krwawy.lolo 22.02.21, 10:17 Co to jest? Kto wymyśla takie debilizmy? Myślałem, że kretyński patos umarł razem z niesławną komuną, a tu taki kwiatek. . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:20 Harcerstwo jest starsze od komuny (w rozumieniu ustroju państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:22 A to braterstwo ma coś wspólnego z harcerstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:25 Jest to święto harcerzy. Obchodzone w dniu urodzin R Baden - Powella. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:26 Po angielsku- World Thinking Day, w sumie nie wiem, czy to brzmi lepiej czy gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:27 Nono, eMatka faktycznie wie wszystko. Szapoby z głów! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:29 Pewnie emamy-harcerki wiedzą nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:47 W harcerstwie byłem miesiąc. W zuchach za to nawet trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:49 krwawy.lolo napisał: > W harcerstwie byłem miesiąc. W zuchach za to nawet trzy. A ja wcale Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:49 Jako zywo nie. Bylam harcerka dlugie lata, nie obchodzilismy, pojecie "swieta mysli braterskiej wg BP" bylo nam nieznane, ba, ja nawet nie wiedzialam, kiedy on mial urodziny Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:51 A to nie wiem ja w harcerstwie nie spędziłam nawet pół dnia. Zakładałam, że jak to jest święto harcerzy to i w Polsce świętują. W każdym razie -stąd to święto. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:55 Aż się wysiliłam i poszukałam- teraz zdaje się obchodzą, przynajmniej w ZHP zhp.pl/2021/odznaka-dnia-mysli-braterskiej-dla-zuchow-harcerzy-harcerzy-starszych-i-wedrownikow Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 11:15 No, ja wlasnie w ZHP bylam, i to w hufcu Mokotow. Nie obchodzilismy, slowo b. harcerza. W ogole nawiazania do skautingu to raczej byla ewangelia wg Malkowskich, a nie tego imperialisty Baden Powella Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 11:19 tt-tka napisała: > a nie > tego imperialisty Baden Powella A taaaak, tu może być pies pogrzebany Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 11:33 Nawiasem mówiąc, w mojej podstawówce harcerstwo funkcjonowało w ten sposób, że szkoła posiadała na stanie 4 mundurki harcerskie i w razie potrzeby (akademia ku czci na przykład) przyodziewało się w nie losowo wybranych uczniów z grubsza pasujących wymiarami do mundurków. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 13:54 Na szczęście teraz harcerstwo działa inaczej Przynajmniej w znanych mi środowiskach, i to niezależnie od organizacji harcerskiej Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 13:59 Ja byłam w ZHP, a nawet działałam jako drużynowa zuchowa, ale też nie pamiętam obchodów takiego dnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 15:25 Bo powrócono do obchodów DMB mniej-więcej jednocześnie z przywróceniem członkostwa ZHP w WOSM i WAGGS, czyli w 1996 r. Nie od razu i nie do wszystkich środowisk to trafiło, ale teraz jest powszechne. Dzisiaj (tylko dzisiaj) na fb wiele osób ma zdjęcie profilowe w mundurze Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:28 Tt-tko, jak Cię kocham, byłyśmy w tym samym hufcu, z tym, ze ja całe lata, byłam potem instruktorką. I zawsze obchodziliśmy Dzień Myśli Braterskiej. Wiem, ze jesteś starsza ode mnie, wiec jeśli byłaś krótko, jakimś mało mokotowskim (ducha mam na myśli) szczepie to może nie obchodziliscie, ale zaskoczona jestem bardzo. Dziś obchodzą wszystkie polskie organizacje harcerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:39 Ja tez cale lata. Pol podstawowki, cala szkole srednia i jeszcze troche pozniej. NIE obchodzilismy. Ani szczepowo, ani hufcowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:43 Malo z tym, znalam dwie jeszcze przedwojenne instruktorki, tez z choragwi warszawskiej - takze nie obchodzily Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:50 A nie, ze reszta stołecznej nie obchodziła to mnie nie dziwi, Mokotów był jednak dość specyficzny, nie stołeczny, choć wyjątki poza Mokotowem były. W końcu bohater Hufca nie wziął się z przypadku. Kolor chusty zdradzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:58 Przedwojenne, kolezanko druhno Jezeli dobrze sie domyslam, co masz na mysli mowiac "specyficzny", to od razu wyjasniam, ze czarnej chusty nie nosilam i nie zamierzalam. Niewykluczone, ze sie znamy, ale dalsze szczegoly to, pozwolisz, na priva. Swoja droga zaciekawilo mnie, na czym polegalo to czczenie dnia mysli. Opowiesz ? Tu albo tez na priva, jak wolisz. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 23:05 A, przedwojennych nie doczytałam. Na pewno przed wojna DMB w Polsce obchodzono, bo zachowały się przedwojenne kartki wysyłane z tej okazji. No właśnie, przede wszystkim wysyłało się kartki, własnoręcznie zrobione, z odpowiednim cytatem, było jakieś ognisko zimowe, gra. Do szkoły szło się w mundurze. Z reszta idę na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:48 Hufcowi to nie, zgadzam się. Ale w środowiskach tak, fakt, pewnie nie we wszyskich. Jeśli działałam latami to my się musimy znać, nie ma innej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:52 Hufcowo - miało być. I: działałaś latami. Nienawidzę słowników. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 10:47 "Kto wymyśla takie debilizmy? Myślałem, że kretyński patos... “ Pisalam ci juz kiedys, ze jestes totalniakiem, a myslisz, ze liberałem, chyba tak... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 11:19 On nie jest żadnym totalniakiem, tylko zwykłym idiotą, ktory nawet nie potrafi użyć gógla, za to ma ciśnienie na zaznajamianie świata z ejakulacjami swego "umysłu". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 13:55 Straaaaaaaaaaaaszna rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Braterska eMatka wie wszystko. 22.02.21, 22:45 A zawsze się zastanawiałam czy ktoś to czyta. Odpowiedz Link Zgłoś