Dodaj do ulubionych

Niespecyficzne objawy - test?

16.03.21, 10:34
Ile sie czeka na test i wyniki od momentu wystawienia skierowania przez lekarza?
Objawy mam niespecyficzne (bol glowy trwajacy ponad tydz, ktory juz sie skonczyl w weekend, ale doszlo zatkanie nosa, kataru jako takiego brak, smak jest, wech slaby i doszla jeszcze wysypka plamista na brzuchu, klatce, szyji i karku) wiec to moze byc zupelnie cos innego, ale boje sie ze jak zadzwonie do lekarza to wysle mnie na testy i bede na kwarantannie, a mam psa, ktoremu nie wystarcza wyjscie tylko na 5min na siku. Mieszkam na wiosce wiec wychodzac z psem na laki nie spotykam nikogo, wiec niby nawet jesli to niepotwierdzona korona to nikogo na spacerach nie zarazam, a izolowac sie moge sama, ale w piatek ja mam wizyte u specjalisty na ktora czekam juz dosc dlugo, w czwartek dziecko ma usg tarczycy a w przyszlym tyg endokrynologa. Odwolac to znowu czekanie na kilka miesiecy na kolejna wizyte, a pojsc nie majac pewnosci co mi jest to stwarzam zagrozenie dla innych.
Obserwuj wątek
    • nuka_2 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:38
      Pewnie zależy od miejsca zamieszkania, mazowieckie 1-2 doby
      • nuka_2 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:39
        Objawy mogą odpowiadać covidowi, zmiany skórne są dość często, utrata węchu nie musi być całkowita
      • milka_milka Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:00
        W W-wie tego samego dnia teleporada, skierowanie na test, test i wynik.
    • jkl13 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:41
      Zachodniopomorskie.
      Na test idziesz w dniu wystawienia skierowania, wynik w ciągu 24 godzin.
      • slonko1335 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:45
        Koleżanka przed weekendem robiła wymaz, czekała 3 doby na wynik w zachodniopomorskim.
        • em_em71 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:46
          A kolega czekał 15 minut, czyli od ręki.
          • slonko1335 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:06
            na wynik wymazu 15 minut?
            • manala Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:18
              Tak się czeka przy testach antygenowych.
        • jkl13 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:16
          Czyli widocznie też zależy od punktu pobrań... Ja wynik miałam po 12 godzinach, mąż podobnie.
          • slonko1335 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:24
            2-3 tygodnie temu to nawet po kilku godzinach były, teraz chyba ilość testów duża i znowu zwolniło, chociaż pewnie faktycnzie i od punktu zależy, widziałam wczoraj, że rozstawiali namiaot i robią dodatkowy punkt pobrań w szpitalu na piotra skargi
    • premeda Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:42
      Ja właśnie wróciłam, punkty wymazowe są dla osób bardzo zdrowych, bo to jest kilkugodzinne czekanie w kolejce. Ja na to jestem zbyt chora i nie mam siły stać na deszczu i przy 2 stopniach. Jak zawsze w Polsce stoi na głowie.
      • manala Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:01
        No ďokładnie. Jak my byliśmy już pewni, że mamy covid, mąż nie miał już siły na takie imprezy. Ja się któregoś dnia wybrałam. Postałam z godzinę w kolejce, ale musiałam wracać do domu. Lekarka rodzinna jak jej mąż mówìł, że nie dojdzie ns ten test, to wydawała się nie wierzyć. Prawda jest taka, że jak kogoś porządnie sieknie to o teście może zapomnieć.
        • cku Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:04
          Obserwuję codziennie punkt pobran. I serio współczuję ludziom, ktorzy z objawami stoją w deszczy, sniegu i wietrze. Raz widzialam dziewczyne dodatkowo owinięta kocem, wyglądała jakby miała za chwilę zemdleć.
      • tilijka123 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:23
        Wszystko zależy od punktu pobrań. Ja tydzień temu czekałam około 15 minut. Przede mną było 5 osób. Miasto z podwarszawskiego obwarzanka.

Jak nie macie siły i możliwosci podjechania do punktu można zamówić przyjazd karetki wymazowej, tylko czas oczekiwania na test będzie dłuższy.
        • premeda Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:28
          Na karetkę wymazową czeka się bardzo długo, ciotka czekała 8dni. Bez leczenia to nie bardzo, a mam brać tylko syrop przeciwkaszlowy i robić inhalacje.
          • manala Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:37
            U nas krócej 1-2 dni. Ale czasami to i tak za długo.
            • premeda Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:39
              Dokładnie, wystarczy że to nie covid, a zapalenie płuc na przykład i robi się bardzo nieciekawie.
      • welcome_back Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:51
        Zależy od punku pobrań. U mnie dostajesz sms'a z konkretną godziną i miejscem, czasem czekasz 10 minut pod zadaszeniem (wejście koło poprzedniego wjazdu karetek). Zaparkować można zaraz przed, bo jest wydzielony parking dla testowanych.
        • premeda Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 12:59
          U mnie bez szans, a inny punkt pobrań dostaje mało testów. Na błąkanie się po województwie jestem zbyt chora. Mama jutro rano podjedzie zająć mi kolejke, ja dojadę jak już będzie blisko.
    • cku Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:42
      U mnie jakis czas temu pół dnia. Test ok. 9.30, o 19 wynik, Warszawa.
    • kafana Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:45
      Robiłam wczoraj w Krakowie o 20 wynik ma być dzisiaj. Po 5 min od uzyskania nr skierowania dostałam SMS z data i godzina testu ( został wyznaczony jeszcze na ten sam dzień).
      Samo skierowanie na test nie oznacza kwarantanny co do wizyt u lekarzy i tak na miejscu musisz wypełnić ankietę dot czy ty lub osoba z rodziny miała ostatnio infekcje i będziesz musiała skłamać żeby Cię przyjęli.
      Poza tym co? Jelsi to nie a nie zrobisz testu będziesz się samoizolowala zamiast się wyleczyć na ta inna chorobę?
      Bez sensu. Rób test i od wyniku uzależnij dalsze działania. Co do wyizyty dlugowyczekanej na pewno nie jesteś jedyna co czeka- poproś Pania w administracji żeby próbowała was z kims zamienić.
      • rb_111222333 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 10:54
        kafana napisała:

> Samo skierowanie na test nie oznacza kwarantanny

Jak najbardziej oznacza. Zwolnić z kwarantany może tylko negatywny wynik testu.
        • bergamotka77 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:52
          Dokładnie tak. Ja miałam niejednoznaczny wynik bo chyba za późno test zrobiłam - gdy juz mi minęły objawy. Ale nie poszłam na powtórny bo siedzialabym z miesiąc w zamknięciu. 10 dni to dostateczny koszmar.
      • tilijka123 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:26
        Skierowanie na test oznacza kwarantannę z automatu. U mnie na IKP pojawiła się informacja o kwarantannie 10 min po wystawieniu skierowania i zaraz potem przyszedł sms.
        15 minut po pojawieniu się wyniku negatywnego kwarantanna na IKP została zdjeta ale smsy o kwarantannie i obowiązku zainstalowania aplikacji przychodziły jeszcze przez 2 dni.
        • kafana Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 14:30
          Serio? Miałam dwa razy test z NFZ i nie dostałam.
          • slonko1335 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 14:39
            Pewnie dostałaś albo miałaś testy zanim wszedł ten przepis.
    • strumien_swiadomosci Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:05
      Robiłam tydzień temu w Małopolsce. Zaraz po otrzymaniu skierowania podjechałam do punktu (odwołałam to, co mi przyszło w sensie). Kolejki brak, wynik po 10h. Dla mnie to było ważne, bo miałam anginę i dopiero po negatywnym teście lekarz wypisał antybiotyk.
      • strumien_swiadomosci Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:06
        Przyszło w SMSie a nie sensie big_grin
      • jehanette Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:14
        Boszzz... Współczuję. Ja jestem przeziębiona, mam chrypę co mi przeszkadza w pracy, i waham się czy dzwonić na teleporade po zwolnienie ryzykujac że dostanę skierowanie na test czy jakoś Przecierpiec... Leczyć się moge sama
    • tilijka123 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:19
      To zależy od miejsca zamieszkania i czy pojedziesz na wymaz czy czekasz na przyjazd ekipy.
      Ja dostałam skierowanie w poniedziałek około 16.30, we wtorek około 16 miałam wymaz (pojechałam sama do punktu), wyniki były w środę około południa
    • aurinko Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:31
      Moja córka- te same objawy co opisałaś oprócz wysypki, wczoraj wieczorem zrobiła test, godzinę temu przyszedł wynik. Dodatni.
    • bergamotka77 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:48
      Okolice Wawy. Test następnego dnia po południu. Wynik kolejnego.
    • bergamotka77 Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 11:57
      A nie masz kogoś znajomego do psa? Czasem lokalne grupy ogarniają spacery zwierząt właścicieli na kwarantannie.
    • malia Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 13:45
      Wczoraj rano miałam teleporadę, test o 13, wyniki dzisiaj rano. U nas przyjeżdża się na umówioną godzinę, podjeżdża się pod barak, wychodzi osoba i robi test przez okno w samochodzie, żadnych kolejek nie ma.
    • hanusinamama Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 18:51
      Ja dostałam skierowanie w czwartek, wymaz w piatek, wynik w poniedziałek (ale pewnie przez weekend). U mnie tez były nieswoite objawy dopiero 5 dnia straciłam węch i smak.
    • piataziuta Re: Niespecyficzne objawy - test? 16.03.21, 18:59
      podjedz do najbliższego punktu drive thru na test antygenowy - jeśli jesteś w trakcie objawów, wynik będzie miarodajny, a dostaniesz go po 10 min

ja tak zrobiłam, myśląc, że się tylko przeziębiłam, ale wolałam się upewnić, bo następnego dnia chciałam iść do pracy - wyszedł pozytywny

ps objawy które opisujesz nie są niespecyficzne dla kowid, raczej specyficzne, łącznie z wysypką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka