Dodaj do ulubionych

Które Mieszkanie kupić? Doradźcie

07.03.21, 08:45
Drogie mamy,
Potrzebuję porady.

Znalazłam trzy mieszkania w możliwej do udźwignięcia dla mnie kwocie. Ich cena jest bardzo zbliżona. Ale potrzebuję porady, bo nie wiem na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać.
Mieszkanie dla mnie i dwójki szkolnych dzieci.

1) 54m2, gotowe do wejścia. Salon z aneksem i dwie sypialnie. Salon ma 18m2 czy to nie za mało żebym tam Gotowała, miala cześć dzienną i jeszcze spała? Budynek bezczynszowy, 4 mieszkania i bez wspólnoty. Zdecydowanie do zrobienia jest elewacja i odświeżenie klatki. Jak to zrobić skoro dwóch mieszkańców to emeryci?
Spokojna okolica, widok na zalesiony skwer i udział w ogródkowej części wspólnej.

2) mały domek z małym pasem zieleni, porównywalnym do takiego jaki bym miała w skrajnej szeregówce. Ok 70m2 dom jest Do dużego remontu, przenoszenia łazienki, robienia okien, zrywanie podłogi itp. adaptacji strychu na pokoje dla dzieci, strych jest juz w sumie ocieplony i odmalowany, zostaje kwestia schodów i wydzielenia ściany.
Spokojna okolica domków jednorodzinnych.

3) piętro domu jednorodzinnego.
Bardzo mi się podoba układ mieszkania, salon kuchnia, 3 sypialnie i słoneczne. Z przodu mały skrawek zieleni, płot i ulica. Ulica jest ruchliwa w porze szczytu ale jest budowana obwodnica i ruch się nieco zlizuje. Częściowo wyremontowane, musiałabym sobie trochę pokończyć i wykończyć.
Zupełnie nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie połowy domu? Trzeba pewnie wydzielić geodezyjniegrunt albo i nie?

Czym Musze się mierzyć?

Ah i Remonty mnie nie przerażająwink
Doceniam ciszę i spokój.

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. To jest dla mnie inwestycja życia i chciałabym się wprowadzić z myślą że to już będzie moJe i na stałe choć wiem, że różnie to bywa.

Z góry dziękuję wink
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:52
      Jak nie przerażają remonty, to brałabym mały domek
      Stary
      a kamienica z prokuratury klatka będzie cię dołować każdego dnia
      A własny domek wykończony jak ty chcesz z ogrodeczkiem będzie cię ladował energia każdego dnia
      Będzie miejsce na ukochane rośliny, ławę pod grusza. I kota
      • huang_he Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:54
        Proszę cię... Remont takiego domku wyniesie więcej niż zburzenie go i postawienie na nowo.
        Takie remonty to się odwala wtedy, jak na budynku siedzi konserwator i nie można tego zrobić (wtedy wywala się wnętrze i zostawia mury). Koszt - kilkaset tysięcy.
        • kotejka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:59
          W sumie racja, jak stary ten domek?
          • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:06
            Domek jest 10 letni. To nie jest stary budynek i w dobrym stanie i nie ma sensu go burzyć. Trzeba dodać okna i zmienić układ.
            • huang_he Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:11
              No to najpierw sprawdź, ile to będzie kosztować. Bo to się tylko wydaje, że to mała robota, a potem...
              Jakie ogrzewanie, jakie ocieplenie budynku, ile będzie kosztować wymiana okien itp. I jak już się zorientujesz, to pomnóż to przez 2.
              • lot_w_kosmos Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:13
                A potem utrzymanie tego dla samotnej kobiety.
                Rynny, dach, kominy, remonty, ogrodzenia, itd ....
                • milupaa Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:28
                  Moja siostra tak mieszkala kilka lat sama z dzieckiem i przeżyła. Do wszystkiego można wziąć fachowca jeśli ma się kasę.
                  • lot_w_kosmos Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:39
                    Ostatnie zdanie jest kluczem.
                  • konsta-is-me Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 21:38
                    Jeśli ma się kasę to można mieszkać i na środku pustyni 😂
                    • milupaa Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 21:49
                      No nie bardzo 🙂 Tzn ewentualnie w Dubaju, w latach 70 była tam jeszcze pustynia.
                    • pani_tau Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 08.03.21, 19:00
                      konsta-is-me napisała:

> Jeśli ma się kasę to można mieszkać i na środku pustyni 😂
                      Np. w Las Vegas.
            • moze_sprobowac_inaczej Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 08.03.21, 09:23
              akn82 napisał(a):

> Domek jest 10 letni. To nie jest stary budynek i w dobrym stanie i nie ma sensu
              > go burzyć. Trzeba dodać okna i zmienić układ.
              To nie jest mały remont tylko duża zmiana, przenoszenie okien to od razu i cała elewacja i ocieplenie. Uklad pomieszczeń w środku to też nie takie proste.

Szulalabym dalej.

To mieszkanie bez czynszowe mnie zaciekawiło.
    • heca7 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:52
      3. Piętro domu jednorodzinnego?! A na parterze obcy ludzie?! Naprawdę bierzesz coś takiego pod uwagę???? Prosisz się o kłopoty. To ty będziesz naprawiać dach, sąsiadom nic nie kapie, rynny, im się nic nie leje. Układ najgorszy z możliwych. Wystarczy jakaś niesnaska lub inne podejście do dbania o nieruchomość. Nigdy, pod żadnym względem bym w coś takiego nie weszła.
      • mrs.solis Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 15:42
        Mysle dokladnie tak samo ,poza tym po latach mieszkania z roznymi sasiadami w zyciu nie kupilabym domu gdzie ktos mialby mieszkac nade mna badz pode mna.
    • huang_he Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:52
      Żadne z powyższych
      • agniesia331 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:40
        Żadne z powyższych. Piętro domu jednorodzinnego to kłopoty, ty się zastanów czemu rodzina się od tych z dołu wyprowadziła.moze to skąpi toksycy niszczący życie?,
        Kamienica z syfna klatka never. Czy tam nie odnajdzie się też główny właściciel?
        Domek za dużo roboty.
        • biala_ladecka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:33
          Skad pomysl ze to kamienica?
          • georgia.guidestones Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 16:00
            Elewacja do gruntownego remontu - blok musialby byc mocno stary.
    • mandre_polo Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:57
      A co z remontami dachu? Znam przypadek konfliktu dwóch pan bez mężów mieszkających w tzw bliźniaku. Żadna nie chce samodzielnie pokrywać kosztów remontu dachu, rynien. Więc dom bez wspólnoty to też koszty całego budynku. Stać cię na to? Będziesz odkładać?
      • heca7 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:08
        Jak się jedzie przez Polskę to mija się mnóstwo domów (najczęściej tzw kostek mazowieckich), które ocieplone są tylko w połowie. Albo pomalowane do połowy na różne kolory.
        • 1matka-polka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:11
          Tez to obserwuje albo walący sie z jednej strony blizniak, przeciez grzyb i obsuwajace sie mury i dach musza wplywac na przyklejony obok budynek.
          • heca7 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:57
            Albo dom i ogródek dziwnie podzielone. Z jednej strony czysto z drugiej cała posesja w śmieciach i gratach, rozebranych samochodach. Nie widzę absolutnie żadnych korzyści z takiego piętra. Ani nie daje się swobodnie korzystać z ogródka, ani wykonać jakichś remontów bez porozumienia. Wszystkie wady mieszkania w bloku i żadnych zalet mieszkania w domu jednorodzinnym wink W bloku , który ma trochę więcej mieszkań jest się może nie anonimowym ale nie jest się "Jedyną Atrakcją Sąsiadów Z Dołu" wink tongue_out

Parę lat temu u mnie na osiedlu spłonęła połówka bliźniaka z lat 60. Druga zamieszkana. Właścicielka przeniosła się do domu opieki (ogromna emerytura po mężu działaczu tongue_out ) i domem się przestała interesować , dzieci nie mieli, tzn mieli syna ale zginął w liceum. Sąsiedzi zza ściany musieli mieszkać w domu sąsiadującym ze spaloną ruiną, bez okien bo wybuchły, zalaną wodą przez strażaków z piwnicą i mieszkaniem zasypanym spalonymi szczątkami mebli. Ściany między domami nie były wtedy dobrze ocieplane więc nieźle im piździło od sąsiadki. A ona oczywiście miała to gdzieś (90 lat miała więc ...). Wreszcie umarła i jakiejś naprawdę dalekiej rodzinie udało się sprzedać ruinę za grosze. Nowi właściciele wyremontowali całkowicie wypalone ściany. Ale zanim to nastąpiło minęły lata (z 10).
            • 1matka-polka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:08
              Ano bywa, a spoleczenstwo sie starzeje... , dlatego zamieszkania we jakiejkolwiek wspolnoocie chce uniknąć za wszelką cenę😌
      • 71tosia Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:53
        w blizniaku remontujesz swoja czesc dachu, gdy potrzebujesz. Ja wyremontowalm kilka lat temu sasiadka niedawno. Nieporozumien nie bylo.
        • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:58
          No tak ale autorka miałaby wspólny dach z sąsiadami więc wypadałoby żeby oni również za niego zapłacili a wyegzekwowanie tego może się okazać kłopotliwe.
          • annajustyna Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:39
            Właśnie. Co innego bliźniak dzielony w połowie, a co innego po piętrach...
        • mandre_polo Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 14:10
          71tosia napisała:

> w blizniaku remontujesz swoja czesc dachu, gdy potrzebujesz. Ja wyremontowalm k
          > ilka lat temu sasiadka niedawno. Nieporozumien nie bylo.

Ten bliźniak jest podzielony piętrami. Sąsiadka z dołu uważa że dach należy do tej z góry i nie będzie ponosić połowy kosztów dachu budynku
    • madame_edith Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 08:58
      Najchętniej żadne z powyższych, ale jak musisz z tych właśnie opcji wybierać, a także stać cie na bardzo drogi remont to opcja 2. W obu pozostałych będziesz sie użerać z obcymi ludźmi w każdej sprawie dotyczącej części wspólnej nieruchomości.
    • paniusia.aniusia Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:01
      Żadne z powyższych. 1 i 3 nigdy ! 2 to chyba w opcji posiadania dużych pieniędzy na remont. Ale koszt zakupy plus remont to już chyba tyle, że coś sensowniejszego znajdziesz.
    • 1matka-polka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:09
      1 i 3 to ciagle uzeranie sie o kazda pierdole, bez zadnego zabezpieczenia formalnego. Plus niespodzianki typu pluskwy, zżulenie, zbieractwo.
      2 akceptowalna, jesli potrafisz to ogarnac, bo jesli nie masz pojecia o remontach, to ty bedziesz sie nadawac do generalnego remontu na koniec😉
    • lot_w_kosmos Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:10
      Tylko pierwsze jeśli już.

Ale poszukalabym czegoś coma po prostu kuchnię i 3 pokoje. Żeby każdy mógł się zamknąć u siebie dla swojego zdrowia psychicznego.
      • lot_w_kosmos Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:12
        A... Doczytałam że pierwsze to jakis bloczek z 4-ma mieszkaniami.
        To też nie nie nie

Szukaj dalej.
        Absolutnie.
      • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:14
        Niestety nie ma takich możliwości w moim budżecie. crying To co znalazłam to są opcje okazyjne i tych ofert w ogole nie ma na rynku nieruchomości.
        • strumien_swiadomosci Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:45
          I tu jest pies pogrzebany. Znam temat (sama kupowałam dom mając bardzo mały budżet i jedyne, na co byłoby mnie stać to właśnie takie "wynalazki") i uważam, że opcje 1 i 3 są potencjalnie bardzo kłopotliwe. W takich budynkach ze wszystkim trzeba się dogadać - nie masz opcji zmuszenia kogokolwiek do czegokolwiek. W praktyce albo zaakceptujesz zniszczoną elewację albo zrobisz ją w całości na własny koszt (ale to zły precedens). W opcji 3 pytanie czy mieszkanie ma w ogóle oddzielną KW? Grunt możesz mieć wspólny, ale mieszkanie musi mieć KW jeśli chcesz je brać na kredyt.
          Opcja nr 2 moim zdaniem ma o tyle sens, że "wróg jest znany" wink czyli masz do zrobienia po prostu remont. Pytanie, czy wiesz ile on będzie kosztował, masz na to pieniądze i przede wszystkim czy to, co Ci się wydaje, że jest do zrobienia, to faktycznie całość prac. Bo może się okazać, że co prawda strych masz ocieplony, ale dach był dziurawy, lało się do środka i całe ocieplenie musisz wywalić. Do tego pytanie, jak dom jest ogrzewany i czy dotychczasowe ogrzewanie uciągnie dodatkowy metraż (że o koszcie wyprowadzenia instalacji nie wspomnę).

Każda z opcji, które rozważasz oznacza też samodzielne (albo na spółkę z sąsiadami) ogarnianie nie tylko "wnętrza", ale też rynien, ogrodzenia, bramy, elewacji, dachu, instalacji wodociągowej i kanalizacyjnej itp. Miej świadomość, że za brakiem czynszu idzie konieczność wyskoczenia z grubej kasy w przypadku jakiejkolwiek awarii.
        • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:54
          Jeżeli to są opcje okazyjne to znaczy, że są potencjalnie kłopotliwe i kosztowne a vo za tym idzie nikt by się na nie nie zdecydował w normalnej cenie. Poniekąd też jestem w trakcie zakupu "okazyjnej" nieruchomości i ale u mnie to oznaczało tylko poczekanie roku aż właściciele pozałatwiają papiery żeby sytuacja była jasna. Gdybym miała kupować kota w workunie zdecydowałabym się.
        • hrabina_niczyja Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 16:42
          Zaraz zaraz nie rozumiem. Masz budżet na zakup plus remont domku? A nie masz na normalne mieszkanie w bloku? W takim razie nie masz kasy na remont, no inaczej mi tu nie wychodzi.
      • grey_delphinum Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:14
        Każda z tych propozycji to potencjalne kłopoty. Ostatecznie nr 1, choć ja szukałabym dalej.
        • widosna Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:17
          Ja tez. Na pewno nie 3 - to najgorszy układ. Koleżanka tak sądzi się z mieszkańcami z parteru o remont dachu już 3 rok. Na nic się nie zgadzają.
    • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:12
      Z czym wiąże się założenie wspólnoty?
      I jak to potem działa? Powiedzmy że właściciel domu jednorodzinnego się zgodzi na założenie wspólnoty tylko co dalej?
      • 1matka-polka Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:15
        akn82 napisał(a):

> Z czym wiąże się założenie wspólnoty?
        > I jak to potem działa? Powiedzmy że właściciel domu jednorodzinnego się zgodzi
        > na założenie wspólnoty tylko co dalej?

Ktos musi zarzadzac ta wspolnota i podejmowac decyzje, i wymuszac te decyzje na lokatorach a polskie przepisy komunistyczne nie ulatwiaja sprawy, a na koncu administrator wspolnoty jest zobowiazany zrealizowac te plany, jak juz wszyscy zaplaca. 😌
      • samawsnach Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:18
        1. Nie, choćby dlatego, że za małe. 2. Super opcja, pod warunkiem worka pieniędzy. 3. Usłyszałaś wady. Kupiłabym tylko pod warunkiem, gdyby budynek był zadbany - to jakieś zabezpieczenie, że dom niepozostawiony sam sobie. Wydzielać gruntu nie musisz - to część wspólna, ale lokal mieszkalny musi być z całości wydzielony i mieć swoją KW.
      • arwena_11 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 17:22
        Wspólnota jest z mocy prawa. Od 2020 roku - mała wspólnota od 4 mieszkań ( wcześniej od 7 ). Czyli Wspólnota już jest - tylko nie dopełniono formalności np. NIP, Regon, rachunek bankowy i parę innych.
        • arwena_11 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 17:24
          to do opcji 1
    • mamtrzykotyidwa Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:33
      Z tych 3 to tylko domek, ale taki remont o jakim piszesz, to sporo kasy.
      Dlaczego trzeba okna zmieniać, podłogi zrywać i łazienkę przenosić, skoro to dom 10 letni?
      • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:48
        Też się zastanawiam, dlaczego dziesięciolerni dom wymaga takiego remontu.
      • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:00
        Bo zupełnie mi nie odpowiada układ. Łazienka jest z oknem na zachód i kuchnia też. Część dzienna jest z oknem na wschód i północ. Ja muszę mieć jasno w części do życia. Właściciel też planował tam działalność gospodarczą, więc w części tego budynku są też duże drzwi sklepowe. To też trzeba zmienić.
        • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:06
          Przelicz sobie najpierw, najlepiej z firmą, która miałaby ten remont wykonywać, czy Cię na niego stać zanim zaczniesz wszystko zmieniać.
          • leosia-wspaniala Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:24
            I pomnóż przez 2.
            • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:29
              Przez 2 to może nie ale jakieś +40% na niespodzianki i uwzględnienie wzrostu cen materialów bo wszysko idzie w górę.
        • bertie Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 15:53
          A nie myślałaś, aby zostawić układ jak jest, bo jak rozumiem finanse masz ograniczone? Tylko te drzwi sklepowe ogarnąć? Ja mam mieszkanie pd-zach i już mam dosyć tego słońca, szczególnie przy pracy zdalnej. A jak ty będziesz mieć domek, to po słońce możesz wyjść do ogródka.
        • mamtrzykotyidwa Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 18:15
          I myślisz, że to się tak da zamienić?
          W części kuchennej i łazience jest podłączenie do kanalizacji, wody, kanały wentylacyjne i może spalinowe, w części dziennej tego nie ma. Poza tym kwestia wyburzenia ścian i postawienia nowych - czy się da? Ścian nośnych nie wyburzysz, tych, w których są kanały wentylacyjne też nie. Jak chcesz przerobić łazienkę na część dzienną?
          Jesteś budowlańcem, że wiesz, że ot tak sobie to zamienisz?
          Bo jeśli nie jesteś, to weź najpierw budowlańca(dobrego), żeby ocenił, czy taki remont w ogóle wchodzi w grę.
        • allegropajew Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 09.03.21, 16:38
          Okna części dziennej - ZBAWIENIE. Ja mam salon na zachód. Latem to HORROR. Chyba wybiję kolejne okno na ścianie północnej, a na zachodniej dam zewnętrzne rolety.
          Gościula
        • ginger.ale Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 09.03.21, 19:17
          akn82 napisał(a):

> Bo zupełnie mi nie odpowiada układ. Łazienka jest z oknem na zachód i kuchnia t
          > eż. Część dzienna jest z oknem na wschód i północ. Ja muszę mieć jasno w części
          > do życia. Właściciel też planował tam działalność gospodarczą, więc w części t
          > ego budynku są też duże drzwi sklepowe. To też trzeba zmienić.

Toaleta musi być tak z max z metr od pionu kanalizacyjnego. Kuchnia z łazienką mają kanały wentylacyjnej, łączą, to je takie hop siup palcem po planie.

come to the dark side, we have cookies!
    • alpepe Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:43
      2 lub 3
    • segregatorwpaski Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:46
      Drugie - mając dokładny harmonogram robót, kosztorys - zrobiony nie na oko ale przez firmę budowlaną, jak akceptujesz kwotę z niego wynikającą plus ok 30% na nieprzewidziane wydatki.
      Pierwsze i trzecie - nigdy w życiu.
      • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:49
        Ja dokładnie tak samo. Przy czym pewnie to wyjdzie drożej (zakup domku+remont) niż mieszkanie w bloku trzypokojowe gdzieś w zbliżonej okolicy.
        • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:04
          Tak - pewnie wyjdzie drożej. Jednak mogę część wydatków rozłożyć w czasie. Niestety mieszkanie 3 pokojowe po 50 kilka metrów w moim mieście kosztuję 350-400 tys. Nie mają ogródeczka i są na obrzeżach miasta. Ten domeczek jest w wiosce pod miastem, ale jest bardzo dobrze skomunikowany z miastem i szkołą dzieci. Bo nie chcę też być wieloletnim taksówkarzem dzieci i komunikacja miejsca też jest dla mnie ważna.
          • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:08
            No to jak dla mnie tylko ta opcja z przedstawionych. Tylko najpierw dobrze wylicz koszty tego pierwszego- najpilniejszego remontu.
          • aqua48 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 16:10
            Z tych trzech brałabym domek i rozłożyła konieczne remonty w czasie. Na pierwszy ogień okna i drzwi.
      • berdebul Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:01
        Podpisuję się. Jeżeli domek nie jest stary, można go sprawdzić przed kupnem to lepsze to od wikłania się w sąsiedztwo.
    • ginger.ale Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:47
      Najgorsza opcja nr 3. U obcych ludzi w domu -najpierw okaże się, że dzieci im przeszkadzają, bo "wczesnej mieli spokój", a potem, że masz sama naprawić cieknący dach.
    • nammkha Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:49
      Opcja druga. Gdybym ja miała wybierać.

Po pierwsze największy metraż. W pierwszej opcji mieszkasz w salonie, zero prywatności. Gdybys kiedyś chciała z kimś się związać to nawet nie masz jak z nim spać.

Druga sprawa to niezależność jeśli chodzi o remonty. W pierwszej opcji remonty musisz ustalać z kilkoma osobami w trzeciej z jedną. W domku jesteś niezależna, robisz co chcesz i kiedy chcesz, podobnie jeśli chodzi o korzystanie z ogródka, chcesz się opalać topless to się odpalasz, chcesz zrobić przyjęcie w ogródku to robisz, bie musisz się martwić że przeszkadzasz sąsiadom.

Jeśli nie martwi cię remont, a piszesz ze nie to tym lepiej. Zrobisz sobie wszystko tak jak tobie się podoba a potem wygodnie mieszkasz.
    • ichi51e Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:50
      Z opisu nie rozumiem tylko jakie sa minusy 3
      • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:55
        Mieszkanie z obcymi ludźmi, którzy potencjalnie będą się czuli bardziej u siebie oraz nie będą ccieli partycypować w naprawie dachu bo im na głowę nie leci.
      • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:05
        Oprócz sąsiadów, których nie znam to jest ono przy ulicy. Która jeszcze jest ruchliwa, ale ruch w perspektywie 2 lat powinien zelżeć
        • pani_tau Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 08.03.21, 19:03
          Nie liczyłabym na to sad.
    • kristoman Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 09:52
      Opcje 1 i 3 to z reguły same kłopoty, szczególnie w dzisiejszych czasach. Opcja 2 jest najlepsza, jeżeli nie boisz się remontów. Jeżeli to w Polsce, to jest Program Czyste Powietrze. Im mniej masz na członka rodziny, tym korzystniej wychodzi finansowo dotacja, a reszta w pożyczce 2,4% (+niewielki udział własny). Pełny zakres remontu w domku do 53 tys. zł a jeszcze dochodzi ulga termomodernizacyjna też do 53 tys. Na wszystko trzeba faktury vat. Jak podłogi do zrywania, to instalacja wodnego ogrzewania podłogowego jest najlepszą opcją - tańsze niskotemperaturowe ogrzewanie domku.
      • akn82 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:07
        O a możesz napisać coś więcej? Gdzie mam szukać informacji na ten temat, lub pomocy w uzyskaniu dotacji?
        • milva24 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:12
          Ja za dużo nie wiem w temacie ale się wypowiem big_grin Znajomi ostatnio sprawdzali czy im się opłaca i wyszło, że musieliby wpakować masę pieniędzy na start a przy ich warunkach wyjściowych (stary, nieocieplony, podpiwniczony dom) i tak nie uzyskaliby komfortowej temperatury z pompy ciepła. Sporo firm od wymiany ogrzewania na to namawia to one mają z tego kasę a jak to później wyjdzie to już ich nie obchodzi.
        • samawsnach Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 11:00
          Na FB jest grupa "Program - Czyste powietrze" Tam szukaj. Albo na stronie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. Ale proces uzyskiwania dotacji jest praco i czasochłonny (choć na pewno warto). W każdym razie na pewno musisz wydać te pieniądze sama i potem odzyskujesz część za wiele miesięcy.
      • memphis90 Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 18:46
        Ale program Czyste Powietrze to wymiana pieców kopciuchow, a nie remont domku za free...
        • strumien_swiadomosci Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 19:59
          Ewentualnie, z tego co wiem, dopłata do docieplenia budynków.
    • leosia-wspaniala Re: Które Mieszkanie kupić? Doradźcie 07.03.21, 10:15
      1. Mieszkanie w aneksie kuchennym brzmi kiepsko. Jeśli elewacja i korytarz koniecznie do zrobienia, to pewnie już popadają w ruinę a starszych sąsiadów żadną siłą nie zmusisz przecież do remontu.

2. Ten domek to musiałabyś chyba za darmo dostać, żeby opłacało się go remontować, bo duży remont będzie o wieeele droższy niż urządzenie nowego mieszkania czy odświeżenie w miarę nowego. Remont może Ci niestraszny ale zdajesz sobie sprawę, że takie domki do worki bez dna? Po drodze okaże się, że do remontu jest dwa razy więcej niż myślałaś.

3. Piętro domu jednorodzinnego? A kto będzie mieszkał na dole? Znajomi się kiedyś o mało nie władowali w taki kanał, okazało się, że dom zadłużony, dół na licytacji komorniczej, rodzinne kłótnie, najazdy typów spod ciemnej gwiazdy...