ms.piggy 04.02.21, 17:11 w cieście jest 100 g mielonych migdałów, których oczywiście zapomniałam kupić...czy można je zastąpić mielonymi orzechami, mam do wyboru włoskie i laskowe, czy lepiej pominąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:13 spokojnie mozesz, z doswiadczenia, lepsze laskowe Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:17 a masz ten przepis: 8 białek szczypta soli 150 g drobnego cukru do wypieków 4 żółtka 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g zmielonych migdałów ...bo nie ma w nim mąki, ani proszku, czy to nie będzie taki płaski naleśnik? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:15 Jak dasz orzechy to ciasto zmieni kolor na ciemniejszy. Jak nie dasz to będzie miało trochę inną konsystencję ale się upiecze. Wybór należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:19 ooo....na Twój wpis czekałam podziel się przepisem na to ciasto, jezeli jest inny niz to zacytowane z Moich Wypieków Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:28 Możesz zrobić: 6 bialek, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg maku, 15 dkg wiórków kokosowych, szczypta soli. Tez wyjdzie. Ale na Twoim miejscu po prostu dodałabym tych orzechów, będzie bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 04.02.21, 17:32 Co do reszty-moj przepis jest chyba taki sam, tylko ja go znam w wersji z dżemem z czarnej porzeczki, ale żurawina tez ok, chodzi o to, żeby był kwaśny Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 11:39 bardzo Ci dziękuję! ciasto już gotowe, faktycznie "biszkopt" wyszedł ciemniejszy, ale wszystko się udało. jeszcze Cię podręczę....bo w któryms w wątków wrzucałaś zdjęcie zastawy i baaardzo zainteresowała mnie zawartość Twojego talerza, było na nim ciasto: ciemny spód, na to jakaś masa/krem żółto-pomaranczowy... jak masz chwilę to wrzuć proszę przepis Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 12:29 Hmm, to jest przepis "z głowy czyli z niczego"- od zera wymyślony przeze mnie torcik czekoladowy z kremem o smaku mango. Na malutką tortownice (ok.20-22cm średnicy) 4jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki czekolady w proszku Ok.3/4 łyżeczki proszku do pieczenia) (Wariant dla tych co nie mają czekolady: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki, proszek bez zmian) Ubijam białka, dodaję cukier, ubijam, potem żółtka, dodaję sypkie składniki, delikatnie mieszam. Pieke w 170 stopniach do suchego patyczka Krem: 250 g mascarpone i mała smietana 36%, mała puszka mango, galaretka pomaranczowa/brzoskwiniowa/cytrynowa Można dodać skórki z pomarańczy Mango podgrzewam (jesli w kawałkach to miksuję, ja miałam pulpę), jak się zagotuje to dodaję galaretkę (skórkę jesli ktos chce), zostawiam do wystudzenia i lekkiego zastygnięcia. Mascarpone miksuję z kremowką, dodaję gęstniejący mus z mango. Wykładam na wystudzony biszkopt. Na wierzch daję 2 galaretki (czasem 2 to ciut za dużo, ale rozpuszczam 2), rozpuszczone w 2 szklanach wrzątku i już tężejące Do mango można dodać marakuji Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 13:51 dzięki! powinnaś tutaj załozyć wątek: "gotuj z Danielą" . Zrobiłam wg. Twojego przepisu roladki z indyka w sosie serowym i weszły na stałe do menu, robię je min. raz w m-cu Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 13:55 Cieszę się bardzo. Gotowanie i pieczenie to jest mój konik. Miło mi jeśli ludziom smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 14:22 A ten spód do torcika to na termoobiegu piec? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 14:26 Ja piekę na termoobiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Do piekących ciasta - makowa panienka 07.02.21, 15:06 A proszę bardzo. Patent na krem można też wykorzystać z innymi owocami świeżymi/mrożonymi/z puszki Odpowiedz Link Zgłoś