daniela34
22.04.21, 00:05
Jak pewnie wiecie, dziś przed tzwm"Izbą Dyscyplinarną" SN odbyła się rozprawa sędziego Tulei. Trwała blisko 12 godzin.
Cześć emam pewnie wie, ale części warto przybliżyć postać członka składu.
Pozwolę sobie skopiować wpis zastępczyni RPO, bo lepiej tego nie opiszę
„Niedawno w rozmowie z red.Passentem przypomniałam sprawę pani księgowej polskiego biznesmena Marka Dochnala.Sprawa ta poruszyła wówczas nas wszystkich ,a był to rok 2006 .Otóż osoba ta została tymczasowo aresztowana będąc w 9-tym miesiącu ciąży.Przewożono ją z Krakowa do Grudziądza w stanie przedporodowym,a następnie w czasie porodu, między skurczami porodowymi była przesłuchiwana przez CBŚ .Zgodę na przesłuchanie i pełne wsparcie dał prokurator Roch ,obecny sędzia Izby Dyscyplinarnej SN.Ostatecznie przed Europejskim Trybunałem Polska przyznała ,że doszło do nieludzkiego traktowania ,tortur i w wyniku ugody zapłaciła Pani Księgowej odszkodowanie.Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski interweniował zresztą w tej sprawie.Wielokrotnie spotykałam się z p.Prezydentową Marią Kaczyńską ,która napisała wówczas list do Ministra Sprawiedliwości ,a był nim Z.Ziobro.Pamiętam oburzenie Pani Prezydentowej.Po latach p.prokurator Roch znalazł się w składzie Izby Dyscyplinarnej SN i ma podjąć decyzję dotyczącą sędziego Igora Tulei.”
Jest pięknie w Polsce, czyż nie?