marinette.wue 17.01.21, 19:17 Zgłaszacie tyle osób ile faktycznie mieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:19 Tyle ile jest osób zameldowanych, choć córka studentka nie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:41 Ilość osób faktycznie mieszkających. Nie widzę powodu płacić dwa razy więcej za śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 23:19 Pytanie czy osoba zameldowana, mieszkająca w innym miejscu- tam płaci.. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 13:23 Tak, mam dzieci na studiach i czynszu doliczona jest opłata za media. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:21 Pytanie zrodziło się po tym jak w naszej wspólnocie na 34 mieszkania zgloszonych zostało/ jest 19 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:50 marinette.wue napisała: > Pytanie zrodziło się po tym jak w naszej wspólnocie na 34 mieszkania zgloszonych zostało/ jest 19 U mnie dzięki takim uczciwym ludziom, wprowadzono opłatę za śmieci od ilości zużytej wody. Co dla mnie oznacza prawie 90% podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:53 asia-loi > > U mnie dzięki takim uczciwym ludziom, wprowadzono opłatę za śmieci od ilości zu > żytej wody. Co dla mnie oznacza prawie 90% podwyżki. > O tak jak przedmówczyni napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 09:42 asia-loi napisała: > wprowadzono opłatę za śmieci od ilości zu > żytej wody. Co dla mnie oznacza prawie 90% podwyżki. Dobry prawnik powinien to skutecznie zaskarżyć. Niby jaki jest związek dbania o czystość z ilością śmieci? 5-ka studentów, którzy się kąpią raz na kilka dni i nie sprzątają mogą produkować więcej śmieci niż rodzina z 1 dzieckiem a zużywać mniej wody. Niby z jakiej racji ci drudzy mają więcej płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 12:44 Dobry prawnik powinien to skutecznie zaskarżyć. Zaskarżyć może nawet kiepski prawnik. Taki szczegół, akurat możliwość powiązania opłaty za śmieci ze zużyciem wody przewidział w swojej łaskawości ustawodawca, zatem sukcesu - nie wróżę. A metoda jest znacznie bardziej sprawiedliwa niż pozostałe. Deklaracji liczby mieszkańców nie sposób zweryfikować, a metry kwadratowe lokalu same z siebie nie produkują śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:51 W moim mieście koszt wywozu nieczystości przelicza się przez ilość zużytej wody w gospodarstwie domowym. Ustalono stawkę i tak załatwiono nieuczciwych mieszkańców wspólnot mieszkaniowych, którzy zaniżali faktyczną liczbę zamieszkujących osób. To jest decyzja radnych. Najgorsze, że ucierpią uczciwi mieszkańcy, którym koszt wzrósł, a którzy nieczystości wyrzucają mają naprawdę mało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:59 nota_bene0 napisała: > W moim mieście koszt wywozu nieczystości przelicza się przez ilość zużytej wody > w gospodarstwie domowym. My chyba mieszkamy w tym samym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:02 Chyba tak. Bo takich głupich decyzji radnych nieporadnych, to chyba już nie ma w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:06 nota_bene0 napisała: > Chyba tak. Bo takich głupich decyzji radnych nieporadnych, to chyba już nie ma > w całej Polsce. > Ja mieszkam w Cz-wie, a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:52 hasty napisała: > Ale nas tu dużo... No nie mów 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 08:36 Tak, nasz władza tak załatwiła ludzi np.moja sąsiadkę z dzieckiem niepełnosprawnym, gdzie prania bardzo dużo ale śmieci mało. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 09:56 hasty napisała: > Tak, nasz władza tak załatwiła ludzi np.moja sąsiadkę z dzieckiem niepełnospra > wnym, gdzie prania bardzo dużo ale śmieci mało. no bo to jest absurd i ludzie powinni to zaskarżyć do sądu. przecież np. jak ktoś ma małe dziecko z atopią czy alergią to będzie w kółko prał i zmywał podłogi, ściany itp. ABSURD ABSURD ABSURD Bareja pełną gębą Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:12 Tylko w blokach czy w domach jednorodzinnych też? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:26 jowita771 napisał: > Tylko w blokach czy w domach jednorodzinnych też? > Tylko w blokach. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 09:54 U nas zaczęli od bloków, tak pilotażowo, a od czerwca wszędzie, w domach też. Ale przy okazji podnoszą stawkę, a i z licznikami wody coś kombinują, jakieś wyrównania, ludzie zgłaszają coraz więcej nieprawidłowości w odczytach Jak ktoś ma własne ujęcie to może sobie założyć licznik lub będzie płacił ryczałt 3m sześcienne na osobę na miesiąc. Najsprawiedliwiej byłoby od worka śmieci albo od wagi, ale wtedy śmieci będą lądowały w lesie Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 18:27 Ty też jesteś z Cz-wy? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 11:36 nota_bene0 napisała: > Najgorsze, że ucierpią uczciwi mieszkańcy, którym > koszt wzrósł, a którzy nieczystości wyrzucają mają naprawdę mało. Gdyby nie podjęli decyzji o zmianie sposobu naliczania to stawka od osoby poszłaby 2-3 krotnie w górę bo musiałabyś zapłacić za oszustów. To by nie godziło w uczciwych? Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 14:29 a dlaczego uważasz, że uczciwi muszą cierpieć bo władza nie daje rady ? Powinni weryfikować zgłoszoną ilość osób? Albo choć zgłaszać, jeśli jest np. zużycie wody ponad normę, a ilość osób zero. teraz masz rodziny 4 osobowe, które potrafią zużyć na miesiąc wody 2m3 i 30m3. I co? jest to sprawiedliwe? To, że jedna osoba jest w stanie zużyć 3m3, a druga nawet 0,5m3, trzecia mozę nawet 10m3 na mieiąc. A to jedna osoba, która produkuje śmieci. rodziny, gdzie są alergie i trzeba np. zużywać więcej wody do płukania, czy z osobami niepełnosprawnymi, gdzie np. co któryś dzień trzeba wszystko prać, bo przesiały wszytko, zapłacą więcej, dużo więcej. i jak ma się to, że stoi się pod prysznicem dwa razy dłużej, do tego że produkuje śmieci? najsprawiedliwiej byłoby wliczyć opłatę w towary a tak jeśli nie umieją tego zrobić, to powinno się płacić od ilości osób. i wspólnota, czy spółdzielnia, czy kto powinni mieć możliwość weryfikacji tych danych, np. przez sprawdzenie meldunku, kontroli zużytych mediów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 00:31 marinette.wue napisała: > Pytanie zrodziło się po tym jak w naszej wspólnocie na 34 mieszkania zgloszonyc > h zostało/ jest 19 na 34 mieszkania zgłoszono 19 osób? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:50 My zgłaszamy tyle ile mamy, ale... śmieci typu metal czy szkło nadal wywalamy do lasu. Chodzi o to, by polscy partyzanci patrioci wyklęci, którzy będą walczyć z okupantem rosyjskim w 2050 i będą się czaić po lasach, ranili się o to szkło czy metal, dostawali gangreny/tężca i umierali w męczarniach hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 19:58 He he niby śmieszne, ale w realu w lasach i rowach nadal smieci fura...psow szkoda jak sibie lapy ranią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:07 Nie dałaś opcji: zgłaszam więcej niż mieszka, a ja tak właśnie zrobiłam, bo w mały kubeł nie zmieściłabym nawet babkowych pampersów i kociego żwirku, a gdzie jeszcze normalne śmiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:37 U moich ridzicow placi sie za ilosc osob i mozna miec kilka kubłów. Im wystarcza 1 plus segregacja ale mogliby wystawić wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 20:58 U nas też tak jest. Kubłów możemy mieć dowolną ilość. Mamy jeden duży nadprogramowy, nie zawsze go wystawiany, ale czasem się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:12 A u nas wielkość kubła zależy od ilości osób. Najmniejszy jest do 3 osób, dopiero dla 4 dają większy, więc zgłosiłam jeszcze jedno z dzieci, choć już tu nie mieszka. Jak nie będzie pampersów, to mały kubeł nam w zupełności wystarczy, nie robimy dużo śmieci. Plastiki, papier, puszki, szkło idą do segregacji, odpadki kuchenne na kompost w ogrodzie, mało zostaje do zbiorczego kubła. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:16 My kubły kupowaliśmy. Na 5 osób mamy dwa mniejsze i jeden większy plus segregacja plus bio. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 09:49 U nas firma wywożąca daje swoje z logo firmy i odpowiedniej wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 11:56 mam 100l kubeł na 4 osoby plus babcia (mieszka sama obok, zbędny jej cały kubeł) i w zupełności starcza. Najwięcej miejsca zajmują podkłady higieniczne psa. Za to plastiku mamy od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 12:44 thea19 napisała: > ) i w zupełności starcza. Najwięcej miejsca zajmują podkłady higieniczne psa. Z Sugerujesz, że powinna być opłata za śmieci od posiadanego psa i od kota? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 15:25 skąd pomysł, że sugeruję? Mówię, że pomimo psa produkującego nadprogramowe śmieci, 100l zupełnie wystarcza na 5os. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 16:31 A na jak długo te 100 l wystarcza? To znaczy, jak często są kubły opróżniane? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 18:18 U nas też co 2 tygodnie i 120 l nie wystarczało nawet na samą babcię, ale ludzkie pampersy są jednak grubsze niż psie podkłady. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 19:06 wcześniej miałam pampersy po bombelku, podkłady mam 60x90. Niesortu, serio, mało mamy. Plastiku za to sporo i kosmiczne ilości puszek po zwierzakach. Na jesieni robiłam porządki w garażu i dopychałam kontener, żeby takiego pustego nie ciągnąć. Ze 2 razy zapomnieliśmy wieczorem wystawić i na miesiąc starczył, co prawda ledwo ale dało radę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 14:00 Jak widać nie dla każdego ta wielkość jest odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:20 Ja zglosiłam całą naszą trójkę. Czuje się jak frajer bo w moim mieście policzyli. że 60 tys osób jest niezgłoszonych. Cudują przy tych opłatach, wymyślają jak to liczyć, jak zwykle uczciwy traci. Jak wyliczą, że mam płacić ponad 100 zł miesięcznie to pierd%#^ segregację. Niech sobie sami segregują za takie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:25 U nas bez segregacji prawie 2 stowki, z segregacją 99. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 21:27 O Fuck, ja płacę teraz 74 zł za segregowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 23:15 To nie płacisz dużo. U nas 33 zł za osobę za segregowane, niesegregowane 66. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 15:49 Dokładnie jak u nas, wielkopolska w moim wypadku. 33 zł za segregowane od osoby. Wolno mieć tyle koszy ile się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 06:51 To rzeczywiście dużo płacicie. A ja myślałam, że u nas drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 17.01.21, 23:14 Tyle ile mieszka (równocześnie tyle samo jest zameldowanych), ale że w gminie dużo cwaniaków, to od czerwca będziemy płacić według zużycia wody. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 00:13 Zgłaszam. W sklepie tez nie kradnę jak akurat nie ma sprzedawcy Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 00:45 Chociaż praktycznie już nie mieszkamy w Warszawie, płacimy wciąż za dwie osoby - nie pamiętam, ile to jest. Natomiast ciekawa sytuacja jest w naszej wiejskiej gminie - stawka za osobę wynosi 28 zł miesięcznie jeśli się segreguje i aż 87 przy braku segregacji. Ale jako że nie jesteśmy tutaj zameldowani (jeszcze) płacimy stawkę jak dla "letników" czyli ryczałt 169,30 za cały rok. I mamy dostępny harmonogram jak dla stałych mieszkańców czyli śmieci mieszane raz w miesiącu w zimie, dwa razy - wiosna i jesień i trzy razy w miesiącach letnich. Segregowane raz w miesiącu, dwa razy w lecie i uwaga! razem z segregowanymi można wystawiać elektrośmieci, czyli nie trzeba szukać miejsc, gdzie oddać zepsuty monitor czy starą drukarkę. Dwa razy w roku gabaryty Jako że odpady roślinne kompostujemy ten system zupełnie nam wystarcza/ Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 09:56 U mnie tyle co mieszka osób ale i tak jestem pokrzywdzony, odpadów tyle co na lekarstwo. więc dużo przepłacam. Kolega 8 osób w tym dwoje w pampersach(jeden dorosły) nie ma żadnego zgłoszonego Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 11:59 zgłoszeni wszyscy zameldowani, dziecka by mi do przedszkola nie przyjęli bez opłacania śmieci za niego. Mieszkaliśmy 10 dni na gapę korzystając z kontenera babci. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 12:11 U mnie śmieci są liczone od metraża i tym sposobem samotna emerytka mieszkająca pode mną płaci za śmieci więcej niż ja z dwójką nastolatków, psem i dwoma kotami. Też trochę absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 12:46 U mnie śmieci są liczone od metraża (...) Też trochę absurd. Zgadzam się, to jest najgłupszy i najbardziej niesprawiedliwy sposób naliczania opłaty za śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 14:25 Ale bez kota zgłaszam. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 18.01.21, 15:31 1 osoba zameldowana, 2 mieszkają, 2 zgłoszone do śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 08:55 Płacimy od metra domu. Łatwo sprawdzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 11:24 Nie jestem złodziejem, więc oczywistym jest dla mnie zgłoszenie tylu osób, ile faktycznie jest mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Opłaty za wywóz śmieci- szczerze 19.01.21, 22:25 > Moja mama płaciła za mnie przez jakieś 20 lat od mojej wyprowadzki (byłam zameldowana). Jesteśmy “too honest for our own good” 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama