padum 20.01.21, 15:35 Ma sens? W sensie wygody spania? Czy bardziej do posiedzenia i jako awaryjne spanie „dla gości” Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:37 Nadaje, tylko kup porządne materace, Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:43 Na baczność będzie musiała spać, wąskie jakieś Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:45 Jeśli kupisz wygodny materac.. Szerokość 80 trochę mała, ja szukałabym łóżka na 90cm.. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:53 To się rozkłada Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:24 Skoro się rozkłada to nie lepiej kupić zwykłe łóżko np.120 albo 140 cm? Odpowiedz Link Zgłoś
maja0026 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:14 Chyba raczej chodzi o to ze w ciągu dnia pełni funkcję sofy a po rozłożeniu lozka z wygodnym materacem. My wlasnie zamówiliśmy dla corki Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:45 80 cm szerokości, trochę wąskie... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 26.01.21, 11:23 160, toto się rozkłada Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 15:45 Dla jednej osoby do spania jest spoko. Dwóm nie polecam, istotnie jako awaryjne dla gości. Odpowiedz Link Zgłoś
dors_venabili Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:25 Moja ma takie, od 10 lat. Najpierw miała dwa materace po 80 cm. Teraz ma jeden 120. W zasadzie nigdy łóżka nie składałyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:40 i to sie da tak? tylko kawalek wysuniete? Myslalam, ze albo 80 albo 160 musi byc. Jakbym wiedziala, to bym inaczej patrzyla na to lozko... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:43 Niby się da, ale wtedy nijak tego nie złożysz ani nie rozłożysz w pełni i konstrukcja wtedy wydaje się być mniej stabilna. Odpowiedz Link Zgłoś
dors_venabili Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 18:08 Daje się - jest tylko trochę mniej wysunięte, jest stabilnie. Jak pisałam - nigdy go nie składamy. Takie 160 zajmowało za dużo miejsca. Było za to wygodniei, kiedy młoda była mała - z trzech srton osłonięta, a jeśli w nocy wołała - to ja się mieściłam. Kupiliśmy je kiedy miała 2 lata, teraz ma 15 i od 3 lat ten materac 120 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:28 Ma sens. Moja 15 latka ma takie od 3 lat. Śpi na złożonym. Testowałam kilkakrotnie, spałam na złożonym i bardzo wygodnie mi się spało, nie czułam, że tam jest tylko 80 cm szerokości. Materace mamy też z Ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:31 Spałam kiedyś kilka nocy gościnnie na tym łóżku. Było mi wygodnie, ale ja jestem raczej drobna. Zresztą od szerokości (80 vs 90) łóżka większe znaczenie ma moim zdaniem dobry materac. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0026 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:08 Jakie macie materace? Te z zestawu? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:20 Te z zestawu są koszmarne. Kupiliśmy dwa porządne i grubsze materace, nie w Ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:09 maja0026 napisała: > Jakie macie materace? Te z zestawu? Już nie pamiętam jaki wzięłam materac, ale wybierałam z kilku i to nie był ten pierwszy, najtańszy, który się wyświetlał. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0026 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:08 Jakie macie materace? Te z zestawu? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:27 Moje dziecko ma łóżko 80X180 cm i czasem, jak przychodzi do nas do sypialni to ja, albo mąż idziemy spać do jego łóżka i bardzo dobrze się nam śpi, bardziej przeszkadza długość niż szerokość, bo oboje mmay niecałe 180 cm, więc tak na styk wchodzimy Ale szerokość jest ok. Może jak ktoś się jakoś strasznie wierci w łóżku to wtedy te 80 cm nie wystarcza, ale wtedy te dodatkowe 10 cm raczej też niewiele zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:33 Ma sens ale pod warunkiem zakupu dwóch porządnych materacy. Moje dziecko ma. Tylko koniecznie inne materace, nie te proponowane, tylko ze sklepu, gdzie sprzedają porządne. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:46 Nie wiem, jaka duża ta nastolatka, ale moja matka, osoba po osiemdziesiątce, śpi na tym łóżku (nierozłożonym) i bardzo sobie chwali. Tylko materace zostały kupione lepsze niż te sugerowane (choć też ikeowskie). Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:22 Zgadzam się. To naprawdę nie jest wcale jakieś wąskie, normalna dorosła osoba może na tym spać, można w końcu kupić materac, który jest wszędzie dostępny. To nie jest materac tylko dla dziecka. A zawsze można rozłożyć na jakiś czas i mieć łoże. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 16:54 Moja na tym spała do 21 rż i dopiero jak chłopakowi było ciasno 🤨, to jej złożył większe.0 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:02 Zdziwiłam się, że piszecie, że wąskie, a to do typowego twin materaca. Wygląda na to, że u nas jest to szersze Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:34 Nie jest wąskie, ale w trybie rozłożonym. Ja swoje składam tylko jak mają przyjść goście czyli w pandemii zdarzyło mi się to zaledwie kilka razy. W stanie rozłożonym jest normalnym szerokim, wygodnym wyrem. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 18:42 Właśnie teraz na nim leżę, bo córka wyjechała. Równie dobrze mogłabym na tym normalnie spać. Ale nie wiem czy ma 90 cm czy 80 cm, nie chce mi się mierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:56 U nas nigdy nie było rozłożone, a materac mial 99 cm szerokosci. 80 to faktycznie trochę mało. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 22:51 az sprawdzilam w necie, faktycznie w usa to lozko ma inne wymiary! Szkoda, bo jakby bylo szersze, to bym je kupila. To kolejny przyklad, ze nie wszedzie jest to samo w ikei. Jakis czas temu ogladalam inne lozko - u nas tylko w wersji dwuosobowej a w innym kraju byly rozne wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 22:56 Upewnij się, że to ten sam model, bo ikea ma trzy podobne. Jest jeszcze takie: www.ikea.com/pl/pl/p/brimnes-rama-lezanki-z-2-szufladami-bialy-00228705/ i chyba kiedyś był jeszcze inny podobny model. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 00:39 HEMNES, to zupelne inne lozko niz to co zalinkowalaas, porownywalam identyczne lozka. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 26.01.21, 07:47 bialeem napisał: > Upewnij się, że to ten sam model, bo ikea ma trzy podobne. > Jest jeszcze takie: www.ikea.com/pl/pl/p/brimnes-rama-lezanki-z-2-szufladami-bialy-00228705/ Ja mam właśnie takie i jest wygodne dla jednej osoby i bardzo wygodne dla dwóch. Tylko materace zmieniłam na twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 19:17 Masz racje, u nas chyba bylo king po otworzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:04 Zalezy od wzrostu i od pozycji do spania. Przy spaniu z ręką wyciągniętą nad glową te boki będą niewygodne Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:07 Mam podobne aktualnie. Leżę na nim (rozłożonym) w tej chwili. Z dobrym materacem jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:35 to zalezy... tez na to patrzylam, ale zlozone ma 80cm szerokosci, to malo. Zakladalam nawet tu watek o szerokosci lozek dla nastolatek i bylo sporo wpisow, ze 120 szerokie lepiej brac. Ostatecznie wzielam 90, to jednak wymiar idealnie pasujacy nam do pokoju, przy 120 byloby bez stolika nocnego a corka bardzo chciala miec cos przy lozku. U nas na rozkladanie miejsca by nie bylo a poza tym nigdy by nie bylo skladane. A teraz jakich rozmiarow ma lozko teraz? Moja miala 90, wiec kupowanie mniejszego sensu nie mialo. Natomiast co do wygody to spokojne, dobry materac i bedzie wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:46 moje dziecko to mialo nie raz z nim spalam Odpowiedz Link Zgłoś
przestraszona_em Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:52 U naszej 10 latki się nie sprawdziło. W opcji złożonej bylo za ciasno, kołdra ciągle spadała. W opcji rozkładanej wygodniej, ale przy składaniu/ rozkładania lozko się popsuło, szczebelki pod materacami się połamały, to jest bardzo delikatny materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 21:11 Nam tez się popsuło niestety Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:19 Ikea ma dobry serwis, trzeba bylo zawiezc i zareklamowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 17:53 Bardzo wygodne, jeśli się kupi dobry materac. Spałam kilka lat, szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 19:12 Nadaje. Moje oba męskie nastolatki mają, w tym Jeden 180cm wzrostu. Wygodne zarówno złożone,jak i rozłożone. U nas częściej rozłożone,bo nagle okazało się,że mieści się w nim pies (u starszego) i wszystkie pluszaki (u młodszego). I kolegów da się przenocować,nawet dwóch Do tego wielkie szuflady na wszelkie szpargały, w tym brudne ubrania i worki treningowe ,więc porządek w pokoju robi się dużo szybciej i matka nie zrzędzi. Dla moich synów - same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
agaagaaga123 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:25 czy do tych szuflad wchodzi pościel? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 06:41 agaagaaga123 napisała: > czy do tych szuflad wchodzi pościel? Kołdry nie wejdą, poduszki tak. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 09:24 Kołdra wchodzi do szuflady bez problemu. Zarówno sztuczna jak i puchową. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 20:34 Córka ma to łóżko i jest super wygodne, materace z ikei, ale, nie z zestawu. Ja generalnie na wierzch kupiłam wypasiony, pod spód zwyczajny. Rozłożone służy nam awaryjnie i bardzo rzadko, więc uznałam, że raz na ruski rok tani materac da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 22:28 Ja nie polecam, być może dlatego że trafiłam na felerny egzemplarz. Córka spała od ok 15 do 19 roku życia. Materace 'standard' - broń Boże, muszą być lepsze, grubsze, wywaliliśmy po tygodniu i zamieniliśmy na porządne. Niestety nie był to jedyny problem, stopniowo zaczęły się łamać deski - te szczebelki pod materac. I to jedna po drugiej. Zawiozłam dwie połamane do stolarza - miał dorobić nowe, już chyba z 6-7 było złamanych, stolarz pooglądał i wyśmiał - że z takiego drewna (gatunek plus dodatkowo sęki jak cholera) nie robi się szczebli pod materac. Dałam dorobić wszystkie, wymieniliśmy. PO wymianie szczebli i materaca pojawił się problem z trzeszczeniem, nie umiemy ustalić co trzeszczy ale trzeszczy okropnie I wyjaśniam od razu by nie było wątpliwości - córka wymiarowa, standardowy rozmiar XS, nie fikała i nie skakała po łóżku Dla przykładu jedna z desek pękła z hukiem jak oparłam się na materacu (też rozmiar w normie nawet jak na ematkę ) bo sięgałam za łózko by przywiesić coś na tablicy, na pewno nie było to jakieś mega obciążenie. Jeżeli chodzi o szerokość - córka, mimo że drobna, narzekała że trochę mało miejsca, ona dość zabawnie śpi, dużo się wierci, pozycje ma kosmiczne, często uderzała o ramę. Rozkładanie codzienne odpadało, za dużo zachodu, pozostawiliśmy w sumie najczęściej w pozycji rozłożonej, wtedy niestety zajmowało dużo miejsca w pokoju. Łóżka nie wymieniliśmy, córka już mieszka 'na swoim'. Obecnie służy kotom Reasumując - na pewno obecnie nie kupiłabym tego łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
przestraszona_em Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:15 To co opisujesz - u nas też dokładnie tak było. Z tym, że spała na nim córka od 9 do 10 roku. Skrzypoenoe zostało. Dodatkowo jak spala na złożonym to co się przekręciła, to łóżko się rozsuwalo. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 22:32 Nadaje się - tylko trzeba porządne materace. Niedawno kupowałam dla córki. Ale ona śpi na rozłożonym. Kupowałam porządne grube materace. To co proponują do tego łóżka - to jakaś pomyłka. A materace kosztowały mnie więcej niż łóżko Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:00 To jest fajny mebel, przyjemny, przyjemnie się na nim śpi, w dzień obłożony poduszkami też jest dobry do siedzenia. Mamy od kilku lat, używany codziennie, nic się z nim nie dzieje (złego). Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 20.01.21, 23:24 A w życiu. Sypiam czasem na czymś takim na działce latem. Dla mł dego kręgosłupa to katorga. Nawet nóg nie ma jak wyciągnąc między szczebelkami... Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 00:41 A nie możesz jej kupić zwykłego łóżka? Czemu w Polsce nadal panuje moda ze łóżko musi być koniecznie rozkładane? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 00:51 Bo pokoje nastolatków w większości budownictwa mają ok 9 m2. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 08:09 Nie wiem jakiej wielkości są nasze (wydaje mi się, ze jednak odrobine większe 🤪), ale nasz najstarszy uparł się na najmniejszy. Bo on chce mieć przytulnie i tylko łóżko, biurko i komodę. W końcu udało mi się go przekonać, ze to idiotyczne i zgodził się na większy. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 09:22 No i to znaczy że dziecko ma spać na miniaturowym łóżku? Nawet do małego pokoju da się wstawić łóżko 200 x 90 cm z porządnym materacem, a nie jakieś substytuty. I pewnie koniecznie trzeba dzień w dzień chować i wyjmować pościel bo co ludzie powiedzo. 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 08:04 Mogę i stanęło właśnie na czymś takim tylko z baldachimem 🙈. Myśle ciagle schematem, ze jak przyda do niej koleżanki to chyba fajniej usiąść na czyms takim kanapkowym, niż na lozku. Plus aspekt bajzlu - znam swoje dzieci. Zadne z nich nie będzie wyrównywało narzuty i układało podusi. Teraz najstarszy chce takie rozkładane, bo mu się spodobało i obstawiam ze tego składać noe będzie. Ciagle nie mogę się przestawić na myślenie, ze ich pokoje to ich sypialnie, a nie jak dotąd pokoje wielozadaniowe. I ze na swoim pietrze maja dwa dodatkowe do przyjmowania gości. Nie mogę się doczekać przenosin z tej naszej ciasnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 09:24 No i to jest prawdziwe łóżko. A co, przeprowadzacie się? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 21.01.21, 01:08 Mamy kupiliśmy dla córki przed świętami. Sprawdza się młoda jest drobna szczupła , malutka i dla niej jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Czy to się nadaje na łóżko dla nastolatki? 26.01.21, 06:59 Na pieniążki mam straszną alergię. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama