lajtova 27.01.21, 20:35 Może z tego samego powodu co bohaterowie komiksów nigdy ostatecznie nie mogą pokonać zła. Bo wtedy nastapi koniec opowieści? Ludzie nie będą mieli powodu by się bać i chodzić do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 20:38 Bo nie mogą pokonać boga. A on stworzył dualny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 20:42 Nie rozumiem twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:11 To jest do wierzenia, nie do rozumienia. Taka antyczna werska Pandemii. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:19 Wystarczyło by pomyśleć, do czego potrzebny jest ci bóg. Akurat antyczni byli całkiem fajni, bo dotykali psychologii istnienia i zastanawianie się nad nimi pobudzało intelektualnie. Bóg typu, nic z nim zrobić nie możesz, jest destrukcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:29 Kwestia czy poznajesz Boga tylko poprzez kazania księży, czy poprzez czytanie Pisma Świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:34 Ale to pismo to tylko zbiór mitologicznych bajek ludzi z azjatyckiego bliskiego wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:38 Jeżeli porównać religie świata to mają wiele wspólnych wątków. Dlaczego więc odgórnie zakładać, że są wszystko w nich jest kłamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:40 Bo jedne od drugich te wątki od siebie kopiowały. Bo ludzie mimo, że żyli w róznych cywilizacjach i kulturach to byli w ielu aspektach do siebie podobni więc i wymyślali bogów którzy niektóre cechy mieli podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:36 Ja bym Go chętnie poznał za pomocą woltomierza, spektrometru, czy czegoś w tym rodzaju, gdyby dało się G zmierzyć to by istniał. Gdyby nie dało się go zmierzyć to mógłby istnieć, a, ponieważ nie tylko nie da się Go zmierzyć, ale do tego ma w tym Piśmie Świętym wewnętrznie sprzeczną definicję to nie istnieje ponad wszelką wątpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:41 Jeżeli spojrzysz na Pismo Święte z naukowego punktu widzenia to można tam dostrzec wysokorozwiniętą technologię Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:54 Ano można, w pismach sumeryjskich, egipskich również i nie jest wykluczone, że takowa kiedyś na Ziemi istniała. Tylko jak się na Pismo Świętre spojrzy z użyciem zwykłej logiki to wychodzi, że Bóg nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:17 Technologię...? Właśnie to chciałaś napisać...? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:18 Komentarz 2 - ja się dokładnie przyjrzysz tostowi i zaciekowi za kominem, to mozesz tam ujrzeć twarz Chrystusa.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:10 makurokurosek napisała: > Jeżeli spojrzysz na Pismo Święte z naukowego punktu widzenia 🤣 > to można tam dostr > zec wysokorozwiniętą technologię 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 23:21 Wszystko opiera sie o definicje Boga. Dla mnie Bogiem jest zebrana w jedno wiazka ogolnych praw przyrody. Podstawa bytu, ale nie w ujeciu filozoficznym, ale bardzo namacalnym. Prad plynie, masy sie przyciagaja, swiatlo ma skonczona wartosc w prozni, stala Plancka wynosi tyle, a liczba pi tyle. Zaleznosci matematyczne swiata sa takie a nie inne, mamy oddzialywania sile, slabe, elektromagnetyzm itd. - mysle ze da sie zrozumiec co mam na mysli. Dla mnie Bogiem jest spojna struktura rzeczywistosci, konstrukt naszego "Matrixa" Jesli wezmiesz dowolne prawo fizyki czy nawet matematyke per se, to jak sie glebiej zastanowic, mozna zauwazyc, ze za swiatem materii stoi cos jeszcze. Cos co by pozostalo nawet gdyby nasz wszechswiat kompletnie wyparowal. Wlasnie te prawa. To oczywiscie nie ma nic wspolnego ze swietymi teksrami roznych nacji, ktore swego czasu w filozoficznym nastroju pasaly kozy czy owce na wybrzezu Morza Srodziemnego czy w poblizu Gangesu Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 00:54 Sens boga, to syndrom Judasza. Sam go stworzył, sam mu wyznaczył zadanie, a potem stwierdził, że lepiej dla niego by było, gdyby się nie narodził. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 20:40 Bo nie ma czegoś takeigo jak diabeł. Biblijny satan to żaden "diabeł" i nie ma nic wspólnego z chrześcijańskimi bzdurami. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:04 Jest Lucyfer. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:20 Jak to? A kto nakłania ludzi do złego? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:37 Nie, on ich oświeca. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 20:41 mam ciekawsze pytanie, po co Bóg diabła stworzył? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:04 A co, to jest coś czego bóg nie chciał stworzyć, będąc wszechmocnym? Sam stworzył bunt szatana, który jest jego częścią. Albo się uznaje wielobóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:13 No ale nam ten Bóg, ustami proroków, kapłanw i wszelkimi innymi pismami świętymi wmawia, że chce diabła zwalczyć. Ergo: Bóg kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
biszkopty35 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:50 Nieuwaga na lekcjach geografii skutkuje wysypem płaskoziemców. Nieuwaga na lekcjach religii skutkuje tym, co można przeczytać w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:22 Podobnież jeden dobty anioł stał się złym diabłem Też mnie to zastanawiało, jak to się mogło stać Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:36 Czynnik zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:00 ultimate.strike napisał: > mam ciekawsze pytanie, po co Bóg diabła stworzył? A po co bacy owczarek podhalański? S. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:05 Baca może kłamać, że ze swoim owczarkiem walczy. Kłamiący Bóg to trochę inna kategoria. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszychleb Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:18 snajper55 napisał: > ultimate.strike napisał: > > > mam ciekawsze pytanie, po co Bóg diabła stworzył? > > A po co bacy owczarek podhalański? > > S. Dobre Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:26 Oj, tam od razu stworzył? Na początku był C.H. A. O. S. czyli Centrum Hierarchii Astralnej, Obecnie Samodzielne i pracowali nad projektem. Projekt wyszedł z licznymi brakami, więc chłopaki się pokłócili i tak wypadło, że Sławek (ksywka Szatan vel Diabeł) został tym złym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 20:50 A czy wszechmogący Bóg może stworzyć tak duuuży kamień żeby nie miał siły jego podnieść ? .......... www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach/photos/a.1749439251934432/3054014058143605/?type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:07 oczywiście, ze może. bóg wszystko może. kamień też może podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:16 Wszystko to może Prezes a wszechmogący Bóg to chyba niekoniecznie . Takiego duuużego kamienia chyba nie może stworzyć , to chyba przerasta jego kompetencje .............. www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach/photos/a.1749439251934432/3054014058143605/?type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:10 dzi1a napisała: > A czy wszechmogący Bóg może stworzyć tak duuuży kamień żeby nie miał siły jego > podnieść ? > > Łoooo, ale zabłysnęłaś 😀 Weźcie ludzie, jak już gadacie o religii to przynajmniej bez takich sucharôw. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:17 tzw kawały z brodą , stare ale jare , już Jasiu pytał o to na lekcji religii jak się jeszcze odbywały w budynkach przykościelnych ale nikt nie dał mi odpowiedzi ............ katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,26727893,trybunal-konstytucyjny-opublikowal-uzasadnienie-wyroku-ws-aborcji.html#S.DT-K.C-B.3-L.4.maly Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 09:22 Internet jest pełen odpowiedzi na ten suchar. Na czele z taką, że pytanie czynność podnoszenia w stosunku do osoby, która rządzi siłą grawitacji jest bezsensowna 😀 Ale rozumiem, że oczekujesz odpowiedzi binarnej tak / nie, to może spróbuj binarnie odpowiedzieć na pytanie kiedy skończysz okradać sąsiadów i sypiać z listonoszem. Odpowiedz Link Zgłoś
hotelowy.boom Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 09:27 To jest emeryt z forum kraj, nie kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:04 Czyli że nie może stworzyć takiego kamienia, którego sam nie będzie w stanie podniesc,bo rządzi grawitacją? To jest odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:37 Nie. Podnoszenie to jest pokonywanie grawitacji. Czynność podnoszenia z oczywistych względów dotyczy zatem takich osób, których grawitacja dotyczy. Pytanie jest logicznym absurdem. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:27 Może dlatego, że każdy człowiek mimo wszystko ma wolną wolę i sam decyduje o tym czy żyje według ogólnie przyjętych zasad moralnych czy wybiera inną drogę. Czy to ci się podoba czy nie większość zasady zawartych w dekalogu są również zawarte w świeckim prawie ( prawie karnym, cywilnym) . Kościół, a bardziej wiara w Boga/ wiara w coś większego, będzie istniała niezależnie od afer targanych kościołami, bo każdy z nas w pewnym momencie życia stanie przed sytuacją w której będzie tego potrzebował może to być śmierć bliskiej osoby, nieuleczalna choroba czy inna sytuacja która wstrząśnie naszym życiem i zmusza nas do spojrzenia głębiej Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:30 a czytałaś kiedykolwiek dekalog, ale tak serio zastanawiając się nad przykazaniami? poza nie kradnij, nie zabijaj, nie cudzolóż, które wymyślono zdecydowanie przed dekalogiem reszta jest idiotyczna albo nieprecyzyjna albo szkodliwa. np co jest złwgo we wzywaniu imieniu boga i gdzie to masz w przepisach? co jest zlego w samym pożądaniu rzeczy? jak się nie kradnie? tylko ambitnie na nie pracuje? itd. dekalog jest przereklamowany. malo kto się nad nim zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:35 A właśnie co do wzywania imienia nadaremno, to ja ostatnio przeczytałam fajną interpretację - że przekroczenie drugiego przykazania to nie jest zawołanie "O mój Boże!" albo westchnięcie "Jeeezuuu..." kiedy mąż cię wkurzy. To jest, mówiąc potocznie, "wycieranie sobie gęby" Bogiem. Powoływanie się na Boga, na Jezusa, na Biblię, na Maryję w sprawach, z którymi oni nie mają nic wspólnego (albo wręcz - gdyby to usłyszeli, byliby mocno przeciw), o czym ty doskonale wiesz, ale chcesz ugrać coś dla siebie, dla swojego kościoła, dla swojej partii. I we wzywaniu imienia Boga masz swój jakiś interes. Podpierasz własne wynurzenia "Słowem Bożym", żeby kogoś pognębić albo wywyższyć się moralnie. O, tu jest przykład modelowy: Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:38 tylko, że dalej to nawet minimalnie nie jest zle ani niemoralne ani zakazane w prawie. i tyle by bylo z najlepszego na świecie dekalogu. a jest gdzieś w dekalogu, żeby nie gwałcić dzieci? albo nie bić żony? albo nie mieć niewolników? albo nie niszczyć planety? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:40 Czy to nie jest złe i niemoralne to bym się mocno kłóciła... Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:42 ale wiesz, że najważniejsze przykazania są na początku? czyli wg dekalogu to jest gorsze niż zabijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:27 Nie cudzołóż to chyba podchodziło pod każdy seks który nie był między osobami ze sobą zaślubionymi Można więc i pedofilię i pod to podciągnąć. Z gwałtem może być trudniej, bo to w małżeństwie.może wystąpić Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:29 hm, to gdzie w dekalogu homoseksualizm między dwoma zaślubionymi kobietami jest grzechem? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:49 Teraz nie chce mi się szukać-w dekalogu co prawda nie ma, ale gdzieś niedaleko jest o tym, ze homoseksualizm jest złem Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:53 ale facetów. nie kobiet. i nie w dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:49 Owszem czytałam i analizowałam tak samo jak część Księg Starego Testamentu. Nie widzę niczego szkodliwego w dekalogu. Pomijając pierwsze cztery dotyczące życia religijnego, pozostałe dotyczą po prostu życia i zostały wpisane w Prawo niemal każdego państwa ( czy to w prawo karne, cywilne, czy pracy) "co jest zlego w samym pożądaniu rzeczy? " Choćby to, że przyćmiewa zdrowy rozsądek, znasz powiedzenie " po trupach do celu:" Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:55 serio? gdzieś w prawie jest zapisany zakaz samego pożądania rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:12 Czy powinnam zgłosić do prokuratury Cosmopolitan za dzial "musisz to mieć!"? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:32 Wszechwiedza boga wyklucza wolną wolę. Jak do tej pory przez całe moje życie bóg było do niczego niepotrzebny. Potrzebny jest szujom takim jak rabini, mułłowie, ksieża, popowie, pastorowie żeby wyciągać od ludzi pieniądze i nimi manipulować i rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:32 To by nie było, że dobrymi chęciami jest piekło brukowane. Co ludzie zauważyli, nie znając psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:38 Każdy czowiek został stworzony poprzez wszechmogącą i wszechwiedzącą istotę. Zgodnie z tą definicją wolna wola nie istnieje, każdy realizuje program zadany mu przez Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:10 Nie zgadzam się. To, że Bóg jest wszechwiedzący nie oznacza że może ingerować w podejmowane przez nas decyzje. To tak jak z "efektem motyla". Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:38 Bóg jest z definicji wszechwiedzący, wszechmogący i ponadczasowy, tworząc Adama wiedział co napiszesz na forum Ematka w 2021 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:12 makurokurosek napisała: > To, że Bóg jest wszechwiedzący nie oznacza że może ingerować w > podejmowane przez nas decyzje. No ba. Trudno, żeby coś nieistniejącego ingerowało w cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:10 >Czy to ci się podoba czy nie większość zasady >zawartych w dekalogu są również zawarte w >świeckim prawie 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną - nie ma w prawach świeckich 2.Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno - nie ma w prawach świeckich 3.Pamiętaj, abyś dzień święty święcił - mówimy o zamknieciu galerii handlowych w niedziele by PiS...? 4.Czcij ojca swego i matkę swoją - nie ma obowiazku czczenia, nawet szanować nie trzeba 5.Nie zabijaj - JEST 6.Nie cudzołóż - oczywiście, że wolno 7.Nie kradnij - JEST 8.Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu - wątpliwe, chyba, że ograniczmy się do fałszywych zeznan 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego - nie ma zakazu 10.Ani żadnej rzeczy, która jego jest - pożądanie rzeczy, które mają inni jest kołem zamachowym handlu... Czyli 2, warunkowo 3. "Większość" 😂 😂 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:05 makurokurosek napisała: > bo każdy z nas w pewnym momencie życia stan > ie przed sytuacją w której będzie tego potrzebował może to być śmierć bliskiej > osoby, nieuleczalna choroba czy inna sytuacja która wstrząśnie naszym życiem Jakie bzdety 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 22:53 Bo ja wiem czy bzdety? Chyba nawet najbardziej niewierzący, gdy mu np umiera dziecko, nie może się z tym pogodzić Jak to, to ja naprawdę już tego dziecka NIGDY ale to przenigdy już nie zobaczę??? I wtedy coś kiełkuje, że może jednak są gdzieś jakieś zaświaty, gdzie się jeszcze spotkamy??? Jakieś niebo, jakiś czyściec może? Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:28 Pokonał go juz dawno vide zmartwychwstał. Obecnie diabeł jest jak uwiazany kundel przy budzie. Szczeka, fika, ale nic nie moze zrobić więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:32 Jeśli jest bogiem to nie mógł zmartwychstać bo nie mógł umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:33 Ja tam lubię idee wcielenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:41 Obecnie diabeł jest jak uwiazany kundel przy budzie. Szczeka, fika, ale nic nie moze zrobić więcej. A dzieci w kościelnych sierocińcach gwałcą się same. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:31 Zło dalej istnieje, i nie wygląda na pokonane mimo zmartwychwstania. Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:36 Tak serio? To jak wiara w mikolaja, szkoda czasu na rozkminy bo logiki w bajkach brak. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:38 A nie patrzysz na to w ten sposób: dobrze, że ludzie wierza w siłę wyższą, bo to ich temperuje, patrz na księży ci ruchaja i grabią do woli i w dupie mają nakazy i przykazy. Ja tam uważam, że czasem żeby się głodni nie zjedli należy podtrzymywać kult boski. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 21:59 lajtova napisał(a): > Może z tego samego powodu co bohaterowie komiksów nigdy ostatecznie nie mogą po > konać zła. > Bo wtedy nastapi koniec opowieści? Ludzie nie będą mieli powodu by się bać i ch > odzić do kościoła. A dlaczego miałby pokonać kogoś, kto dla niego pracuje? Diabeł przecież karze tych, którzy są nieposłuszni bogu. To taki boski policjant z pałką teleskopową. Kto łamie boskie polecenia, ten dostaje manto a pozostali się boją. Gdyby diabeł sprzeciwiał się bogu, to by przecież nagradzał tych łamiących boskie nakazy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:40 Nie można zlamać boskiego polecenia bez Jego wiedzy i zgody gdyż On jest wszechwiedzący, wszechmogący i ponadczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:45 Jakby było mało, tego policjanta powinien nasłać przede wszystkim nie na ludzi, skronmych wykonawców przestępczego planu, a na mózga całej operacji zło, czli na...siebie samego. Powinien to zrobić, gdyż jak wróble ćwierkają, jest też sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:40 Bzdura. Niby dlaczego szatan miałby ci za coś nagradzać? Czy to jest w jego interesie? Wróg twojego wroga wcale nie musi być twoim przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
pomurnik91 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:00 Bo żaden z nich nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:06 to oczywiste, a poza tym? jakieś sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:55 A może jest tak że on się tak sprytnie zakamuflował i udaje że go nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 20:58 A nie ma tak, że po czynach poznacie? Jakby się zakamuflował, to na ziemi byłby raj. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 22:49 Gdyby naprawdę go nie było, to na ziemi byłby raj. A tak mamy to co mamy, mnóstwo wszelakiego zła na świecie a wszyscy i tak myślą, że go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:37 Było to już w 2016 na Wyborczej i ta znowu to wyciąga.Już dawno pokonał Baranku Boży.Nowy Testament obfituje we fragmenty o egzorcyzmującym demony Jezusie, które nie tylko potwierdzają Jego boskość, ale są także namacalnym dowodem na to, że Chrystus przyszedł na świat, aby pokonać królestwo szatana i zapoczątkować swoje[1]. „Lecz jeśli Ja mocą Ducha Bożego wyrzucam złe duchy, to istotnie przyszło do was królestwo Boże.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:47 ale się uśmialam. co ty bierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 12:06 Zafiksował się na "baranku Bożym" 😅 Objaw jakiś odstawienny. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 22:54 tych różnych Bogów w historii było już pierdyliard , ludzie wymyślą jeszcze pierdyliard nowych Bogów www.racjonalista.pl/kk.php/s,40/q,Czasy.bogow.juz.minely.. Odpowiedz Link Zgłoś
agaagaaga123 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 27.01.21, 23:18 odpowiedzi do wyboru: 1. bo dobro i zło (światło i cień) to dwie strony tej samej monety, więc jedna nie może istnieć bez drugiej - sztuką jest je zintegrować a nie pokonać czy próbować wymazać 2. odpowiedź druga jest w serialu Lucyfer na Netflixie i też mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 00:28 Odpowiedzi trzeciej udzielą "Dobre Omeny" według Pratchetta. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 15:20 "Dobry omen" Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskie_korale Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 28.01.21, 13:06 Bo Bog ma wielkie i zranione Ego. Kiedy Diabel, jego byly Aniol zreszta, zbuntowal sie przeciwko niemu, zarzucil mu, ze ludzie sluza mu nie dlatego, ze go kochaja, ale dlatego, ze boja sie go (strach jest tutaj interpretowany na rozne sposoby). Bog oczywiscie mogl zniszczyc Diabla, ale wtedy udowodnilby, ze Diabel ma racje. Dal wiec ludziom wolna reke, aby sami zadecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Dlaczego wszechmogący Bóg nie może pokonać di 29.01.21, 11:28 szach mat : www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach/photos/a.1749439251934432/3055261718018839/?type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama