manala 02.04.21, 23:11 Jak w temacie. Na razie mam w planach tylko sernik i wafelki. Jakoś brak mi weny i chęci. Jeszcze małą babkę piaskową kupiłam A co Wy macie w planach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:17 Sernik kajmakowy Tylko to piekę. Natomiast kupiłam jeszcze pół blachy szarlotki. Przywożą ja do mojego wiejskiego markeciku i nigdy nigdzie u nikogo nie jadłam tak pysznej szarlotki. Żadna domowa od żadnej mamy koleżanek czy ich babć nie umywa się do tej Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:19 Uwielbiam szarlotkę. To chyba moje ulubione ciacho na ten moment Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:50 Tak, wilgotne i aromatyczne☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:22 Mam babkę marmurkową i pomarańczową, nie wiem po co dwie, skoro u mnie tak sobie idą. Ale jakoś tak wyszły. Właśnie kończę „panią Walewską” i tyle. I tak połowę wyniosę po świętach do pracy żeby się nie zmarnowało. Jakoś przestaliśmy lubić ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:18 Szarlotka pomarańczowa z bezą i pascha- z kwestii smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:20 Wczoraj upiekłam mazurek pomaranczowy ( jest lepszy jeśli postoi ze 2-3 dni) Dziś sernik, a jutro babę drożdżową. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:20 zrobilam tylko cos w rodzaju lodow sniezynek 😊 wafelki wg najlepszego przepisu i wariacja kremu maslanego (maslo, mleko skondensowane slodzone, mleko w proszku i rum), ja tego jesc nie bede, ale sa wieelcy amatorzy, ktorzy wybrali to zamiast sernika i innych slodkosci Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:23 Dzisiaj upiekłam sernik z polewą kajmakową. Jutro upiekę babkę makowo-cytrynową i/lub ciasto cytrynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26 Serniki, baby i mazurka. W tym roku tylko kajmakowy, moje dzieci za innymi nie przepadają, ja lubię, ale mało jem, więc bez sensu. Mąż by pewnie chciał coś z kremem, ale to by już było za dużo, im są starsi, to mniej ciast idzie, więcej wędlin, mięcha itp. Jak dzieci były małe, i jeszcze slodkolubna teściwa żyła, mama przyjeżdżała, wujostwu dawałam, goście przychodzili - to piekłam nawet po 10 ciast i wszystko schodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:29 Tak. Mnie też przestają ciasta smakować. Tz. lubię zjeść po kawałku, ale ostatnio wolę te prostsze, bez mas, karmelu, itd. U nas długo królował "3-bit'. Nie mogę na to teraz patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:17 Sama robisz kajmak do mazurka? Moja Mama taki robiła. To były czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:23 Tak, sama, masło, mleko, cukier. Jak dzieci były młodsze to robiłam całe gary takiej masy, rozlewałam do szklanek i każde mialo swoją "krówkę" do podjadania. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26 Sernik i mazurek żmur. Mama przysłała mazurek cygański, jutro odbieram babkę cytrynową. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:26 Upiekłam dzisiaj taką oto babkę. Moja równie ładna malacukierenka.pl/babka-marmurkowa-z-czekolada.html Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:27 Baranek drozdzowy i babki drożdżowe (duże i malutkie) plus sernik z konfitur pomarańczową i bezą. Koleżanka dała mi kawałek pseudomazurka czyli czeskiego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:32 A co to jest, toen czeski pseudomazurek? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:35 To w ogóle nie jest mazurek tylko place zwany "czeskie ciasto" czyli miodowe blaty przekładane grysikowym kremem. W wersji oryginalnej krem jest doprawiany aromatem migdałowym, a blaty smarowane powidła śliwkowym. Koleżanka robi krem aromatyzowany cytryną a dżem daje agrestowy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:37 Brzmi jak Stefanka🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:39 Być może,bo to ciasto ma rozmaite nazwy regionalne. Gdzieś to widzialam pod jakąś jeszcze inną nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:38 A, mam ten przepis od koleżanki, robiłam go przez lata (tyle że bez powideł). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:02 O właśnie, spotkałam to pod nazwą "Marlenka"! Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:15 daniela34 napisała: > O właśnie, spotkałam to pod nazwą "Marlenka"! A u mnie w rodzinie mówi się na to "przekładaniec" i też jest zawsze na Wielkanoc, od chyba pięćdziesięciu lat, a może dłużej. Spotkałam się u jednej osoby jeszcze z nazwą "cudok". Pozdrawiam i miłego, wiosennego, świątecznego weekendu życzę Wam wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 09:59 Dołączam się do życzeń. Wszystkiego dobrego na te dni, dziewczyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 09:48 Kocham to ciasto. Moja mama zawsze je robila i piekła na zamówienie. Bylo pyszne a nazywała je: placek z kaszą manną😀 Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:47 U mnie w domu miało taka sama nazwę 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 15:37 U mnie się to zwało greckie ciasto Oficjalnie to chyba miodownik. Upiekłam dziś spody do niego Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 18:15 Pamiętam takie ciasto z dzieciństwa, jak jeździłam do cioci, to na każdą naszą wizytę, no i na święta coś takiego robiła, taki stały punkt programu . Ciotka nazywała to ciasto mazurkiem. Nie wiem czy nadal robi, bo od lat ich nie odwiedzam a i tak kuchnię przejęły moje kuzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:28 Paschę i mazurki! Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:36 Mam złamany palec i potężnego lenia, więc blok czekoladowy i coś drożdżowego pewnie ale u mnie też teraz średnio te ciasta idą. Ja tam bym zjadła serniczka, no ale nie całego Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:39 Już kiedyś ktoś mi narobił smaka tym blokiem, sto lat nie robiłam, chyba się skuszę w następny weekend... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:46 andaba napisała: > Już kiedyś ktoś mi narobił smaka tym blokiem, To chyba bylam ja 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 12:33 Rok temu zrobiłam blok waniliowy. Okazał się przebojem domowym 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:50 Blok czekoladowy ostatni raz jadlam jako dziecko. Uwielbialam🙂 A możesz napisać jakie mleko w proszku stosujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 07:58 Łaciate, bo wszędzie jest, nawet w biedronce / lidlu. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:36 Podajcie Wasze przepisy na ten blok plizzz. Z dzieciństwa pamiętam i kochałam go! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 07:07 przymierzam sie do tego przepisu, kiedys zrobie 😋 www.mojewypieki.com/przepis/blok-czekoladowy i zeby bylo nostalgicznie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26910519,26910519,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:02 Ja wlewam pół szklanki mleka, 3 łychy kakao, pół szklanki cukru i kostke masła i to rozpuszczam na takie coś ala polewa do murzynka. Jak ostygnie 400 g mleka w proszku i pokruszone herbatniki. Kluczowe, żeby nie mieszać z mlekiem w proszku jak to czekoladowe jest jeszcze ciepłe, bo nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:50 Dzięki! Wypróbuję, ale pewnie długo po Świętach... Odpowiedz Link Zgłoś
san_vito Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:43 Makowiec i sernik. Sernik glownie dla siebie. Wiem, ze nie zejdzie, ale zamroze od razu Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:56 Sernik, do którego wrzucilam kawałki ananasa. Ale jeszcze nie wiem, co z tego wyszło, dopiero o 23 wyjelam z piekarnika i nie kroilam. Drugie ciasto będzie 4-warstwowe. Najpierw się pod piwka kruchy spód, na to kładzie mus jabłkowy, potem ubite na sztywno białka z cukrem (jak do bezy) i na wierzch wiórki ciasta. Na kwestii smaku znalazłam przepis, w komentarzach pisali, że pyszne. Zobaczymy jutro. I jeszcze się waham, czy piec trzecie. Mam przepis od mamy. Ciasto, do którego można wmieszać owoce przed upieczeniem. Mama najczęściej robi to z jabłkami, ale ja bym zrobiła z wiśniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:57 Podpieka nie podpiwka Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:04 Jeśli to ciasto, które u nas króluje pod nazwą „szybki placek z jabłkami”, to rób. Jest pyszne, robi się szybko i znika w 5 minut. Moja mama też robiła tylko z jabłkami. Ja daję takie owoce, jakie mam i zawsze wychodzi pycha. Raz zrobiłam z mrożonymi owocami leśnymi. Potrzebowaliśmy szybki deser na ognisko, więc zrobiłam to ciasto, sypnęłam owoce prosto z zamrażalnika i do pieca. Spadły na dno i spowodowały zakalec. Chciałam zostawić w domu, bo mi głupio było taki zakalec brać do ludzi (ognisko robiliśmy w 4 rodziny), ale mąż popatrzył i stwierdził „eeeee tam, odwróć do góry dnem, żeby owoce były na wierzchu i udawaj, że tak miało być”. Tak zrobiłam i ciasto było hitem ogniska 😄. Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:16 Ja zamiast musu jabłkowego układam starte w wiórki jabłka. Piana upada, ale jeśli dodasz kisiel zostanie wysoka i taka wersja też bardzo dobra Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:05 sineado napisała: > Ja zamiast musu jabłkowego układam starte w wiórki jabłka. Piana upada, ale jeś > li dodasz kisiel zostanie wysoka i taka wersja też bardzo dobra Dzięki za radę. Niestety nie mam kisielu, ale zwyklą żelatynę tak. Nadaje sie? W przepisie jest budyn, tylko ze nie znoszę smaku budyniu w cieście. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:17 Żelatyna nie, jeśli to ciasto z pianą będziesz jeszcze zapiekać. Kisiel, budyń albo zwykła mąka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 10:27 Mam mąkę ziemniaczaną. Orientujesz się, ile łyżek na pianę z 3 białek? Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 02.04.21, 23:56 Nie umiem piec i nawet nie próbuję. Kupiłam szarlotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:04 Ja też nie umiem, mąż zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:10 Sernik, ciasto amerykańskie (salceson), mazurek orzechowy, makowiec (ten ostatni od rodziców). Zeszła już połowa ciast, więc pewnie w niedzielę upiekę jeszcze murzynka. A doopa rośnie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:40 Już zrobiłam szarlotkę Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 00:44 Sernik krakowski z kwestii smaku Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:01 Jutro piekę sernik z mango, makowce i kruchą tartę z musem czekoladowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:01 Sernik, dwa mazurki, kajakowy i marcepanowy i blok kakaowy, na który bardzo nalegają zawsze moje dzieci. Jedziemy na święta w gości, zabieramy wałówkę, tam też będą pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:03 Jeszcze ciasteczka czekoladowe z kwestii smaku, takie popękane, ciasto już zrobione w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 01:18 Właśnie sernik wyjęłam Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:24 Must have to mazurek kajmakowy i wafle, do tego miodownik z masą budyniową. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:52 Dwa keksy, syn zrobił sobie pischingera ,czyli wafle przekładane masą (kajmak i czekolada) i zamiast sernika pascha. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:52 Będziemy we czwórkę, więc piekę tylko mazurek orzechowy. Ten pomarańczowy z wątku obok też mnie kusi, ale musielibyśmy go zjeść z mężem sami, bo chłopaki takich smaków nie lubią, więc będzie na inną okazję. Może jeszcze coś jutro dokupię, jak mnie wena najdzie w sklepie 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 05:53 Znaczy dziś dokupię, jeśli już. Jutro po sklepach latać nie zamierzam 😁. Z resztą i tak zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 06:02 Mało piekę ciast bo mało jemy. Dla męża na każde święta musi być drożdżowa strucla makowa - upieczona. Ponadto wiellkanocnie sernik - też już gotowy. Miała być jeszcze babka piaskowa ale ostatecznie przez covid jesteśmy w domowym gronie więc wystarczy. Mazurków nie jadamy, nigdy nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 08:01 Malinową chmurkę i sernik krówkę i babka z ajerkoniakiem na końcu mi się zamarzyla Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 12:42 W moim rodzinnym domu też nigdy nie pieczono mazurków. Raz kiedyś mama kupiła na spróbowanie i był okropny - słodki i twardy. Ale z 10 lat temu upiekłam mazurek daktylowy z moich wypieków, tylko zamiast daktyli wykorzystałam suszone śliwki. Mazurek był bardzo smaczny 😁. Nie za słodki, kruchy, wszystkim, również gościom, bardzo smakował. Zresztą podobnie jest z kupnymi sernikami czy piernikiem. Sklepowe czy z ciastkarni są zwykle przearomatyzowane, za słodkie, za twarde i wyczuwa się kiepskie składniki (typu margaryna zamiast dobrego masła). Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 13:51 Bo mazurek to jest przecież dowolnego typu ciasto z dowolnego typu "górą". Każdy inny. Dlatego "nie lubię mazurka" to tak jak "nie lubię muzyki". Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 16:22 Po doświadczeniach sklepowo-cukierniczych czy wypieku na taniej margarynie z przesłodzoną górą wiele osób twierdzi, że nie lubi mazurków. Doskonale je rozumiem. A mazurki powinny być na bazie ciasta kruchego, wafli lub ołatków. Sama baza jest raczej mało słodka, stąd masa kajmakowa, bakalie czy lukier na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 16:42 Góra tak, dowolna, ale jednak dół to ciasto kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Jakie ciacha robicie na święta? 03.04.21, 23:51 U mnie to tylko murzynek, nie jedzą innego Odpowiedz Link Zgłoś