slodka.niczym.liczi 16.01.21, 21:00 Nosicie maseczki poza pomieszczeniami zamkniętymi? Ja przestałam. Mam to gdzieś. Druga sprawa, że teraz opatulam się szalem. Ale biorę przykład z władzy. Mam gdzieś zalecenia, tak jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solejrolia Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 09:32 Na polu sadzę ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:07 Mieszkam na wsi, takiej prawdziwej, obok las i rzeka. Maskę noszę jak jestem w mieście albo wchodzę do lokalnego sklepu. Dzisiaj bylismy w 5 osób nas zalewem potem w lesie i maski mialam w plecaku ale już tankując na stacji benzynowej jeszcze zanim wysiadlam to maskę założyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:07 Ja się stosowałam i stosuję do obostrzeń. Noszenie masek na powietrzu teraz mi nawet pasuje, ponieważ jest zimno, a ja mam problem z zatokami. Zawsze trochę je osłonię przed zimnem. Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:43 Jesres swietna...jako niewolnik 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:45 piesiedwa napisał(a): > Jesres swietna...jako niewolnik 😅 Nie znam się na epidemii, ale wierzę fachowcom lekarzom od epidemii. Więc noszę maseczki, stosuję dystans, ręce zawsze myłam często. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:40 WHO oficjalnie podaje że korona roznosi się droga kropelkowa a nie powietrzną, a do tego potrzeba w miarę bliskiego kontaktu z drugim człowiekiem, albo przebywania przez dłuższy czas w słabo wentylowanym pomieszczeniu zamkniętym, więc maskowanie się na dworze gdy się z nikim nie rozmawia nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 23:36 Oj, to co WHO podaje to nie zawsze jest zgodne z badaniami. Aktualnie jest już sporo danych mówiących, że te drobne krople też odgrywają rolę w przenoszeniu się wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 11:49 To ja poproszeni jeszcze o badanie jaka jest szansa wciagniecia zdolnego do zarazenia wirusa na ulicy która przechodza pojedyncze osoby. Gdyby to było takie wysokie ryzyko, to już wszyscy byliby chorzy, a nie są. Spacer po dworze to jedna z niewielu dostępnych rozrywek i nie widzę powodu by ja psuc mokra szmata na twarzy. Przy mrozie to zresztą grozi odmrozeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 11:47 > WHO oficjalnie podaje że korona roznosi się droga kropelkowa a nie powietrzną, a do tego potrzeba w miarę bliskiego kontaktu z drugim człowiekiem, Czyli to jest sytuacja, że stoję na przystanku i ktoś podchodzi do mnie i pyta, czy czternastka już jechała? Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 11:50 Kontakt który kwalifikuje do kwarantanny wg sanepid to bliski kontakt przez około 15 minut, więc o 14tce chyba tyle czasu nie opowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 12:41 Ale bliski kontakt to jest stanie obok? Czy rozmawianie czyli przenoszenie wirusa drogą kropelkową? Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: maski na powietrzu/dworze 18.01.21, 08:45 Sama oceń, przecież wszyscy znamy te same zalecenia. Dystans fizyczny 1,5-2 metry. Po prostu nie stawaj obok ludzi jak nie musisz i nie gadaj z obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:00 piesiedwa napisał(a): > Jesres swietna...jako niewolnik 😅 Niewolnikami władzy zostaliśmy już w momencie upolityczniania nadrzędnych, dotąd niezależnych instytucji w państwie, akurat wymóg noszenia maseczek jest byle gównem w ich wydaniu. Są o wiele poważniejsze niekonstytucyjne ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:09 Noszę. Nie biorę przykładu z nieodpowiedzialnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:14 Serio? Jeś w parki wokół żywego dycha poza ptakami a ty nosisz maskę? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:27 W parku nie trzeba. Jasne, że są takie sytuacje, że maska jest wymagana rozporządzeniem, ale z punktu medycznego nie jest potrzebna. Poprzednio był wymóg, że maski na dworze były wymagane jeśli nie można było zachować dwumetrowego dystansu, np na zatłoczonych przystankach. A co ludzie z tego zrozumieli? Nie trzeba nosić maski na dworze. No to dowalili zawsze, żeby nikt nie musiał się zastanawiać nosić czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 22:03 No to dowalili zawsze, żeby nikt nie musiał się zastanawiać nosić czy nie. I skutek jest taki, że coraz więcej ludzi zaczyna olewać hurtem wszystkie rządowe zarządzenia, również te bardziej sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:10 Nie...ostatnio po takim spacerze w masce 2 tygodnie usta leczyłam. nachuchałam w maskę a był mróz. Dzisiaj na górce kilkoro dzieci w maskach, takich 3-5 lat. Nie wiem po co. Nie było tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:17 Szmaciana maska na chłod czy mróz jest równie beznadziejna jak szalik, para wodna z ust zamarza i robi kęsim kęsim skórze. Odkryłam za to że maska ffp2 jest rewelacyjnym zabezpieczeniem twarzy na tę okoliczność przyrody, lepszego w życiu nie miałam. Nie przylega ciasno do brzegów, odstaje od środkowej części twarzy, para wodna się nie skrapla, osłania przed wiatrem i mrozem. Z tego powodu i wyłącznie z tego będzie mi żal że za rok nie będę już jej zimą nosić Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:36 Ja przestałam. Na dziki tłum na zewnątrz mam ffp2..ale jak idziemy na spacer ( nie łazimy w tłumie) czy jak dzisiaj na górce z dzieckiem nie załozyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:11 Nie, chyba że przebywam w miejscu, gdzie jest dużo ludzi (przystanki, ruchliwe ulice). Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:12 Zależy. Jak idę z dzieckiem na sanki, do parku, gdzieś, gdzie mało prawdopodobne że spotkam policję, to nie. Jak idę ulicą, to tak, ale tylko antymandatową i zwykle na brodzie, żeby na widok pał móc naciągnąć. Nie mam ochoty się szarpać po sądach. Niestety w moim mieście mandatów nie żałują, sama widziałam jak dawali facetowi na puściuteńkiej ulicy wcześnie rano, bo nie miał maski (palił papierosa i trzymał maseczkę w ręku), ja szłam po drugiej stronie, żeby nie było że miał jakichś ludzi blisko. Mój mąż nosi taką mini przyłbicę, bardzo mini, ledwo usta i nos przysłania, twierdzi że jej w ogóle nie odczuwa, oddycha jak bez maski, ale mnie ten sztywny plastik przy twarzy wkurza. Natomiast pisałam w innym wątku, że zaobserwowałam, że ludzie już zupełnie olewają i co 3-4 osoba mijana na ulicy jest bez maski. Dziecku już od dawna nie każę zakładać, bo dzieci nikt się nie czepia, wcześniej dawałam do przedszkola bo im na spacery zakładali, teraz też olewają. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:13 nie, bo to bez sensu. Chyba ze inni ludzie są blisko to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:19 Oczywiście że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:21 Nie Byłam dzisiaj na górce z dziećmi (Warszawa). Prawie nikt nie miał maski. A ci, którzy w maskach przychodzili, jakoś szybko je ściągali pod brodę. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:42 O, to chyba na tej samej gorce bylysmy Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:29 Nie nie noszę, zasłaniam się szalikiem 'Blueberry', jak to komentuja moi złośliwi koledzy, których uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 09:34 Chyba nie zrozumiałam dowcipu, że niby ten szalik niebieski masz? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:32 Ale biorę przykład z władzy. Już naprawdę nie masz z kogo brać przykładu?????? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:32 Większość czasu tak bo jestem głównie na ruchliwych ulicach. W parkach/na działce oczywiście nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:32 slodka.niczym.liczi napisał(a): > Ale biorę przykład z władzy. Mam gdzieś zalecenia, tak jak oni. Masz rację, w życiu trzeba mieć autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:33 Teraz noszę na zewnątrz materiałową bo jest cieplej twarz nie marznie 😉 Uboczny skutek. Jak jest ciepło noszę pod broda a zakładam na nos jak gdzieś wchodze. Cenie sobie tlen i świeże powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:45 Uwazaj, ja taka materiałową sie załatwiłam. Był mróz, wydychane powietrze ma sporo pary wodnej...usta leczyłam 2 tygodnie. Spierzchły mi tak ze popękały do krwi Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 10:17 A jak wyleczyłaś usta? Mam teraz dokładnie taki sam problem 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 10:50 Hm dzięki za ostrzeżenie, na razie nic mi się nie stało, raczej sucho mam w tej masce, mokre się robią jednorazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: maski na powietrzu/dworze 17.01.21, 11:52 Ja zimą zawsze usta smaruję wazeliną w sztyfcie. Wtedy nie pękają. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:34 Noszę. Mogę dzięki temu bezkarnie pizgnąć gazem jakiemuś wyborcy Konfy bez maseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:39 Noszę. Jestem alergiczką, mam wrażliwy układ oddechowy. Okazuje się, że jak noszę porządną maskę, nic mi nie świszczy w oskrzelach (plus oczyszczacz powietrza w sypialni). Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:47 Nie. Chyba że wchodzę w większe skupisko ludzi, bądź mi zimno w nos Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:52 U mnie na wsi nie noszę, nikt nie nosi. Zakładam jak wchodzę do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 21:55 Już nie, koniec z tymi wyglupami. Jak wchodzę do sklepu autobusu zakładam dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:08 Nie. Chyba ze ide do "centrum handlowego" osiedla, wtedy zakladam, bo kreci sie po chodniku sporo starszych osob. Nsuwam maske dla ich komfortu psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:15 W mieście i w sklepach noszę, na spacerach w okolicach domu, gdzie przechodniów mało, nie noszę Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: maski na powietrzu/dworze 16.01.21, 22:28 Oczywiście że nie. Wilgotna maska i mróz to zabójstwo dla skóry. Zresztą skuteczność maski na otwartej przestrzeni jest znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama