14.05.21, 13:58
dostałam od córki zamówienie na pankejki - takie jakie jedzą amerykańskie rodziny w serialach - grube i polane syropem klonowym.

Syrop mam, co dalej?
Kiedyś robiłam z przepisu z moich wypieków - wyszły cienkie i mocno brązowe...

Macie jakieś sprawdzone przepisy/tricki?
Obserwuj wątek
    • jusiakr Re: pankejki 14.05.21, 14:05
      Ja robię z przepisu z moich wypieków. Jak chce grubszych to korzystam z silikonowych foremek w kształcie serca. Tylko trzeba uważać z temperatura, bo łatwo się przypalają.
    • myelegans Re: pankejki 14.05.21, 14:16
      1 szklanka mleka albo kefiru
      2 jajka
      2 szklanki maki
      2 lyzki cukru
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      1 lyzeczka soda
      3 lyzki roztopionego masla

      Ciasto ma byc konststencji gestej smietany

      Zabyrdac wszystko, na koncu roztopione maslo, wymieszac, nie trzeba tluszczu do smazenia

      Mozna do dac czekoladowe czipsy, swieze/mrozone borowki itp
    • spirit_of_africa Re: pankejki 14.05.21, 14:49
      200g maki, 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska soli,1 łyżka cukru, 300ml mleka, 1jajko, 3lyzki rozpuszczonego masła. Mieszasz suche składniki, robisz wgłębienie, w które wlewasz mleko, masło i wbijasz jajko. Mieszasz aż do uzyskania gładkiej masy. Smażysz na średnimi ogniu, na lekko natłuszczonej patelni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka