stara_i_brzydka 23.02.21, 19:03 Właśnie skończyłam czytać trzy książki Kuźmińskich ("Śleboda", "Pionek" i "Kamień"). Możecie polecić jakieś inne polskie kryminały podobne do powyższych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:09 To jeszcze "Mara" Kużmińskich ci została. Lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:11 O tak, to chyba dość nowe. Już ostrzę oczy na tę lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:11 Najnowsza książka Kuźmińskich Mara już jest od jakiegoś czasu dostępna. Mnie bardzo podobała się Cisza Białego Miasta i kolejne części. Może nie był to stricte etniczny kryminał, ale co chwile odpalałam Google, aby sprawdzać zabytki, plan miasta, zwyczaje w Kraju Basków. Nigdy nie byłam w tej części Hiszpanii, ale Vitoria wskoczyła na moją listę miejsc do odwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:15 Dolores Redondo jeszcze z takich klimatów. Lepsza od Ciszy Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:17 A popatrzę, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:21 Dobrze, że mi przypomniałaś, bo kupiłam po naszej ostatniej pogawędce na temat kryminałów i kompletnie zapomniałam. To jedyny minus czytnika- kupujesz książki, a one lądują gdzieś daleko w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:31 Tylko polecam czytać w kolejności: I, II, III a ten najnowszy, prequel, zostawić ma koniec (najsłabszy jest imho) Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:33 Good point! Miałam zacząć od tej 0,5, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:13 daniela34 napisała: > Dolores Redondo jeszcze z takich klimatów. Ja też polecam, czytałam nie w tej kolejności co trzeba ale i tak mnie porwała. Przez Was pożyczyłam właśnie Kuźmińskich i kupiłam Silva rerum od razu trzy tomy Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:31 daniela34 napisała: > Miłej lektury! Dzięki. Na razie dołożę do stosu czekającego na przeczytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:01 „Mara” to była nowość dobry rok temu, jak nie dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:59 To była nowość jesienią 2019 - kupiłam wtedy na prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:41 Tak, te książki były świetne. Najmniej podobał mi się trzeci tom. Don Diego trochę mi się wcinał, w kryminałach nie lubię tej maniery dwóch planów czasowych. Zresztą w ogóle jej chyba nie lubię, bo to naprawdę trzeba umieć, żeby nie wypadło sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:42 Piszę o Ciszy białego miasta. Drzewko mi się zbuntowalo Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:44 Tak, trzeci tom Ciszy zdecydowanie najsłabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 09:13 Tez jestem fanką Ciszy! I tez ciagle wyciągałam Google Maps i sprawdzałam co gdzie jest ) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 13:21 najbardziej podobala mi sie pierwsza czesc. Warto przeczytac dla tla historyczno-geograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 19:21 Uwielbiam Kwei Quartey, o Ghanie. Przyzwoite kryminały, a w każdym opisany inny problem Ghany. Nie wiem, czy przetlumaczone są na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 01:18 huang_he napisał(a): > Uwielbiam Kwei Quartey, o Ghanie. Przeczytalas wszystkie? Od "Wife of the Gods" po "Sleep Well, My Lady"? Pytam, bo polecane przez ojca mojego ziecia, ktory zreszta pracowal kilka lat jako diplomat w Ghana wiec pewnie mozna mu trust A ja sie jakos zabrac nie moge. Jak dla mnie, chyba ten KQ za duzo juz napisal. Taki np. "The Palestine Quartet" by Matt Rees dalam rade ... no bo quartet Ale perspektywa 9 ksiazek do przeczytania tego samego autora z tym samym detective chocby z Ghana w tle, jakos mnie ... przeraza Warto zaczac? Jak dasz "push", to moze zaczne, bo komu ufac jak nie ematce? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:21 Przeczytałam do Gold of our Fathers, przy czym pierwsze trzy łyknęłam za jednym zamachem. I koniecznie z internetem pod ręką, bo tyle do sprawdzania, czytania, oglądania... Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:31 Nie wiem czy podobne ale słucham teraz „ w cieniu Babiej góry” fajnie czytana gwara. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 20:35 Hmm, kusi mnie. Idę zamawiać Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 23.02.21, 21:10 Ja kupiłam, ale jeszcze nie przeczytałam. Myślę, że trochę w typie byłaby 2 i 4 część serii Pasierskiego o Ninie Warwiłow - jest trochę o Łemkach, nawet z sensem, tzn na żadnego historycznego byka nie trafiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:57 Tragiczna ta ksiązka, przeczytałam. Zawiodłam sie na całej linii...język słaby, pomysł moze fajny ale cienko rozwinięty. Słabe, słabe... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 10:05 Mówisz? To dobrze, że ściągnęłam w ramach abonamentu. Na razie przeczytałam tylko wiersz o matce diabła-spodobal mi się Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 11:28 Mi się podoba jak przeczytany może to jeden z tych co zyskuje na wersji audio Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 14:09 A ja znowu kupiłam daniela, czy Ty piszesz o abonamencie na legimi? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 14:23 Tak. Mam abonament legimi w Plusie za 19,99 zł miesięcznie i odkrywam zalety ebook'ów. Nadal ich nie lubię (zdecydowanie wolę mieć książkę w rękach), ale moja kieszeń i moje półki - bardzo. Zaskakująco dużo książek jest w abonamencie, a nawet jeśli nie- to ebooki mimo wszystko trochę tańsze są zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 16:22 A jaki masz czytnik, bo slyszalam, ze z kindlem, legimi sie nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 13:06 Mi się bardzo podobała. Jako kryminał zupełnie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
serdecznamatka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 16:07 Ha, No właśnie, ja odłożyłam po kilku stronach, strasznie mi język zgrzytał... Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 00:53 Moze nie kryminal, ale dobrze ze sie czyta: Szeptucha-o Podlasiu Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 06:53 Nie etnokryminał ale ostatnio odkryłam Małgorzatę Rogalę Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 08:58 O to do tego ja dodam moją ulubioną Słabowniową i spiekładuchy. Cudna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 09:08 Co to jest "etniczny" kryminał? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 13:10 Raczej "etnograficzny" Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 14:10 daniela34 napisała: > Raczej "etnograficzny" Etnografia zajmuje się m.in. badaniem grup etnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 14:29 Zgoda. A etnokryminały opisują historie kryminalne, które dzieją się w obrębie takich grup lub dla wyjaśnienia których potrzebna jest znajomość kultury ludowej. Taka moja definicja na potrzeby tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 13:17 Etnokryminałów nie znam, ale jakby ktoś chciał kryminały z tłem archeologicznym to polecam książki Marty Guzowskiej - cykl o Simonie Brenner (Chciwość, Reguła nr 1) albo "Slepy archeolog". Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 14:06 Dobra, zamydlasz oczy jakimiś czytadlami, a pytanie brzmi: masz nowe zdjęcia trawy? Kwiatkow? Trzcin? Te, które wrzucałaś, to gotówce plakatowe. Wiec slucham... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 15:56 A skąd ja mam Ci trawę i kwiatki wziąć jak u mnie częściowo biało, częściowo buro i wszędzie suche badyle 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 16:08 Badyl na śniegu tez ci wyjdzie konkursowo- reklamowy, zapewniam... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 16:17 Raczej nie, ale proszę: badyle Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Etnokryminały-lubicie? znacie? 24.02.21, 16:43 Tęks Czekamy zatem na koror Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama