, chili]. ( Mąka orkiszowa preparowana termicznie (40%), orkisz półekspandowany łamany (17%), mąka z ciecierzycy (10%), siemię lniane, szpinak suszony (6%), cebula suszona, przyprawy [czosnek, sól, natka pietruszki, pieprz czarny].) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:08 Kotlety z buraków i kaszy jaglanej! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:09 No nie wiem, w barze mlecznym takich nie dają. Jeśli się nie kocha buraków, też będzie smakowało? Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:13 Twój organizm podświadomie chce powiedzieć, że chce tłuszczu i czegoś smażonego Placki? A może plastry cukinii panierowane w jajku i bułce tartej? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:18 Nie mam pojęcia, kocham buraki miłością wielką ❤️ Jak nie lubisz to może z soczewicy czerwonej? Przyprawione czosnkiem, majerankiem, smażoną cebulką i np drobno posiekanym suszonym pomidorem dla umami? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:08 Raz zrobiłam z soczewicy zielonej i nie byłam zadowolona. (Ty mi zrób i dej . Jadłabym!) Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:09 Chilli sin carne, szakszuka, zapiekanka ziemniaczana, sałatka z ciecierzycy Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:10 chili sin carne wczoraj było ale zapiekanka ziemniaczana! ooo dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:24 Quiche z roznymi warzywnymi wsadami. Wegetarianskie kulki z IKEA. Wok : warzywa i makaron sojowy. Wraps z roznymi nadzieniami. Golabki z pieczarkami i ryzem. Soczewica z ziemniakami i marchewka w sosie pomidorowym. Pizza. Zapiekanka z cukinii pod beszamelem. Cykoria braisée pod beszamelem lub sosem serowym. Penne ze swierzym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z sosem serowym. Itp itd. Tosty, zapiekanki, panini. Zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:42 soczewica z ziemniakami i marchewką - w jednym garze, dobrze rozumiem? ciekawe połączenie Odpowiedz Link Zgłoś
kokomaroko Re: co na obiad wege? 17.01.21, 12:52 Pycha jest 😊 Małż woli bez pomidorów, ale ja wybieram z pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 17.01.21, 13:00 soczewica czerwona i ma się rozpaść czy taka która się nie rozpada? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:09 curry warzywne ze szpinakiem, ziemniakami, groszkiem, imbirem, czosnkiem, papryczką chili, w mleku kokosowym. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:12 Przeczytałam "curry" i już się miałam żachnąć, ale z ziemniakami i groszkiem? Jak samosy! Bardzo fajny pomysł, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:31 Miałam wczoraj takie curry, tylko zamiast szpinaku do ziemniaków i groszku była brukiew- niebo w gębie Kotlety jak z baru mlecznego mogą być z ziemniaków gotowanych i pieczarek, ziemniaków i kapusty itp. A jak nie z baru- falafel. Mnie się jeszcze nigdy nie znudził Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:36 A jak już mowa o ziemniakach, takie robiłam, niezłe jest kuchnialidla.pl/arabska-salatka-ziemniaczana A takie( bez ziemniaków) zamierzam zweganizować, gdy dorwę brukselkę kuchnialidla.pl/arabska-salatka-ziemniaczana Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:09 Wizja kotletów z ziemniaków mi się podoba! Falafel się znudził . Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 17.01.21, 16:32 dzisiaj robię twoje curry trochę mi za rzadkie wyszło, próbuję trochę zredukować Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:10 Nie umiem w placki (trauma początkującej kucharki). Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:20 Fajne też są placki ziemniaczane pół na pół z cukinią ale to robię raczej latem. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: co na obiad wege? 15.01.21, 19:41 Placki ziemniaczano-cukiniowe (z czochem) polane jogurtem naturalnym i posypane pokruszonym serem feta Wege ramen z tofu i jajem Wszelkiej maści zupy-kremy do ktorych dodaje pół szklanki soczewicy (podaję z pajdą chleba) Kotlet z czerwonej fasoli i słonecznika, do tego ziemniaki i buraczki Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:17 Moja największa trauma od kiedy przeszłam na jaroszyzm, to tantamen ramen z mięsa wegańskiego z lidla. Ramenów w życiu zrobiłam już sporo, ale po tym ostatnim mam taki wstręt, że już samo słowo "ramen" mnie odrzuca. Zupami to żyję (wczesne popołudnie bez zupy się nie liczy) i daję radę. Dzisiaj krem cukiniowo-pomidorowy z kostkami grzanek czosnkowo-cząbrowych. Kotlety z fasoli czerwonej brzmią fajnie. Może być z puszki fasola? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:03 Tak, ja dawałam z puszki i było luksus. Mielisz całą puszkę z połową szklanki namoczonego słonecznika, do tego leci cebulka i czosnek, jak chcesz ą ę to pare suszonych pomidorów, sól i przyprawy (kumin, chilli, wędzona papryka). Jak będzie rzadkie, to parę łyżek bułki tartej załatwia sprawę. Aha, mogą się rozpadać przy smażeniu, żeby temu zapobieć - dorzuć łyżkę skrobii ziemniaczanej albo po prostu jajo/glut z siemienia lnianego. Są dobre i na zimno i na ciepło. Zimne czasami rzucam na pajdę chleba i rozklepuje, na to sos bbq, cebula i korniszony. Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:10 Czytałam o patencie na takie kotlety. Zawija się je w papier ryżowy. Podobno się nie rozpadają i można grillować Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:31 ja będę piekła na papierze w piekarniku (dodam i mąkę ziemniaczaną i jajko jeśli będzie trzeba) nie znoszę smażyć na głębokim tłuszczu (czas i smród w domu i smak i w ogóle) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:29 dzięki! czerwoną fasolę nawet mój facet uwielbia (w przeciwieństwie do cukinii), więc na pewno skorzystam z przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:00 Kotlety z brokułów z kaszą jaglaną z Kwestii smaku są pyszne I z innej działki - zapiekana ugotowana kasza gryczana z twarogiem pokruszonym, podsmażoną cebulką, mogą być podduszone pieczarki, śmietana, jajko Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:42 za brokuły podziękuję ale za kaszę dziękuję! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:05 Ja też mam mało pomysłów. Dość lubię takie: Zetrzeć kalafior i marchew na tarce, por drobno pokroić. Wymieszać. Dolać trochę ciasta jak na naleśniki, żeby się zlepiło. Usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu na papierze. Jeśli smażę je wcześniej (bo zazwyczaj robię dużo), to potem wykładam na blachę i podgrzewam w piekarniku. Są słodkawe, bardzo dobre. Robię do nich jajo sadzone i jakąś surówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:08 Soję ugotować, tak, by po ugotowaniu bylo tego z 3,4 szklanki, zmielić dodać to, co do kotletów mielonych- czyli jajko, cebulkę smażoną, czosnek, majeranek sól, pieprz. Fprmować kulki jak kotlety mielone, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Kotlety dobrze doprawione smakują jak mięsne, jeżeli komuś zależy na smaku Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:07 soja jest bardzo niezdrowa - ze względu na proces hodowli pogugluj Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:33 piataziuta napisała: > soja jest bardzo niezdrowa - ze względu na proces hodowli > pogugluj Ze co?Że Roundup? Przecież zdementował to niezależny badacz i biolog- pan Łukasz Sakowski. Roundup jest bardzo zdrowy. A tak poważnie, chyba można dostać soję bio, przynajmniej jest tam, gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:28 Otwieram wiesz ktora ksiazke i widze kotleciki z groszku i fety z zaatarem i mieta (na jajkach i ricoccie oraz z mala iloscia maki); jadlam tez te jajka ze zdjecia, z porami, szpinakiem i feta - dostaly 5 od wszystkich, co nie zdarza sie nigdy😛 Z baru mlecznego to chyba jajeczno- ziemniaczano- kalafiorowe lub ziemniaczano- rybne z sosem tatarskim, tez lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:47 dej! tak, ziemniaczane kotlety dzisiaj królują w mojej głowie i na forum będą! ...tylko które? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:34 Dziś miałam frytki, jajko sadzone i sałatkę słodko-kwaśną z ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:41 No jak z baru mlecznego to kotlety jajeczne Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:42 Jak masz ochotę na żarcie z baru mlecznego to: racuchy z jabłkami, placki ziemniaczane, leniwe kluski/pierogi z masełkiem i cukrem, kopytka z sosem grzybowym, choć ja wolę podsmażone na maśle, łazanki, naleśniki z twarogiem albo jabłkami, krokiety z kapustą i pieczarkami, gołąbki w wersji bezmięsnej, ziemniaki z koperkiem plus jajo sadzone, knedle ze śliwkami, szare kluski, jajka na twardo w sosie chrzanowym/musztardowym. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:10 gołąbki bezmięsne! ale ktoś tu pisał już, że to biały kruk! osobiście robiłam raz, ale nie dobrałam odpowiedniej kapusty kilka wyszło pięknie, reszta nie miała odpowiednio dużych liści niemniej, w smaku -fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:45 Zboczniaki a la flaczki. Serio, doskonałe. Właśnie wczoraj i dzisiaj zjadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:20 Jadłam ostatnio. Potem boczniaki pibil i boczniaki na razie odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:31 www.jadlonomia.com/przepisy/meksykanskie-boczniaki-pibil/ zjadliwe, ale szału nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:42 Kurwa, Ziuciu, ile się musiałem naszukać, że pibil to właściwie sposób pieczenia obojętnie czego, zawiniętego w liście bananowe, w gorącym popiele. Metoda znana wcześniej, niż pieczenie kartofli na polu w łęcinach. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:35 a to tego nie wiedziałam ja tam nie szukam tak daleko - jadłonomia, ematka, albo resztki z lodówki ale dobrze wiedzieć, eat wciąż - boczniaków z przepisu, który wyżej wkleiłam, nie polecam aż tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:37 pieczone ziemniaki z pola z to bym zjadła...echhh Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: co na obiad wege? 15.01.21, 20:51 www.blendman.pl/przepis/kotlety-bezjajeczne-z-kaszy-jaglanej/ Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:12 Jeśli się nie boisz kalorii i masz zdrową wątrobę to zrób fuczki a do nich jogurtowy sos koperkowy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:22 A co tam wątrobie może zaszkodzić? Jeśli chodzi o to, że trzeba je długo smażyć w głębokim tłuszczu, to nie lubię takiego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:55 Nie trzeba ich smażyć długo ale smażyć w ogóle. Poza tym one są z kiszonej kapusty, więc dla kogoś to może być zbyt ciężkie, tak samo jak zwykle placki ziemniaczane. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:38 placki ziemniaczane są ciężkie, bo się je smaży dość długo na dużej ilości oleju Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:41 Korzystanie z propozycji nie jest obowiązkowe. 😊Eot. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:03 wiem, doceniam mimo wszystko dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:42 Jak wrzucasz na gorący olej to krótko i nie nasiąkają. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:47 No pewnie, dodatkowo je odkładam na papier żeby odsączyć, ale jednak połączenie smażone +kiszona kapusta może być dla kogoś zbyt ciężkie, więc wolałam uprzedzić i tyle .😊 Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:16 Może kotlet jajeczny albo z jajka i ugotowanego ryżu, z zieloną pietruszką i przyprawione to na ostro. W Rossmannie były takie wege burgery w proszku, można po prostu zrobić z tego kotlety. Ja robię dynię piżmową i bataty, pokrojone, przyprawione, trochę oliwy i na 20 minut do piekarnika. Bardzo lubię. Takie jakby frytki. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:35 ja polecam frytki z piekarnika z prawdziwych ziemniaków wystarczy wypłukać z surowych pokrojonych ziemniaków skrobię w zimnej wodzie, zalać je wodą z cukrem na godzinę, osuszyć dokładnie i piec z odrobiną oleju i przyprawami ok 50 min pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:58 Zalanie wodą z cukrem to płukanie skrobii? Czy wcześniej wypłukać jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 02:11 nie, frytki zalewa sie woda z cukrem zeby niby byly chrupiace i sie ladnie przyrumienily, nie stosuje ale widac patent ciagle w uzyciu Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:41 Tak, chodzi o reakcję Maillarda. I wychodzą chrupiące i rumiane. Czy bez cukru wyjdą równie chrupiące - nie sprawdzałam. Pewnych świętości się nie szarga. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 14:55 wyjda, wyjda jak smazylam klasycznie, w glebokim tluszczu, we frytownicy to system podwojny stosowalam, wyplukane, obsuszone frytki do goracego oleju tylko zeby zmiekky, odsaczenie tluszczu i ponowne smazenie, cudo wychodzilo, woda z cukrem mnie nie przekonala teraz w beztkuszczowej robie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 15:37 frytura to co innego ja piekę z piekarniku tylko z odrobiną oleju Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 16:12 a to piekarnika do frytek nie uzywam Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:45 a ja nie używam dużej ilości oleju - bo mi to śmierdzi i nie mam sumienia (stąd też problem z plackami i kotletami - nie wszystko dobrze wychodzi w piekarniku i na skropionej oliwą patelni) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:07 mnie tez smierdzi i zeby tylko w kuchni przy przeprowadzce (przez kilka miesiecy bylo gospodarstwo na dwa domy) kupilam frytownice beztluszczowa delonghi (w nowej chalupie nie bylo piekarnika) i sie polubilysmy 😊 frytki wychodza ok, mrozone tez (kupuje bez oleju palmowego), warzywa z grila super wychodza, placki wszelakie, kurczak byl dobry (raz na ruski rok zrobie), pieklam w tym 'chleb', pizze, serniki ale i tak tesknie za frytkami z frytownicy klasycznej (obrotowa mam), tylko ten zapach... o moczeniu w wodzie z cukrem wiem od dawna, jeszcze za czasow preznego forum kuchnia, ale jakos sie nie przekonalam Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:50 frytownica beztłuszczowa brzmi ciekawie gdyby nie to, że oszczędzam gadżety bo plastik i ślad węglowy (nie mam nawet mikrofalówki), to chyba bym się skusiła Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 17.01.21, 00:01 mikrofalowka to nasz wrog 😋 nie mam, nie lubie jedzenia z mikrofali a beztluszczowka swoj slad weglowy splaca, mniejszym zuzyciem pradu, nie odpalam dla trzech porcji frytek 4czy5tys wat tylko 1800 i krocej sie pieka niz w piekarniku i tak naprawde to az tak eko nie jestem, choc jakies zaslugi mam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 17.01.21, 11:53 Ja też nie jestem bardzo eko, bo to trudne. Ale jakby każdy dbał o te kwestie w podstawowym stopniu, na tyle ile może, to na świecie byłoby dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:26 Wcześniej dokładnie wypłukać w zimnej wodzie - tak żeby przestała być mętna. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 01:05 Ziemniaki składają się ze skrobi. W ten sposób możesz najwyżej wyosmozować wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:29 Chodzi o wypłukanie skrobi z powierzchni pokrojonej frytki. Zamiast negować, spróbuj. Pyszne są, chrupiące i nie tak tłuste jak te z frytury - za to dużo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:12 50 min. w ilu stopniach? Wypróbuję ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:55 przepis pochodzi stąd: www.karointhekitchen.com/wege/sposob-na-chrupiace-frytki-z-piekarnika-plukane-moczone-w-slodkiej-kapieli-i-tylko-z-odrobina-oleju/ przekonała mnie ogromna ilość wyprodukowanego z pietyzmem tekstu, który autorka dorobiła do pieczenia ziemniaków 😂 i sprawdziło się, polecam po wielu próbach i konsumpcjach, piekę w 220 stopniach i cały czas z termoobiegiem - bez termoobiegu jest więcej wilgoci w piekarniku nie mogę się zdecydować też na typ ziemniaków gdy robię z tych do gotowania (typ b) facet mówi "te są najlepsze" potem robię z mączystych (typ c) facet mówi "te są lepsze od poprzednich" potem znowu b, a on znowu "te są najlepsze" 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:05 Tylko krowa nie zmienia poglądów. Thx Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 17.01.21, 12:16 dzięki, miło obejrzę sobie w necie ten air fryer Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: co na obiad wege? 17.01.21, 15:32 byl nawet ostatnio watek: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171038068,171038068,Air_Fryer_frytkownica.html Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:17 Kotlety ziemniaczane, kotlety z jajek, kotlety z selera. Do tego puree ziemniaczane i jakąś trawa. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:18 Naleśniki z dżemem. Naleśniki z lodami. Naleśniki z serem i sosem truskawkowym. Naleśniki z sosem grzybowym. Racuchy z jabłkami. Krokiety. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:46 O krokiety, bardzo dobry pomysl ♥️♥️♥️ Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:18 U nas dzisiaj byly pulpety jaglane ervegana, pure i suroweczki przerozne. Wczoraj to samo tylko wiecej pupetow + tzatziki ale bez ziemniakow, przedwczoraj barszcz ukrainski, jutro kopytka z sosem grzybowym i pewnie buraczki albo kapusta kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:30 barszcz ukraiński! tego chyba nigdy nie robiłam hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:39 Polecam barszcz ukraiński firmy Dworek. No chyba, że się nudzisz Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:42 Nie, dobry jest. I zawsze można doprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:42 Serio? To ci pozostają jeszcze wszystkie tradycyjne zupy z kawałkami, a nie kremy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:09 Serio. Jakie? Od kiedy jestem wege oprócz kremów robię barszcz czerwony, barszcz biały, grzybową, grochową, pho, harirę, ogórkową, kwaśnicę, minestrone, flaki z boczniaków, a kalafiorowej i jarzynowej nie znoszę. Zamiast polskiej pomidorowej robię włoską. Zapomniałam o czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:46 Fasolowa, kapuśniak, barszcz ukraiński, botwinka, szczawiowa, grzybowa, pieczarkowa, gołąbkowa, kapuśniak ze słodkiej kapusty, krupnik (aczkolwiek nie wiem czy wyjdzie bez mięsa), czosnkowa (moja ulubiona), marchewkowa. Tyle mi się na szybko przypomniało, ale moi zupowi. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:49 No i ulubiona zupa mojego syna z przedszkola której zjada tam po 3-4 porcje na raz. Pomarańczowa, z małymi białymi fasolkami i listkami. Order z ziemniaka dla tego kto zgadnie co to może być Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:53 Aha, tu gdzie mieszkam jest jeszcze buraczkowa, coś pomiędzy barszczem, a botwinką. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:14 jak z pomarańczowa z białą fasolową (guglowałam, wierz mi ) nie jest fasolową, to nie wiem czym może być Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:44 No ja też nie wiem, dlatego mu nie mogę ugotować i nie tylko pomarańczowa z fasolkami, ale jeszcze listki mają być Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:55 przeszła bym się do przedszkola i zapytała kucharkę o przepis, a potem wręczyła w podziękowaniu czekoladki Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 17:56 Ja robię grecką fasoladę i dodaję przecieru pomidorowego. Dodatkowo daje się sporo pietruszki zielonej. I faktycznie wychodzi pomarańczowa ( ze względu na fasolę ma inny odcień niż pomidorowa) no i ma listki No i jest pyszna, no i wege bo bez mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:41 no to chyba jesteś na drodze do wygrania orderu z ziemniaka ciekawe co na to dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:08 Zupa krem z dyni z groszkami ptysiowymi, posypana natką? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:10 Albo krem z pomidorów z bazylią... "Pomidorowa tylko taka czerwona" to był u nas.....barszcz ;p A w ogóle to jest przecież menu tygodniowe, albo mail z prośbą jaka zupa była dziś na obiad... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:15 ginger.ale napisała: > Zupa krem z dyni z groszkami ptysiowymi, posypana natką? > Eeee takich rarytasów to im raczej nie dają Pewniej coś banalnie prostego typu fasolowa z przecierem jak dziewczyny wyżej piszą Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka100 Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:52 Pomidorowa/dyniowa zupa-krem z groszkiem ptysiowym i bazylią lub pestkami? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:10 szczawiowa! o borze (ale szczawiu w lidlu nie ma!) Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:53 Dobra, tresciwa zupa na zime. Ja zwykle robie w komplecie z bigosem weganskim z jadlonomii, bo tak normalnie to kapusty bialej w lodowce nie miewam. Bigosik tez polecam. Lista produktow dluga ale oplaca sie podjac wyzwanie. Jak sobie taki komplecik nagotuje to polowe od razu mroze i wtedy jakos mi lzej na duchu, ze jak mnie kwarantanna jaka przycisnie to z glodu nie pomrzemy. U nas hitem jest jeszcze ostatnio marchewka www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/pieczona_marchewka_z_imbirem/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:37 Co wpadnie w ręce Dziś np.wzięłam po raz pierwszy w życiu boczniaki, bo były w promocji.Uznałam, że konieczność poszukania przepisu na nie to dodatkowa atrakcja. Jeszcze nie sprawdziłam, co mogę z nich zrobić, ale w najgorszym razie przewiduję danie a la strogonow. Ogólnie mięso mam raz w tygodniu, średnio, a pozostałe obiady dość typowe, bo rodzina średnio znosi egzotykę. Kasze z sosem grzybowym i surówką, ziemniaki z sadzonymi i surówką, zupy na wywarze z warzyw, placki wszelakie, pierogi też. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:57 Pyszne są po prostu smażone na maśle z solą i pieprzem z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym Albo we flakach - jak radzi eat (krwawy lolo). W gulaszu też będą fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:38 piataziuta napisała: > Pyszne są po prostu smażone na maśle z solą i pieprzem z puree ziemniaczanym i > jajkiem sadzonym Dziękuję Właśnie gdzieś w tyle głowy, wkładając je do koszyka, miałam, że emama z pewnością doradzi Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:16 raz panierowałam boczniaki (marząc o efekcie cudownych panierowanych opieniek), ale to nie to - szkoda zachodu, tłuszczu i panierki Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:55 Boczniaki są pyszne smażone z czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:06 Tak, robiłam ze dwa razy. Z czosnkiem i natką pietruszki. Bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: co na obiad wege? 15.01.21, 21:48 Kotlety z ziemniaków i wędzonego twarogu, moje ostatnie odkrycie. Pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:37 Tak. Z tego przepisu: filozofiasmaku.pl/2020/11/17/garnki-emaliowane-czy-warto-je-kupic-przepis-na-kotlety-z-ziemniakow-i-twarogu/#more-32026 Pod kilometrową reklamą garnków jest przepis. Typem ziemniaków i odparowywaniem ziemniaków się nie przejmuję Twaróg wędzony z Lidla, najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:00 Z tego, co do tej pory wynikło z wątku, opłatek, Ziuciu. Uduchowi, uświęci i ukoi. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:03 Skąd wiesz, że mam mentalbrejkdałn? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:11 Ty nigdy nie będziesz dałn. Niech on tylko spróbuje, ten dałn. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:23 To nie on-dałn. To ten starszy dałn, rodziciel.🤦 Ale już wszystko ok, nikt nie umarł dziś. Teraz naprawdę chcę kotlety ziemniaczane. Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:07 Ziemniaki curry z tofu. Zaskakująco dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: co na obiad wege? 15.01.21, 22:14 Z Warszawy jesteś? Jesli tak to zamow sobie coś z Mezze na Różanej. Sabich z mango wymiata. Albo szakszuka z jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś