Dodaj do ulubionych

Jaki olej do czego?

14.05.21, 08:46
Mój świat runął wink

"Całe życie" dodawałam do sałaty olej z pestek winogron, bo - wg mnie - jest najbardziej neutralny w smaku. Ostatnio koleżanka mnie uświadomiła, ze ten olej jej zdaniem absolutnie nie nadaje się do stosowania na zimno, można tylko używać do smażenia, pieczenia i gotowania (fakt, jest tak napisane na butelce).
Kurczę, smak oliwy z oliwek lubię tylko w sałatce greckiej.

Jaki olej dodajecie do dressingu do zwykłej sałaty?

Obserwuj wątek
      • dorotkamaskotka Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 09:12
        ms.piggy napisała:

        > nierafinowany rzepakowy najczęściej
        > ale też lniany, oliwę (czy tylko mnie tak razi oliwa z oliwek? oliwa jest zawsz
        > e oliwek, pozostałe to oleje)
        Olej rzepakowy omijam szerokim łukiem z powodu zawartości olbrzymich ilości glifosatu (rolnicy na masową skalę desyfikują plony przed zbiorem).
        Używam olej z pestek dyni, lniany, oliwę i oleje orzechowe.
        • memphis90 Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 11:56
          "W Polsce badania 50 próbek nasion rzepaku pochodzących z różnych terenów Polski prowadziła w 2015 roku Terenowa Stacja Doświadczalna Instytutu Ochrony Roślin w Białymstoku. W żadnej z badanych próbek nie stwierdzono pozostałości glifosatu3. Stacja ta kontynuowała badania nasion rzepaku w latach 2016–2019. W ramach urzędowej kontroli przebadano 238 próbek nasion rzepaku pod kątem obecności pestycydów z różnych grup chemicznych, w tym glifosatu. Pozostałości glifosatu stwierdzono w 33 próbkach w ilości od 0,02 do 0,27 mg/kg, a więc znacznie poniżej dopuszczalnego poziomu NDP, czyli 10 mg/kg2 .
          Na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Produ­centów Oleju, próbki oleju rzepakowego badane były przez Instytut Ogrodnictwa – Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności w Skierniewicach (łącznie przeanalizowano 16 próbek) oraz przez Pracownię Badania Pozostałości Pestycydów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie (Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. pozostałości pestycydów w żywności), gdzie w dniach 3–7 kwietnia 2020 r. przebadano 6 dodatkowych próbek z innych partii produkcyjnych różnych rodzajów oleju rzepakowego, zarówno tłoczonych na zimno, jak i rafinowanych. Jak można się było spodziewać, badane próbki oleju nie zawierały pozostałości glifosatu."
      • makurokurosek Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 09:12
        ze względu na to, że do przyśpieszenia procesu suszenia rzepaku wielu rolników wykorzystuje Roundap, sprawia że olej rzepakowy zawiera dużą ilość glifosadów, jednym słowem stał się toksyczny
    • fitfood1664 Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 09:09
      olej z pestek winogron wypierniczyłam na zawsze z mojej kuchni ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-6, do sałatek najczęściej dodaję oliwy, a kiedy chcemy czegoś bardziej neutralnego w smaku z czego da się zrobić vinaigrette, używam oleju rzepakowego, zwykłego, rafinowanego, i to właściwie jedyne oleje jakich używam, zresztą i tak je mocno ograniczyłam ostatnio
    • hanusinamama Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 11:40
      Do sałatek daje nierafinowany olej rzepakowy. Natomiast nie wiem czemu z pestek winogoron nie mzona jesć na zimno. Mozna. On sie nadaje doskonale do smażenia ale nie wyklucza to jedzenia go na zimno
    • triismegistos Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 11:44
      Rzepakowy, lniany, rydzowy, być może dyniowy, ten ostatni zdecydowanie nie jest neutralny w smaku. W sumie żaden z tych, które wymienilam nie jest. Jeśli ci na tym zależy to może słonecznikowy?
        • princesswhitewolf Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 14:57
          jak z kazdym olejem masz bardziej i mniej przetworzone. Ja nie mowie ze ma byc to olej spozywany na codzien. Ale jesli chce neutralny do konkretnej potrawy to kukurydziany jest najbardziej neutralny

          Ja na codzien uzywam zimnotloczony rzepakowy do smazenia. Oliwe z oliwek do salat, Sezamowy do stir fry, czasem orzechowe w salatach
    • nenia1 Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 13:06
      Oliwę z oliwek, ale nie było mi łatwo trafić na odpowiedni smak, przywoziliśmy najczęściej z wakacji najlepsze z Chorwacji, Grecji albo z Włoch. Z Chorwacji była przepyszna, ale robił ją jakiś lokalny mały rolnik, taki co wózkiem drewnianym te oliwy przywoził na targ, nie da się ich ściągnąć do Polski, za to Włosi z Toskanii wysyłają mi do domu i jest to bardzo dobra smakowo oliwa, z ich własnych plantacji, normalnie w sklepie nie trafiłam na taką.
    • snakelilith Re: Jaki olej do czego? 14.05.21, 13:25
      Jeżeli chodzi o optymalizację odpowiednich kwasów tłuszczowych, to zasada jest taka:

      Do (tłustych) ryb oliwa, a do mięsa rzepakowy, w ten sposób ma się optymalną kombinację omega 6 i omega 3.
      Do sałatek oprócz tych powyżej, te z jak największą ilością omega 3, czyli lniany, z konopii i z orzechów włoskich, zawsze tłoczone na zimno.
      Lniany i z konopii mają niestety nieco problematyczny smak, więc nadają się raczej do mieszania i z wyraźnymi dodatkami, jak czosnek, imbir, czy musztarda.

      Ja używam jeszcze do smażenia naleśników, racuchów i innych słodkości sezamowego, pasuje mi smakowo. Do sałatek też się nadaje, bo ma delikatny, lekko słodkawy, orzechowy smak.
      Do potraw azjatyckich mam jeszcze sezamowy prażony, ale to bardziej przyprawa niż olej.

      Unikam jak mogę słonecznikowego (nie kupuję nawet tuńczyka, czy sarydnek z tym olejem), bo ma za dużo omega 6 i może przyczyniać się do podkręcania stanów zapalnych w organizmie.
      Innych w ogóle nie potrzebuję i nie kupuję, ale dla mnie oleje nie muszą być neutralne w smaku i w razie wątpliwości oliwa pasuje mi do wszystkiego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka