daniela34 03.02.21, 16:44 "Rząd szykuje zmiany w obostrzeniach. Dotkną m.in. tenisa i małych boisk." Jak zrozumiałybyście taki tytuł (osoby, które czytały artykuł uprasza się o to, żeby nie odwoływały się do jego treści, ale fo samego tytułu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swinka-morska Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:48 "Zostaną dodane nowe obostrzenia, prawdopodobnie chodzi o zamknięcie kortów tenisowych i małych boisk". Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:49 Czyli tak jak ja. A z tresci okazujesie, że wręcz odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: O obostrzeniach 03.02.21, 17:10 "dotknąć", "być dotkniętym czymś" z reguły oznacza coś nieprzyjemnego, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: O obostrzeniach 04.02.21, 02:24 Zmiany dotkną, chodziło im. Zawsze jest tak pisane żeby kliknąć . Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: O obostrzeniach 03.02.21, 20:50 Nie czytałam, tytuł sugeruje, że owszem, mogłoby być zaostrzenie - ale, biorąc pod uwagę, że wszystko jest zamknięte, to bardziej zaostrzyć już nie mogą, więc skoro zmiana to muszą poluzować Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:48 Ja zrozumiałabym go tak, jak jest napisane - że obostrzenia dotkną boiska i tenis (korty?), czyli że zostaną jakieś restrykcje wprowadzone. Czyli jak znam życie "dziennikarz" chciał napisać coś o luzowaniu obostrzeń i otwieraniu ww. obiektów, zatem dokładnie odwrotnie. Wygrałam szklaną kulę? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:49 Tak. Masz szklaną kulę. Filiżankę fusów po kawę dorzucam w bonusie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:56 Dziękuję. Nigdy nie pojmę, dlaczego od pewnego czasu do pracy spikerów radiowo- telewizyjnych biorą ludzi z wadą wymowy i dziwnymi narowami w akcentach, a do pisania artykułów osoby nie operujące polskim nawet na poziomie B2. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: O obostrzeniach 03.02.21, 17:03 To ja powinnam zostać śpiewaczką operową-mam taki glos, że przez lata występów w zespole ludowym miałam nakaz ograniczania się do otwierania ust bez wydawania z siebie dźwięków (byłam dobrą tancerką i nie chcieli ze mnie zrezygnować ale było ryzyki, że jakiś mikrofon zlapie moje ryki rannego muflona) Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: O obostrzeniach 03.02.21, 20:01 Przeczytałam tenisa i czyli "jest fajna do puki się nie odezwie"? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:53 Na małych boiskach piłkarskich będzie można grać w tenisa singla, na dużych w debla. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: O obostrzeniach 04.02.21, 03:36 Ale tylko w parzyste czwartki występujące po niedzieli handlowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:54 To tak jak tytuły: Ogromny wzrost zakażeń! (znaczy w pon bylo 2500 a we wtorek 4300, tyle, że w porownaniu tydzień do tygodnia to spadek) Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: O obostrzeniach 03.02.21, 16:58 slowo dotkną - oznaczałby, że bedzie to dotkliwe dla tenisa i boisk. gdyby napisali, dotyczyć będą miałoby to wydźwięk neutralny Odpowiedz Link Zgłoś
canaille Re: O obostrzeniach 03.02.21, 20:05 Rozumiem, że tytuł ma być na tyle niejasny, żeby zachęcić mnie do czytania artykułu. Niestety, zniechęciło mnie słowo "rząd". Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: O obostrzeniach 03.02.21, 22:22 Łatwe. Zostanie dopuszczona gra w tenisa, ale na korcie będzie mogła przebywać tylko jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: O obostrzeniach 03.02.21, 23:25 Od dawna obserwuję takie zborsuczenie języka, nie tylko w sferze publicznej. Słowa trochę podobne (jak tutaj - dotkną // dotyczą), więc co tam, wszystko jedno, którego się użyje... Wyrażenia idiomatyczne są w ogóle zarzynane gremialnie. Takie na przykład "zbić z pantałyku" użyte w znaczeniu "wytrącić z równowagi" (przykład z dzisiaj) i tak dalej, i tak dalej. Jest to durne i obrzydłe. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: O obostrzeniach 04.02.21, 04:31 daisy napisała: > "zbić z pantałyku" użyte w znaczeniu "wytrącić z równowagi" > ... bo na pochyle drzewo i Salomon nie naleje, you should not be surprised BTW, dopoki cos nas dziwi, dopoty jestesmy mlodzi - tego sie trzymaj Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama