Dodaj do ulubionych

Warzywa w piekarniku

26.01.21, 08:18

Chciałabym upiec warzywa do obiadu w piekarniku (brokuł, marchew itd). Nigdy tak nie robiłam, dlatego proszę o radę czy trochę oliwy z oliwek będzie ok czy np masło?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 08:43
      Brokuł się źle piecze na blasze, różyczki się palą, on raczej do zapiekanek. Dobrze piecze się kalafior, bo ma bardziej mięsiste różyczki, zazwyczaj dorzucam do niego głąb brokuła, bo to ta sama konsystencja. Marchewki w słupki, kartofle w plastry, dokładam inne korzeniowe typu pietruszka, pasternak, seler. Wrzucam do miski z olejem lub oliwą, potrząsam, żeby dokładnie pokryła.
      Ja lubię chrupkie, więc rozgrzewam mocno piekarnik z blachą posmarowaną olejem, wyrzucam warzywa na gorącą blachę i skręcam nieco temperaturę, kalafiora wkładam w naczyniu na kratkę i włączam termoobieg.

      Do oleju można wmieszać przyprawy.
        • turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:22
          Piekę w 180, rozgrzewam do 200, może 210, buraka nie robiłam, bo jakoś ładnych nie było, jak trafię, to wypróbuję. Zasadniczo piekę co tydzień, więc dorzucam różne rzeczy, pieczarki są fajne, jakiś ser, grzyby według przepisu z jadlonomii. Czasem tylko olej, czasem mieszanki z papryką, czasem marynata cytrynowo-musztardowa. Zależy od reszty planu dnia, marynowane muszą trochę w tej marynacie poleżeć.
    • kura17 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 08:49
      tez odradzam brokula.
      ja jeszcze pieke buraki w slupki, slodkie ziemniaki, cukinie dosc grubo pokrojona i pora.

      i robie do tego sos z tahini+czosnek przez praske+sok z cytryny+sol/pieprz+woda - jesli za gesto. mieszam to wszystko w zamknietym sloiczku. w oryginalnym przepisie sa jeszcze ziarna granatu, ale nie lubie wydlubywac wink

      ja tez najpierw w misce mieszam z olejem/oliwa, dodaje ziola swieze/suszone (co mam pod reka, majeranek jest fajny) oraz grubsza sol.
    • kanna Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:22
      Ja układam od razu na blasze wyłożonej papierem.

      Czasem ułożone w takie kolorowe rzędy , to dobrze wygląda. wcześniej oliwa + przyprawy.

      U mnie najczęściej kalafior, batat, dynia, burak.
    • berdebul Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:31
      Masło i oliwa zaczynaja dymić w dosyć niskich temperaturach i robią się niezdrowe.

      Z brokuła polecam nogę, a różyczki na parze/zapiec pod czymś inaczej łatwo je przypalić. Lepiej piecze się kalafior.
      Zazwyczaj piekę cebula+ ziemniaki+ kalafior+ ciecierzyca jak jedno danie. Jak dodatek to wszystkie korzeniowe, najlepiej w słupki, nacieram olejem z przyprawami i są „frytki”.
      • aqua48 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:25
        Noga z brokuła jest najlepsza na surowo, obrana ze skórki i łyka, pokrojona w talarki i lekko osolona. Pycha.
        Brokuła lepiej odgotować i dorzucić do już upieczonych warzyw.
      • turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:36
        Ja brokuła zazwyczaj zużywam dzień, dwa wcześniej, w postaci samych różyczek, np. w sosie śmietanowym, a głąb przechowuję w pudełku i dorzucam do pieczenia. Nieobrany spokojnie wytrzymuje.
      • troompka Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 11:35
        heh, tylko ten zapach....brukselka sama w sobie jest ok, ale jednak wolę ją solo niz obok innych warzyw.
        Ja zapiekam na papierze do pieczenia krojone grubo marchew, seler, pietruszka, buraki, czasem ziemniaki, wszystko lekko skropione olejem rzepakowym i przyprawione solą, pieprzem, rozmarynem swiezym i tymiankiem. Piekarnik z termo na 180 stopni 45 min....pycha. Czasem na ostanie 15-20 min dorzucam gałązkę pomidorków koktajlowych.
    • purchawka2020 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 12:36
      Najbardziej lubię kalafiora w curry m( posypac plus oliwa) i selera.
      Lubię też warzywa korzeniowe posypać czarnuszką.
      Do ziemniaków sól, pieprz i rozmaryn. Oraz pokrojona w ćwiartki cebula i całe ząbki czosnku.
    • gargamelja Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 16:36
      Ja pieke wlasciwie wszystkie warzywa. Tylko dodaje kolejno, np. marchew, pietruszka, pieczarki, a po jakis 10-15 min brokula i cukinie, pomidory itp. Olej rzepakowy czy inny nadajacy sie do wys temp. Mieszam dokladnie z warzywami i ziołami. Robie czesto.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka