Dodaj do ulubionych

minimalnie podwyższony cukier- i co dalej?

19.03.21, 11:17
no więc odebrałam drugie, powtórzone badanie glukozy na czczo.
podwyższone- norma to 5.5 a ja mam coś jak 5.67, czyli minimalnie. Ale jest, badanie powtarzałam dla pewności. Pierwszy raz w zyciu tak mam, ale kiedys ten raz musi być..... uncertain
Umówiona telewizyta do diabetologa, pewnie jakies następne badania zlesone.
czytam w necie, i sprzeczne informacje- jeść węglowodany, tłuszcze, 3 posiłki i 5 a nawet 6 posiłków [nienawidzę martwienia się 5 czy 6 razy o to, co jeść- jem 3 razy dziennie]
ktos się zna zanim porozmawiam z diabetologiem? Czytam też o przestarzałych zaleceniach towarzystwa diabetologicznego w stosunku do innych krajów. I bądź tu mądry....
Ruch jest oczywisty.

[Ale pokornie zgadzam się na zmiane stylu życia etc. Doskonale zdaję sobie sprawę, że to Pesel i pandemia- niejednokrotnie tu pisałam, że mi zdecydowanie nie służy, poza dłuższym snem- objadanie, dużo słodyczy, słodkiego porto, żeby zapomnieć o tym co na zewnątrz i ogromnie mało ruchu- tak, mea culpa, w pracy maiłam po prostu ustalony harmonogram jedzenia i jadłosipis, regularne treningi na siłce- i było git. Pandemia oznaczała dla mnie dośc silną depresję i pewnei tego sa skutki- tez po prostu przytyłam, chyba z 8 kg. Takie wyznanie win smile ]
Obserwuj wątek
      • snakelilith Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 19.03.21, 13:43
        Pewnie dlatego, że temat powtarza się na forum co 2 tygodnie i jest już masa informacji. Często sprzecznych. Ale najnowsze wskazówki dla prediabetyków, to niskoinuslinowa dieta. Oznacza jeść rzadziej (np. 3 razy dziennie), niż częściej, zrezygnować z prezgryzek i ograniczyć produkty wybijające insulinę.
        • gryfna-frelka Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 09:54
          Snake, tez jestem zainteresowana tematem - czy poradzisz moze gdzie znalezc *miarodajna* liste produktow wybijajacych insuline na wysokie poziomy? Cukier i proste weglowodany, produkty mleczne itd, OK, ale co z tluszczami? Miesem, rybami? Z moich poprzednich wiadomosci wynika ze nie powinny znaczaco wplywac na insuline, w praktyce widze ze niektore produkty mi osobiscie bardzo podbijaja jej poziom, a ostatnio czytalam posty na innym forum o tym ze wlasciwie to laczenie weglowodanow z tluszczami nie podbija az tak bardzo insuliny... No gubie sie po prostu, wiec jezeli masz jakies wskazowki gdzie znalezc potwierdzone informacje prosze podaj, wiele osob skorzysta. Dzieki! smile
          • snakelilith Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 11:14
            Kompletnych list chyba tak naprawdę nigdzie nie ma. Trzeba pamiętać, że glyx index nie zawsze pokrywa się z insulin index, a to ile wybije ci cukier po spożyciu i jaka będzie inuslinowa odpowiedź zależy także od ilości zjedzonego produktu, kombinacji, godziny spożycia, a czasem nawet sposobu przyrządzania.
            Na dole lista słynnego już badania pokazującego, że wyglowodany łączone z tłuszczem faktycznie mogą być korzystniejsze, np frytki są korzystniejsze od chleba. Masz tam też produkty białkowe, ale faktem jest, posiłek mieszany może wyjść już trochę inaczej. Nie trzeba jednak aż tak surowo pilnować kombinacji, nie jest prawdą, że wszystko, co jedzą osoby z inuslinooprnością musi być zawsze wszędzie jak najbardziej niskoinuslinowe. Jeżeli zdarzy ci się zjeść coś mocniej wybijającego cukier raz dziennie, to organizm da sobie radę, gorzej, gdy będziesz spożywać to samo częściej w małych odstępach czasowych.
            Znasz niemiecki może? Bo wtedy mogłabym polecić ci książki z przystępnymi praktycznymi informacjami dotyczącymi przyrządzania posiłków. Naukowych opracowań, gdzie masz wszystko w jednym miejscu, raczej nie ma.
            • gryfna-frelka Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 11:44
              Snake, jestes super! Bardzo dziekuje!!!
              Faktycznie troche zaskakujace z tymi frytkami...
              Niestety nie znam na tyle niemieckiego zeby czytac w nim ksiazki, ale jezeli polecisz autorow i tytuly to sprawdze czy sa dostepne w tlumaczeniu lub, jezeli dorwe dana ksiazke w wersji elektronicznej, sprobuje uzyc google translate plus mojej znajomosci DE.
              • snakelilith Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 12:05
                Niskoinsulinową dietę przedstawia Dr. Pape w "Schudnij podczas snu", ale ta książka jest po polsku trudno dostępna (niemiecki tytuł "Schlank im Schlaf", istnieją książki kucharskie z tej serii). Metoda nie wyklucza większości węglowodanów, pokazuje jak z nimi się obchodzić.

                Dobre wskazówki ma też Nicolai Worm z metodą LOGI (Low Glycemic and Insulinemic), to niskowęglowodanowa dieta oparta na pracy insuliny. Jego książka "Syndrom X oder Ein Mammut auf dem Teller!" (Syndrom X albo mamut na talerzu) jest doskonałym opracowaniem przedstawiającym powstawanie insulinooporności. Po polsku znalazłam "Zdrowe tłuszcze, dobre białka. Rewolucja w odżywianiu. Metoda logi - Nicolai Worm".
                LOGI zostało sprawdzone i potwierdzone w kilku klinicznych badaniach w Niemczech i jest metodą zalecaną przez wielu lekarzy w leczeniu cukrzycy.
    • ida_listopadowa Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 10:40

      Badania do zrobienia: 3 punktowa krzywa glukoza i insulina, TSH, poziom wit D3, crp
      Dieta: o niskim ladunku glikemicznym, przeciwzapalna, jesc 3 razy dziennie co 4h, tak aby sie najesc, a nie przejesc. W kazdym posilku; weglowodany zlozone, bialka, tluszcze. Chleb zytni z pelnego przemialu, makaron pelnoziarnisty, brazowy ryz. Nic „bialego rafinowanego”. Miedzy posilkami nie jesc nic, kawa z mlekiem to tez jedzenie. Napoje 0 cukru tez niedozwolone.
      Ladunek glik. obniza dodanie zdrowego tluszczu do potrawy. Czyli do zupy z warzyw warto dodac np pestki dyni.
      Nie blendowac, zupy maja byc z kawalkami. Nie rozgotowywac. Wszystko al dente, warzywa tez.

      Zadnych slodyczy, ciastek, mleka do kawy, slodzikow, czekolady nawet 95%.

      Maksymalnie 250 g owocow dziennie, nie osobno a w ramach posilku. Owoce nie przejrzale, jagodowe, ostatecznie jablka. Warzywa do kazdego posilku najlepiej surowe.

      Jezeli krzywa insulinowa wyjdzie slabo (insulina po glukozie po godzinie dwucyfrowa), pogadac z diabetologiem i zastanowiccsie nad metformina.

      Wszystko jednak wskazuje na to, ze slodyczami sie tak zrobilas na szaro i po kilku tygodniach diety bez cukrow prostych ci przejdzie.

      Pierwsy tydzien takiej diety moze owocowac poteznym bolem glowy - przechodzi po 5 dniach, trzeba wytrzymac.
      Powodzenia!
    • leni6 Re: minimalnie podwyższony cukier- i co dalej? 21.03.21, 12:04
      No niestety to tak jest diabetolodzy w Polsce zatrzymali się że 30 lat temu co oznacza że na dziś ich zalecenia są zupełnie nie aktualne i często szkodliwe. Ja zdecydowanie popieram nowe podejście czyli 2-3 posiłki, niski indeks glikemiczny, mniej węglowodanów, za to bez eliminacji zdrowych tłuszczy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka