akn82
07.03.21, 08:45
Drogie mamy,
Potrzebuję porady.
Znalazłam trzy mieszkania w możliwej do udźwignięcia dla mnie kwocie. Ich cena jest bardzo zbliżona. Ale potrzebuję porady, bo nie wiem na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać.
Mieszkanie dla mnie i dwójki szkolnych dzieci.
1) 54m2, gotowe do wejścia. Salon z aneksem i dwie sypialnie. Salon ma 18m2 czy to nie za mało żebym tam Gotowała, miala cześć dzienną i jeszcze spała? Budynek bezczynszowy, 4 mieszkania i bez wspólnoty. Zdecydowanie do zrobienia jest elewacja i odświeżenie klatki. Jak to zrobić skoro dwóch mieszkańców to emeryci?
Spokojna okolica, widok na zalesiony skwer i udział w ogródkowej części wspólnej.
2) mały domek z małym pasem zieleni, porównywalnym do takiego jaki bym miała w skrajnej szeregówce. Ok 70m2 dom jest Do dużego remontu, przenoszenia łazienki, robienia okien, zrywanie podłogi itp. adaptacji strychu na pokoje dla dzieci, strych jest juz w sumie ocieplony i odmalowany, zostaje kwestia schodów i wydzielenia ściany.
Spokojna okolica domków jednorodzinnych.
3) piętro domu jednorodzinnego.
Bardzo mi się podoba układ mieszkania, salon kuchnia, 3 sypialnie i słoneczne. Z przodu mały skrawek zieleni, płot i ulica. Ulica jest ruchliwa w porze szczytu ale jest budowana obwodnica i ruch się nieco zlizuje. Częściowo wyremontowane, musiałabym sobie trochę pokończyć i wykończyć.
Zupełnie nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie połowy domu? Trzeba pewnie wydzielić geodezyjniegrunt albo i nie?
Czym Musze się mierzyć?
Ah i Remonty mnie nie przerażają

Doceniam ciszę i spokój.
Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. To jest dla mnie inwestycja życia i chciałabym się wprowadzić z myślą że to już będzie moJe i na stałe choć wiem, że różnie to bywa.
Z góry dziękuję