Dodaj do ulubionych

Za wczesnie wysiałam buraczki

22.04.21, 15:53
Co robić drogie bravo?? Tydzien temu wysiałam buraczki, nie wiem co mnie podkusiło. Korzeniowe i liściowe. Idą kolejne chłody. Przekopać i wysiać po weekendzie od nowa czy zostawić. Podobno te przechłodzone wybijają w pąki kwiatowe...Teraz siałam na botwinkę, na zbiór jesienny ssieje w czerwcu. Co radzi e-matka?
Obserwuj wątek
    • feiticeira Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 16:50
      Ja bym zostawiła, zrobiłabym jakąś prowizoryczny tunel z folii lub włókniny żeby je osłonić.
    • solejrolia Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 16:54
      Okryć na noc włókniną. Nic więcej nie trzeba.
      • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 16:55
        Ok mam przykryje.
    • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 19:48
      Ubrałam w agrowłókninę grządkę z buraczkami, drugą z sałatą i jeszcze owinełam młode maliny...mysle czy marchew przykrywać ale chyba nie
      • lellapolella Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 19:57
        Sałacie nic nie będzie, najwyżej sczerwienieje. Buraki faktycznie mogą wybijać, ale ja bym okryła i zostawiła. Marchew zostaw, czasem ludzie na zimę sieją i przeżywa bez szwanku.
        • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 08:23
          Ale na zime sie sieje tak zeby przyszły mrozy zanim wykiełkuje (ja tak tez robie). A ta wysiana 4 tygodnie temu pewnie juz pod ziemia wykiełkowała. Sałate przykryłam bo wysadziłam sadzonki. Ta wysiana nie jest przykryta
      • fitfood1664 Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 22:55
        maliny? tego nic przecież nie zabije
        • lellapolella Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 23:56
          Też mnie zdziwiły te maliny, ale pomyślałam, że może dopiero teraz wsadzone wychuchane sadzonki ze sklepu albo coś.
          • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 08:24
            U mnie maliny przemarzały. Mamy dośc mokry teren i wszystkim sasiadom malina marzła zimą. Ja wsadziłam na podwyższone grządki (tak jak mam warzywniak). I od 2 lat tfu-tfu nie marznie. Młode listki wypusciło, okryłam. Moze jestem nadopiekuncza ale tak pieknie odbiły od doły mi te maliny w tym roku ze wole na nie chuchać.
    • princesswhitewolf Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 22.04.21, 22:57
      Folia je nakryj a na noc na to jaka szmate. Odkrywaj w cieple godziny dnia
      • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 08:25
        MOja sąsiadka do okrywania podniesionych grządek ma starą kołdre i 2 stare śpiwory smile Ze tez wywalam takie rzeczy
        • rosie Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 09:07
          zawsze znajdzie się w domu jakiś mało lubiany koc albo prześcieradło z gumką smile Można agrowłókninę i dodatkowo karton po pizzy. Sposobów jest dużo.
          • hanusinamama Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 09:11
            Oooo przescieradło z gumką smile
    • saszanasza Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 08:26
      borze....przeczytałam wysrałam🙈🤦‍♀️
      nie znam się zupełnie na buraczkach, na innych roślinkach również...wszystkie zdychają.
      A nie możesz tefo jakąś plandeką przykryć jak w szklarni czy cuś?
    • purchawka2020 Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 08:55
      Przykryj agrowłókniną. U mnie wszytsko wysiane pod agro już dawno, rzodkiewka szumi bujnym łanem.
    • bywalczyni.hosteli Re: Za wczesnie wysiałam buraczki 23.04.21, 09:15
      Przeczytałam, że za szybko wysłałaś buziaczki i byłam szalenie ciekawa co tym razem ciekawegosmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka