Dodaj do ulubionych

Co z selera naciowego?

29.03.21, 12:01
Podrzucicie pomysł na jakąś sałatkę/surówkę lub inne danie? Miał iść do zupy jarzynowej, ale gotuję jednak rosół wink
Obserwuj wątek
    • mark-jolka1 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:10
      Jajko, kukurydza, ew suszone pomidory, sól, pieprz, sos: ja robię jogurt z majonezem - pół na pół plus łyżeczka musztardy
    • areyoubetter Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:11
      Dal z czerwonej soczewicy. Seler jest tu ważny, musi chrupać.
      Pokroić w kostkę, przsmażyć z cebulką i czosnkiem, zalać passatą pomidorową, wsypać czerwoną soczewicę i krótko gotować, tak aby soczewica się nierozgotowała, powinna być twardawa, taka do pogryzienia. Można zalać mlekiem kokosowym, ja nie zabielam.
    • akseinga1975 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:12
      Ja dodaje do sosu bolognese, ale sporo zostaje i tez szukam pomyslow.
      • grey_delphinum Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:14
        Wszytskie propozycje brzmią bardzo smakowicie smile
      • daniela34 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:16
        akseinga1975 napisała:

        > Ja dodaje do sosu bolognese, ale sporo zostaje i tez szukam pomyslow.


        Jak Ci zostaje od sos to zrób zupę krem z brokułów i selera naciowego. Autorce wątku zupy nie proponuję, bo już ma - rosół.
    • myfaith Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:13
      Pure zamiast ziemniaków - pasuje tez do ryby
      • grey_delphinum Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:20
        Kiedyś jadłam w krakowskiej Chimerze dobrą surówkę - na pewno był seler naciowy, orzechy włoskie i...za diabła nie pamiętam, co jeszcze w niej było.
      • mashcaron Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:21
        Pure z selera naciowego??
        • akseinga1975 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:24
          Daniela, dzieki za pomysl, robie czesto krem z brokulow .
        • myfaith Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:24

          Tekst linku

          mashcaron napisała:

          > Pure z selera naciowego??
          • mashcaron Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:26
            Oj, nie wygląda to zbyt zachęcająco :p
          • myfaith Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:26
            Ale się nie upieram 🙂 robiłam z tez pure z pora
            • mashcaron Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:30
              Moim zdaniem seler naciowy jest zbyt "mokry" na pure, nawet widać na zdjęciu z linku ile wody puściło :p taka brejka bardziej niż pure :p
              • primula.alpicola Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:38
                mashcaron napisała:

                > Moim zdaniem seler naciowy jest zbyt "mokry" na pure, nawet widać na zdjęciu z
                > linku ile wody puściło :p taka brejka bardziej niż pure :p

                Zgadzam się.
                • daniela34 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:41
                  Ja też.
    • primula.alpicola Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:23
      Nie przepadam za selerem na surowo... Wiem, super food, łodygi maczane w maśle orzechowym- no jednak nie, wolę jabłko w ten sposób.
      Seler naciowy zużywam hurtowo do robienia sofritto (baza do wielu potraw), nie wiem, czy jest odpowiednik po polsku?
      Poza tym, również hurtowo, do gotowania bulionu warzywnego.
      No i do zup- soczewicowej, zup-kremów, warzywnych.
      • daniela34 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:24
        Ja też selera naciowego na surowo, maczanego w dipach, nie lubię. No nie i już.
        • grey_delphinum Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:28
          No właśnie ja też nie bałdzo wink
          Dlatego szukam sposobu, by go zjeść w przyjemniejszej formie, a dziewczyny podały już kilka fajnych propozycji.
      • mysiulek08 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 16:55
        mam podobnie, surowego nie przelkne

        sofrito chyba nie ma odpowiednika w polsku, kuchnia polska bazuje na uduszonej cebuli smile tez lubie sofrito i stosuje duzo i czesto i tam mi seler 'gra'
        • mashcaron Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 21:18
          Ja właśnie najbardziej lubię surowy, dlatego na ciepło, nie licząc soffritto, nic mi nie przychodzi do głowy :p
    • myelegans Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 12:36
      Ja lubie z maslem orzechowym jako przegryzke, albo z karotkamk, papryka do humusu i roznych dipow

      To jedno z tych warzyw, ktore ma ujemny bilans kaloryczny, wiecej kalorii pochlania żucie niż warzywo
    • princesswhitewolf Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 13:49
      waldorf ale taka modyfikowana ze zamiast korzeniowego wrzucasz naciowy... czemu nie?
    • enigma81 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 15:09
      Drobno krojony daję do tuńczyka kiedy robię coś a'la pastę na kanapki - tuńczyk w sosie własnym, seler, odrobina majonezu i musztardy, pieprz.
      • szorstkawelna Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 20:12
        Ja też, tylko dodaję jeszcze jajko i kapary, a tuńczyk jest w oleju, a nie sosie własnym.
    • effka454 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 16:25
      seler pokroić w plasterki, szynkę/polędwicę w paseczki, dorzucić garść suszonej żurawiny,
      dodać jogurt grecki z majonezem lub bez
      smile
      • grey_delphinum Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 16:28
        Brzmi pysznie!
    • tereso Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 16:43
      Ja często robię seler naciowy, jabłko starte na dużych oczkach, orzechy, rodzynki, łyżka jogurtu.
    • skat_0 Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 21:08
      Sałatka nasz hit ostatnio
    • asiairma Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 21:12
      seler naciowy+pomarańcza (wyfiletowana)+feta
    • daisy Re: Co z selera naciowego? 29.03.21, 21:15
      Waldorf oczywiście: seler cienko pokrojony, orzechy włoskie, jabłko i rodzynki, do tego majonez.
    • magazynka Re: Co z selera naciowego? 30.03.21, 02:16
      Uwielbiam i dodaję do wszystkiego - do zup, potraw mięsnych z warzywami, leczo, sałatek na surowo, a nawet do kotletów mielonych (przesmażony z innymi warzywami i pieczarkami) czy do sosów po przesmażeniu.

      Mam manierę, że po umyciu i osuszeniu łodygi - obieram z tych włókien (takich żyłek na zewnętrznej stronie) i wtedy jest miękki i cudowny w smaku, choć podejrzewam, że mało kto usuwa te żyłki. Żałuję, że odkryłam go dopiero jakieś 5 lat temu, bo wcześniej nie kupowałam (nie znałam). Wykorzystuję też te młode zielone jego listki z wewnętrznych łodyg. Za to mało używam korzeniowego - tylko jako włoszczyznę do zup - nie przepadam.
    • agiq Re: Co z selera naciowego? 30.03.21, 08:15
      Ja robię sałatkę taka: kurczak, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie, jak ktoś lubi mogą być jeszcze rodzynki lub żurawina.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka