prawackie_trolliszcze
07.03.21, 14:44
Klub Lewicy ma zamiar złożyć jutro w Sejmie projekt nowelizacji Kodeksu Karnego dotyczący zmiany definicji gwałtu z <przemocy lub podstępu> na <brak wyraźnej i świadomej zgody>, przy okazji także "awansujący" gwałt z kategorii występków do zbrodni (czyli czynów zagrożonych karą od 3 lat wzwyż). Pomijając ten drugi postulat (wydaje mi się mało kontrowersyjny), chciałbym lepiej poznać sposób rozumowania w kwestii praktycznego celu, jaki ma być osiągnięty przez taką zmianę. Napisałem - praktycznego, więc z góry dziękuję za sugestie w kierunku "edukacyjnym", które z pewnością miały zamiar się pojawić.
Hipotetycznie - jest sobie chłopak i dziewczyna, którzy poznają się w klubie, spędzają tam miły wieczór w towarzystwie przyjaciół, po czym wychodzą w dobrej komitywie, wsiadają we dwójkę do jej samochodu (notatka drogówki czyhającej na "zmęczonych" klientów klubu u wylotu ulicy stwierdza, że oboję byli trzeźwi) i jadą do jej (pustego) mieszkania. Tam spędzają ze sobą noc, po czym on wraca do własnego domu, a ona udaje się na posterunek policji, gdzie składa zawiadomienie o gwałcie. W badaniu, biegły lekarz sądowy potwierdza odbycie stosunku, lecz nie stwierdza śladów przemocy - zasinień, zadrapań itp. Dziewczyna zresztą wcale nie twierdzi, że doszło do przemocy. Utrzymuje tylko, że nie wyraziła <wyraźnej i świadomej zgody>. Wezwany na przesłuchanie chłopak zeznaje, że do kontaktu doszło za zgodą dziewczyny, w dodatku z jej inicjatywy. Zaprzecza jej wersji wydarzeń, ona z kolei zaprzecza jego wersji.
Taka to sytuacja. Mniej więcej wiadomo, jaki byłby dalszy ciąg sprawy podczas obowiązywania Kodeksu Karnego w obecnym brzmieniu. Prokuratura zapewne umorzyłaby sprawę wobec braku dowodów przestępstwa. A jak drogie emamy wyobrażają sobie finał po postulowanej przez lewicę zmianie? Ja oczywiście, jak na prawaka przystało, mam własną, spiskową teorię na temat celu tej ustawy, ale chętnie poznam inne zdanie. Nie jestem za to ciekaw żadnych teorii na swój temat (ani mojej mamusi) - czyli jakichś 50% przewidywanych odpowiedzi