hedna 26.01.21, 08:18 Chciałabym upiec warzywa do obiadu w piekarniku (brokuł, marchew itd). Nigdy tak nie robiłam, dlatego proszę o radę czy trochę oliwy z oliwek będzie ok czy np masło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 08:43 Brokuł się źle piecze na blasze, różyczki się palą, on raczej do zapiekanek. Dobrze piecze się kalafior, bo ma bardziej mięsiste różyczki, zazwyczaj dorzucam do niego głąb brokuła, bo to ta sama konsystencja. Marchewki w słupki, kartofle w plastry, dokładam inne korzeniowe typu pietruszka, pasternak, seler. Wrzucam do miski z olejem lub oliwą, potrząsam, żeby dokładnie pokryła. Ja lubię chrupkie, więc rozgrzewam mocno piekarnik z blachą posmarowaną olejem, wyrzucam warzywa na gorącą blachę i skręcam nieco temperaturę, kalafiora wkładam w naczyniu na kratkę i włączam termoobieg. Do oleju można wmieszać przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2000 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 08:48 Turzyca - Jaka temperatura i jak dlugo? Buraki tez tak robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:22 Piekę w 180, rozgrzewam do 200, może 210, buraka nie robiłam, bo jakoś ładnych nie było, jak trafię, to wypróbuję. Zasadniczo piekę co tydzień, więc dorzucam różne rzeczy, pieczarki są fajne, jakiś ser, grzyby według przepisu z jadlonomii. Czasem tylko olej, czasem mieszanki z papryką, czasem marynata cytrynowo-musztardowa. Zależy od reszty planu dnia, marynowane muszą trochę w tej marynacie poleżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 08:49 tez odradzam brokula. ja jeszcze pieke buraki w slupki, slodkie ziemniaki, cukinie dosc grubo pokrojona i pora. i robie do tego sos z tahini+czosnek przez praske+sok z cytryny+sol/pieprz+woda - jesli za gesto. mieszam to wszystko w zamknietym sloiczku. w oryginalnym przepisie sa jeszcze ziarna granatu, ale nie lubie wydlubywac ja tez najpierw w misce mieszam z olejem/oliwa, dodaje ziola swieze/suszone (co mam pod reka, majeranek jest fajny) oraz grubsza sol. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:59 O, dzięki za pomysł na sos. Brzmi nieźle 👍🏻 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:03 Przeważnie piekę w zamkniętym naczyniu. Oliwa, albo masło klarowane, zależy na jaki smak mam chęć. Najbardziej smakują mi pieczone razem z mięsem Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 18:21 triismegistos napisała: > Przeważnie piekę w zamkniętym naczyniu. To Ci się te warzywa zaparowuja a nie ładnie pieka.. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:04 Robię z oliwą i przyprawami. Brokuła nigdy nie piekłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:22 Ja układam od razu na blasze wyłożonej papierem. Czasem ułożone w takie kolorowe rzędy , to dobrze wygląda. wcześniej oliwa + przyprawy. U mnie najczęściej kalafior, batat, dynia, burak. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:34 Robię podobny zestaw, tylko brukselka zamiast kalafiora, dodaje też cebulę. Z przypraw rozmaryn, głównie dla zapachu podczas pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 09:31 Masło i oliwa zaczynaja dymić w dosyć niskich temperaturach i robią się niezdrowe. Z brokuła polecam nogę, a różyczki na parze/zapiec pod czymś inaczej łatwo je przypalić. Lepiej piecze się kalafior. Zazwyczaj piekę cebula+ ziemniaki+ kalafior+ ciecierzyca jak jedno danie. Jak dodatek to wszystkie korzeniowe, najlepiej w słupki, nacieram olejem z przyprawami i są „frytki”. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:25 Noga z brokuła jest najlepsza na surowo, obrana ze skórki i łyka, pokrojona w talarki i lekko osolona. Pycha. Brokuła lepiej odgotować i dorzucić do już upieczonych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:36 Ja brokuła zazwyczaj zużywam dzień, dwa wcześniej, w postaci samych różyczek, np. w sosie śmietanowym, a głąb przechowuję w pudełku i dorzucam do pieczenia. Nieobrany spokojnie wytrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 10:42 Ja jeszcze do wyżej wymienionych warzyw dodam pasternak. Pieczony jest super. Uwielbiam tez pieczony jarmuż Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 14:54 I pietruszka! Pieczona jest pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 11:28 Ja ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładę pokrojone ziemniaki, marchewkę, seler, buraki, cebulę w ósemki. Wszystko smaruję delikatnie olejem wymieszanym z przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 11:35 heh, tylko ten zapach....brukselka sama w sobie jest ok, ale jednak wolę ją solo niz obok innych warzyw. Ja zapiekam na papierze do pieczenia krojone grubo marchew, seler, pietruszka, buraki, czasem ziemniaki, wszystko lekko skropione olejem rzepakowym i przyprawione solą, pieprzem, rozmarynem swiezym i tymiankiem. Piekarnik z termo na 180 stopni 45 min....pycha. Czasem na ostanie 15-20 min dorzucam gałązkę pomidorków koktajlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 12:36 Najbardziej lubię kalafiora w curry m( posypac plus oliwa) i selera. Lubię też warzywa korzeniowe posypać czarnuszką. Do ziemniaków sól, pieprz i rozmaryn. Oraz pokrojona w ćwiartki cebula i całe ząbki czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 12:39 Marchewka się długo piecze. Jak piekę też pieczarki czy brukselkę to marchewkę wstawiam 20 minut wcześniej. No chyba, że jakoś drobno pokroisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 13:08 Dziękuję! Robię, niech się dzieje co chce 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 13:15 Wrzucam na blachę z papierem do pieczenia. Najczęściej dynia, cukinia, bakłażan, pieczarki, marchewka i ziemniaki. Do tego albo mięso też z piekarnika (udka albo roladki ze śliwką suszoną) albo ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 15:42 Robie tak jak ona (od 1 minuty) You're Doing It All Wrong - How to Roast Vegetables Podstawa u mnie to brokuł i brukselka (lubimy najbardziej), a inne to juz dodatki (obowiązkowo czosnek ). Najważniejsza jest wysoka temp (260 C) i niskie boki blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Warzywa w piekarniku 26.01.21, 16:36 Ja pieke wlasciwie wszystkie warzywa. Tylko dodaje kolejno, np. marchew, pietruszka, pieczarki, a po jakis 10-15 min brokula i cukinie, pomidory itp. Olej rzepakowy czy inny nadajacy sie do wys temp. Mieszam dokladnie z warzywami i ziołami. Robie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama