Dodaj do ulubionych

Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w błoto

02.03.21, 13:22
Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w błoto - zgadzacie się z tym twierdzeniem? Ja je popieram mocno.

Chodzi o wynajem od prywatnego właściciela, tzw. Janusza/Grażyny lub też firmy skupującej takie wynajmy.
Ja w swoim życiu wynajmowałem od prywatnej osoby pokój zaledwie przez semestr i przez 4 lata po ukończeniu studiów. Cale szczęście, ze uczelnia stanęła na wysokości zadania i przygotowała mi akademik, raz nawet dostałem świeżutki pokój prosto spod igły.

Cieszę się bardzo, że dość młodo kupiłem własne mieszkanie i ani jeden dzień dłużej nie musiałem już nikogo ubogacać i być zdanym na jego łaskę i niełaskę. Prosić o dodatkowy mebel albo pralkę. Znosić najróżniejsze wymagania i fochy wynajmującego. Dostosowywać się do jego gustu i korzystać z jego starych mebli. No i miesiąc w miesiąc ładować kasę w jego kieszeń, która mógłbym ładować we własną nieruchomość, w kredyt.

Nie rozumiem, dlaczego państwo nie może po prostu pobudować masowo tanich bloków modułowych i wynajmować je na zasadzie choćby takiej jak akademiki. Tyle programów zrobili: Deweloper na swoim, bank na swoim, mieszkanie dla młodych, mieszkanie+, a efektów poza tym, ze zarobiły banki i deweloperzy dzięki wysokim cenom nie widać. Przecież mamy XXI wiek, technologie prefabrykowane w budownictwie są od dawna, ruszają drukarki domów, jesteśmy w Unii, która dopłaci, państwo/miasta maja masę gruntów, jesteśmy dużym i stosunkowo mało zaludnionym krajem, co to za problem uruchomić i wybudować milion takich tanich mieszkań, gdzie ludzie mogliby mieszkać zanim nie będzie ich stać na własne mieszkanie.

Wątek zainspirowany wątkiem o pani co mieszka w 9m i komentarzami, że jak to, przecież może wydawać więcej i mieszkać w większym.
Obserwuj wątek
    • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 13:41
      Ale wiesz, że nie ma obowiązku bycia najemca?
      • feel_good_inc Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 13:51
        Właśnie! Zawsze można mieć bogatych rodziców.
        • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:13
          Można ☺
          Można też samemu zarobić na swoje mieszkanie albo mieszkać w ośrodku dla bezdomnych.
          Nikt nikomu nie wynajmuje mieszkania z lapanki
          • milva24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:49
            Ale zanim się na to mieszkanie zarobi to też jakiś dach nad głową by się przydał.
            • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:52
              Zwykle można mieszkać w mieszkaniu, na który wzięło się kredyt.
              • feel_good_inc Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:17
                Na który trzeba mieć obecnie zdolność i wkład własny. Przy starcie od zera i polskiej medianie zarobków gdzieś koło 35 roku życia trafiasz na moment, gdy jeszcze dostaniesz kredyt na 30 lat, a przy żywieniu się chińskimi zupkami możesz mieć już odłożone na wkład własny.
                • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:20
                  Po raz kolejny; osoba, która ma mieszkanie do wynajęcia nie jest odpowiedzialna za problemy finansowo-bytowe potencjalnego najemcy.
                  Można wynająć, mieszkać u rodziców albo wzenic się w mieszkanie. Ewentualnie mieszkać pod mostem.
                  Lapanki na najemców nikt nie robi 😀
                  • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:00
                    >Po raz kolejny;
                    Naprawdę? A gdzie poprzednie razy...?

>; osoba, która ma mieszkanie do
                    >wynajęcia nie jest odpowiedzialna
                    A ktoś mówi, że jest, czy sama sobie imaginujesz?

>Można wynająć, mieszkać u >rodziców albo wzenic się w >mieszkanie
                    Owszem. I stąd postulat mieszkań na wynajem będących własnością państwa, a nie różnych pogardliwych lwic...
                    • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:09
                      W poprzednich wpisach.

Skoro ktoś pisze o ewentualnych problemach z kredytem najemców...

Postulat? Marudzenie bywalca to nie postulat.
                      Państwo miało mieszkania komunalne, których się pozbylo za ułamek ich wartości. Jak sądzisz dlaczego,
                    • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:15
                      no właśnie o to chodzi, żeby np młody czy niebogatego człowiek nie był skazany na łaskę i niełaskę takich lwic tylko mógł sobie wynająć w cywilizowany sposób np od panstwa.

Mamy 312 tys km kw a mieszkańców zaledwie około 38 mln. Niemców jest ponad 2 razy więcej na podobnym obszarze. Czyli u nas gęstość zaludnienia 2 mniejsza niż w Niemczech.

Terenu i pieniędzy z podatków jest dość żeby taki program przynajmniej rozpocząć.
                      Przecież moznaby nawet moduły mieszkalne po 50k robić.
                      • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:18
                        Pytanie czy państwo na to stać i czy w ogóle będzie chciało się w to bawić
                      • mlodyniedowziecia Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 27.01.23, 06:04
                        >Mamy 312 tys km kw a mieszkańców zaledwie około 38 mln. Niemców jest ponad 2 >razy więcej na podobnym obszarze. Czyli u nas gęstość zaludnienia 2 mniejsza niż w> Niemczech.
                        Akurat porównanie z Niemcami - nietrafione. Raz, że swoją politykę mieszkaniową kreują znacznie dłużej i oparli ją o fundusze, co oznacza brak Janusza ze starymi meblami, ale i zero litości (a znam przypadki - właściciel nie podnosi czynszu, bo samotna matka albo wynajem po kosztach dalekiemu znajomemu). Dwa - u nas na większości tego obszaru, niewielu jest zainteresowanych zamieszkaniem, a ludzie raczej uciekają - gros rynku skupia się w dużych miastach. Niemcy, poza pewnymi rejonami dawnego DDR, zostają na miejscu, a dojeżdża emigracja.

• lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:35
                  Trudno. Nikt nikogo nie zmusza do najmu. Mozna wrócić skąd się przyszło.
                  • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:55
                    Oho, odezwała się lokalna landlordka 😂😂😂
                    • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:57
                      XD
                  • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:58
                    lwica_24 napisała:

> Trudno. Nikt nikogo nie zmusza do najmu. Mozna wrócić skąd się przyszło.

Owszem zmusza. Cały naród budował stolice, cegły i pieniądze szły z całego kraju na odbudowę. To jak tu jest uczelnia i praca to powinny być tez godne warunki mieszkaniowe w przystępnych cenach.
                    • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:11
                      To kup mieszkanie, jedna rodzina będzie miała godne warunki na Twoj koszt 😀
                      A z tym budowaniem stolicy, to nie rozsmieszaj mnie
                      • bigzaganiacz [...] 02.03.21, 18:19
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:22
                          Skoro przejęli za ułamek wartości to raczej nie gamonie ☺
                    • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:20
                      Wiesz ile kosztuje pojedynczy pokój z łazienką ( kuchnia i pokój dzienny na 6 pokoi )w akademiku w Anglii ? W dobrym standardzie, czyli nie sprzed 20-30 lat? 146 funtów TYGODNIOWO.
                      Do tego studia są płatne a nie jak u nas za darmo.

Mieszkanie poza kampusem, w zdecydowanie lepszym standardzie, kuchnię dzielisz z dwoma innymi osobami a nie 6-10 - to koszt ok 90-100 funtów tygodniowo ( u mojego syna, bo w Londynie wiadomo inne stawki ).

Jak u nas student będzie płacił 3000 za akademik - to i warunki będzie miał inne. A za jedynkę płaciło się ze 2-3 lata temu ok 800 zł. No niech zapłaci 1500 - to już uczelnię będzie stać na remonty. W końcu i tak nie płaci za studia.
                      • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:25
                        146 funtów w Anglii to jak 146 złotych w Polsce. A akademik w Polsce ile aktualnie kosztuje? Pewnie z 600 na miesiąc.
                        • kandyzowana3x Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 27.01.23, 07:42
                          E tam, jak 14 zł w Polsce
                • ginger.ale Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 19:16
                  feel_good_inc napisał:

> Na który trzeba mieć obecnie zdolność i wkład własny. Przy starcie od zera i po
                  > lskiej medianie zarobków gdzieś koło 35 roku życia trafiasz na moment, gdy jesz
                  > cze dostaniesz kredyt na 30 lat, a przy żywieniu się chińskimi zupkami możesz m
                  > ieć już odłożone na wkład własny.
                  >

Mieszkasz w Polsce?
      • bigzaganiacz [...] 02.03.21, 13:56
    • spanish_fly Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 13:49
      Jakiś wynajmujący bronił ci kupić sobie własną pralkę?
    • homohominilupus Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:02
      Aaale masz bol dupy!
      Zazdrosc brzydka rzecz.
    • lajtova [...] 02.03.21, 14:11
      • hugo43 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:15
        Z punktu widzenia najemcy ,pewnie tak.z wynajmu dwupokojowego mieszkania mamy pokryte 80% raty za 4 pokoje.nam się opłaca,kiedys pewnie wrocimy do tego małego mieszkania,jak dzieci pojda na swoje
        • ajaksiowa Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:22
          Pozwolenie na wykup mieszkań komunalnych był błędem
          • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:24
            Zgadzam się z tym
            • hugo43 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:06
              Ja pierwsze mieszkanie kupiłam za gotówkę,w 2005 metr kosztował ok 3000pln
              • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:50
                hehe, ja podobnie tyle ze na kredyt
          • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:08
            ajaksiowa napisała:

> Pozwolenie na wykup mieszkań komunalnych był błędem
            >

Ja proponuje stworzyc osiedla komunalne, zeby oni tam sie kisili we wlasnym, ekhm, sosie😏
            • netlii Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:17
              A nawet domów jednorodzinnych - komunalnych.
              • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:23
                netlii napisała:

> A nawet domów jednorodzinnych - komunalnych.

Tak jest!
    • ichi51e Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:24
      a czemu nie mogles sobie czlowieku kupic tego mebla czy pralki???
      • saszanasza Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:33
        ichi51e napisała:

> a czemu nie mogles sobie czlowieku kupic tego mebla czy pralki???
        >

tez mnie to zastanawia. jak moim wynajmującym coś nie odpowiada, to sobie kupują co tam chcą, później zabierają ze sobą. btw nigdy żaden nie chciał ode mnie konkretnego mebla bądź pralki. poza tym jeżeli wynajmujący godzi się zapłacić za mieszkanie nieumeblowane bądź bez pralki, no to jego sprawa, widzi przecież co bierze i za ile. dla mnie głupotą jest wynająć mieszkanie o określonym standardzie czy wyposażeniu a potem jęczeć,, że czegoś w nim nie ma, albo jest złej jakości. widziały gały co brały.
      • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:58
        No choćby dlatego, że w cywilizowanym świecie takie rzeczy to standard a ja wynajmowałem miejsce urządzone i umeblowane. Przecież nie będę się przeprowadzał z meblami i pralką na plecach.
        • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:03
          1. W cywilizowanym świecie ( Niemcy) z zasady standardem jest puste mieszkanie
          2. Meble zawsze można sprzedać- w Niemczech też to standard.
          • bywalec.hoteli [...] 02.03.21, 15:07
            • hanusinamama Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:13
              Oto podręcznikowy ból dupy pt "zazdroszczę tym, które na wynajmie zarabiają".
              • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:14
                Tak, on z tego bólu już kolejny wątek zakłada 😀
            • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:15
              Zaraz kupie taką pralkę januszu. Jesli za 35 metrowe mieszkanie w dobrej lokalizacji ( 200 metrów od metra w centralnej dzielnicy Warszawy) biorę 1600 złotych i:
              płacę
              - czynsz administracyjny ( 420 zł)
              - podatek - ( 136 zł)
              - ubezpieczenie murów ( 200 zł:12 miesięcy) - 16 zł
              To pozostaje mi około 1000 złotych.
              Jesli najemcy-janusze zniszczą pralkę ( 1200 zł) lodówkę ( 1400 zł) ściany bedą wymagały malowania ( 2000 zł) i jeszcze "drobiazgi" typu krany, kable to są to smiesznie małe pieniądze.
              Jak kogos nie stać na najem niech mieszka u mamusi, przeniesie się pod most, znajdzie pracę z mieszkaniem, wexmie kredyt i go spłaci, wżeni sie w mieszkanie- sposóbów jest wiele.
              • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:41
                lwica_24 napisała:

> Jak kogos nie stać na najem niech mieszka u mamusi, przeniesie się pod most, zn
                > ajdzie pracę z mieszkaniem, wexmie kredyt i go spłaci, wżeni sie w mieszkanie-
                > sposóbów jest wiele.

Grażyna#1 alert! Właśnie chodzi o to, żeby najemcy nie musieli Ci zapewniać dobrobytu tylko sobie.
                • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:45
                  To niech sobie zapewniają dobrobyt, ale niech się odzajaczkuja od cudzego lokalu ☺
                • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:45
                  Na tej zasadzie nie powinno się kupowac w prywatnych sklepach, zeby nie zapewniac dobrobytu właścicielowi tylko sobie. Mieszkanie to towar.
                • hanusinamama Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:47
                  NO ty sie chyba nigdy nie nauczysz...i niczego nie dorobisz. Zbudowałeś już ten dom z klocków lego?
                  • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:48
                    Gdyby miał coś własnego to pyskowalby tak na wynajmujacych 😁
                • padum Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:27
                  😂😂😂
              • lauren6 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:31
                Yyyyy... Wydawało mi się, że to właściciel za swoje odmalowuje mieszkanie po jednych najemcach, żeby kolejni przyszli już na odświeżone.
                Zużywanie się sprzętów AGD, szczególnie tych tanich, to chyba norma, a nie celowe niszczenie?

Te 1000 miesięcznie złotych, nawet pomniejszone o koszt nowej pralki czy kranu, to jest twój zysk. Zarobek. Problem zaczyna się, gdy Grażyna lub Janusz kupuje mieszkanie i wydaje się im, że wynajem pokryje ratę kredytu przez kolejne 20-30 lat. Potem zaczyna się płacz, zgrzytanie zębami i wielkie zdziwienie, że w wynajętym mieszkaniu mieszkają ludzie i naturalną rzeczą jest zużywanie się tego mieszkania.

Jeżeli wynajmując tą swoją kawalerkę zakładasz, że za każdy miesiąc będziesz mieć 1000 zł zysku i żadnych pieniędzy nie odkładasz na remont mieszkania to nawet mi cię nie żal.

Nic dziwnego, że w Polsce ludzie wolą zadłużyć się pod korek na własny dom niż wynajmować i użerać się z takimi Grażynami biznesłomen.
                • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:45
                  No właśnie o to mi chodzi co Lauren pisze. Ludzie którzy wynajmują oczekują, że najemca będzie im finansował ich majątek. Pamiętam jak pewna babka co mi pokój wynajęła na studiach, bo odziedziczyła mieszkanie po babci, była strasznie niezadowolona, jak dostałem akademik od połowy roku akademickiego i się wyprowadziłem. Ona próbowała przerzucać na mnie odpowiedzialność za utrzymanie jej majątku.
                • konsta-is-me Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:22
                  No tak, to jest zysk i...??
                  A ty masz gdzie mieszkać.
                  Nie rozumiem dlaczego masz pretensje z tego powodu ?
                  Jakieś dziwne przekonanie jest, że wynajmujący NIE POWINIEN mieć zysku i w ogóle jak śmie!!
                  Rozumiem że w sklepie też krzyczysz na właściciela, że ma marzę na towarach, w restauracji że sprzedaje jedzenie 30 razy drożej niż kupił "bo ma zysk"??
                  Z jakiego powodu mam malować po lokatorach?
                  Tzn.moge, ale wtedy sobie to odbije w wyższej cenie
                  Wtedy będzie bardziej uczciwie ?
                  Albo-do tego służy kaucja.
                  Do naprawienia zniszczeń, a brudne ściany to są zniszczenia.
                  Umówmy sie- albo chcemy standard hotelu- z HOTELOWĄ cena, albo chcemy mieszkanie na wynajem z niższą ceną.
                  Coś za coś !
                  • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:06
                    >Jakieś dziwne przekonanie jest, że >wynajmujący NIE POWINIEN mieć
                    >zysku i w ogóle jak śmie!!
                    No weź, w poprzednim takim wątku landlordki tu lkały, że przecież NIC NIE ZARABIAJĄ, bo z tej kasy muszą KREDYT SPŁACIĆ. I nic, nic z tego nie mają, wręcz do byznesu muszą dokładać. Tak było, szczera prawda.
                    • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:13
                      No i co z tego? Wolno im siebie poplakac.
                      A ewentualny zysk i tak ustala rynek
                    • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:25
                      Do mnie? Ja akurat kredytu nie spłacam, ale gdyby nawet tak było to nic ci do tego co robie ze swoimi pieniędzmi. Oj chyba ktos zatęsknił za poprzednim ustrojem. Każdemu po równo i goooowno.
                • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:27
                  Odświezone tak, ale nie remontowane dlatego, że:
                  najemcy hodowali zwierzęta ( nie było o tym mowy, co więcej podpisali umowę, w której był punkt, że wynajmujący wynajmuje mieszkanie bez ludziom bez zwierząt)
                  - urwie kran
                  - zniszczy zmywarkę wyginając przegrody na talerze
                  - zniszczy lodówkę ( nawet nie wiem w jaki sposób)
                  Nie mam nic przeciwko odświeżeniu mieszkania zabrudzonego na skutek normalnego uzytkowania, natomiast wandalom mówię STOP.
                  P.S. Byli juz tacy, którzy złozyli na mnie doniesienie do urzędu skarbowego mając nadzieję, że nie płace podatków a tu kupa...płace.
                  Miałam problem z panienka, która nie wpuściła ekipy dokonującej przeglądu wentylacji, mimo, ze jest to w umowie. Była bardzo zdziwiona, że dokonałam przeglądu we własnym zakresie i odliczyłam od kaucji.
                  • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:38
                    hodowali zwierzęta w twoim mieszkaniu?
                    Czyli co, mieli fermę kur, królików a może świnie tam hodowali?

Jako Lwica powinnaś mieć bardziej pozytywne podejście do zwierząt wink
                    • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:46
                      Nie, wystarczy kot, pies, akwarium, królik.
                      • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:56
                        Kot pies królik nie wspominając o rybkach to normalne zwierzęta domowe które ematki maja i kochają. To nie żadna hodowla. O co ci chodzi? przecież i tak ściągnęłas to sobie z kaucji czyż nie?
                        • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:26
                          Tak, ściagnęłam za zniszczenia wyrządzone przez zwierzęta.
                          • lauren6 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 20:34
                            Jeżeli jakiś kot dziko rzucał się na ściany, wdrapał w nich dziury to oczywiście należało ściągnąć z najemcy za zniszczenia po pupilu.

Zafascynował mnie ten fragment:
                            "najemcy hodowali zwierzęta ( nie było o tym mowy, co więcej podpisali umowę, w której był punkt, że wynajmujący wynajmuje mieszkanie bez ludziom bez zwierząt"

To jest dopiero szczyt, gdy Grażyna biznesu mówi najemcom jak mają żyć.

Jeżeli przygarną jakiegoś bezdomnego kotka, który błąkał się po ulicy to co? Każesz im oddać kota do schroniska czy wypowiadasz umowę w stylu: noga, dupa, drzwi?
                            • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 10:41
                              Jeśli króliki poprzegryzają instalację, kot załatwia się koło kuwety, bo ta jest niesprzatana i zostawia na parkiecie plamę nie do usunięcia, jesli pies robi to samo, bo właściciele kupili szczeniaczka i wychodzą na cały dzień do korporacji, jeśli akwarium wyleje się na podłoge a ta sie wybrzuszy ( oczywiście wina podłogi) to NIE JEST TO NORMALNE UZYTKOWANIE i nawet cała kaucja nie pokryje częsci szkody.
                            • afro.ninja Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:36
                              Akurat na Zachodzie są całe bloki w których jest zakaz posiadania zwierząt. Czyli nikt nie może mieć zwierzaka.
                              • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:39
                                afro.ninja napisała:

> Akurat na Zachodzie są całe bloki w których jest zakaz posiadania zwierząt. Czy
                                > li nikt nie może mieć zwierzaka.

Albo w nocy nie mozna wody spuszczac...

Ciekawi mnie, jak sobie radza z menelami hodujacymi pluskwy i zalatwiajacymi sie na klatce schodowej. Jakas zagraniczna forumka sie wypowie?
                                • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:09
                                  1matka-polka napisała:

> Albo w nocy nie mozna wody spuszczac...

To jest mit, przerysowanie, które prawie nigdzie nie ma dosłownego zastosowania. Regulamin domowy w wielu budynkach przewiduje, że po 22 giej obowiązuje cisza nocna. Należy zaprzestać więc produkowania dźwięków o natężeniu wyższym niż pokojowe. Tam gdzie instalacje wodne są głośne, należy ograniczyć także spuszczanie wody, długie kąpiele i prysznice w nocy. To bowiem przeszkadza sąsiadom. Co nie znaczy, że NIE WOLNO ci wody spuszczać. Wolno, ale jak każdej nocy będziesz robić to 5 razy, albo brać długo prysznic o 3 rano, to będziesz innym wchodzić na nerwy.
                              • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:51
                                afro.ninja napisała:

> Akurat na Zachodzie są całe bloki w których jest zakaz posiadania zwierząt. Czy
                                > li nikt nie może mieć zwierzaka.

Jeżeli zwierzęta wpływałyby na zaniżenie standardu mieszkań, to właściciel może taki zakaz sobie wydać.
                                Gorzej, we wspólnotach z mieszkanami własnościowymi też nie można robić co się chce. Wspólnota w demokratycznym głosowaniu może ustalić taki a nie inny regulamin całego kompleksu mieszkalnego i nawet jak mieszkanie należy do ciebie, to nie możesz sobie sprawić dowolnego zwierzęcia, albo postawić antenę satelitarną na balkonie. W ten sposób ludzie chronią się przed samowolką takich "wolnoć tomku w swoim domku".
                                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:56
                                  "Wspólnota w demokratycznym głosowaniu może ustalić taki a nie inny regulamin całego kompleksu mieszkalnego"

A co z mieszkancami, ktorzy przeistoczyli sie w meneli?
                                  • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:20
                                    1matka-polka napisała:

> A co z mieszkancami, ktorzy przeistoczyli sie w meneli?

W naszej wspólnocie nie ma meneli, bo większość mieszkań zamieszkiwana jest przez właścicieli, a te nieliczne wynajmnowane są drogie (bo duże), więc mieszkają tam ludzie ogarniający życie. Ale faktycznie dwie klatki obok jest facet w wieku emerytalnym, który stał się messie, ma zaburzenie psychiczne zmuszające go do zbieractwa śmieci. Stał się tym po pewnym czasie zapachową komplikacją dla sąsiadów. Po kilku pokojowych interwencjach dostał teraz ultimatum, firma sprzątająca i terapia zaburzenia, albo wspólnota podejmuje kroki prawne za łamanie regulaminu. Nie wiem, na ile kroki prawne faktycznie są możliwe, ale firma sprzątająca już była, więc w jakiś sposób groźba podziałała.
                                    • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:32
                                      "Po kilku pokojowych interwencjach dostał teraz ultimatum, firma sprzątająca i terapia zaburzenia, albo wspólnota podejmuje kroki prawne za łamanie regulaminu"

Piekne... Az mi lzy stanely w oczach, na mysl zeby u nas tak mozna było zrobic...
                                      • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:42
                                        Ależ u nas można. Art.16 ust.1 Ustawy o własności lokali. Tylko to przekracza zwykły zarząd i potrzebna uchwała Wspólnoty. Wtedy idzie się z delikwentem do sądu i jest szansa na zgodę na licytację mieszkania.
                                        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:43
                                          arwena_11 napisała:

> Ależ u nas można. Art.16 ust.1 Ustawy o własności lokali. Tylko to przekracza z
                                          > wykły zarząd i potrzebna uchwała Wspólnoty. Wtedy idzie się z delikwentem do są
                                          > du i jest szansa na zgodę na licytację mieszkania.

U nas przez 5 lat sie nie dalo, az delikwent umarł.
                                          • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:49
                                            Ale że nie trafiła sprawa do sądu czy w sądzie tyle trwała?
                                            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:54
                                              arwena_11 napisała:

> Ale że nie trafiła sprawa do sądu czy w sądzie tyle trwała?

Nie trafila do sadu. Wspolnota mala i dupowata, zaczeli reagowac dopiero, kiedy menel rozprowadzil pluskwy po calym bloku i zaczal zalatwiac sie na klatce.
                                              • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:39
                                                Nie tyle wspólnota dupowata co Zarząd do wymiany.
                                                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 15:02
                                                  arwena_11 napisała:

> Nie tyle wspólnota dupowata co Zarząd do wymiany.

Ooo tak...
                                        • volta2 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:39
                                          tylko teoretycznie, nie wiem, czy znajdziesz 5 wyroków na skalę całej pl o takiej licytacji uciążliwca, płacącego uciążliwca
                                • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 12:39
                                  Akurat wspólnota posiadania zwierzaka nie może zakazać. Regulamin nie może mieć zapisów niezgodnych z ustawami wyższego rzędu
                                • droch Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 13:11
                                  (...)]albo postawić antenę satelitarną na balkonie.

Anteny satelitarnej wspólnota nie bardzo może zakazać.
                                  • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:37
                                    Może być zakaz wpisany w akt notarialny przy zakupie ( u nas był ). Ale to pewnie dlatego, że cały system mamy na dachach i każdy może się wpiąć swoim dekoderem.
                                  • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 15:33
                                    Anteny satelitarnej wspólnota nie bardzo może zakazać.

Może zakazać postawienia jej tak, że zakłóca estetykę budynku.
                                    • droch Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 16:28
                                      Może zakazać postawienia jej tak, że zakłóca estetykę budynku.

Uchwała wspólnoty nie może ograniczać praw, które są gwarantowane przez art. 49 traktatu WE.
                                      Natomiast w dobrze rozumianej trosce o estetykę budynku wspólna może, wskazać miejsce, gdzie montaż jest dozwolony. Alternatywnie, może zapewnić lokatorom "wpięcie" się do istniejącej instalacji swoim dekoderem.
                                • volta2 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:35
                                  marzę, żeby i u nas kiedyś tak było
                                  zakaz szczekaczy i sraczy może jakoś udałoby się przegłosować?
                                  • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:38
                                    Tego się nie da - były już wyroki sądów.
                • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:04
                  Przecież to nie pierwszy wątek Lwicy, w którym każe najemcom parkiet w deseczki całować, że pozwala im kalać obcymi stopami swoje cudowne wynajmowane mieszkanie.... uncertain
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:19
              Tania pralka kosztuje pół jednego czynszu. Niech się jeszcze jakaś duperela zepsuje, to będę w plecy o 1/12 rocznego przychodu.
              • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:42
                dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Tania pralka kosztuje pół jednego czynszu. Niech się jeszcze jakaś duperela zep
                > suje, to będę w plecy o 1/12 rocznego przychodu.

Grażyna#2 Alert! Naprawdę pralka za 800 zł, na gwarancji, to taki problem? A jak się zepsuje po gwarancji to wezwiesz pralkarza, który za 2 czy 3 stówki Ci wymieni uszczelkę czy tam pasek klinowy.
                • saszanasza Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:17
                  bywalec.hoteli napisał:

> dr.amy.farrah.fowler napisał(a):
                  >
                  > > Tania pralka kosztuje pół jednego czynszu. Niech się jeszcze jakaś dupere
                  > la zep
                  > > suje, to będę w plecy o 1/12 rocznego przychodu.
                  >
                  > Grażyna#2 Alert! Naprawdę pralka za 800 zł, na gwarancji, to taki problem?

No właśnie nie problem. Wynajmujący, który ma potrzebę posiadania takiej pralki, może sobie ją bez problemu przecież kupić,

A ja
                  > k się zepsuje po gwarancji to wezwiesz pralkarza, który za 2 czy 3 stówki Ci wy
                  > mieni uszczelkę czy tam pasek klinowy.

Ot! to! żaden problem.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 13:28
                  Tak, nie mam ochoty sponsorować nikogo na 800 złotych z mojej kieszeni. Widziały gały co brały, wynająłeś mieszkanie bez pralki, to sobie radź sam. To tylko 800 złotych.
              • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:15
                Mieszkanie z pralką/lodówką/innymi sprzętami kosztuje więcej. Więc albo kasujesz więcej i więcej zapewniasz - i naprawdę nikt nie będzie szlochal, że Ci raz na 10 czy 15 lat wypadnie 1/24 z dochodu, bo będziesz musiała pralkę naprawić - albo nie zapewniasz sprzetow, ale też mniej kasujesz.
            • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:30
              Jeżeli podpisujesz umowę na mieszkaniu w którym NIE MA pralki i wiesz o tym od początku - to sorry, ale właściciel nie ma obowiązku zapewnienia ci pralki.
              • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:43
                arwena_11 napisała:

> Jeżeli podpisujesz umowę na mieszkaniu w którym NIE MA pralki i wiesz o tym od
                > początku - to sorry, ale właściciel nie ma obowiązku zapewnienia ci pralki.

Grażyna#3 Alert! A mieszkasz w mieszkaniu z pralką czy bez pralki? Pralka to standard w cywilizowanym świecie i nie trzeba tego umieszczać w umowie. Czy jak w umowie nie napiszesz, że w mieszkaniu nie ma okien, to możesz umieścić najemcę w pomieszczeniu bez okien?
                • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:46
                  Standardem jest wynajmowanie mieszkań pustych. Jeden chce miec biurko, inny fortepian, jeszcze inny pralke z suszarką. I niech to sam sobie kupi. Tak jest właśnie w cywilizowanym świecie.
                  • memphis90 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:19
                    No nie, wcale tak nie jest w "cywilizowanym świecie", jak Ci się teraz wydaje. Są różne standardy, zależne od kraju, regionu, oczekiwań najemcy. W USA pralki są w ogólnodostępnej pralni, za to nie ma ich w mieszkaniach - za pralki odpowiada właściciel. Luksusowe mieszkania wynajmujesz z pelnym, równie luksusowym wyposażeniem. Pokoje studenckie w Polsce również najczęściej są wyposażone (łóżko, biurko, szafa) i student raczej mebli nie kupuje.
                    • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:28
                      Owszem zapewniając hotelowy ( a nie hostelowy) standard najemca płaci dużo. I łka, że musi płacić bo sienalezy.
                • sofia_87 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:47
                  Przecież przed wynajeciem mieszkania je oglądasz więc możesz sprawdzić czy jest pralka.
                  Idiota Alert! 😁
                • saszanasza Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:23
                  bywalec.hoteli napisał:

> arwena_11 napisała:
                  >
                  > > Jeżeli podpisujesz umowę na mieszkaniu w którym NIE MA pralki i wiesz o t
                  > ym od
                  > > początku - to sorry, ale właściciel nie ma obowiązku zapewnienia ci pralk
                  > i.
                  >
                  > Grażyna#3 Alert! A mieszkasz w mieszkaniu z pralką czy bez pralki?

Mieszkam w mieszkaniu 5 pokojowym, czy oznacza to, że wynajmowanie 5 pokojowych mieszkań powinno być standardem? 2 pokojowych już nie?

Pralka to st
                  > andard w cywilizowanym świecie i nie trzeba tego umieszczać w umowie.

W cywilizowanym świecie wyznacznikiem standardu jest cena. Jeśli standard ci nie odpowiada, szukaj sobie innego.

Czy jak w
                  > umowie nie napiszesz, że w mieszkaniu nie ma okien, to możesz umieścić najemcę
                  > w pomieszczeniu bez okien?
          • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:30
            lwica_24 napisała:

> 1. W cywilizowanym świecie ( Niemcy) z zasady standardem jest puste mieszkanie
            > 2. Meble zawsze można sprzedać- w Niemczech też to standard.

W Niemczech długoterminowy wynajem jest normalną formą życia, robią tak nawet ludzie bogaci, którzy nie chcą się wiązać nieruchomością w jednym miejscu. Nikt normalny nie chce więc mieszkać w starych meblach i wystrojeniu po innych ludziach. Wchodzi się do gołych, czystych ścian i urządza po swojemu.
            Większość wynajmowanych mieszkań w Niemczech to nie pojedyncze mieszkania należące do jakiś tam prywatnych Hansów, a do spółek, organizacji, firm, spódzielni. I jak już mamy Hansa, to należy do niego zwykle cała kamienica, bo kupowanie jednego mieszkania na wynajem, to nieopłacalna upierdliwość.
            • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:42
              Toż to piszę.
            • karpie_gdyjem Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 30.01.23, 10:21
              Co ciekawe, włącznie z meblami kuchennymi 😊
          • ichi51e Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:32
            Austria rowniez - puste mieszkanie wynajmujesz. Przeciez to troche obrzydliwe mieszkac wlasnie w cudzych starych meblach i stresowac sie ze dziecko stół pomazalo...
            • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:44
              ichi51e napisała:

> Austria rowniez - puste mieszkanie wynajmujesz. Przeciez to troche obrzydliwe m
              > ieszkac wlasnie w cudzych starych meblach i stresowac sie ze dziecko stół pomaz
              > alo...

Austria to mały kraj i nie interesuje mnie jakie tam są zwyczaje. Weź tu młody człowieku się bujaj od mieszkania do mieszkania z kompletem mebli, pralką, lodówką i kuchenką na głowie.
              • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:47
                Powtarzam - możesz sprzedać. Mój syn tak zrobił zmieniając land.
              • ichi51e Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:18
                No bujam sie i co z tego? Przyjezdza firma przewozowa zabiera meble skręca i ustawia. Jaki problem? Wez minto jakos wyłóż bo zaprawde nie rozumiem w czym rzecz...
                • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 16:22
                  Jaki problem? KASA - trzeba zapłacić za usługę. A najemca chciałby za darmo wszystko.
                  • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 17:47
                    a po co mam się tym martwić jak płace januszowi co miesiąc to niech on meble i agd podstawia i remontuje
                    • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 20:59
                      Wszystko zależy od tego jaka jest umowa. Wynajmujesz konkretne mieszkanie za konkretną cenę. Zanim umowę podpiszesz - oglądasz mieszkanie, zadajesz pytania. Nie ma obowiązku dawania pralki, mikrofali itd. Jak ci się nie podoba - to nie wynajmujesz. Proste
                      • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 21:09
                        arwena_11 napisała:

> Wszystko zależy od tego jaka jest umowa. Wynajmujesz konkretne mieszkanie za ko
                        > nkretną cenę. Zanim umowę podpiszesz - oglądasz mieszkanie, zadajesz pytania. N
                        > ie ma obowiązku dawania pralki, mikrofali itd. Jak ci się nie podoba - to nie w
                        > ynajmujesz. Proste

Arwena, lodówka, pralka i kuchenka gazowa to dla mnie standard i żenadą jest kiedy ktoś tego do mieszkania nie wstawia. Mikrofalówka, ekspres do kawy, czajnik także są wskazane, jeśli mieszkanie będzie w standardzie plus.
                        Czy ty wynajmujesz swoje kwadraty bez pralki??
                        • arwena_11 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 22:12
                          U mnie jest. Ale cena najmu to nie 5 zł.

• bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 22:25
                            Nigdy nie spotkałem się z ceną wynajmu 5 zł. Kiedyś za akademik płaciłem 115 albo 125 zł.
                            Ale nie 5.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 13:49
                          Mikrofalówka dla 95% ludzi jest całkowicie zbędnym wypełniaczem przestrzeni, ekspres do kawy to wolę mieć taki, jaki lubię (już widzę, jak właściciel mi wstawi Jurę), a normalni ludzie niebędący zubożałym prekariatem czajnik zwykle jakiś miewają.
                • turzyca Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 09:50
                  >No bujam sie i co z tego? Przyjezdza firma przewozowa zabiera meble skręca i ustawia. Jaki problem? Wez minto jakos wyłóż bo zaprawde nie rozumiem w czym rzecz...

Rzecz w tym, co oburzyło część forum czyli prawach najemcy. W Niemczech nie możesz wywalić płacącego najemcy (pomijając wyjątki, a i tam czas wypowiedzenia umowy jest długi), w Polsce umowę mogą wypowiedzieć obydwie strony i nierzadko okres wypowiedzenia jest skrócony do zaledwie miesiąca. W Niemczech przeprowadzkę planujesz sama, w Polsce jest Ci narzucana.
                  • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 10:44
                    Nie do końca. Mój syn wynajmował mieszkanie w mieście uniwersyteckim w Niemczech. Gdy skończyl doktorat właściciel zaproponował mu ...znalezienie najemcy. Nie był to problem, bo tam jest więcej chętnych niż mieszkań, a co zrobi z meblami to jego problem. Część mebli zabrał do innego landu, część sprzedał nowemu najemcy.
                    W Polsce trudno wywalic także niepłacącego najemcę.
                    • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 10:49
                      W sensie ze twój syn szukał nowego następcy a właściciel mu za to zapłacił?
                      • wkswks Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:55
                        Jeżeli syn lwicy miał podpisana umowę na rok, powiedzmy do grudnia a zechciał sie wyprowadzić w październiku, to musi znaleźć następcę albo bedzie musiał płacić do grudnia. To jest normalne, ze szukasz swojego następcy. To jest tez dla
                        Ciebie bardziej opłacalne, bo mozesz sie pisemnie dogadać, ze np nie malujesz ścian na biało, nie wywalasz zabudowanej kuchni, nie zrywasz paneli.
                  • sasanka4321 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 10:47
                    >W Niemczech nie możesz wywalić płacącego najemcy (pomijając wyjątki, a i tam czas wypowiedzenia umowy jest długi), w Polsce umowę mogą wypowiedzieć obydwie strony i nierzadko okres wypowiedzenia jest skrócony do zaledwie miesiąca. W Niemczech przeprowadzkę planujesz sama, w Polsce jest Ci narzucana.

Dziwne to. Ja nie widze zadnej roznicy w tym wzgledzie pomiedzy Niemcami a Polska. Wypowiedziec moga obie strony i tu i tam. Umowe sie wypowiada, jesli potrzebuje sie tego mieszkania dla siebie samego, dla swoich dzieci, albo chce sie je sprzedac. Ani w jednym ani w drugim kraju nikt nie wypowiada tak sobie, bo niby dlaczego.

Roznica jest raczej taka, ze w Niemczech mozesz wypowiedziec lokatorowi nieplacacemu, a w Polsce tylko teoretycznie. I taka, ze wynajmowanie pustego mieszkania jest w Niemczech standardem i zaden Bywalec tam nie zglasza sie do wynajmujacego z lista sprzetow, ktore sobie w mieszkaniu zyczy. I ze w umowe jest jasno wpisane, ze mieszkanie ma byc oddane w takim stanie, w jakim zostalo przyjete - jesli odmalowane, to nalezy je tez odmalowac zanim sie je odda. A jesli sie samemu nie potrafi i nie chce - to zatrudnic fachowca do tego - i mu zaplacic (tak, Bywaelec...) I ze zanim Ci ktos mieszkanie wynajmie w ogole, to musisz sie zglosic na rozmowe z kilkoma paskami z ostatnich wyplat. I musi byc jasne, ze masz stala umowe o prace i zarabiasz wystarczajaco duzo, zeby sobie na to mieszkanie pozwolic.

No przeciez tam to juz Bywalec w ogole by siadl i zaplakal gorzkimi lzami...
                    • turzyca Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:18
                      >Wypowiedziec moga obie strony i tu i tam. Umowe sie wypowiada, jesli potrzebuje sie tego mieszkania dla siebie samego, dla swoich dzieci, albo chce sie je sprzedac.

W Niemczech? Jak sprzedajesz, to najemcy nic to nie obchodzi, umowa przechodzi na nowego nabywcę, czynsz jest regulowany, nie można go z nagła zmienić o 200%.
                      Jak dzieci chcą zamieszkać, to i tak musisz odczekać kilka miesięcy. I ile osób ma te dzieci co muszą zamieszkać?

>Ani w jednym ani w drugim kraju nikt nie wypowiada tak sobie, bo niby dlaczego.

Przykład mojego kolegi - bo córka kolegi potrzebuje mieszkania. Dostał miesiąc na wyprowadzkę, a akurat miał opłacony wyjazd.

>Roznica jest raczej taka, ze w Niemczech mozesz wypowiedziec lokatorowi nieplacacemu, a w Polsce tylko teoretycznie.

Bo państwo działa. I jeszcze do tego utrata roboty nie oznacza końca mieszkania.
                      • konsta-is-me Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 14:20
                        Zapomniałaś dodać że 99 procent mieszkań w Niemczech jest własnością firm, budujący całe osiedla na wynajem...?
                        I że socjal w Niemczech jakby troszeczkę inny niż u nas ?
                        I że prawie nikt nie posiada własnego mieszkania, tylko wynajmuje ?
                        • turzyca Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 15:15
                          >Zapomniałaś dodać że 99 procent mieszkań w Niemczech jest własnością firm, budujący całe osiedla na wynajem...?
                          I że socjal w Niemczech jakby troszeczkę inny niż u nas ?
                          I że prawie nikt nie posiada własnego mieszkania, tylko wynajmuje ?

No takich piramidalnych bzdur nie będę pisać, jedna czwarta mieszkań należy do firm, jedna trzecia do osób prywatnych, circa 40% mieszka we własnym mieszkaniu.
                          O socjalu czyli o tym, że ryzyko ochrony lokatorów jest przerzucone na państwo, piszę od lat, w tym wątku też pisałam. Mieszkania socjalne, kwaterunkowe, dopłaty do czynszu dla bezrobotnych, sprawnie działające służby to wszystko powoduje, że wynajmowanie mieszkań jest bezpiecznym biznesem, bo jak są małe szanse, że mieszkaniec przestanie płacić i go nie usuniesz. Z drugiej strony dopóki płacisz nikt Cię nie wywali z mieszkania, a nawet jeśli w tej mało prawdopodobnej wersji, że właściciel potrzebuje mieszkania dla swojej rodziny, to masz kilka miesięcy na szukanie kolejnego.
                          I w efekcie mieszkanie na wynajem jest znacznie tańsze niż mieszkanie na własność, liczyliśmy z chłopem, że musielibyśmy płacić 60 lat odstępnego, żeby zrównoważyć wartość mieszkania. A nie mieszkam w byłym NRD, żeby nie było.
                          • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 15:43
                            turzyca napisała:

> I w efekcie mieszkanie na wynajem jest znacznie tańsze niż mieszkanie na własno
                            > ść, l

Nie do końca. Dla młodszego pracującego człowieka może tak być, zakup mieszkania może być obciążającym budżet, nieopłacającym się wydatkiem. Wszystko odwraca się w okolicach emertury, wtedy czynsz za wynajmowane mieszkanie jest mocno obciążającym skromniejszy zwykle budżet wydatkiem, a własna, spłacona nieruchomość pozwala na więcej finansowej wolności.
                            • turzyca Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 16:32
                              Tak, jasne, ale porównaj to z Polską, gdzie zakłada się, że kwota płacona przez najemcę powinna pokryć Ci rachunki (to jasne), ratę kredytu oraz dać zarobić.
                              • olena.s Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 16:42
                                Wybacz, ale to jest pochodna poziomu krajowego ryzyka politycznego, gospodarczego, klimatycznego - między innymi. Chcesz mieć roi lepszy niż w Polsce? Bardzo proszę: Mołdawia wita. Tanzania (Daar es Salaam) zaprasza. Wolisz większe bezpieczeństwo za mniejszy zysk? A, to bardzo proszę: Londyn, Paryż, Berlin.
                                Gdyby durny rząd przestał zwalać całe ryzyko na właścicieli, to ludzie nierzadko braliby roi 3-4 procent i byli cali szczęśliwi. No, jeszcze inflacja, też efekt jakości państwa.
                        • snakelilith Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 15:36
                          konsta-is-me napisała:

>
                          > I że prawie nikt nie posiada własnego mieszkania, tylko wynajmuje ?

Ekhm, rozkład pomiędzy posiadaczami własnej nieruchomości a wynajmującymi to w Niemczech mniej więcej 50:50, więc nie pisz bzdur.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 01.02.23, 18:04
                        turzyca napisała:

> >Wypowiedziec moga obie strony i tu i tam. Umowe sie wypowiada, jesli potrz
                        > ebuje sie tego mieszkania dla siebie samego, dla swoich dzieci, albo chce sie j
                        > e sprzedac.
                        >
                        > W Niemczech? Jak sprzedajesz, to najemcy nic to nie obchodzi, umowa przechodzi
                        > na nowego nabywcę,

W Polsce jest dokładnie tak samo.
                  • konsta-is-me Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 10:57
                    No i słusznie, bo jest ogromna różnica czy wynajmujesz swoje własne mieszkanie "po babci" czy masz firmę która zbudowała cały blok!! Z jakiegoś powodu w Polsce pomieszane jest myślenie komunistyczne-"burżuj, ma mieszkanie!-niech się podzieli a nie wszystko dla siebie!!" z "zachodnim" modelem- jesteś firma, mieszkanie to twój towar" z jednoczesnym myleniem mieszkania na wynajem z... hotelem "należy mi się umeblowanie w dobrym standardzie, pralka/suszarka, sprzątanie, a najlepiej jeszcze śniadanie w cenie a reszta mnie nie obchodzi " ...
                    • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:01
                      "Polsce pomieszane jest myślenie komunistyczne-"burżuj, ma mieszkanie!-niech się podzieli a nie wszystko dla siebie!!" z "zachodnim" modelem- jesteś firma, mieszkanie to twój towar""

To jest celowe gnojenie maluczkich i promowanie korporacjonizmu. Jest tu pare forumek, ktore regularnie polecaja firmy wynajmujace, zamiast grazyn biznesu😌
                      • lauren6 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:24
                        W ramach walki z korporacjonizmem z pewnością w wakacje jeździsz na PRLowskie kwatery do Grażyny zamiast do hotelu.
                        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:42
                          lauren6 napisała:

> W ramach walki z korporacjonizmem z pewnością w wakacje jeździsz na PRLowskie k
                          > watery do Grażyny zamiast do hotelu.

W ogole nie jezdze na wakacje.
                      • bywalec.hoteli Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:39
                        1matka-polka napisała:

> To jest celowe gnojenie maluczkich i promowanie korporacjonizmu. Jest tu pare f
                        > orumek, ktore regularnie polecaja firmy wynajmujace, zamiast grazyn biznesu😌

Oj bo się zaraz wzruszę i popłaczę smile
                        Jest taka zasada: lepiej pracować w korpo niż u grażyny/janusza biznesu. Lepiej zapłaci, nie będzie oszukiwać na podatkach i płacić pod stołem, nie będzie problemów z warunkami i narzędziami do pracy a jak będą nadgodziny to płatne a nie darmowe.
                        Patrząc na twoje opowieści Matka Polka i innych landlordek grażynek, to widzę, że to samo się tyczy wynajmu. Może nie wspomnę o tym, jak mówiłeś/mówiłaś o tym, że używaną deskę klozetową zaniosłaś najemcom.
                        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:40
                          "Może nie wspomnę o tym, jak mówiłeś/mówiłaś o tym, że używaną deskę klozetową zaniosłaś najemcom."

No, teraz to ja sie poplaczę...
          • wkswks Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 03.03.21, 11:30
            Juz tak, kiedyś kuchnia była na wyposażeniu.
        • hanusinamama Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:12
          Jak wynajmiesz za odpowiednią kwote to masz i pralkę i suszarkę.
        • saszanasza Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 15:46
          bywalec.hoteli napisał:

> No choćby dlatego, że w cywilizowanym świecie takie rzeczy to standard a ja wyn
          > ajmowałem miejsce urządzone i umeblowane.

No ale skoro jednak w Polsce takich rzeczy w standardzie nie ma, to albo szukasz sobie wyższego standardu, albo akceptujesz jaki jest i na własną rękę sobie dokupujesz potrzebne rzeczy.

Przecież nie będę się przeprowadzał z
          > meblami i pralką na plecach.

No to wynajmij sobie mieszkanie umeblowane i z pralką.
        • eriu Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 26.01.23, 10:25
          W Holandii standardem jest wynajmowanie mieszkania bez podłóg już nie mówiąc o meblach.
    • pitupitt Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:30
      Nie znam tego bólu, bo niczego nigdy nie wynajmowałam.
      • te_de_ka Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 14:55
        A ja wynajmowałam i uważam, że wynajem może być o niebo lepszym rozwiązaniem niż ładowanie się w kredyt. Gdy trafiła mi się wynajmująca z pomysłami z kosmosu, po prostu pożegnałam się z panią i tyle. Następna była do rany przyłóż, bardzo mi odpowiadało, że korzystam z jej wyposażenia, bo to były czasy, kiedy zupełnie nie miałam potrzeby obrastać w graty. Do dzisiaj wynajmuję, choć mam własne mieszkanie, które stoi i czeka, pomieszkuję w nim, gdy mi pasuje i trzymam tam swoje graty, w które z czasem jednak obrosłam. Dla mnie priorytetem nie jest mieszkanie tylko praca, mieszkanie ma być dopasowane pod pracę i szkołę dzieci. Jeżeli codziennie dwoje rodziców miałoby dojeżdżać do roboty ponad pół godziny w jedną stronę (czyli godzina dziennie w plecy) a dzieci telepać się do szkoły zbiorkomem, to koszty wymierne: paliwo, bilety i niewymierne: czas tracony na dojazdy i zmęczenie wynikające z tego były dla mnie wystarczającym powodem, aby wynajmować mieszkanie kilka minut piechotą od pracy i szkoły. Koszt samego tylko paliwa straconego na dojazdy do pracy rodziców wynosił tyle, co połowa kwoty wynajmu. Kosztów straconego czasu i zmęczenia nie da rady wyliczyć. W takim układzie argument w stylu nie będę ładować kasy komuś w kieszeń, bo mogę wziąć kredyt i ładować w swoje jest śmieszny. Po co mi "swoje" blisko miejsca pracy, którą mogę w każdej chwili zmienić nie mówiąc już o tym, ze szkołę dzieci skończą w bardzo przewidywalnym czasiesmile
      • igge Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:19
        Ja też nie znam choć kiedyś w młodości jakby wynajmowałam. Tzn opiekowaliśmy się mieszkaniem nauczycielki partnera z liceum, która mieszkała wtedy za granicą. Płaciliśmy tylko czynsz, mieliśmy psa i kota ( nie zapytaliśmy się o zgodęwink ) i okna tzn ramy okienne drewniane w 2 pokojach i kuchni pomalowaliśmy na jaskrawe kolory: zielony, czerqony i żółty. Współczuję właścicielce jak chciała znowu mieć białe. Też się nie zapytaliśmy o zgodę. Chciała mieć szafę wnękową w przedpokoju ale odmówiliśmy bo wstawiliśmy tam taką ruchomą, naszą. Zero pretensji o cokolwiek miała dobra kobieta. Dwa lata trzymaliśmy to mieszkanie choć po roku przeprowadziliśmy się do rodziców partnera, żeby mieć bliżej do pracy.
        • lwica_24 Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:30
          Uważam, że to nie fair z Waszej strony.
          • ichi51e Re: Wynajem mieszkania w PL to kasa wyrzucana w b 02.03.21, 18:32
            A ludzie sie dziwia czemu kaucji z powrotem kamienicznik nie chce oddac