kanna 07.02.21, 10:48 Zakupiłam, jak w temacie. Zakupi impulsowy, można powiedzieć. Listki wrzucę do rosołu, a co z korzeniem? (bulwą?) Cos sprawdzonego polećcie, pliss. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:03 Tak po prostu, jak np. z jabłka i marchewki? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:34 Lubi się z czymś kwaśnym, typu pomarańcza Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 20:36 Ja robiłam z pomarańczą. Wyszło pysznie. Bulwę na ćwiartki, potem z ćwiartki wyciąć ten głąb który trzyma warstwy a resztę poszatkować w takie cienkie piórka. Porozkładałam na półmisku, położyłam na to kawałki wyfiletowanej pomarańczy (tak wykwintnie brzmi, ale wykrajać cząstki pomarańczy spomiędzy błonek, znajdziesz na yt filmiki poglądowe ) polać sosem zrobionym z soku pomarańczy (który wyciekał podczas tego filetowania), oliwy miodu soli i mielonego grubo pieprzu. Musi się z pół godzinki przegryźć. Można dodać orzechy posiekane, mnie pasowały włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:40 Ja robię fenkuła z zielonym ogórkiem i sokiem z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
lesna.baba Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:08 Zupa z jadłonomii, pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:12 Zapiec pod beszamelem www.kuchniaplus.pl/przepisy/fenkul-pieczony-pod-beszamelem Odpowiedz Link Zgłoś
nie-mama Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:20 Mozesz zrobic zupe z gruszkami i z pomidorami, przepis z Jadlonomii. Zupa jest genialna. Ja czesto uzywam fenkula do takiej niby zapiekanki bez przepisu. Fenkul kroje w plasterki, dosc cienkie, mieszam z pomidorkami koktajkowymi, polewam oliwa, posypuje sola i pieprzem. Wstawiam do piekarnika na ok 20 minut. Potem na to klade filety z lososia, posypuje sola, pieprzem i nakrywam plastrami cytryny. I wstawiam na dodatkowe 20 minut do piekarnika. Jak filety sa cienkie, to moze troche krocej zeby sie nie wysuszyly. Podaje z ryzem albo z quinoa. Uwielbiamy taka kolacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:33 Do rosołu to bym nie wrzucała, on anyżkowy jest, nie koperkowy... Surówka w jabłkiem i pomarańcza, zapiekany, to tak Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:42 Surówki wszelkie z owocami (jabłko, gruszka, pomarańcza) i orzechami, plus vinegret. Lubię też zwyczajnie pokroić i pogryzać, maczając w kremie balsamicznym. Można dodać jako składnik jakichś warzywnych jednogarnkowców czy zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:53 U nas na pierwszym miejscu jest fenkul upieczony w sosie maslano-miodowym (polewam cwiartki bulwy rozpuszczonym maslem z oliwa i miodem, w trakcie pieczenia trzeba tez polewac, mozna dodac troche wody na dno, mozna skropic sokiem z cytryny), pieknie sie karamelizuje, anyzkowy smak nieco lagodnieje i ponoc dzieci tez zjadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 11:56 Dzięki , kochane, za inspiracje Patrzyłam trochę po przepisać w różnych miejscach, ale co sprawdzone, to sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 13:25 Z tuńczykiem i parmezanem do makaronu. Czosnek, cebula i fenkuł w wiórkach na oliwę i przysmażyć chwilę, posolić, można chwilę podusić jak puści wodę (można podlać białym winem, albo alkoholem z anyżem jak np. pernod, pastis, ouzo itd.) , dodać pieprzu, odrobinę zmielonych nasion kopru włoskiego (jak się lubi), łyżkę kaparów z zalewą, tuńczyka z puszki, podgrzać, wrzucić makaron, parmezan, gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 13:30 surowy, pokrojony grubo, skropiony odrobiną oleju rzepakowego, soku z cytryny i ze szczyptą soli, za odejście od tego przepisu grozi wykluczenie z rodziny, za upieczenie obcięcie kończyny Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Fenkuł - koper włoski - co z nim? 07.02.21, 15:25 Używam tylko bulw. Surowe jak powyżej opisano, do wszelkiego rodzaju sałatek. Ja nawet do zielonej sałaty dodaję (wtedy zwykle w cieniutkich plasterkach jeśli nie masz urządzenia do takiego krojenia, to da się obieraczką do jarzyn). Poza tym grube plastry piekę na grillu, tylko trzeba uważać z temperaturą, żeby środek zdążył się ugotować (musi być szklisty) zanim z wierzchu się spali. Bardzo dobry jest pokrojony w ćwiartki albo ósemki i duszony na oliwie. Pod koniec duszenia dolewam świeżego soku pomarańczowego i redukuję aż się zrobi gęsty słodkawy sos. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama