Dodaj do ulubionych

Kimchi i co dalej?

22.04.21, 10:51
Na fali filmików na YT kupiłam to kulinarne cudo (malutki słoiczek za 15 zl, podobno tradycyjne, same dobre składniki), no ale to zdecydowanie nie mój smak (za ostre), więc nie zjem jako surówki.

Czy mogę to jakoś przerobić np. na ciepło lub jako dodatek (najchętniej) do innej potrawy?

Kurczę, szkoda mi wywalić do kosza.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 10:57
      Ja robię ze smażonym kurczakiem
      • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:02
        Tzn Ryż smażony z kimchi i kurczakiem. Przepis z Kukbuk
        Potrawa ostra ale bardzo smaczna.
    • lellapolella Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:07
      Możesz zrobić zupę, np. z Jadłonomii www.jadlonomia.com/przepisy/zupa-kimchi/ albo usmażyć z makaronem, to jest mój hit www.kuchnieorientu.pl/przepis/makaron-udon-z-kimchi-by-magda-klimczak/
      W czasie obróbki cieplnej kimchi traci na ostrości.
    • spanish_fly Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:10
      Zmieszaj z większą ilością świeżej kapusty, przełóż do większego słoika,schowaj do lodówki i poczekaj parę dni.
    • princesswhitewolf Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:13
      no jest to po prostu kwaszona kapusta na ostro. Szalu nie ma.
      • berber_rock Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 20:56
        Jaka kapusta???
        Przecież tam jest wszystko: kapusta, gruszki, jabłka, lotos, rzodkiew....

        15 zeta za mały słoiczek?
    • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:13
      Uwielbiam na ciepło. We wrapach. W grzankach. Albo koreanskie placuszki : mąka pszenna, mąka kukurydziana, kimchi i czczypior. Zrobiłam tez zasmażane z cebulą do ryzu. Pytanie tez jak jest ukiszone. ja wole takie mniej, mąz bardziej. Mój mąż uwielbia bardziej na ciepło, ja wyżeram 2 słoiki litrowe tygodniowo.
      • berdebul Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:23
        Mogłabyś podać proporcję tych placków?
        • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:26
          To będzie ciężkie smile Bo zawsze robie na oko. Jest przepis na vlogu pierogi z kimchi. Ale tak na oko to robimy gęste ciasto nalesnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej (tak 2/3 pszennej, 1/3 kukurydzianej) z samą wodą, bez jajka. Musi byc dość gęste bo kimchi troche rozrzedzi. Do tego dodajemy odcisniete kimchi (ja kroje bo robie w wiekszych kawałakach w słoiku) i pocięty na 2-3 cm kawałaki szczypior (moze byc gruby moze byc cienki). Kimchi i szczypior zalewam tym ciastem ( zeby nie było za duzo ciasta, ma byc duzo kimchi sklejonego ciastem). Smazyc na oleju. Jem z sosem soowym dlatego ciasta nie sole.
          • berdebul Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:28
            Dzięki! Po konsystencji trafię. smile
            • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 15:45
              No wiec sie lac za bardzo nie moze i wiecej kimchi niż ciasta. I bez jajka.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:17
      Na szybko:
      Ryż do sushi, jajko smażone, tuńczyk, nori w kawalkach, kimchi, ja dodaje majonez ale chyba kilka kropli oleju sezamowego powinno być.

      Ja co 2 miesiące robię ze 2 kg, koszt 20 zł. Bardzo smaczne, kiedyś kupowałam i bylo niedobre, a kupilam na targowisku ekosreko.
      Jest zupa z kimchi - taki kapuśniak koreański ;P
      • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:28
        Ja daje pół na pół sos rybny i sos sojowy ( z samym rybnym u mnie nie przeszło), do tego papryka Gochugaru robi róznice. Tak samo jak mąka z ryżu do suschi (wczesniej kupowałam w Lidlu) teraz sobie zamowiłam w koreanskim sklepie. Jak mi braknie zmiele ryz do sushi.
        • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:30
          Polecam tez kimchi z marchewki, z rzodkiewki i rzodkwi. Robiłam z ogórków ale mi nie podeszło
          • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:09
            Ja przypadkowo zrobiłam z małego kabaczka. Pycha. Zostało mi pasty i miałam malutkie kabaczki w lodówce, Plasterki kabaczka nasoliłam na pół godziny bo one szybciej niż kapusta miękną i wymieszałam z kleikiem co mi został bo za mało kapusty miałam. Pycha i 2 dni starczą
            • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 19:46
              O super bo ja nie mam cierpliwosci czekać. Ja tak robie z marchwi, kroje obieraczka we wstązki i po 2 dniach tez jest do jedzenia. A kabaczki mam co roku w warzywniku i włąsnie mase takich młodych zbieram
        • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 12:16
          ja tego rybnego sosu wcale nie czuje w ukiszonym kimchi.
          • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 15:46
            NO ja jednak czuje. Tzn nie przeszkadza mi zapach ( bo on w czasie kiszenia zanika) ale smak troche inny. Poza tym ja jem kimchi juz po 3 dniach smile
            • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 18:34
              po trzech dniach to czosnek/cebula sa i tak mocniejsze od sosu rybnego smile
              U mnie tez dlugo nie czeka na jedzenie.
    • kurt.wallander Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:34
      Kupne kimchi w Polsce ma kosmiczne ceny! Ja robię sama, bo dużo jemy i majątek by na to poszedł. Dodatkowa zaleta - możesz sobie trochę kontrolować ostrość i dać mniej papryki gchugaru.

      Z potraw, ja najbardziej lubię kimchi jjigae, to taki a'la gulasz/zupa z kimchi na ciepło. Albo na szybką kolację kimchi bokkeumbap, czyli kimchi smażone z ryżem. Wstyd sie przyznać, ale czasem jadam zupki instant koreańskie i też wzbogacam je sobie kimchi.

      Jak ci się nie chce robić całego koreańskiego dania, to możesz po prostu dodać kimchi do kapuśniaku zwykłego.
      • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:38
        Dziękuję smile

        W takim razie spróbuję coś podziałać i dać szansę kimchi na ciepło.
        • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 12:16
          Zobacz na kanale Pierogi z kimchi, jak tam robi Wiola kimchi. MOja mama plująca kimchi po tym jak zrobiłąm z jej przepisu zabrała sobie do domu słoik a potem sie obraziła na ojca ze jej wyjadł smile
          • kurt.wallander Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:25
            A ja polecam przepis od maangchi, robiłam z kilku przepisów i z tego mi najbardziej smakuje. Wiola ma fajne przepisy na potrawy i często z nich korzystam, ale akurat pamiętam, że w jej przepisie na kimchi cos mi nie pasowało (oprócz tego, że od razu kroi kapustę, bo jednak lepsze jest kimchi z całych liści).

            Od Wioli polecam kurczaka po koreańsku. Pycha! I niektóre przystawki.
            • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 15:47
              Ja robie z całych ale mam na to tylko 2 odpowiendie pojemniki. Ze robie hurtowo wiecej robie szatkowanego.
        • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:12
          grey_delphinum napisał(a):

          > Dziękuję smile
          >
          > W takim razie spróbuję coś podziałać i dać szansę kimchi na ciepło.

          To jak będziesz na ciepło robić to polecam łyżeczkę niecałą miodu lub trochę cukru. Niewiele.
          Ale smażone moim zdaniem robi sie delikatnie kwaśniejsze i mniej słone, wiec ja trochę miodu daję i odrobinę sosu sojowego.
          Z kimchi robię placki, zupę, gulasz, ale najbardziej lubimy smażone z ryżem i mięsem/tofu albo w tortilli zapieczone
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 11:42
      Polecam z całego serca kanał Wioli.
      "pierogi z kimchi"
      Tam jest bardzo dużo przepisów, a dziewczyna pisze właśnie książkę z przepisami, czekam na nią.
      Kurczak po koreańsku - REWELACJA! (Ten smażony x2)
      A tu przepis na kimchi:
      youtu.be/uit-xMiNFkM
      • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 12:11
        Uwielbiam Wiolę smile I jej kimchi jest lepsze niz to co robiłam wcześniej.
        • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 12:16
          No właśnie pod wpływem Wioli kupiłam kimchi wink

          Za przepis dziękuję, ale na razie nie skorzystam - obecnie zastanawiam się, co zrobić, by to kupne nie wylądowało w koszu wink Dzięki propozycjom dziewczyn wyrok został odroczony wink
          • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 12:20
            to Wioli jest wiele lepsze od gotowego; no i mozesz sobie zrobic mniej ostre; w tych jej popocjach wychodzi ostre ale da sie jesc, mnie smakuje, ale jak wolisz lagodniejsze, to mozesz to kontolowac. I oczywiscie robie z mniejszej ilosci bo az tyle to my tego nie jemy.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:01
              A ja robię z naszej białej kapusty, bo wolę jak chrupie, normalnie kroję na kawalki jak pekińską - super smaczna wychodzi tylko dlużej się kisi o dwa dni.
              A teraz mam taki plan żeby zrobić z szatkowanej ;P
              • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:20
                zainspirowalas mnie
      • magdallenac Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:32
        Dzięki za polecenie kanału! Szykuje mi się koreański tydzień w kuchni smile
        • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 17:06
          Wiola jest bardzo pozytywną osobą. Taką bez spiny.
          • kurt.wallander Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 11:31
            Wiola wydaje się byc taką na luzie, zwyczajną kobietą, ale ja doceniam, że ma naprawdę świetnie zrobione filmiki, bardzo dobrze przycięte, nie ma nudy, nawet jak pokazuje zwykłe rzeczy. Ma dobrą wymowę, dobre nagłośnienie (niby oczywistość), czasem jakiś regionalizm wpadnie, ale ogólnie językowo jest przyjemna do słuchania. Przepisy fajnie, wyraźnie i dokładnie prezentuje. Widać duży szacunek do widza.
    • milka_milka Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:17
      Nic. Ohyda jak rzadko.
      • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:41
        Apage Satanas. To co ty robisz w tym wątku? 😀
    • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:18
      no i przez was wlasnie zobilam placki z kimchi!
      • hanusinamama Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 15:47
        Ja tez własnie skonczyłam smile
    • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:27
      Dodaj do jajecznicy.
      • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:40
        Jutro robię te placki, a zaraz zjem jajecznicę (i odchudzanie w poszło w pisdooo).
        • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:41
          placki tluste ale co jest nie tak z jajecznica?
          • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 16:13
            Jadłam juz śniadanie, potem II śniadanie, a jajecznica była na przedobiadek wink
            • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:16
              kimchi ma baaardzo mało kalorii, przyspiesza spalanie tłuszczu a niedawno czytałam że ma pozytywny wpływ na odporność covidową.
              Ja myślę że coś w tym jest, bo czytałam artykuł, że w Korei w szczycie 3 fali ichniej, czyli w listopadzie od początku pandemii zmarło ok 400 osób, a tyle w Polsce w ciągu jednego dnia wtedy umierało.
              Korea ma trochę więcej mieszkańców niż Polska i mniejszą powierzchnię, więc gęściej ludność rozmieszczona.
              Jedzmy kimchi
      • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:42
        A jak konkretnie robisz tą jajecznicę?
        • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 20:58
          Podsmazylabym delikatnie kimchi i jajeczka na to, wymieszalabym juz bez soli i pieprzu.
          • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 21:11
            Ok. Dzięki smile
      • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 18:37
        Dodałam wink Tylko chyba za dużo bo do dwóch jajek całą puszeczkę. W rezultacie to było raczej kimchi z jajkiem a nie odwrotnie wink Ale bardzo smaczne.
    • ichi51e Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 13:46
      Do mięska do omletu do wszystkiego mozesz dodac
        • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 16:13
          Wow, smakowicie wyglada.
    • 71tosia Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 17:53
      z kimchi koreanski kapusniak mozesz zrobic
      • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 21:00
        Robilam, jest przepyszny, ale trzeba miec sporo kimchi, ja akurat czesto mam, bo robie w ilosciach sporych, tj. z osmiu glowek kapusty.
        • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 22:46
          az musze dopytac - gdzie ty to trzymasz?
          • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 00:50
            Mam dodatkową lodowkesmile
            • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 07:56
              mieszkasz w Korei? tam maja oddzielne lodowki na kimchi.
              • heca7 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 08:09
                A to trzeba mieszkać w Korei żeby mieć drugą lodówkę? wink Ja też mam dwie, druga stoi w piwnicy.
                • mikams75 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 09:28
                  nie, ale tak mi sie skojarzylo z lodowka na kimchi.
                  • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 10:29
                    Dowiadywalam sie o specjalna lodowke, ale to bajer drogi (bodajze od 6tys zl w gore) i zupelnie zbedny. Wystarczy zwykla lodowka.
            • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 08:50
              Też mam już 2 lodówki. Bo przez pierwszy rok trzymałam kimchi w garażu, tam chłodno, zima podgrzewany do ok 8 stopni. Wiosna i jesienią super. Ale w środku lata jednak za szybko kwasniała.
              Mąż jak usłyszał że chce druga lodówkę to się w czoło popukał, bo w kuchni mam takie homemade się by się. Tzn lodówkę 180 wysoka bez zamrażalki za to z 3 szufladami zero a obok tak samo duża zamrażarkę. I też się kimchi w tej lodówce nie mieściło. Poza tym pachniało dzieciom za mocno.
              Ale wyłuszczyła mężowi że nie będzie musiał po chłodne piwo do garażu biegać, ze całe 4 paki będzie mógł obok mojego kimchi trzymać w lodówce i tadammmmm mam w kotłowni drugą lodówkę 😀
              • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 15:43
                jasnoklarowna napisała:

                > takie homemade się by się.

                Miało być side by side a nie się, wysłałam bez czytania😀

                Jak ktoś ma miejsce to polecam takie rozwiązanie z dodatkową lodówką, ja tam trzymam zapasy kimchi, piwo swoje i męża bo pijamy różne, 2 dzbany kombuchy, duże butle z zapasem sosu rybnego i sojowego plus zapas jaj od teściowych kur😀
                A niżej zapas zamrożonego chleba na ew. kwarantannę, całą duuuużą szufladę lodów wszelakich i jeszcze zapas kostek lodu.
                Takie rzeczy które zabieraja miejsce w kuchennej lodówce czy zamrażalniku.

                Ktoś się może w głowę popukać, ale mieszkamy pod miastem i wolę większe zakupy co jakiś czas, muszę mieć gdzie schować.
      • jasnoklarowna Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 08:51
        Dajcie linka albo przepis na ten kapuśniak, bo rozumiem że to nie kimchi jigge
    • n-ell Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 18:57
      Właśnie zjadłam w tostach, z goudą i łososiem. Ale polecam placki www.polskieradio.pl/10/8372/Artykul/2396552,Inessa-Kim-poleca-placki-z-kimchi
    • julita165 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 19:16
      Kimchi do mnie nie przemawia ale pokochalam gochujang. Naprawde ta pasta jest super. W pierwszym odruchu wydaje sie slodka a potem wsciekle ostra. Najczesciej uzywam jej do kurczaka wg przepisu jednej Polki z Korei, ktory znalazlam na YT. Ona mowi ze to najlepszy kurczak na swiecie i chyba sie z nia zgadzam😀. Efekt jest slodko-ostry wiec nie kazdemu pasuje ale ja lubie takie polaczenia.
      • aniani7 Re: Kimchi i co dalej? 22.04.21, 21:01
        Jeszcze nie jadlas dobrego, dlatego tak piszesz. Moje kimchi jest slodko-ostre wlasnie.
    • kafana Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 00:07
      Najbardziej lubie na kanapce z czymś pasztetopodobnym lub smalcopodobnym- wszelkie hummusy, pasztet, pieczenie warzywne, smalce z fasoli. W ilości jak ogorek kiszony na to.
      Jem tez kebab z tym czasem w środku wiec ładnie siadzie tez do mięska.
      • grey_delphinum Re: Kimchi i co dalej? 23.04.21, 11:39
        O, mam właśnie smalec z fasoli. Muszę spróbować z kimchi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka