Dodaj do ulubionych

Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie?

21.03.21, 12:06
Chcę dzisiaj zrobić z kiełbasą i cebulką. Czym zalewacie składniki? Jakie przyprawy dodajecie?
Ja zalewam śmietanką z rozbełtanymi jajkami, daję trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Zastanawiam się czy zioła prowansalskie pasowałyby do gałki czy niekoniecznie? Może rozmaryn? ale mam tylko suszony.
Dziś jest tak ponury i zimny dzień, że chodzi za mną coś gorącego i aromatycznego.
Obserwuj wątek
    • pani07 Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:14
      Robię podobnie, ale zamiast śmietany- jogurt grecki. Do tego nim zrobię wszystko - gotuję ziemniaki tak ok. 15 minut- jeszcze nie są ugotowane, ale nie tak twarde- bardzie smakują mi.
      Polubiłam też eksperymentowanie z dodatkami- do kiełbasy i cebuli dodałam ostatnio kilka pieczarek, kawałki papryki.
      • pade Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:35
        Też wcześniej gotuję ziemniaki. Z jogurtem greckim jeszcze nie robiłam. Fajny pomysłsmile
    • andaba Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:15
      Do ziemniaczanej nie daję żadnych dodatków,ona jest mięciutka i bez tego.

Podstawwa i najlepsza zapiekanka: dno i ścianki gęślarki wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Ziemniaki pokrojone w szesnastki (lub 32 jak ziemniak wielki) wymieszać z cebulą pokrojoną w pióra. Ja dodaję sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi ze słoika (blendowany czosnek, sól, oliwa), zioła prowansalskie, trochę "soli ziołowej" Kamisa. Po wymieszaniu wrzucam do wyłożonej boczkiem brytfanny. Na wierzch daję plastry karkówki, przyprawionej jw, ewntualnie przyprawą "grill, kebab". Piekę w piekarniku ok2,5 godziny, na 200stopni (ale u mnie jest to wiadro ziemniaków plus dodatki).
      Do zapiekanki ziemniaczanej robie sos czosnkowy.

Może być bez karkówki, może zamiast pewnie być kiełbasa, ale ja nie lubię kiełbasy (chyba że z wody lub smażoną solo).
      • pade Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:35
        Na co te przyprawy sypiesz? Na ziemniaki?
        • andaba Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 13:46
          Tak, potem mieszam.
    • redheadfreaq Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:19
      Nie wierzę, właśnie wczoraj zrobiłam big_grin

Warstwy ziemniaków przekładam podduszoną cebulką, pieczarkami i wędzonym surowym boczkiem. Wszystko zalałam "beszamelem" - ok. pół litra mleka, łyżka masła, cztery łyżki mąki - doprawionym gałką, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Ziół nie dodałam, bo córka strasznie ich nie lubi, ale ręką mi nad nimi zawisła, myślę,że by pasowały.
      • pade Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:38
        smile trzeba się jakoś dopieszczaćsmile
        No właśnie, ja gałki używam wyłącznie do dań z ziemniaków. Nie wyobrażam sobie zapiekanki bez gałki, ale ona ma na tyle specyficzny smak, że obawiam się, że będzie się gryzła z ziołami.
        • turzyca Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 13:28
          >ale ona ma na tyle specyficzny smak, że obawiam się, że będzie się gryzła z ziołami.

Zależy od proporcji. Wczorajsza zupa ziemniaczana miała w sobie sól, gałkę, pieprz czarny, pieprz biały, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, paprykę słodką, kminek, majeranek i lubczyk. I czosnek obsmażony na początku. I masło, bo brakowało cięższego tłuszczu a kokosowy wyszedł. Ostrej i wędzonej papryki i lubczyku tylko trochę, do zamknięcia kompozycji, kminku i papryki dużo, miało iść trochę w kierunku kuchni węgierskiej. Trochę tylko.

Ta sprzed dwóch tygodni sól, gałkę, pieprz czarny, biały, cayenne, kumin, paprykę ostrą, cynamon, oregano i rozmaryn. I też czosnek na złoto. I olej kokosowy. Sporo cynamonu i oregano oraz czosnku ta kombinacja się lubi, reszta w ramach akcentów.

Nauczyłam się żeby przy wege zupach uważać na zróżnicowanie łańcuchów tłuszczowych, dwa, trzy różne oleje dają głębię smaku. I dużo różnych przypraw, żeby smak był wielowarstwowy, stąd używanie różnych pieprzów, bo one są w różny sposób ostre.
          • pade Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 15:00
            Pieprz biały uwielbiam. Numer jeden w mojej kuchni, zaraz po czosnku.
    • bialeem Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:39
      Do cebuli i kiełby dodaję jeszcze czerwoną paprykę. Zalewam trochę rzadszym beszamelem z jajkiem. Prowansalskie się ciut z gałką kłócą. Dałabym sam rozmaryn i słodką paprykę. Wędzona papryka tu też by pasowała.
      • bialeem Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:42
        W ogóle do zapiekanki z ziemniaków dodaję resztki. Jak nie kiełbasa, to podsmażona szynka, boczek... warzywa jakie tam pasują... cukinia, brokuł, papryka, pieczarki. U mnie to było zawsze jedzenie z resztek.
    • abecadlowa1 Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:41
      Zalewam sosem beszamelowym o trochę rzadszej konsystencji.
      Do ziemniorów zawsze pasuje tymianek + sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Nie dodaję nic więcej.
      • pade Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:47
        O, tymianek! Dziękismile
    • tereso Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:43
      Ja cienko w plasterki, na to trochę oleju, chyba że z boczkiem to nie. Dodaję paprykę cebulę kiełbaskę przysmażone na patelni bez tłuszczu już. Sypie rozmarynem i żółtym serem. I tak : mąż nie je, bo trzyma się bliżej keto. Dziewczyny bo wege. Syn bo nie lubi zapiekanek. No to kto zakłada wątki o tym jak sterydy wpływają na wagę ?😅
      Smacznego
    • elenelda Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 12:44
      Zawsze z tego przepisu: kuchnialidla.pl/zapiekanka-ziemniaczana?gclid=Cj0KCQjw3duCBhCAARIsAJeFyPW8Cl989eTojdUNDDXZJD1v3Kq0RavlQncxEDDLHAjK1kA175imI8IaAgGgEALw_wcB
    • ajr27 Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 13:32
      Ziemniaki do zapiekania zalewam półgęstym beszamelem. Ale ja mogę beszamel łyżkami jeść.
    • miriam_73 Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 14:51
      Ja ziemniaczaną robię na modłę "mazurską", wyprobowaną w Mikołajkach w jednej z knajp. Z kawałkami ryby i sosem grzybowo-smietanowym. Pyszna.
    • mika.wika Re: Zapiekanka ziemniaczana - jak robicie? 21.03.21, 16:38
      Ja robię bez sosu. Tak robiła moja mama, ja tez tak robię.
      Do gara ciut oleju na spód, ziemniaki pokrojone w talarki ( surowe ), sól, pieprz, przyprawa np do ziemniaków, czasem papryka zależy co mi w ręce wpadnie, wędlina w kostkę lub kiełbasa + cebula, znowu ziemniaki, przyprawy, wędlina/kiełbasa, cebula i ostatnia warstwa tak samo. Na górę trochę sera żółtego i przyprawy. Gotuje pod przykrywką, dodaje troche wody, wlewam po brzegach ciutkę. Zawsze wychodzi miękkie, doprawione i pyszne. Nie suche. 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka