jeszcze_blizniaki 20.01.21, 21:16 Pochłonęłam dziś cały sezon. Widziałyście może? Ciekawam, na ile faktycznie tak wygląda funkcjonowanie osób ze spektrum autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumentalny 20.01.21, 21:22 A jest nowy sezon? Pierwszy widziałam kilka miesięcy temu i teżmnie wciągnął. Tak wygląda życie tych niżej funkcjonujących, tych wyżej niczym się nie różni od neurotypowych. Serial miał pokazać coś ciekawego i niecodziennego więc pokazał tych z problemami. Podobał mi się bo był ciepły i w takim świetle przedstawiał swoich bohaterów- z czułością i sympatia. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze_blizniaki Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 21:38 A mi się wydawało, że bohaterowie byli z tych lepiej funkcjonujących. Ze wsparciem nieźle sytuowanej rodziny. Ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 21:55 Ci wysoko funkcjonujący żadnego wsparcia nie wymagają. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 21:51 Tych wyżej i tych niżej zwykle jednak się różni od funkcjonowania neurotypowych. Pytanie tylko, na ile się różni. Pracowałam z autystami funkcjonującymi naprawdę nieźle- często samodzielnie, kończącymi studia, pracującymi. I nawet jeśli w szkole/pracy sobie radzili, to ich życie towarzyskie mozliwe było wyłącznie w specyficznym gronie otwartych i tolerancyjnych osób, na codzień mających do czynienia z niecodziennymi sytuacjami i specyficznymi ludźmi(mówię o szkołach muzycznych, uczelniach artystycznych, ale też innych zamkniętych środowiskach). A życie uczuciowe było niemal zawsze trudne i niespełnione. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze_blizniaki Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:08 Oglądając miałam wrażenie, że te osoby mówią to, czego oczekują inni. Że często udaje im się użyć adekwatnej formułki w danej sytuacji, ale wymaga to wiele prób i ćwiczeń wcześniej. Bohaterka porównała swoje życie do bycia w plastikowym przezroczystym pudełku. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:50 Dokładnie tak jest. Tak oczywiście w dużym skrócie i ogromnym uproszczeniu: Mówisz do autysty : Nie wolno mówić dziewczynom, ze są brzydkie, bo to im sprawia przykrość. Autysta pamięta, ze nie wolno mówić dziewczynom, ze są brzydkie, bo to im sprawia przykrość. Ale: nie mówi dziewczynom, ze są brzydkie, dlatego, że nie wolno. A nie dlatego że mogłoby to im sprawić przykrość. Cudze emocje są jakby za szybą. „Moi” autysci uczyli się czego nie wolno, co należy w relacjach z innymi. Potrafili dokładnie opowiedzieć dlaczego tak należy postępować. Ale chyba niezbyt to „czuli”. Za to bardzo intensywnie przeżywali emocje wlasne. I nie była jakby kwestia egoizmu, tylko po prostu niemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:52 > tych wyżej niczym się nie różni od neurotypowych Różni się, i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:53 To znaczy, że nie funkcjonują wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:55 Gdyby się nie różniło, to by byli neurotypowi. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:57 bzdura, mylisz aspergera który jest tylko ułamkiem postaci autyzmu z ogółem autystyków Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:59 Akurat wszystkie osoby z ZA funkcjonują nisko w porównaniu z osobami z autyzmem. Z tym wysokim funkcjonowaniem osób z Za to stereotyp. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:07 mozesz rozwinac? bo cos chyba ci sie pomylilo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:36 A nie odwrotnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:43 Generalnie podział na ZA i autyzm w ogóle nie ma wielkiego sensu i jest mylący dlatego we współczesnej diagnostyce jest już tylko spektrum autyzmu. U osób z ZA często występuje bardzo wąska specjalizacja i krasomówstwo co często jest uciążliwe dla otoczenia. W autyzmie tego nie ma ale jak pisałam powyżej to tylko trend nie sztywna zasada i podział autyzm/Za w ogóle ma niewielki sens. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:00 Można mieć autyzm i funkcjonować wysoko, można mieć za i funkcjonować nisko. Dlatego odchodzi się od określeń autyzm/za do spektrum autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:09 ale to już dawno się odeszło, niestety nomenklatura nie zmienia stanu rzeczywistego danej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:41 Przecież większość osób z fundacji Prodeste to osoby z ZA. Sama już chyba nie wiesz, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:45 Podział ZA/autyzm odchodzi do lamusa. Współczesna medycyna zamieniła go na "spektrum autyzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:53 livia.kalina napisała: > Podział ZA/autyzm odchodzi do lamusa. Współczesna medycyna zamieniła go na "spe > ktrum autyzmu". > Racja, wiec weź sobie do serca, bo sama tego podziału wciąż używasz. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 00:01 Biorę do serca, nie złość się już na mnie albo chociaż poczekaj do jutra bo idę spać. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 00:06 To może ja tez, bo coś mnie dzisiaj wszystko nadmiernie wyprowadza z równowagi. Jeśli byłam niemiła, to przepraszam. Miłej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:42 livia.kalina napisała: > Akurat wszystkie osoby z ZA funkcjonują nisko w porównaniu z osobami z autyzmem Raczej odwrotnie (choć oczywiście nie we wszystkich przypadkach). Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:44 tak- teraz widzę błąd- wyleciało "JAKIE ZNAM". Pwin być: "Akurat wszystkie osoby z ZA, które znam, funkcjonują nisko w porównaniu z osobami z autyzmem" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:42 no to troche zmienia sens. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:42 ale tez oznacza ze nie widzialas zbyt wielu autystow. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 22:56 LITOŚCI !!! jeśli to są niżej funkcjonujący to gdzie na skali są ci, którzy potrafią się komunikować tylko w granicach podstawowych potrzeb, jeść, pić, strach, a jeszcze może gdzie ci którzy nie potrafią się komunikować wcale?? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:02 To są osoby z niepełnosprawnością intelektualną. To ma niewielki związek z autyzmem. Czy ktoś ma autyzm i niepełnosprawność intelektualną a nie ma autyzmu i jest upośledzony to już żadna różnica. Sama niepełnosprawność intelektualna jest tak silną niepełnosprawnością, że ten autyzm już nic nie zmienia. I owszem, osoby z niepełnosprawnością intelektualną nisko funkcjonują ale nie ma to związku z autyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:04 Pleciesz jakies dziwaczne farmazony nie wiem skąd wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:09 Może pora się doedukować? Polecam rozmowy z samorzecznikami autyzmu- dr Joanna Ławicką, Kosmą Moczkiem, Janem Gawrońskim. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:12 Polecam stronę samorzeczników w spektrum, sa wśród nich nauczyciele akademiccy, pedagodzy, inżynierowie, biolodzy, artyści : jasnastronaspektrum.pl/ludzie/ Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:24 Tak. Jedną z tych osób znam osobiście. Świetnie funkcjonuje i nieustannie korzysta ze wsparcia psychologicznego. Oraz - nieustannie pracuje nad swoimi problemami w relacjach z ludźmi. I NIE JEST NEUROTYPOWA, a jej postrzeganie emocji i świata różni się od postrzegania osób neurotypowych. I przede wszystkim: są to osoby ze spektrum, które propagują AKCEPTACJĘ inności osób ze spektrum, a nie ogłaszają, ze autysta nie różni się od osób neurotypowych. A wiec : nie pleć bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:30 Nigdzie nie twierdziłam, ze osoba autystyczna ni różni się od osoby neurotypowej. Tylko, że jeśli wysoko funkcjonuje, to funkcjonuje jak neurotypowa (albo lepiej, takie też znam) i np nie wymaga żadnego szczególnego wsparcia, żeby sobie znaleźć partnera. Ja wiele z tych osób znam osobiście i akurat żadna z nich nie wymaga wsparcia psychologicznego. To, ze akurat jakaś wymaga oznacza, ze osoby autystyczne, jeśli wysoko funkcjonują to funkcjonują podobnie Albo lepiej albo niewiele grzej - na to sie składa wiele czynników) jak neurotypowe. Wszak osoby neurotypowe tez czasami wymagają wsparcia psychologa albo psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:08 bzdury gadasz autysta moze sie nie komunikowac a jednoczesnie byc w normie intelektualnej Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:10 No oczywiście, ze może. A gdzie ja napisałam, ze nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 20.01.21, 23:16 No wiec człowiek może mieć zarówno autyzm jak i byc osobą upośledzoną intelektualnie. Natomiast nisko funkcjonujący autysta nie jest z założenia upośledzony. Może się po prostu nie komunikować. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:37 jeśli jest w normie intelektualnej to jednak jakoś się komunikuje żeby można to było ocenić mylisz mówić / komunikować jest mnóstwo przypadków autystyków komunikujących się pisemnie lub przez specjalne aplikacje, którzy sami nie wiedzą dlaczego nie są w stanie mówić, skoro potrafią się komunikować teraz powiedz mi jak ocenić intelekt kogoś z kim nie nawiążesz żadnej wymiany informacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:46 Przecież to wszystko zależy od konkretnej osoby. Trudno generalizować i wysnuwać uogólnione wnioski, bo każdy autysta jest inny. Znałam autystyka, który się nie komunikował, w każdym razie w żaden sposób nie wymieniał ze mną myśli ani informacji. Bywał agresywny, nie pozwalał się dotykać. ale nauczył się nieźle grać na fortepianie i ma słuch absolutny. Upośledzony? Czy jednak nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:48 Jedyna jego kompetencja to gra na fortepianie czy jednak chodzi do szkoły i przyswaja szkolną wiedzę? Potrafi się komunikować? Odnaleźć w sytuacjach odpowiednich dla jego wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:58 Haha. Ta jedyna kompetencja, jaką posiadł jest nieosiągalna dla osob upośledzonych. A nawet dla wielu neurotypowych. Chodzenie do szkoły nie jest dowodem inteligencji. A odnajdywanie się w różnorodnych sytuacjach dowodzi wyłącznie umiejętności społecznych. Jednym z dowodów inteligencji jest umiejetność tworzenia i rozumienia zjawisk abstrakcyjnych. A muzyka taka właśnie jest. Chłopak nie grał jednym palcem, tylko rozumiał muzykę lepiej niż niejeden uczeń średniej szkoły muzycznej. A już na pewno lepiej niż cześć moich uczniów chodzących do szkoły i świetnie odnajdujących się w sytuacjach odpowiednich do wieku. Masz przestarzałe dane. Choć zgoda, ze autyzm nierzadko jest sprzężony z upośledzeniem. Ale nie powinno się generalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:04 ale rozumiesz że dla rodzica ważniejsze jest by dziecko poradziło sobie w życiu bez niego niż umiejętność gry na fortepianie czy mistrozstwo w grach video?? masz upośledzone dziecko? Bo z boku to rzeczywiście taka gra na fortepianie może imponować, ale do białej gorączki doprowadza mnie kiedy ktoś kwalifikuje moje dziecko do grona geniuszy bo coś co nie ma w normalnym życiu najmniejszego znaczenia potrafi zrobić w sposób mistrzowski... Brak umiejętności komunikacji jest sam w sobie upośledzeniem, bo o wiele trudniej jest w takiej sytuacji przekazać podstawową wiedzę która pozwoli na budowanie dlaszych kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:11 Rozumiem cię doskonale. I masz prawo tak to widzieć. Pozwól jednak rodzicom mojego ucznia widzieć go jako niesamodzielnego, ale nie upośledzonego. Niezależnie jednak od określeń, i ty i oni, borykacie się z tymi samymi problemami, do których potrzeba bardzo dużo siły. Której ci życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:46 dlatego wlasnie przez lata mysla o ze autysci sa uposledzeni bo nie bylo sposobu zeby nawiazac kontakt (nasuwa sie doktorant z Bialegostoku - zeby nie matka i komputery w zyciu by nie studiowal). nie wiem jak to wyjasnic - moze przykladem - jak moj synek byl maly nie mial wewnetrznej potrzeby zadowalania ludzi na okolo - usmiech radosc rodzica nie motywowaly go byly mu obojetne. mial swoj drive i jedna osobe ktora miala byc zadowolona - siebie. zaprawde trudno jest nawiazac kontakt z kims kogo zupelnie nie obchodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:51 wiem o tym, buduję kontakt z synem od 13 lat dopóki nie będzie funkcjonował w społeczeństwie na poziomie równym osobie neurotypowej to niestety ale będzie upośledzony, mimo wybitnych zdolności w zupełnie niepotrzebnych do codziennego funkcjonowania dziedzinach tak więc geniusz dla kogoś kto widzi go raz w roku, głęboko upośledzony chłopak dla kogoś kto z nim żyje na codzień Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:52 właściwie to nawet więcej niż 13, ale przez pierwsze lata życia nie musiałam wkładac w to tyle wysiłku bo komunikował się jak wszyscy odpowiednio do wieku Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:34 szkoda tylko że spory odsetek autystyków ocenianych jest jako upośledzonych intelektualnie gdyż nie ma narzędzi zdolnych ocenić ich poziom intelektualny, ze względu na brak umiejętności komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:48 nieprawda obecnie jest duzo narzedzi pozwalajacych ocenic inteligencje ktore sa pozawerbalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:49 raczej te stare byly do bani bo np jaki jest sens mierzyc inteligencje zasobem slow u kogos kto nie mowi? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 08:55 inteligencje pozawerbalne bez kompetencji porozumiewania się to sorry ale anegdotyczne są, w dalszym ciągu komunikacja jest podstawą, co mi z tego że ktoś jest geniuszem gier video kiedy nigdy nie będzie funkcjonować w społeczeństwie komunikacja jakoś tak niestety też stanowi część możliwości intelektualnych można sobie być rain manem, ale normalności z tego nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:04 To, o czym mówisz jest kwestią postrzegania i zresztą zależy od konkretnej osoby. Pewnie już nieraz o tym myślałaś i nie będzie ci od tego lżej, ale naprawdę osoba niesamodzielna nie musi być upośledzona. Choćby o wszyscy dookoła tak to widzieli. Niesamodzielny autysta może mieć swój bogaty wewnętrzny świat (patrz mój uczeń), tylko po prostu nie ma potrzeby z nikim się nim dzielić. Czy jego rodzicom dzięki temu łatwiej się nim opiekować i myśleć o jego przyszłości? Na pewno nie. Ale jego indywidualne wewnętrzne życie na pewno jest bogatsze niż życie osoby z upośledzeniem. Oczywiście pisze o tym konkretnym przypadku. Nie mam kompetencji, ani wystarczającej wiedzy żeby wypowiadać się ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: "Miłość w spektrum" serial dokumental 21.01.21, 09:08 Ale ż ja wiem że takie osoby wcale nie muszą być ani nieszczęśliwe ani ubogie wewnętrznie. Mój syn opracował takie strategie że szczęka opada, wodzi nas czasem za nos i tylko on sam wie jak mu się to udaje. Jak go demaskujemy to śmieje się wgłos taki z siebie zadowolony. Niestety ale to nieumniejsza strachu o jego przyszłość. Jednyna nadzieja to że jeszcze wiele się może zmienić, bo rozwija się mimo wszystko. Komunikacja też idzie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama