Dodaj do ulubionych

Jakie ciacha robicie na święta?

02.04.21, 23:11
Jak w temacie.

Na razie mam w planach tylko sernik i wafelki. Jakoś brak mi weny i chęci. Jeszcze małą babkę piaskową kupiłam wink

A co Wy macie w planach?
Obserwuj wątek
    • kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:17
      Sernik kajmakowy

Tylko to piekę.

Natomiast kupiłam jeszcze pół blachy szarlotki.
      Przywożą ja do mojego wiejskiego markeciku i nigdy nigdzie u nikogo nie jadłam tak pysznej szarlotki. Żadna domowa od żadnej mamy koleżanek czy ich babć nie umywa się do tej
      • manala Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:19
        Uwielbiam szarlotkę. To chyba moje ulubione ciacho na ten moment smile
        • kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:50
          Tak, wilgotne i aromatyczne☺️
      • geez_louise Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:22
        Mam babkę marmurkową i pomarańczową, nie wiem po co dwie, skoro u mnie tak sobie idą. Ale jakoś tak wyszły. Właśnie kończę „panią Walewską” i tyle. I tak połowę wyniosę po świętach do pracy żeby się nie zmarnowało. Jakoś przestaliśmy lubić ciasta.
    • alexis1121 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:18
      Szarlotka pomarańczowa z bezą i pascha- z kwestii smaku.
    • primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:20
      Wczoraj upiekłam mazurek pomaranczowy ( jest lepszy jeśli postoi ze 2-3 dni)
      Dziś sernik, a jutro babę drożdżową.
    • mysiulek08 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:20
      zrobilam tylko cos w rodzaju lodow sniezynek 😊 wafelki wg najlepszego przepisu i wariacja kremu maslanego (maslo, mleko skondensowane slodzone, mleko w proszku i rum), ja tego jesc nie bede, ale sa wieelcy amatorzy, ktorzy wybrali to zamiast sernika i innych slodkosci
    • magata.d Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:23
      Dzisiaj upiekłam sernik z polewą kajmakową. Jutro upiekę babkę makowo-cytrynową i/lub ciasto cytrynowe.
    • andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26
      Serniki, baby i mazurka. W tym roku tylko kajmakowy, moje dzieci za innymi nie przepadają, ja lubię, ale mało jem, więc bez sensu. Mąż by pewnie chciał coś z kremem, ale to by już było za dużo, im są starsi, to mniej ciast idzie, więcej wędlin, mięcha itp. Jak dzieci były małe, i jeszcze slodkolubna teściwa żyła, mama przyjeżdżała, wujostwu dawałam, goście przychodzili - to piekłam nawet po 10 ciast i wszystko schodziło.
      • manala Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:29
        Tak. Mnie też przestają ciasta smakować. Tz. lubię zjeść po kawałku, ale ostatnio wolę te prostsze, bez mas, karmelu, itd. U nas długo królował "3-bit'. Nie mogę na to teraz patrzeć wink
      • mimfa Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:17
        Sama robisz kajmak do mazurka? Moja Mama taki robiła. To były czasy.
        • andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:23
          Tak, sama, masło, mleko, cukier.

Jak dzieci były młodsze to robiłam całe gary takiej masy, rozlewałam do szklanek i każde mialo swoją "krówkę" do podjadania.
    • angazetka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26
      Sernik i mazurek żmur. Mama przysłała mazurek cygański, jutro odbieram babkę cytrynową.
    • fil.lo Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26
      Upiekłam dzisiaj taką oto babkę. Moja równie ładnasmile
      malacukierenka.pl/babka-marmurkowa-z-czekolada.html
    • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:27
      Baranek drozdzowy i babki drożdżowe (duże i malutkie) plus sernik z konfitur pomarańczową i bezą.

Koleżanka dała mi kawałek pseudomazurka czyli czeskiego ciasta.
      • primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:32
        A co to jest, toen czeski pseudomazurek?
        • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:35
          To w ogóle nie jest mazurek tylko place zwany "czeskie ciasto" czyli miodowe blaty przekładane grysikowym kremem. W wersji oryginalnej krem jest doprawiany aromatem migdałowym, a blaty smarowane powidła śliwkowym. Koleżanka robi krem aromatyzowany cytryną a dżem daje agrestowy.
          • primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:37
            Brzmi jak Stefanka🤔
            • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:39
              Być może,bo to ciasto ma rozmaite nazwy regionalne. Gdzieś to widzialam pod jakąś jeszcze inną nazwą.
          • andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:38
            A, mam ten przepis od koleżanki, robiłam go przez lata (tyle że bez powideł).
            • aga_sama Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:58
              Marlrnka!
              • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:02
                O właśnie, spotkałam to pod nazwą "Marlenka"!
                • dominika9933 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:15
                  daniela34 napisała:

> O właśnie, spotkałam to pod nazwą "Marlenka"!
                  A u mnie w rodzinie mówi się na to "przekładaniec" i też jest zawsze na Wielkanoc, od chyba pięćdziesięciu lat, a może dłużejsmile. Spotkałam się u jednej osoby jeszcze z nazwą "cudok"smile. Pozdrawiam i miłego, wiosennego, świątecznego weekendu życzę Wam wszystkimsmile
                  • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 09:59
                    Dołączam się do życzeń. Wszystkiego dobrego na te dni, dziewczyny!!!
          • marszawka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 09:48
            Kocham to ciasto. Moja mama zawsze je robila i piekła na zamówienie. Bylo pyszne a nazywała je: placek z kaszą manną😀
            • malia Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:47
              U mnie w domu miało taka sama nazwę 😊
          • hosta_73 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 13:30
            A to nie Dobosz?
          • enigma81 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 15:37
            U mnie się to zwało greckie ciasto wink
            Oficjalnie to chyba miodownik. Upiekłam dziś spody do niego wink
          • solejrolia Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 18:15
            Pamiętam takie ciasto z dzieciństwa, jak jeździłam do cioci, to na każdą naszą wizytę, no i na święta coś takiego robiła, taki stały punkt programu wink. Ciotka nazywała to ciasto mazurkiem.
            Nie wiem czy nadal robi, bo od lat ich nie odwiedzam a i tak kuchnię przejęły moje kuzynki.
    • starczy_tego Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:28
      Paschę i mazurki!
    • madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:36
      Mam złamany palec i potężnego lenia, więc blok czekoladowy i coś drożdżowego pewnie ale u mnie też teraz średnio te ciasta idą. Ja tam bym zjadła serniczka, no ale nie całego
      • andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:39
        Już kiedyś ktoś mi narobił smaka tym blokiem, sto lat nie robiłam, chyba się skuszę w następny weekend...
        • homohominilupus Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:46
          andaba napisała:

> Już kiedyś ktoś mi narobił smaka tym blokiem,

To chyba bylam ja 😄
        • yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 12:33
          Rok temu zrobiłam blok waniliowy. Okazał się przebojem domowym 😀.
      • kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:50
        Blok czekoladowy ostatni raz jadlam jako dziecko. Uwielbialam🙂

A możesz napisać jakie mleko w proszku stosujesz?
        • madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 07:58
          Łaciate, bo wszędzie jest, nawet w biedronce / lidlu.
      • evee1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:36
        Podajcie Wasze przepisy na ten blok plizzz. Z dzieciństwa pamiętam i kochałam go!
        • mysiulek08 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 07:07
          przymierzam sie do tego przepisu, kiedys zrobie 😋 www.mojewypieki.com/przepis/blok-czekoladowy

i zeby bylo nostalgicznie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26910519,26910519,0,2.html?v=2
        • madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:02
          Ja wlewam pół szklanki mleka, 3 łychy kakao, pół szklanki cukru i kostke masła i to rozpuszczam na takie coś ala polewa do murzynka. Jak ostygnie 400 g mleka w proszku i pokruszone herbatniki.
          Kluczowe, żeby nie mieszać z mlekiem w proszku jak to czekoladowe jest jeszcze ciepłe, bo nie wyjdzie.
          • evee1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:50
            Dzięki! Wypróbuję, ale pewnie długo po Świętach... wink
    • san_vito Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:43
      Makowiec i sernik.
      Sernik glownie dla siebie. Wiem, ze nie zejdzie, ale zamroze od razu
    • znowu.to.samo Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:45
      Szarlotkę
    • mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:56
      Sernik, do którego wrzucilam kawałki ananasa. Ale jeszcze nie wiem, co z tego wyszło, dopiero o 23 wyjelam z piekarnika i nie kroilam.

Drugie ciasto będzie 4-warstwowe. Najpierw się pod piwka kruchy spód, na to kładzie mus jabłkowy, potem ubite na sztywno białka z cukrem (jak do bezy) i na wierzch wiórki ciasta. Na kwestii smaku znalazłam przepis, w komentarzach pisali, że pyszne. Zobaczymy jutro.

I jeszcze się waham, czy piec trzecie. Mam przepis od mamy. Ciasto, do którego można wmieszać owoce przed upieczeniem. Mama najczęściej robi to z jabłkami, ale ja bym zrobiła z wiśniami.
      • mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:57
        Podpieka nie podpiwka smile
      • eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:04
        Jeśli to ciasto, które u nas króluje pod nazwą „szybki placek z jabłkami”, to rób. Jest pyszne, robi się szybko i znika w 5 minut. Moja mama też robiła tylko z jabłkami. Ja daję takie owoce, jakie mam i zawsze wychodzi pycha. Raz zrobiłam z mrożonymi owocami leśnymi. Potrzebowaliśmy szybki deser na ognisko, więc zrobiłam to ciasto, sypnęłam owoce prosto z zamrażalnika i do pieca. Spadły na dno i spowodowały zakalec. Chciałam zostawić w domu, bo mi głupio było taki zakalec brać do ludzi (ognisko robiliśmy w 4 rodziny), ale mąż popatrzył i stwierdził „eeeee tam, odwróć do góry dnem, żeby owoce były na wierzchu i udawaj, że tak miało być”. Tak zrobiłam i ciasto było hitem ogniska 😄.
      • sineado Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:16
        Ja zamiast musu jabłkowego układam starte w wiórki jabłka. Piana upada, ale jeśli dodasz kisiel zostanie wysoka i taka wersja też bardzo dobra
        • mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:05
          sineado napisała:

> Ja zamiast musu jabłkowego układam starte w wiórki jabłka. Piana upada, ale jeś
          > li dodasz kisiel zostanie wysoka i taka wersja też bardzo dobra

Dzięki za radę. Niestety nie mam kisielu, ale zwyklą żelatynę tak. Nadaje sie?
          W przepisie jest budyn, tylko ze nie znoszę smaku budyniu w cieście.
          • arribeth Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:17
            Żelatyna nie, jeśli to ciasto z pianą będziesz jeszcze zapiekać. Kisiel, budyń albo zwykła mąka ziemniaczana.
            • mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:27
              Mam mąkę ziemniaczaną. Orientujesz się, ile łyżek na pianę z 3 białek?
    • liliawodna222 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:56
      Nie umiem piec i nawet nie próbuję. Kupiłam szarlotkę.
      • znowu.to.samo Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:04
        Ja też nie umiem, mąż zrobił
      • grey_delphinum Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:10
        Sernik, ciasto amerykańskie (salceson), mazurek orzechowy, makowiec (ten ostatni od rodziców). Zeszła już połowa ciast, więc pewnie w niedzielę upiekę jeszcze murzynka.

A doopa rośnie 😉
    • mondaymorning1987 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:40
      Już zrobiłam szarlotkę
    • homohominilupus Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:44
      Sernik krakowski z kwestii smaku
    • aga_sama Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:01
      Jutro piekę sernik z mango, makowce i kruchą tartę z musem czekoladowym.
    • jowita771 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:01
      Sernik, dwa mazurki, kajakowy i marcepanowy i blok kakaowy, na który bardzo nalegają zawsze moje dzieci. Jedziemy na święta w gości, zabieramy wałówkę, tam też będą pyszności.
      • jowita771 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:03
        Jeszcze ciasteczka czekoladowe z kwestii smaku, takie popękane, ciasto już zrobione w lodówce.
    • daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:18
      Właśnie sernik wyjęłam
    • evee1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:37
      Paschę i mazurki.
    • ruscello Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:24
      Must have to mazurek kajmakowy i wafle, do tego miodownik z masą budyniową.
      • raczek47 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:52
        Dwa keksy, syn zrobił sobie pischingera ,czyli wafle przekładane masą (kajmak i czekolada) i zamiast sernika pascha.
    • eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:52
      Będziemy we czwórkę, więc piekę tylko mazurek orzechowy. Ten pomarańczowy z wątku obok też mnie kusi, ale musielibyśmy go zjeść z mężem sami, bo chłopaki takich smaków nie lubią, więc będzie na inną okazję. Może jeszcze coś jutro dokupię, jak mnie wena najdzie w sklepie 😉.
      • eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:53
        Znaczy dziś dokupię, jeśli już. Jutro po sklepach latać nie zamierzam 😁. Z resztą i tak zamknięte.
    • feniks_z_popiolu Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:02
      Mało piekę ciast bo mało jemy. Dla męża na każde święta musi być drożdżowa strucla makowa - upieczona. Ponadto wiellkanocnie sernik - też już gotowy. Miała być jeszcze babka piaskowa ale ostatecznie przez covid jesteśmy w domowym gronie więc wystarczy. Mazurków nie jadamy, nigdy nie robię.
      • inez21 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:01
        Malinową chmurkę i sernik krówkę i babka z ajerkoniakiem na końcu mi się zamarzylasmile
      • yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 12:42
        W moim rodzinnym domu też nigdy nie pieczono mazurków. Raz kiedyś mama kupiła na spróbowanie i był okropny - słodki i twardy.
        Ale z 10 lat temu upiekłam mazurek daktylowy z moich wypieków, tylko zamiast daktyli wykorzystałam suszone śliwki. Mazurek był bardzo smaczny 😁. Nie za słodki, kruchy, wszystkim, również gościom, bardzo smakował. Zresztą podobnie jest z kupnymi sernikami czy piernikiem. Sklepowe czy z ciastkarni są zwykle przearomatyzowane, za słodkie, za twarde i wyczuwa się kiepskie składniki (typu margaryna zamiast dobrego masła).
        • angazetka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 13:51
          Bo mazurek to jest przecież dowolnego typu ciasto z dowolnego typu "górą". Każdy inny.
          Dlatego "nie lubię mazurka" to tak jak "nie lubię muzyki".
          • yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 16:22
            Po doświadczeniach sklepowo-cukierniczych czy wypieku na taniej margarynie z przesłodzoną górą wiele osób twierdzi, że nie lubi mazurków. Doskonale je rozumiem. A mazurki powinny być na bazie ciasta kruchego, wafli lub ołatków. Sama baza jest raczej mało słodka, stąd masa kajmakowa, bakalie czy lukier na wierzchu.
          • primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 16:42
            Góra tak, dowolna, ale jednak dół to ciasto kruche.
            • ivaz Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 23:51
              U mnie to tylko murzynek, nie jedzą innego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka