Dodaj do ulubionych

Badania nad reinkarnacją

12.02.21, 11:55
Dzień dobry,

Założyłam konto na gazecie po to, aby stworzyć ten wątek. Z racji tego, że w Polsce badania nad reinkarnacją nie istnieją na żadnym uniwersytecie - wolę nie podawać swoich danych. Badania takie prowadzą psychiatrzy na uniwersytecie Virginia. Nie należy bać się tematu. Być może usłyszysz od swojego dziecka, że kiedyś było kimś innym. Może podawać nazwiska, miejsca, opowiadać o swoim poprzednim wcieleniu. Dotyczy to najczęściej małych dzieci, przeważnie w wieku 3 - 5 lat. W późniejszym wieku pamięć o poprzednich wcieleniach zaciera się i już nic nie pamiętamy.

W większości przypadków są to zdarzenia, których nie da się zweryfikować. Czasem jednak pamięć jest na tyle dokładna, że można sprawdzić miejsca i zdarzenia z przeszłości, o których mówi dziecko.

Należy wiedzieć, że pamięć o przeszłych wcieleniach występuje rzadko. Normalna sytuacja jest taka, że nic nie pamiętamy. To właśnie dlatego nie pamiętamy również nic z pierwszych lat życia - nasza świadomość i podświadomość mają wtedy czas na zintegrowanie się i przygotowanie do nowego życia.

Może się jednak zdarzyć, że twoje dziecko miewa koszmary w nocy, albo mówi, że było kimś innym. Jeśli Cię to niepokoi, lub chcesz wiedzieć więcej napisz do mnie na priv.
Obserwuj wątek
    • purchawka2020 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 11:56
      Poczytaj sobie może raczej o rozwoju mózgu.
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:11
        purchawka2020 napisał(a):

> Poczytaj sobie może raczej o rozwoju mózgu.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i otworzenie wątku. O rozwoju mózgu wiadomo już bardzo dużo, ale nadal wiele obszarów pozostaje nieznanych. Osoby zainteresowane zachęcam do zapoznania się ze stroną DOPS na Uniwersytecie Virginia. med.virginia.edu/perceptual-studies/
    • iwoniaw Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:07
      Czy dziś jest jakiś zlot szurów na ematce? Jak nie zabójcze szczepionki, to reinkarnacja... 😨
      • annajustyna Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:13
        Ale w sumie fajnie y było, gdyby istniała.
        • tanebo001 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:15
          Nie lepiej od razu iść do raju?
          • h_albicilla Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:54
            >>>Nie lepiej od razu iść do raju?

Pójście do raju to tez jest reinkarnacja/odrodzenie ale wymaga bardzo dużo pracy nad sobą bo to przejście na wyższy poziom świadomości. Większość ludzi odradza się w świecie ludzi bądź zwierząt.

Rozumiem, że katolicy chcieliby pójść do nieba na zasadzie "Czy się siedzi, czy się leży, niebo się należy", ale znakomita większość się przeliczy. I oczywiście zaraz potem znowu wszystko zapomni i tak to sie kręci.
            • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:29
              A nie jest czasem tak, ze nawet katolicy maja swoja karme? Grzech moze byc odpuszczony, skutki zostaja. Moze Godkowa ma karme, a teraz rzuca sie na nowa suspicious
              • bulzemba Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:38
                Raczej każdy ma takie zaświaty jakie... Sobie sam wymarzy. I bardzo mi przykro ale większość ludzi jest próżnych i ma siebie za Krynicę cnót wszelakich więc nigdzie indziej niż w niebie, na polach elizejskich, czy innym Olimpie siebie nie widzi.

Więc jeśli ktoś myśli że jakąś wredną małpę dopadnie w piekle sam Szatan to się grubo myli.
                • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:19
                  Na zaswiaty to sie chyba nei bardzo ma wplyw. Jedyne co mozemy zrobic, to niebo lub pieklo, ale na ziemi, i innym i sobie tongue_out
        • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:20
          annajustyna napisała:

> Ale w sumie fajnie y było, gdyby istniała.

Raczej istnieje smile Przypadki, które udało się pozytywnie zweryfikować występują wszędzie, gdzie były prowadzone badania nad tym tematem. Nie znamy mechanizmów, nie wykluczamy różnych przyczyn, w tym jungowskiej koncepcji nieświadomości zbiorowej. Najprawdopodobniej jest jednak tak, że nasza świadomość (której definicja wciąż zawodzi mimo stosowania różnych metod klasyfikacji) potrafi przetrwać śmierć i kontynuuje swoje istnienie.
          • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:52
            Ale ze w kolko i w kolko zaliczac wszystkie kolejne wojny, kataklizmy i rzady idiotow? Az do usr.. j smierci, tudziez osiagniecia nirwany?
            Nie wiem, czy jest sie z czego cieszyc, jesli tak jest. Karma i tak istneieje. Jesli jeszcze w pojeciu religijnym i tak sie wlecze przez wszystkei wieki, to kiepsko dosyc, zwlaszcza dla niektorych suspicious
            • eliksir_czarodziejski Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 11:15
              umi napisała:

> Ale ze w kolko i w kolko zaliczac wszystkie kolejne wojny, kataklizmy i rzady i
              > diotow? Az do usr.. j smierci, tudziez osiagniecia nirwany?

Nie wiem jak z tą nirwana ale to co opisała to historia ludzkości przecież... 😉
        • borsuczyca.klusek Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:20
          O nie to jest coś czego przyznam boję się najbardziej.
          • asfiksja Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:06
            Nie przejmuj się, w końcu zrobisz wszystko dobrze i będziesz mogła iść dalejwink Tak było nawet w "Dniu Świstaka".
        • nuclearwinter Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:50
          Daj spokój, po śmierci to ja chcę mieć święty spokój a nie bujać się całą wieczność i to jeszcze w jakimś innym, może gorszym wcieleniu.
          • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:54
            C'nie? Wczesniej hiszpanka, teraz covid, az strach co wymysla nastepne pokolenia tongue_out Juz lepiej odrobic swoja warte i miec to z glowy.
        • m_incubo Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 11:21
          Wizja z koszmaru. Uważam, że raz na tej ziemi w zupełności wystarczy. Właściwie to już o raz za dużo.
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:14
        iwoniaw napisała:

> Czy dziś jest jakiś zlot szurów na ematce? Jak nie zabójcze szczepionki, to rei
        > nkarnacja... 😨

Rozumiem oburzenie smile Zwracam jednak uwagę, że na razie prowadzi się badania nad tym tematem i są one bardzo obiecujące. Nic nie przyjmujemy na wiarę, wszystko sprawdzamy.
        • tanebo001 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:15
          Kto prowadzi?
          • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:27
            tanebo001 napisał:

> Kto prowadzi?

Tu jest wszystko dla zainteresowanych:
            med.virginia.edu/perceptual-studies/
            W Polsce niestety nie prowadzimy z różnych przyczyn. Po pierwsze dlatego, że temat jest zbyt kontrowersyjny, a po drugie dlatego, że - jak ktoś słusznie zauważył - stan psychiatrii dziecięcej jest taki, że można nad nim tylko ubolewać. W Polsce praktycznie psychiatria dziecięca nie istnieje. Pamięć poprzednich wcieleń nie jest chorobą!
            • hummorek Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:06
              ikigai napisała:

> Po pierwsze dlatego, że te
              > mat jest zbyt kontrowersyjny
              Czego dowodem są wpisy w tym wątku.
            • kk345 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:48
              To dumne "my" wynika jak rozumiem z tego, ze jesteś częścią tamtego zespołu badaczy w Wirginii?
              • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:09
                kk345 napisała:

> To dumne "my" wynika jak rozumiem z tego, ze jesteś częścią tamtego zespołu ba
                > daczy w Wirginii?

Nie wiem, czy dumne. Jestem w kontakcie z DOPS. Chcę stworzyć taki zespół w Polsce. Pisząc "my" mam na myśli wszystkich badaczy tego zagadnienia, a także osoby zainteresowane tematem.
                • kk345 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:09
                  Czyli jesteś badaczem? jaki masz tytuł naukowy i dorobek?
                  • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:21
                    kk345 napisała:

> Czyli jesteś badaczem? jaki masz tytuł naukowy i dorobek?

Nie po to występuję tu anonimowo, aby zdradzać swoje dane. Sprawdzam zainteresowanie tematem. To na razie wszystko, co mogę powiedzieć.
                    • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:25
                      Czyli jesteś dziennikarzem z Wróżki albo innego tego typu wydawnictwa.

Poważny naukowiec przedstawiłby się z imienia i nazwiska, dał link do alma mater, dal link do kwestionariusza itp. Wielokrotnie na forum pojawiali się ludzie szukajacy materiałow do prac mgr czy dr i o dziwo zawsze podawali wszystkie dane.
                    • malia Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 20:31
                      Napisanie- mam tytuł doktora i wiele publikacji np w ...... jest zdradzaniem danych?
                • kwarantelka Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 09:44
                  ikigai napisała:

>
                  > Nie wiem, czy dumne. Jestem w kontakcie z DOPS. Chcę stworzyć taki zespół w Pol
                  > sce. Pisząc "my" mam na myśli wszystkich badaczy tego zagadnienia, a także osob
                  > y zainteresowane tematem.

i anonimowo chcesz ten zespół tworzyć?
        • iwoniaw Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:18
          Jakie oburzenie? Co najwyżej ubolewanie nad stanem psychiatrii i dostępem do leczenia...
        • magda.z.bagien Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:05
          Dowody na reinkarnację, to opowieści osób, które twierdzą że pamiętają swoje poprzednie życie. Później te historie porównuje się z wydarzeniami z przeszłości i podobieństwa stanowią dowód, że osoba mówi prawdę. Wszystko dzieje się w Stanach, gdzie również komuś objawił się Jezus na grzance z tostera.
          Wartość naukowa podobna to matury z religii z wątku obok.
          • bib24 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:22
            100/100
          • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:27
            I w kraju, w którym Mormoni wierzą w to, że bóg zesłał kolejne części ewangelii, ale jednoczesnie zakazał ich pokazywania, więc mogl je tylko jeden człowiek przeczytać a potem przekazac innym tresc big_grin
            Seems totally legit.
            • iwoniaw Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:31
              Nie chce mi się sprawdzać, ale skoro, jak wynika z linku, na wydziale medycznym University of Virginia handlują ksiązkami typu "Życie po życiu", to czy wydział historyczny tej zacnej uczelni nawiązał już współpracę naukową z gościem od "starożytnych kosmitów"?
              • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:16
                Historia tego wydziału jest długa i kręta, w skrócie - milioner zostawił fortunę w spadku, stworzony został odpowiedni wydział. No to panowie korzystają i robią "badania" wink

A tu cytat (co prawda z wiki, ale jest legitny):

Chester Carlson (1906–1968), the inventor of xerography, offered further financial help. Tucker writes that this allowed Stevenson to step down as chair of the psychiatry department and set up a separate division within the department, which he called the Division of Personality Studies, later renamed the Division of Perceptual Studies.[20] When Carlson died in 1968, he left $1,000,000 to the University of Virginia to continue Stevenson's work. The bequest caused controversy within the university because of the nature of the research, but the donation was accepted, and Stevenson became the first Carlson Professor of Psychiatry.[21]
                • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:24
                  fragile_f napisała:

> Historia tego wydziału jest długa i kręta, w skrócie - milioner zostawił fortun
                  > ę w spadku, stworzony został odpowiedni wydział. No to panowie korzystają i rob
                  > ią "badania" wink

Cóż, Internet przyjmie wszystkosmile
                  Co najbardziej przeszkadza ci w tych "badaniach"? Wskaż ich szkodliwość.
                  • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:26
                    Bycie szarlatanem jest szkodliwe z załozenia.

Czy chcesz powiedzieć, że geneza tego wydziału była inna (duża donacja i stworzenie odpowiedniego wydziału)? Przedstaw proszę zatem swoją wersję smile
                  • iwoniaw Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:38
                    ikigai napisała:

> Cóż, Internet przyjmie wszystkosmile

Napisz zatem, co w powyższym cytacie się nie zgadza.

> Co najbardziej przeszkadza ci w tych "badaniach"?

No właśnie to, że są "badaniami", a nie badaniami. Wiesz, takie tam detale jak falsyfikacja, logika, metoda naukowa.

Wskaż ich szkodliwość.

To, że ktoś wymyśla bzdury w ogóle nie jest szkodliwe per se i jak widać choćby w tym wątku, może być zabawne, a dla niektórych wręcz cudowne. Protestujemy tu tylko przed nazywaniem takich rzeczy nauką, tak jak nauką nie są przygody Kaczora Donalda, serial o starożytnych kosmitach ani objawienia religijne ojców pustyni.
                    • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:48
                      iwoniaw napisała:

> Protestujemy tu tylko przed nazywaniem takich rzeczy nauką, tak jak nauką nie są przygody Kacz
                      > ora Donalda, serial o starożytnych kosmitach ani objawienia religijne ojców pustyni.

Doskonale rozumiem Twoją postawę. Zauważ jednak, że jest ogromna różnica między przygodami Kaczora Donalda, a badaniami Stevensona, Tuckera i wielu innych. Nie chcę Cię przekonywać do wnikliwego zapoznania się z ich pracą. Ja to zrobiłam i mnie to przekonuje. Gdyby dyskredytowano nieodwołalnie i na zawsze wszystkie eksperymentalne teorie, które z biegiem czasu stały się nauką - nie byłoby nauki.

• kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:59
                        > Nie chcę Cię przekonywać do wnikliwego zapoznania się z ich pracą. Ja to zrobiłam
                        > i mnie to przekonuje.

a masz odpowiedni "aparat naukowy", zeby zdecydowac, czy to spelnia kryteria dowiedzionej teorii naukowej?
                        kim jestes z wyksztalcenia i czy jestes naukowcem (nie pytam o dokladne dane osobowe).

> Gdyby dyskredytowano nieodwołalnie i na zawsze wszystkie eksperymentalne teorie,
                        > które z biegiem czasu stały się nauką - nie byłoby nauki.

juz pisalam - wlasnie tak teorie sa ugruntowywane - ktos je przedstawia PLUS dowody, a reszta probuje obalic, autorzy sie bronia - i jesli sie wybronia, to teoria zostaje zaakceptowana.
                        nie ma obrazania sie, jest prezentacja dowodow.

nauka to nie przyjmowanie rzeczy na wiare, to dowodzenie teorii.

znasz Petera Higgsa? prawie 60 lat temu "wymyslil sobie" (wraz z innymi ludzmi!) czastke elementarna, ktora mialaby spelniac w teorii bardzo wazna role. przez ponad 50 lat od tego jego wymyslu nikt tej czastki nie znalazl ... az do roku 2012 i akceleratora LHC w CERNie - czastka zostala odnaleziona, potwierdzona, zbadana ...
                        ... Higgs i Englert dostali za bozon Higgsa nagrode nobla w 2013 roku ... zgadnij dlaczego nie 50 lat wczesniej, kiedy ja wymyslili? ...
                        • kwarantelka Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 09:53
                          kura17 napisała:

>
                          > a masz odpowiedni "aparat naukowy", zeby zdecydowac, czy to spelnia kryteria do
                          > wiedzionej teorii
                          > nauka to nie przyjmowanie rzeczy na wiare, to dowodzenie teorii.

dowiedziona teoria to już nie teoria tylko fakt.
                          >

> ... Higgs i Englert dostali za bozon Higgsa nagrode nobla w 2013 roku ... zgadn
                          > ij dlaczego nie 50 lat wczesniej, kiedy ja wymyslili? ...
                          >
                          a ona zgłasza tych ludzi po Nobla, czy właśnie mówi o badaniu, mającym potwierdzić lub obalić teorie reinkarnacji?
                          • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 10:09
                            > dowiedziona teoria to już nie teoria tylko fakt.

no nie. to sa zupelnie inne sprawy.
                            mamy fakty/zdarzenia istniejace w naszej rzeczywistosci, od nas niezalezne, oraz teorie, ktore probuja te fakty/zdarzenia wytlumaczyc/opisac.
                            i tak naprawde nie da sie teorii dowiesc - po prostu przy aktualnym stanie wiedzy wszystkie fakty "sprzyjaja" jakiejs teorii. nie znacza to, ze ta teoria to prawda - moze istniec zupelnie inna teoria, ktora te same fakty wyjasni - ktora jest prawdziwa? takie zastepowanie lub uzupelnianie teorii ciagle sie zdarza - chyba najbardziej znany przyklad to mechanika klasyczna i mechanika kwantowa.
                            teorie na pewno mozna tylko obalic - pokazujac/odkrywajac fakty, ktore jej przecza.

> a ona zgłasza tych ludzi po Nobla, czy właśnie mówi o badaniu, mającym
                            > potwierdzić lub obalić teorie reinkarnacji?

przyklad mial pokazac, ze aby jakkolwiek piekna teoria zostala zaakceptowana (a bozon higgsa byl ukochany przez prawie wszystkich fizykow od poczatku, bo ... byl piekna teoria), musi ona byc poddana badaniom, krytyce, weryfikacji. a autorka skarzy, ze "prawdziwi naukowcy" reinkarnacje atakuja, bo sa sceptyczni ... no tak, sa sceptyczni, bo musza byc - nawet w stosunku do wielkich odkryc lub pieknych, na tym to polega.
                            • kwarantelka Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 10:32
                              > i tak naprawde nie da sie teorii dowiesc

no właśnie o to mi chodzi. bo ty w przynajmniej dwóch miejscach piszesz o dowodzeniu teorii.

> przyklad mial pokazac, ze aby jakkolwiek piekna teoria zostala zaakceptowana (a bozon higgsa byl ukochany przez prawie wszystkich fizykow od poczatku, bo ... byl piekna teoria), musi ona byc poddana badaniom, krytyce, weryfikacji.

no to przecież ona właśnie mówił tym, ze prowadzą badania i poddają je weryfikacji. Czy one i ich metodologia są rzetelne i wiarygodne to swoją drogą, ale skoro poważny Baron-Cohen (nie komik, jego kuzyn) mógł publikować kocopoły o swoich „badaniach” polegających na tym, ze pokazywał jednodniowym dzieciom samochodziki i lalki....

• kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 11:03
                                > no właśnie o to mi chodzi. bo ty w przynajmniej dwóch miejscach piszesz o
                                > dowodzeniu teorii.

przeciez nie kazda teoria jest tak samo prawdopodobna.
                                chodzi o "dowodzenie" w czasie "ciaglym" - pokazywanie, ze do tej teorii na razie wszystkie znane nam fakty pasuja.
                                slowo "dowodzenie" moze byc niefortunne - chodzi bardziej o weryfikacje - bez weryfikacji teori nie ma nauki.

> no to przecież ona właśnie mówił tym, ze prowadzą badania i poddają je
                                > weryfikacji. Czy one i ich metodologia są rzetelne i wiarygodne to swoją drogą

no wlasnie o to przeciez chodzi - o rzetelne metody - dlaczego mamy sie powaznie pochylac nad teoria, ktorej dowodzi sie jedynie przez "przeprowdzanie wywiadow" z osobami, ktore same sie zglosily do badan, bo wierza w reinkarnaje oraz enigmatyczna "weryfikacje faktow z wywiadow" - no naprawde?
                                ona sie obraza, ze tak skonstruowanych badan nie traktuje sie powaznie.
                      • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:17
                        >Gdyby dyskredytowano nieodwołalnie i na zawsze wszystkie eksperymentalne teorie, które z biegiem czasu stały się nauką - nie byłoby nauki.

Nauka polega dokładnie na tym. Na udowodnieniu eksperymentalnym swoich założeń a następnie przedstawieniu wyników innym naukowcom, ktorzy tak długo się nad nimi pastwią, aż mają pewność że wszystko się zgadza. I tak czasami trzeba je rewidować, bo ktoś gdzieś coś przeoczył. Albo okazuje się, że opisany został tylko specjalny przypadek, a nad nim jest większa, generalna teoria, którą dopiero trzeba stworzyć
      • chococaffe Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:18
        Czy dziś jest jakiś zlot szurów na ematce?

big_grin

Ba.....!
        • annajustyna Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:22
          BTW, co z Siurem?
          • chococaffe Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:43
            Kim???
            • annajustyna Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:04
              Gwiazdą forum sprzed 15 lat.
              • m_incubo Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 11:30
                Nie znam, kto to??
    • tanebo001 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:17
      Tak swoją drogą czy w badaniach uwzględniasz nirwanę?
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:30
        tanebo001 napisał:

> Tak swoją drogą czy w badaniach uwzględniasz nirwanę?

Nie.
        • magdallenac Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:34
          To do końca świata będziemy się tak reinkarnować?? Zmęczyło mnie samo myślenie o tym...
          • ortolann Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:06
            O ile świat też nie doświadczy reinkarnacji. I tak będziemy w tym k9ke jak wąż, który zjada własny ogon.
    • beataj1 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:36
      W kwestii reinkarnacji zawsze bawi mnie to, że jak ktoś już to zbada (hipnozą czy jak oni to tam robią) to w 90 przypadkach na 100 wychodzi że badany jest potomkiem perskiej księżniczki czy rycerza dworu Artura.
      Nigdy w "poprzednim życiu" nie bywali np chłopkami zgwałconymi gdzieś pod płotem przez wojsko albo inne mniej romantyczne opcje.
      • chococaffe Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:42
        Ale na tej samej zasadzie działa "kiedyś to było lepiej....."smile
      • stavros2002 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:44
        dużo jest też Czyngis-Chanów i rzymskich senatorów
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:49
        beataj1 napisała:

> W kwestii reinkarnacji zawsze bawi mnie to, że jak ktoś już to zbada (hipnozą c
        > zy jak oni to tam robią) to w 90 przypadkach na 100 wychodzi że badany jest pot
        > omkiem perskiej księżniczki czy rycerza dworu Artura.
        > Nigdy w "poprzednim życiu" nie bywali np chłopkami zgwałconymi gdzieś pod płote
        > m przez wojsko albo inne mniej romantyczne opcje.

W zweryfikowanych przypadkach (ponad 2000 tak zwanych "strong cases") niestety nie było żadnych celebrities, ani bardzo znanych osób smile
        DOPS nie stosuje hipnozy. Do zespołu badawczego zgłaszają się rodzice, których dzieci mówią o poprzednich wcieleniach. Gdy jest to możliwe - weryfikuje się wspomnienia dzieci z faktami. To wszystko.
        Co do hipnozy - nie należy jej ufać, ponieważ w mózgu osoby dorosłej jest ponad sto miliardów neuronów. Taka baza pamięci może produkować mnóstwo obrazów i podczas hipnozy może okazać się, że ktoś był perską księżniczką, choć tak naprawdę nawet nie cofnął się do poprzedniego wcielenia.
        • saszanasza Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:36
          Aaaa, czyli hipnozie nie należy ufać, za to należy ufać dziecku które nagle stwierdziło, że kiedyś było królewiczem🙈 Mój syn jak był mały, miał taki etap, ze szczekał i mówił że jest psem, myślisz, że to pozostałość poprzedniego życia?🤔
          • magdallenac Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:38
            Gorzej, bo ja mam 42 lata i kiedy patrzę na mojego śpiącego kota, to wydaje mi się, że kiedyś byłam kotem- miau miau.
            • saszanasza Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:03
              magdallenac napisała:

> Gorzej, bo ja mam 42 lata i kiedy patrzę na mojego śpiącego kota, to wydaje mi
              > się, że kiedyś byłam kotem- miau miau.

🐈🐈🐈🐈🐈
            • massinga Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:18
              No chyba lepiej, bo swiadczy o zachowaniu pamieci przeszlych zdarzen. Znaczy sie pamiec lepsza niz u slonia
            • jowita771 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:46
              Moja młodsza córka też uważa, że była kotem. Dobrze się z kotami dogaduje, to fakt.
              • aqua48 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:12
                Moja starsza wnuczka też jest przekonana że jest kotkiem. Nadal.
                • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:25
                  > Moja starsza wnuczka też jest przekonana że jest kotkiem. Nadal.

?? to jest ich juz wiecej?? smile
                  ci sami rodzice, jesli moge zapytac?
                  gratuluje!
                  • aqua48 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 21:12
                    kura17 napisała:

> ?? to jest ich juz wiecej?? smile
                    > ci sami rodzice, jesli moge zapytac?

Dziękuję Kuro, są dwie słodyczki (od tych samych rodziców) i czekamy na trzecią, ma się pojawić już, już...siedzę jak na szpilkach i co rano sprawdzam pocztę smile
                    • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 21:14
                      > Dziękuję Kuro, są dwie słodyczki (od tych samych rodziców) i czekamy na trzecią
                      > , ma się pojawić już, już...siedzę jak na szpilkach i co rano sprawdzam pocztę
                      > smile

omatkozcorka, jakie newsy smile smile smile
                      wirtualne buziaki dla wszystkich!
                      • aqua48 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 22:00
                        kura17 napisała:

> omatkozcorka, jakie newsy smile smile smile
                        > wirtualne buziaki dla wszystkich!

Matkozcórką i babką, no nie zapominajmy smile Dzięki wielkie!!!
        • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:43
          > W zweryfikowanych przypadkach (ponad 2000 tak zwanych "strong cases") niestety
          > nie było żadnych celebrities, ani bardzo znanych osób smile

co to znaczy "zweryfikowany przypadek"? ale dokladnie, naukowo?

zajrzalam na ta strone DOPS i niestety naukowo nie robi wrazenia (choc jest "ladna" i profesjonalnie zrobiona).
          "publikacje" to glownie ksiazki lub jakies wywiady itp.
          jest kilka publikacji w pismach "naukowych", ale wiekszosc z tych pism na zla opinie wsrod "ugruntowanej nauki" i zajmuje sie najrozniejszymi zjawiskami pseudo-naukowymi, paranormalnymi, medycyna alternatywna. trudno temu ufac.

moze sama napiszesz toche szczegolow, jakie sa dowody "za" - bo pisalam, ze prawie na pewno reinkarnacja istnieje ...
      • konsta-is-me Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 12:59
        Gdzie niby tak wychodzi ???
        • magdallenac Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:36
          No, na Uniwersytecie Virginia im tak wychodzi przecież.
      • nangaparbat3 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:45
        NAprawdę? Ciekawe, ja czytałam zupełnie coś innego. Wiele lat temu, jeszcze za komuny wpadła mi w ręce ksiażeczka jakie brytyjskiego czy amerykańskiego badacza reinkarnacji. Tym co mnie uderzyło była żałosność losów poprzednich wcieleń - jakaś służąca, majtek z okrętu, posługaczka w karczmie, którą zgwałcono. Był jeden kupiec i może jedna dama z rodu rycerzy, ale tej ostatniej już nie jestem pewna.
        Ale może to autor takich wyborów dokonał? Nie wiem.
        • beataj1 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:50
          moja wiedza jest typowo incydentalna. I te perskie księżniczki mi najbardziej w głowie zostały. Może to ja dokonałam takiej nieświadomej selekcji informacji.
      • purchawka2020 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:31
        Nonie, ja byłam w obozie koncentracyjnym. Sni mi sie od dzie4ciństwa marsz smierci.
        • spanish_fly Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:39
          Mnie też się to śniło jak byłam dzieckiem, ale myślę, że to raczej kwestia tego, że wojna to było wtedy jeszcze relatywnie świeże wydarzenie, obecne w literaturze, wspomnieniach bliskich, uroczystościach i żywe w wielu aspektach. Po prostu się tym nasiąkało i wyobraźnia robiła swoje.
    • srubokretka Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:46
      watek roku juz lutym, super
      • srubokretka Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:53
        >Nic nie przyjmujemy na wiarę, wszystko sprawdzamy.

Naukowcy... zamienili sie w nałukofcuw.
        Mam nadzieje, ze ematka w koncu zakuma, ze tak samo wirusy sprawdzaja i produkuja szczepionki.
        • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 13:59
          Alchemicy tez nie byli profesjonalistami, ale cos swiatu dali. Pewnie te para-cos-tam -pseudo-badania tez cos odkryja. Raczej nie to, ze mistrz gry wrzuca nas w kolko w to samo tylko innymi postaciami, ale moze znajda cos innego wink Przynajmniej watek ciekawy big_grin
          • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:42
            umi napisała:

> Alchemicy tez nie byli profesjonalistami, ale cos swiatu dali.

Ale to właśnie profesjonaliści, którzy starają się rzetelnie podchodzić do swojego zawodu stawiają najwięcej pytań. Te często prowadzą do tego, że trzeba przecierać nowe szlaki. To nigdy nie jest proste, wręcz przeciwnie.

Zwróćcie uwagę, że przeciętny lekarz psychiatra rozmawia z pacjentem, a następnie dopasowuje jego stan do danej jednostki chorobowej i przepisuje leki dedykowane konkretnemu ICD. Takie postępowanie jest zgodne z aktualnym stanem nauki. A ten jest w dużej mierze uwarunkowany interesem koncernów farmaceutycznych. Tak po prostu jest i choć wszyscy chcą jak najlepiej - wychodzi jak zwykle.
            • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:27
              Nie wydaje mi sie, zeby mowienie o poprzednim zyciu bylo jednostka chorobowa i zeby potrzebowalo jakichkolwiek lekow. Ale szukajcie, wyglada na ciekawe samo w sobie. Pewnie tak znajdziecie, jak udalo sie znalezc kamien filozoficzny, ale przy okazji trafia sie inne, niezle odkrycia. Ogolnie jestem na tak wink
              • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:36
                umi napisała:

> Nie wydaje mi sie, zeby mowienie o poprzednim zyciu bylo jednostka chorobowa i
                > zeby potrzebowalo jakichkolwiek lekow.

Chyba zaszło jakieś nieporozumienie.
                Tak jak pisałam w innym poście - wspomnienia z poprzedniego wcielenia nie są żadną chorobą smile
                • dramatika Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:40
                  ikigai napisała:

> Tak jak pisałam w innym poście - wspomnienia z poprzedniego wcielenia nie są ża
                  > dną chorobą smile

Teraz wiele chorób psychicznych nie jest określanych mianem "chorób", aby nikogo nie stygmatyzować tongue_out

Natomiast wiara nigdy nie była okreslana mianem choroby, więc z punktu widzenia osoby wierzącej w reinkarnację lepiej samookreślać się jako osoba wierząca niż udowadniać na siłę, że jej wiara ma jakieś podstawy naukowe tongue_out
                • spanish_fly Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:40
                  Czy naukowcy z Virginii już przesądzili, że to muszą być wspomnienia z poprzedniego wcielenia? Bo sam fakt, że uda się powiązać jakieś szczegóły z opowieści dzieci, z wydarzeniami i postaciami, które istniały naprawdę jeszcze o tym nie świadczy.
                  • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:52
                    Dziewczyno, jacy naukowcy. To jeden gość, parapsycholog, który szuka naiwnych zeby miec zrodlo do napisania kolejnej ksiazki na ten sam temat.
                    • asia.sthm Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:57
                      Przesadzasz z klasyfikowaniem wszystkich zainteresowanych jako naiwnych głuptasków. Arogancko yo zabrzmiało
                      • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:13
                        Osoby, które na poważnie biorą nowy nick, który porusza taki temat i zachęca do zwierzeń dotyczacych swoich dzieci, nie podając nawet swojego nazwiska - tak, uwazam ze to naiwnosc.

I z tych opowiesci forumowych co wyciagnie? Materiał do kolejnych badan? Anonimowe forumki zostana zaproszone z dziecmi do Virginii? Czy moze historie zostana zgrabnie zebrane do kupy i ukaza sie w kolejnym numerze Wróżki?
                        • muireade Re: Badania nad reinkarnacją 14.02.21, 13:19
                          No to na razie ma reinkarnowanego psa i kilka kotów big_grin
    • nangaparbat3 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:01
      Bardzo bym chciała, żeby reinkarnacja istniała i żeby można było spojrzeć na swoje życie i w ogóle świat z jakiejś zupełnie innej perspektywy, a także w jakimś momencie przypomnieć sobie i poddać refleksji wszystkie kolejne wcielenia.
      Niestety niewiele mogę pomóc, jedyne zdarzenia jakie mam w pamięci to:
      - mój własny sen sprzed 30 lat, w którym znajduję się w mieście, które świetnie znam, miasto jest z gliny, domy i ulice w tym samym kolorze, jest nad morzem
      - córka w wieku około 4 lat opowiadała, że jest "trawową dziewczynką", a jej mama to trawa
      - widząc klucz ptaków reaguję tak silnymi emocjami (tęsknota przemieszana ze szczesciem), że skłania mnie to ku przekonaniu, że musiałam kiedyś być wędrowną gęsią.

Jak widzisz trochę sobie żartuję, ale wcale nie do końca. Święcie wierzę w istnienie telepatii, kiedy dziecko moje było małe, miałam dowody. Potem przeczytałam, że naukowo udowodniono jej nieistnienie, bo kazano ludziom przesyłać na odległość kształty figur geometrycznych i nie zadziałało. Jeden z bardziej absurdalnych eksperymentow (inny: badano zdolność rozpoznawania twarzy przez szympansy, pokazując im fotografie twarzy .... homo sapiens - naukowcy nie zawsze są sapiens, jak się okazuje).
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:27
        nangaparbat3 napisała:

> naukowcy nie zawsze są sapiens, jak się okazuje.

Dziękuję za poważne podejście do tematu smile
        Nie jest lekko, większość reakcji jest właśnie taka, jak w tym wątku. Sęk w tym, że w psychiatrii doszliśmy do pewnego rodzaju ściany. Wielu przypadków nauka nie potrafi wyjaśnić, ani skutecznie leczyć. Era determinizmu dobiega końca i pora podejść inaczej do badań nad psyche. Napiszę więcej wieczorem, odpowiem na pytania i wątpliwości, które pojawiły się w tym wątku.

• nangaparbat3 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:29
          Fajnie, ciekawa jestem, będę czekać smile
        • dramatika Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:19
          ikigai napisała:

> Nie jest lekko, większość reakcji jest właśnie taka, jak w tym wątku.

Reinkarnacja to jest element wiary religijnej, a nie nauki.
          • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:30
            Dusza tez, a byli tacy, co ja chcierli wazyc.
            • bulzemba Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:20
              Aby potwierdzić bądź zaprzeczyć wierze
              • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:25
                Co samo w sobie jest oksymoronem suspicious
                • bulzemba Re: Badania nad reinkarnacją 13.02.21, 09:54
                  Dla niektórych prawdy wiary są ważniejsze od wiedz akademickiej.
    • asfiksja Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 14:03
      Widać amerykańska psychiatria dziecięca dysponuje większymi funduszami niż nasza.
    • princy-mincy Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:24
      Wolę reinkarnację niż pieklo, niebo i czyściec katolików.

Z mojego własnego podwórka:

Moja córka, gdy miała jakieś 4 lata opowiadała ki kilka razy, że kiedyś ona była moja mama a ja jej córką. Opowiadała, że dostałam gorączki 8 umarłam, masę ludzi umierało na ulicach bo przyszła straszliwa zaraza i że ona sama też umarła po mnie. Opowiadała, że mieszkałyśmy w glinianym domu, nie miałyśmy szyb tylko drewniane okiennice, bo zawsze było gorąco.
      Nie umiała wytłumaczyć co to ta straszliwa zaraza, mówiła, że tak wszyscy wtedy mówili i żebym jej wytłumaczyła co to zaraza.

Syn jak miał też ok 4 lat powiedział, że mógłby już 'umarnąć', bo choć kocha mnie i nasza rodzinę też to mu się to życie nie podoba. Na moje zdziwienie, co też on mówi, pogłaskał mnie po twarzy i powiedział- nie martw się mamo, my się przecież często na świecie spotykamy i zawsze się mocno kochamy.
      Później już nigdy tak nie powiedział.
      • azalee Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 15:35
        princy-mincy napisała:

nie martw się mamo, my się przecież często na świecie spotykamy i zawsze się mocno kochamy.

To jest piekne, w taka reinkarnacje tez chce wierzyc smile
        • raczek47 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:08
          Cóż, miałam taką sytuację z moim synem:

Matka(moja babcia) poszła z nim na spacer ,miał dwa latka, wróciła zszokowana ,maly był jak zwykle i opowiedziała, że szli sobie "za rączkę" i mały nagle, ni z tego nie z owego powiedzial: " babciu a ja kiedyś to nie bylem tu z wami".Babcia : " a gdzie byłeś "? ( nie zrozumiała co chce powiedzieć)." Ja byłem daleko,i biegłem,biegłem, ale nagle upadłem i mnie zakopali w takim piasku" .Matka :" kiedy to było "? "Dawno" ."Gdzie ?"."Daleko,daleko " .
          Nic więcej nie umiał powiedzieć, nigdy do tego nie wracał ani tego nie powtórzył, ale byliśmy w szoku ,bo to było ledwo dwuletnie dziecko, które przecież nie oglądało tv,poza wybranymi bajeczkami, nie bardzo często zmieniało tez otoczenie,by coś podpatrzeć czy podsłuchać .Babcia jeszcze próbowała coś z niego wyciągnąć,ale wiedział tylko że to było dawno,daleko i "mocno biegł",upadł i go zakopali w piasku-to powtórzył.
          Smutno mi zawsze, gdy sobie to przypominam.Moze był jakimś żołnierzem? Albo niewolnikem ?.
          • raczek47 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:13
            Miało być ns początku: matka moja (babcia)
        • borsuczyca.klusek Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:47
          azalee napisał(a):

> princy-mincy napisała:
          >
          > nie martw się mamo, my się przecież często na świecie spotykamy i zawsze się
          > mocno kochamy.

>
          > To jest piekne, w taka reinkarnacje tez chce wierzyc smile

Może i brzmi fajnie ale pomyśl sobie mieć w rodzinie przremocowca i trafiać na niego przez całą wieczność w różnych konfiguracjach.
          • nangaparbat3 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:58
            Teoretycznie w kolejnych wcieleniach powinniśmy być coraz bardziej duchowo rozwinięci, więc może już by tym przemocowcem nie był.
            • borsuczyca.klusek Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:17
              nangaparbat3 napisała:

> Teoretycznie w kolejnych wcieleniach powinniśmy być coraz bardziej duchowo rozw
              > inięci, więc może już by tym przemocowcem nie był.
              >

A praktycznie dalej toczymy wojny, handel ludźmi kwitnie i dzieją się inne niewyobrażalne niegodziwości.
          • azalee Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:07
            Ja to zrozumialam bardziej jako idee ponownego spotykania sie w roznych konfiguracjach z jednostkami ktore kocham. Wrogowie sa jednorazowi i znikaja po smierci
            • kk345 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:35
              Jakże dogodnie.
        • madi138 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:57
          Aż dostałam gęsiej skórki!!!
          Osobiście uważam, że reinkarnacja jest najbardziej sensowną i prawdopodobną opcją. A kiedy patrzę na moją kotkę, która ma "starą duszę" i w poprzednim wcieleniu była niezłą zołzą-mam prawie pewność co do jej istnienia big_grin
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:00
        princy-mincy napisała:

> Wolę reinkarnację niż pieklo, niebo i czyściec katolików.

Dziękuję za ten post i podzielenie się osobistym doświadczeniem. Takich relacji jak Pani opisuje słyszymy bardzo wiele. Nie są to informacje, które można w jakikolwiek sposób sprawdzić. Wierzymy dzieciom, ale nie zaliczamy takich relacji do potwierdzonych przypadków.

Co do religii - już tak prywatnie od siebie napiszę - zadziwiające jest to, że ludzie, którzy wierzą w dzieworództwo, rozmnożenie chleba i wina, tudzież zmartwychwstanie, czy wniebowstąpienie domagają się twardych dowodów naukowych na reinkarnację smile Nie żebym miała coś przeciwko wierze chrześcijańskiej. Szanuję każdą wiarę i wszystkie poglądy.

Dodam, że nie wiemy na czym dokładnie polega reinkarnacja. Sprawdzamy przypadki, które poddają się weryfikacji, a następnie kwalifikujemy je jako potwierdzone, słabo potwierdzone, lub nie potwierdzone. Mamy ponad 2000 mocnych, potwierdzonych przypadków, które nie budzą wątpliwości. Wnioskiem, który nasuwa się samoistnie jest to, że człowiek posiada coś w rodzaju duszy/świadomości zdolnej do istnienia poza mózgiem. Według aktualnego stanu wiedzy i dostępnych metod oraz narzędzi naukowych - dalsze badania tej kwestii są poza zasięgiem człowieka. Dlatego też reinkarnacja jest tylko teorią i publikacje na jej temat nie budzą zainteresowania środowisk naukowych. Myślę, że stereotypy i czynniki kulturowe oraz religijne również odgrywają tu znaczącą rolę. Wszystko ma swój czas.
        • bulzemba Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:42
          Ja czytałam, że więcej relacji o reinkarnacji jest tam gdzie wpisuje się ona w kanon wierzeń. Podobnie jak ludzie którzy przechodzą śmierć kliniczną u nas spotkają Jezusa a gdzie indziej kogoś innego. Bo tego się spodziewamy.
        • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:45
          > Co do religii - już tak prywatnie od siebie napiszę - zadziwiające jest to, że
          > ludzie, którzy wierzą w dzieworództwo, rozmnożenie chleba i wina, tudzież
          > zmartwychwstanie, czy wniebowstąpienie domagają się twardych dowodów
          > naukowych na reinkarnację smile

jesli chcesz wierzyc w reinkarnacje, to nikt dowodow naukowych nie bedzie wymagal.
          bedzie to taka sama wiara, jak ta w dzieworodztwo - czym to sie niby rozni bez dowodow naukowych?

a jesli nie wierze w dzieworodztwo, to moge domagac sie twardych dowodow naukowych?

jesli chcesz, aby Twoje wierzenia byly traktowane jako nauka, to - (nie)stety - potrzebne sa dowody naukowe.

> Dodam, że nie wiemy na czym dokładnie polega reinkarnacja. Sprawdzamy przypadki
          > , które poddają się weryfikacji, a następnie kwalifikujemy je jako potwierdzone
          > , słabo potwierdzone, lub nie potwierdzone. Mamy ponad 2000 mocnych, potwierdzo
          > nych przypadków, które nie budzą wątpliwości.

pytalam juz w innym poscie (widac nie jestem godna odpowiedzi): co to sa "mocno potwierdzone przypadki, ktore nie budza watpliwosci"? w jaki sposob potwierdzone?

cuda chrzescijanskie to - wedlug niektorych tez sa "mocno potwierdzone przypadki, ktore nie budza watpliwosci" ...
          • nammkha Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:04
            Też jestem ciekawa jak udowadnia się takie przypadki??? Poproszę o opisanie chociaż jednego przypadku.
            Mam dzieci w wieku 5 i 3 lata i nic nie opowiadają o poprzednich wcieleniach...
            • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:31
              > Mam dzieci w wieku 5 i 3 lata i nic nie opowiadają o poprzednich wcieleniach...

moj starszy syn, jak mial 3-4 lata, to non stop opowiadal o swoim wyimaginowanym przyjacielu, malpce o imieniu tom - i czesto pokazywal, gdzie jest tom i co robi ... myslisz, ze rozmawial z kims z wszechswiata rownoleglego? ...
              bylby wreszcie "dowod naukowy" na istnienie tychze ...
          • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:47
            Z tego co czytałam o tym psychiatrze (a raczej: parapsychologu), to udowodnione zostały za pomocą wywiadu wink a zrodlem pamieci ma byc "kwantowa świadomość" (Kuro17 - jako fizyk będziesz tym zachwycona). Badania "naukowe" nie byly prowadzone z grupą kontrolną, polegały na tym że do tego pana zgłaszały się rodziny dzieci, on im przeprowadzał wywiad i git smile

Moj siostrzeniec jak mial 4 lata był dinozaurem, pamietal inne dinozaury, bawil sie z nimi, mialy imiona i tak dalej wink Może trzeba było go tam zgłosic? Słabym punktem było to, że był chyba Pterodaktylem (który nawet nie jest dinozaurem) a bawił się z Triceratopsem (żyły jakieś 100 mln lat od siebie). Ale myślę, ze pan i to by kupił smile
            • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:49
              fragile_f napisała:

> Z tego co czytałam...

Może zatem warto przeczytać więcej, zanim się wypowiesz.
              • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:51
                Ależ już czytałam, dziękuje. To czysta parapsychologia, żerująca na naiwnosci rodziców i kupujacych jego ksiazki. Nie ma w tym nic z nauki.
        • dramatika Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:17
          ikigai napisała:

> Myślę, że stereotypy i czynniki kulturowe ora
          > z religijne również odgrywają tu znaczącą rolę. Wszystko ma swój czas.

Wiara w reinkarnację jest częścią paru religii i sekt, które walczą z chrześcijaństwem o dominację, więc to nie jest kwestia jakichś tam "stereotypów i czynników kulturowych".
        • szybki-lisek Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:03
          A czy robiłaś taki research w środowiskach buddyjskich? Oni są siłą woli najbliżej tematu. Jeśli coś masz, to napisz proszę 🙂
          • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:16
            szybki-lisek napisał(a):

> A czy robiłaś taki research w środowiskach buddyjskich? Oni są siłą woli najbli
            > żej tematu. Jeśli coś masz, to napisz proszę 🙂

Taki research już dawno był robiony przez Iana Stevensona. Od niego wszystko się zaczęło. W krajach, gdzie wierzy się w reinkarnację łatwiej o takie przypadki, bo ludzie ich nie ignorują, nie dziwią się im, uważają za naturalne. Ian Stevenson, poprzednik Tuckera robił badania w Indiach - znalazł bardzo dużo przypadków potwierdzonych. Przypadek potwierdzony to taki, w którym dziecko podaje konkretne nazwiska, lub nazwy, albo opisuje wygląd i lokalizację miejsc, których nie miało szansy widzieć w swoim obecnym życiu. Później te miejsca, nazwiska, fakty są sprawdzane.

Jim B. Tucker przejął badania Iana Stevensona, ale postawił sobie o wiele trudniejsze zadanie - zaczął szukać przypadków w USA. Znalazł bardzo wiele bardzo ciekawych. Najbardziej znane łatwo można znaleźć w Internecie. Są filmy na youtube, są książki.
            • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:23
              >W krajach, gdzie wierzy się w reinkarnację łatwiej o takie przypadki, bo ludzie ich nie ignorują, nie dziwią się im, uważają za naturalne.

Tak, znalazł całą masę ubogich dzieci, które i tak juz wierzyły w reinkarnację. I dziwnym zbiegiem okolicznosci ich poprzednie wcielenia były zamozne i z wyższych kast.

Ciekawe dlaczego nie było grupy kontrolnej złożonej z dzieci z zamożnych rodzin i wyzszych kast? wink Oraz dlaczego kilkuletnie dzieci w Polsce, wychowane w tradycji KK, zamiast reinkarnacji widują anioły, świętych i jezusa. Ba, czują obecnosc anioła stroża nierzadko.
              • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:31
                To sa X-meni. Wszyscy suspicious Maja moc, tylko ich trzeba zasugerowac. I wtedy stworza cos z niczego. A teraz mozna pisac do tajnych osrodkow, zeby to zbadali pod katem super-zdolnosci u ludzi suspicious
              • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:32
                fragile_f napisała:

> Ciekawe dlaczego nie było grupy kontrolnej złożonej z dzieci z zamożnych rodzi
                > n i wyzszych kast? wink Oraz dlaczego kilkuletnie dzieci w Polsce, wychowane w tr
                > adycji KK, zamiast reinkarnacji widują anioły, świętych i jezusa. Ba, czują obe
                > cnosc anioła stroża nierzadko.

Aby stworzyć grupę kontrolną trzeba robić badania w ramach mainstreamu. Poza tym pamięć poprzednich wcieleń należy do rzadkości. Cóż, gdyby było coś na rzeczy z tymi aniołami to można byłoby sprawę badać. Ale nie ma, za to jest coś na rzeczy w przypadku reinkarnacji, więc dlaczego tego nie badać?
                • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:43
                  Aby stworzyć grupę kontrolną należy znaleźć odpowiednio losową grupę dzieci, zbadać je w ten sam sposób i przeanalizować wyniki. Co to ma wspólnego z jakimkolwiek mainstreamem? No chyba że sama idea badań naukowych jest wstrętna tym panom wink ale to nie nazywajmy wtedy ich prac naukowymi, bo jest to zwykła szarlataneria.
        • umi Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:24
          Albo im sie nakladaja fikcja i fakty. Albo mozgi im nie do konca dobrze dzialaja, bo to dzieci. Albo istnieje jakiegos rodzaju pamiec genetyczna. Albo istnieja czynniki pamieci przenoszace sie jak priony. Albo fhooy innych wyjasnien. Ale szukajcie, kto szuka ten znajdzie. Jak nie to, to cos innego wink
          • srubokretka Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:23
            >Albo istnieje jakiegos rodzaju pamiec genetyczn

Ja tak mysle. Moj syn jest podobny do mojego brata i dziadka. To co syn mowil jak byl malutki bylo szokujace. Nie widzial mojego brata, dziadek umarl lata temu, syn urodzony na drugim kontynencie a opowiadal historie, ktore byly z jego przodkami zwiazane, ktorych nie mogl znac. Do tego byl tak pewny siebie.
            Ja zreszta tez pamietam jak mialam ze 4 latka i dziwilam sie, ze jestem w nowym ciele. Nie pasowalo mi to. To byl jeden z powodow niecheci do mowienia. Bylam tego bardzo swiadoma.
    • marionetka.123 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 16:59
      Uważam, że czegoś takiego jak reinkarnacja nie ma. Umysł, pamięć, płata nam figle.
      Parę miesięcy temu przyśniła mi się bliska osoba. Bardzo realny sen: usłyszałam, że woła mnie po imieniu...a potem usiadłam na łóżku, w półśnie otworzyłam oczy - i ta osoba stała w mroku, w pokoju i patrzyła na mnie...przez zaledwie parę sekund...
      I przysięgam, że gdyby ta już nie żyła - to chyba uwierzyłabym w duchysmile
      • marionetka.123 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:00
        ta osoba*
      • pani_tau Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 23:02
        Bilokacja, normalna sprawa.
    • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:36
      >Badania takie prowadzą psychiatrzy na uniwersytecie Virginia.

Jakie są nazwiska tych psychiatrów i ich dorobek naukowy?
      • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:41
        fragile_f napisała:

> >Badania takie prowadzą psychiatrzy na uniwersytecie Virginia.
        >
        > Jakie są nazwiska tych psychiatrów i ich dorobek naukowy?

pl.wikipedia.org/wiki/Jim_B._Tucker
        • iwoniaw Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:47
          "O badaniach Tuckera wspomniano w prasie oraz radio i telewizji" (tu linki do SF Gate (!!!), Daily Mail i Charles Adler Show) 😂😂😂

Do cyrku ma zaiste dobre rekomendacje 😂
        • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 17:49
          Ahahahahhaa..... LOL big_grin

Tak myślałam, że to ten nawiedzony gość.

I mam już gotowe nawet na podorędziu:

As has already been noted, neither Dr. Tucker nor Sean Lyons (the writer of the UVa Magazine article) appear to have bothered to even read the Wikipedia articles on the Observer effect or the Double-slit experiment. If you're going to assert that there is solid science to your research, it's best to not screw up actual solid science.
          A psychiatrist is neither a physicist nor a neurologist. The article makes no mention of anyone with credentials in quantum mechanics, electromagnetism, or the mechanical functioning of the brain partnering with Dr. Tucker. Since he seems to have a thing for birthmarks, it's worth noting that no dermatologist is cited either. He has enough of a hurdle to prove that these children are experiencing real memories; he's in no position to be making conjectures about non-physical memory transmission.
          Along those lines, the article fails to make mention of EEG test results, Polygraph Tests, MRIs, or anything else that might be going on with the brain or general physiology when asked about their "memories."
          All of Dr. Tucker's work seems to be interview-based, which only demonstrates that there are children who have information that seems irregular for them to have. However, no framework is presented to establish what "regular" looks like in children who are believed to be "normal."
          I don't see any mention of baseline studies or control groups. Unless I'm misreading, all of Dr. Tucker's cases seem to be families who have come forward. That's a big red flag for selection bias. Unless he's doing comparable interviews with random subjects, the research lens is too narrow to differentiate between the usual and the unusual.
          The methods described by Tucker for A Scale to Measure the Strength of Children’s Claims of Previous Lives: Methodology and Initial Findings
          would be good for a course in "How to design social science ratings to give you your pre-expected results".

Tucker's Publication list is pretty short for someone hoping to turn our beliefs about the universe, and his preferred venue is the Journal of Scientific Exploration which

is a quarterly peer-reviewed academic journal of fringe science that was established in 1987 … Critics of the journal regard it as a forum for promoting, not investigating, fringe science.

Crackpottery? Hoojiggy? Yep.
          • ikigai Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:08
            fragile_f napisała:

> As has already been noted, neither Dr. Tucker nor Sean Lyons (the writer of the
            > UVa Magazine article) appear to have bothered to even read the Wikipedia artic
            > les on the Observer effect or the Double-slit experiment.

Podajesz cytat bez źródła, ale to i tak wystarczy, by skomentować: autor tego nieznanego cytatu z nieznanego źródła chyba sam dobrze nie zna eksperymentu z dwiema szczelinami smile A już na pewno nie rozumie jego złożoności.
            "Gość" (Tucker) bynajmniej nie jest nawiedzony i nie twierdzi, że jest fizykiem. Pytany o możliwe wyjaśnienia - podaje je, choć zaznacza, że to tylko implikacje. Prowadzenie badań poza mainstreamem jest podwójnie trudne:
            - po pierwsze ze względu na łatkę parapsychologa;
            - po drugie dlatego, że zawsze znajdą się "prawdziwi naukowcy", którzy zrobią wszystko, by zdyskredytować dociekliwego naukowca. Cóż, życie.
            • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:19
              O, a Ty znasz sie tak dobrze? To wyjaśnij proszę jak na ten eksperyment wpływa fakt obserwacji smile

Prawda jest taka, że milioner zostawił im fortunę w spadku, stworzony został osobny wydział do ktorego zostały przelane pieniadze i od lat panowie się bawią w "badania".
            • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:38
              > - po drugie dlatego, że zawsze znajdą się "prawdziwi naukowcy", którzy zrobią
              > wszystko, by zdyskredytować dociekliwego naukowca. Cóż, życie.

no ale na tym polega nauka ... trzeba przekonac "caly swiat", ze nasza teoria ma sens i poparcie eksperymentalne!
              trzeba pokazac niezbijalne dowody i czasami odpierac "ataki" przez dlugi czas. i naukowcy (ci prawdziwi) sie o to nie obrazaja, tylko ... bronia sie naukow ...

w 2011 roku ekperyment w CERNie (miedzy innymi) zwany OPERA opublikowal "ground-breaking" wynik, ze neutrina poruszaja sie z predkoscia wieksza od swiatla (podpowiem - do tej pory tego nigdy nie zaobserwowano i teoria Einsteina mowi, ze nie da sie przekroczyc predkosci swiatla). aby ten wynik wytlumaczyc w obecnej "teorii wszystkiego" potrzeba troche ekwilibrystuki oraz nowych teori.

momentalnie ta publikacja stala sie sensacja i na kazdym chyba wystapieniu o niej padaly dziesiatki, a moze i setki pytan, bardzo doglebnych, czasem az absurdalnych, czesto i agresywnych, probujacych znalezc blad w doswiadczeniu ...

... autorzy na kazde pytanie odpowiadali, a jak nie znali odpowiedzi, to wracali do swojego eksperymentu i jej szukali ...
              ... ponad rok im zajelo znalezienie usterki technicznej, ktora zaklamywala wynik - i wlasnie o taki scenarousz zostalo zapytani w trakcie jednego z "atakow prawdziwych naukowcow" ... jednak neutrina nie poruszaja sie z predkoscia wieksza od swiatla ...

jej, jak ja chcialam, zeby ten wynik byl prawdziwy!! (nie jestem bezposrednio zwiazana z OPERA)
              powinna sie obrazic na "prawdziwych naukowcow", ze mi zabrali neutrina szybsze od swiatla? ...
              • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:47
                Pamiętam to wydarzenie smile Aż miałam ciarki na plecach! Niestety, okazało się że wyjaśnienie jest bardzo banalnie sad Trochę jak ostatnio z Wenus, przedtem z ʻOumuamua, był jeszcze przecież cały dramat z potencjalną Sferą Dysona gdzieś hen daleko. Świat naukowy jest piękny właśnie przez to, że cała masa sceptyków trzyma rękę na pulsie.
                • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 18:53
                  > Pamiętam to wydarzenie smile Aż miałam ciarki na plecach! Niestety, okazało się że
                  > wyjaśnienie jest bardzo banalnie sad

jej, jak ja bylam podekscytowana!! sluchalam (zdalnie) pierwszego wystapienia na ten temat, ogloszonego na konferencji naukowej (wiem, gdzie wtedy bylam) i az uwierzyc nie moglam ... strasznie mi szkoda tej niezrealizowanej mozliwosci wink

i juz od pierwszego wystapienia "atak prawdziwych naukowcow" byl bezpardonowy - po prostu chcielismy miec pewnosc, ze to poprawny wynik ...

PS tak mi szkoda tego studenta od "usterki technicznej" wink
                  • fragile_f Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:08
                    Też mi go szkoda. Ale to nie jest pierwszy raz kiedy coś z pozoru niesamowitego okazało się miec banalne zakonczenie smile

A pamietasz całą otoczkę dotyczącą odkrycia pierwszego pulsara? To była dopiero jazda! Suma summarum to odkrycie niesamowicie podniosło poziom nauki (i nadal pomaga w badaniach), ale też było wszystkim szkoda, że to "tylko" pulsar smile
                    • kura17 Re: Badania nad reinkarnacją 12.02.21, 19:23
                      > A pamietasz całą otoczkę dotyczącą odkrycia pierwszego pulsara? To była dopiero
                      > jazda! Suma summarum to odkrycie niesamowicie podniosło poziom nauki (i nadal
                      > pomaga w badaniach), ale też było wszystkim szkoda, że to "tylko" pulsar smile

nie pamietam "osobiscie", za mloda jestem wink
                      ale tez bym wolala, zeby to jednak byli kosmici ... choc po przeczytaniu trylogii "3 body problem" wiem, dlaczego sie z nami nie kontaktuja LOL

z innych ciekawych odkryc to jest promieniowanie tla - odkrywcy byli pewni, ze znalezli dowody na istnienie "eteru", niewidzialnej substancji, ktora wypelnia caly wszechswiat ... dokopali sie prawdy, mimo totalnie zlych zalozen, wlasnie dlatego, ze sie nie obrazali na krytyke, tylko "kopali" dalej ...