21mada 28.05.21, 11:45 Możecie podać przykładowy dzienny jadłospis uwzględniający powyższe? Ja nie widzę możliwości gdzie miałabym wcisnąć te siedem warzyw i owoców. Może jeśli ktoś jest wegetarianinem to mu się uda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disco-ball Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:47 Zupa krem z ziemniaka marchewki pietruszki i dyni. Miska truskawek, sałata z ogórkiem i pomidorem. Wyszło 8. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:50 To musi być 7 porcji wielkości pięści. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:56 5 porcji tegoz wlezie ci do smoothies jak zmielisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:09 Coz to jest? Dwa ziemniaki jedna marchewka salatka kapusty z pol pomidora cebuli i co masz. Porcja warzywka na cieplo. Jablko na przekąskę kompot bezcukru do picia. Miska zupy na kolacje i owsianka ze swiezymi owocami na sniadanie. Zaprawde nie jest trudno zjesc w ciagu dnia 7 porcji warzyw/owocow. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:18 Nie wyobrażam sobie aż tyle jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:04 Nie bądź smieszna, ona opisała jakieś 800kcal. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:17 Kochana, to jest wątek pt. jem mało jak ptaszek a wy grubasy się obżeracie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:06 ja to odbieram jako watek pt. zapycham sie weglowodami prostymi i nie mam wlasciwych nawykow zywieniowych od dziecinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:07 To wyszło jakby przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:13 a calkiem mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 18:42 Ogórków nie łączy sie z pomidorami. I z wieloma innymi warzywami tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 18:59 To stary mit, że nie można łączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 19:38 >Ogórków nie łączy sie z pomidorami. I z wieloma innymi warzywami tez nie. bo? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 20:41 Otóż to. Ogórki je sie bez towarzystwa innych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 22:05 Co ma znaczenie, jeśli ktoś żywi się wyłącznie połączeniem ogórek+pomidor. W innych warzywach i owocach jest dostatecznie dużo witaminy C i nie trzeba rezygnować ze, smacznej przecież, sałatki greckiej czy szopskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 12:58 E tam, to równie aktualne jak to, że że nie łączy się złota ze srebrem. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 01.06.21, 23:07 W tej chwili Wit. C jest pakowana do każdego żarcia w dużych ilościach, więc to o ogórkach i pomidorach mnie nie rusza (w dodatku chyba w to nie wierzę). Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:49 7 truskawek czy czereśni dasz radę A tak na serio to szła bym w koktajle. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:52 Dopiero garść truskawek liczy się jako porcja. Koktajl czy sok można wypić tylko raz. Serio nie wiem kto jest w stanie wcisnąć w siebie tyle warzyw plus jeszcze normalnie proteiny i węglowodany. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:55 no to tez tych weglowodanow wciskasz mniej przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:55 zlozonych znaczy sie bo proste to wlasnie warzywa i owoce Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:01 princesswhitewolf napisała: > zlozonych znaczy sie > > bo proste to wlasnie warzywa i owoce odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:02 ta. odwrotnie. sorry proste- be zlozone- kciuk w gore Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 01.06.21, 07:30 Fruktoza z owoców to cukier prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:29 A ileż to truskawek zawiera garść? Trzy? No maksymalnie 5. W sezonie we trójkę pochłaniamy 2 kilo dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:20 wejdzie i 8-10 ale to i tak jak na lekarstwo. Ja wpierdzielam kilogram dziennie w sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:04 Twój błąd polega na tym, że źle rozumiesz słowo "garść". W mojej garści za nic nie wejdzie 7 truskawek, to nie rozłożona dłoń i napakowane tyle, żeby nie spadło i wychodzi ci jakaś wielka ilość Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 20:46 Należy jeść 800 gram dziennie. 2/3 warzyw i 1/3 owocow. To chyba łatwo sobie policzyć i zważyć. Po co kłótnie ile To garść? Ma byc minimum 400 a najlepiej 800 gram. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:29 Grubasy z rozciągniętymi żołądkami, któżby inny. Ja na przykład opitalam pół kg czereśni za jednym posiedzeniem. Gruba z księgowości truskawki wciąga nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:01 pol kg czeresni to nie tak duzo Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:01 w Polsce juz sa czeresnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:08 W Szwecji, hiszpańskie kupiłam ostatnio. Tureckie też bywają, bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:10 aaa to tu tez sa Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:12 Są, tyle że nie polskie - dwa dni temu kupiłam węgierskie, bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 17:19 W sklepie dziś widziałam, ale nie sądzę, żeby były polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 20:48 My właśnie jemy. Nie wiem skąd, ale są smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 22:12 Są, pieruńsko drogie. Ale dooobre Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:59 duży pomidor x 1, 3-6 szt rzodkiewek, 1 jabłko , garść rukoli/ sałaty , 1- 2 ogórki świeże, 1- 2 ogórki małosolne, garść kukurydzy, jeden banan , garść czereśni / truskawek / wiśni / agrestu / porzeczek / malin to na świeżo Plus , soki , koktajle, smoothie, kompoty. Zupy, warzywa gotowane, ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:52 Mój dzisiejszy: Śniadanie: jajecznica, chleb, pomidor i jablko na deser Obiad: kotlety mielone, frytki, salatka z salaty, papryki i ogórka Kolacja: chleb, makrela wedzona, kalarepa i na deser trochę winogron Jest 7 warzyw i owoców, a jakby wliczyć jeszce cebulę z kotletów to masz 8. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:28 To chodzi o porcje. Dwa plasterki pomidora nie liczą się jako porcja Tu masz może ze trzy, chyba że surówki była solidna micha Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:43 Gdzie ja napisałam dwa plasterki? Zjadam całego, dużego pomidora malinowego. Kalarepkę też całą, a sałatki spora miska. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:02 >. Dwa plasterki pomidora nie liczą się jako porcja no nie licza sie bo to nawet nie zagryzka. Ja wtrajam salatki pomidorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 08:13 Ziemniaki nie liczą się jako porcja warzyw. Cebula w kotlecie również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 08:16 No co ty nie powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 11:54 zl latwoscia nawet i w jednym deserze po obiedzie obrac ogorka, obrac jablko i pokroic na kawalki wydlubujac zawartosc, 1 obrany banan, garsc szpinaku, i teraz albo zamrozone kawalki mango papaja albo truskawki maliny itd, mozna swieze. => wszystko to do blendera i zmielic. Troche wody kokosowej albo mleko kokosowe. Mozna zastapic swiezo wycisnietym sokiem ta wode kokosowa ale to juz duzo wiecej cukru Smoothies. Zdrowy deser. stir fry. Gotujesz noodles, Robisz sos wg swojego wyboru: slodko kwasny albo tajski td Kielki: cala paczka, marchewka w listki cieniutkie, podobnie papryka, szpinak, bok choi w dlugie paski, troche pieczarek cieniutko pokrojonych czy shitake spazonych. Wszystko to do woka lub actif fry z mala iloscia oleju sezamowego i sosem. salatka waldorf salatka wszelaka... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:03 Wcisnąć to bym wcisnęła bez problemu, szkopuł w tym, ze proces przygotowywania jest upie...y i zwyczajnie duzo łatwiej w ciągu dnia poratować się bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:45 E tam, banan jest równie wygodny co bułka. Jabłko, gruszkę, też można zjeść "z ręki". Do bułki starczy opluwać garść pomidorkow koktailowych i już porcja leci. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:47 Nie jestem pewna, czy plucie na pomidory wystarczy może by tak chociaż pluć na awokado? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:03 >Opluwać? no sa takie zwierzaki co zanim zaczna jesc to pluja na to co jedza ( swoja ofiare). dopiero potem pozeraja Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 22:25 arthwen napisał(a): > Opluwać? Higiena nade wszystko. A slownikom w telefonach śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 17:25 Ja piszę z perspektywy mojej porabanej diety (na szczęście czasowej) i banan np też odpada. I marchewka którą można capnąc w rękę. Nie wspominając już o bułce, boze jak ja tęsknie za chrupiaca bułeczką z masłem..... Jestem już zmeczona tym wymyśłaniem co moge zjesc. Jak zapomne pudełeczka z obiadem do biura to siedze głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:06 rano: jogurt z płatkami, bananem i jabłkiem albo gruszką, już niedługo będą to truskawki, poziomki... lunch: sałata lodowa + kukurydza + cebula + tuńczyk obiad : makaron z duszonym porem, szpinakiem i do tego wszystkie rodzaje sera, jakie się nawiną kolacja (opcjonalnie, ale to moja słabość) pół główki młodej kapusty posiekanej i doprawionej surowym porem, sokiem z cytryny, solą i łyżką oleju. ja zawsze mniej więcej tak jem. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:21 Litości! Pół główki kapusty naraz? No ludzie... Smoothie z 5 garści owoców i warzyw też bym w siebie nie wlała. Muszę chyba się pogodzić z tym że moja porcja faktycznie jest wielkości czereśni i w ten sposób liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:27 phi, te główki młodej kapusty nie są jakieś olbrzymie, a cytryna i sól sprawiają, że liście tracą objętość. mogę to jeść bez końca. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:31 Dokładnie, jak puszcza sok, to znika w oczach Jak szpinak - wielka góra na patelnii, a jak się poddusi, to ledwo garstka. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:12 I tak cud, że jeszcze o gazach nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:21 jak nie mówi, jak mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:27 Tak, tak, doczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:04 >Pół główki kapusty naraz? przeciez po ugotowaniu to sie kurczy Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:06 Stephanie akurat pisze o surowej posiekanej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:11 no troche opada jak wymieszasz z sola i octem czy cytryna ale faktycznie jak surowe to chyba mala ta kapusta Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:18 młoda, miękka, nieduża. zdecydowanie nie mam na myśli "kamiennej głowy" o przekroju wielkości młyńskiego koła... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: 7 warzyw i owoców dziennie 01.06.21, 14:04 21mada napisała: > Litości! Pół główki kapusty naraz? No ludzie... Smoothie z 5 garści owoców i wa > rzyw też bym w siebie nie wlała. Muszę chyba się pogodzić z tym że moja porcja > faktycznie jest wielkości czereśni i w ten sposób liczyć. 400g Dziennie należy spożywać min. 400g warzyw i owoców Tak mówi net podjąć 5 porcji. Wiec 80-100g pomidora to jeden pomidor/kilka rzodkiewek. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:08 U mnie np. Śniadanie: pieczywo i twarożek wiejski z wkrojonym: 1/2 pomidora, 3 rzodkiewki, trochę ogórka, szczypiorek, kiełki II śniadanie - smoothie: jogurt z bananem i kilkoma truskawkami / gruszką i kiwi i garścią szpinaku (jakieś 2-3 owoce), do tego płatki owsiane Obiad: ja akurat jem wege, ale przy tradycyjnym obiedzie też albo jak kotlet to surówka/kalafior/fasolka, jak ryż czy makaron to jakieś warzywa też są; albo zupa-krem warzywny; Podwieczorek: tutaj akurat lubimy coś słodkiego, więc często bez owoców/warzyw (nie wiem, czy tarta z rabarbarem się zalicza); ale można też zjeść jakiś owoc inny niż na II śniadanie; Kolacja: szybka sałatka np. rukola, pomarańcza, camembert, orzechy + pieczywo Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 22:42 Pomidorów nie powinno sie jeść z produktami Zawierającymi duzo wapnia, np z twarogami. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:08 na śniadanie zjadłam w kanapkach: 1)liście sałaty 2)paprykę na lunch w sałatce mam m.in.: 3)pieczoną cukinię 4)białą kapustę 5)świeży ogórek 6)buraki 7)kiełki 8)jalapeno a oprócz tego sałatę i paprykę zapomniałam dodać pomidora... kolacja bez warzyw i owoców też się nie może obyć a ty co jesz? chleb z masłem i mięsem? suchy makaron? ziemniaki i kotlet bez surówki? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:24 Nie macie wzdęć po jedzeniu kapusty w takich ilościach? Ani gazów? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:30 Ale w jakich ilościach? Surówka z kapusty u mnie ma w składzie jeszcze jabłko, cebulę i marchewkę, czyli połowa składników surówki, to rzeczy inne niż kapusta, a porcja surówki, to 2-3 łyżki stołowe. Dla mnie to nie są żadne straszne ilości. Poza tym codziennie do obiadu jest jakaś inna surówka czy inne warzywa. Serio masz jakieś sensacje żołądkowe po zjedzeniu łyżki kapusty raz na kilka dni? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:36 Przecież mada po szklance wody ma wzdęcia, więc wystarczy że przejdzie obok kapusty i smrodzi przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:08 mashcaron napisała: > Przecież mada po szklance wody ma wzdęcia, więc wystarczy że przejdzie obok kap > usty i smrodzi przez tydzień. No też racja 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:41 nie, no co ty? mogłabym zjeść główkę na surowo i byłoby ok, skąd ten pomysł? może duszona kapusta na smalcu z dużą ilością tłustego mięsa jest ciężka, ale surowa w ogóle nie Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:43 jak nie lubisz białej czy czerwonej kapusty, to można ją łatwo zamienić na rzymską (moja ulubiona, można ją nawet grillować z masłem, solą i czosnkiem), lodową, pekińską czy masłową, rukolę albo po prostu garść kiełków Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 11:35 Ale wiesz, że porównujesz różne warzywa? 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 20:58 Nie, nie wiem. Czy aby na pewno wiesz co to jest porównanie? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:13 21mada napisała: > Nie macie wzdęć po jedzeniu kapusty w takich ilościach? Ani gazów? A jednak Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 22:19 primula.alpicola napisała: > 21mada napisała: > > > Nie macie wzdęć po jedzeniu kapusty w takich ilościach? Ani gazów? > > > A jednak Gazeciarz. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 14:34 Do kapusty tzreba kminek dodać to gazów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:34 Oczywiście że mamy. Pierdzimy tak, że się czujka dymu odpala. Myślałam, że o to chodzi w jedzeniu kapusty. My z sąsiadami robimy konkursy, u kogo wcześniej się alarm włączy. A po brukselce jakie są! Kochana, sejsmografy odnotowały! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:23 nie płacz, tylko wcinaj kapuchę i oddawaj salwy! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:08 Nie 7 warzyw, tylko 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Przynajmniej u nas mówi się o pięciu porcjach. O siedmiu nigdy nie słyszałam. Jedna porcja, to mniej więcej tyle, ile mieści ci się w dłoni. Wystarczy, że np. do śniadania zjesz pomidora, do obiadu surówkę, do kolacji sałatkę, wypijesz szklankę soku warzywnego, a w kanapce na drugie śniadanie zjesz ogórka czy pochrupiesz marchewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:09 Dziś u mnie: pęczek rzodkiewek, trochę rzeżuchy, pół pęczka szparagów, pomidor. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:16 W 7 różnych posiłkach? To jakaś nowa dieta? Jeśli tak to jest bez sensu, spowoduje częsty wyrzut insuliny i zaburzy, no zaburzy wszystko Jeśli to mają być porcja, ale w max 3 -4 posiłkach , to może być trudno ale da się. Np na śniadanie jajko sadzone, sałata z pomidorem itd. Do przegryzienia 3-4 morele. Albo zielony banan. 2 sniadanie jogurt skyr , z owocem typu brzoskwinia i kilka orzechów. Obiad kasza i filet z piersi plus brokuł lub inne buraczki. Kolacja capresse i kromka chleba żytniego. Do przegryzienia rzodkiewki. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:17 Dlaczego siedem? Francuzi zalecają pięć Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:25 Po to zeby adam pochwalil sie, ze tak malo je i jest szczuply a reszta forumek, ktore tu wrzucily przykladowe jadlospisy to obzarciuchy (i spaslaki). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:28 Oraz zadał obowiazkowe pytanie o wzdęcia 😃😃😃 Już padło oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:37 A tak! A wzdecia to nie byl fetysz gazeciarza? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:13 daniela34 napisała: > A byly, były A Ty znasz gazeciarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:18 Osobiście? Nie, nie chodziliśmy po Jurze, ale początek mojej obecności na forum (jeszcze nie pisałam tylko czytalam) przypadł na koniec jego obecności pod nickiem gazeta-mi-placi. Potem już nawet z nim parę razy gadałam (ale to już występował jako katja katja) Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:21 Nie, nie chodziliśmy po Jurze, Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:41 Tak. Od dawna podejrzewam, że mada to gazeciarz (ale przynajmniej to wcielenie jest najbardziej humorystyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:07 Prawda, to wcielenie przynajmniej wywoluje usmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:41 ale wcześniej było 10, jedno jak i drugie i tak jest tylko umowne Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:21 Śniadanie; Kanapki z dużym pomidorem, cebulka 2 śniadanie; jabłko,serek grani obiad; ziemniaki, porcja białka, surówka deser; miseczka truskawek kolacja; wędlina, ogórek świeży - 2 sztuki z pokrojonym szczypiorem Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:26 Skąd wzięłaś 7 porcji? Od lat mówi się o 4-5 wielkości pięści. Ale przyznam że nawet te 5 jest mi czasem ciezko zjeść, bez dodatkowej nadwyżki kalorii. U mnie to wygląda tak: na śniadanie płatki z sałatką owocowa (1-2 porcji). Czasem sok wyciśnięty z pomarańczy. Na obiad sałatka i/lub zupa warzywna lub gotowane warzywa. Około 16 jabłko lub banan i na kolacje sałatka lub zupa warzywna lub np. ratatouille. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:30 www.google.co.uk/amp/s/kobieta.wp.pl/prawidlowa-dieta-7-porcji-warzyw-i-owocow-dziennie-5982724687279233a%3famp=1 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:48 Ok. Według tego artykułu, porcja to 80g. 80g to pół jabłka czy pół pomidora, niecały banan, jedna niewielka marchewka. Czyli ogólnie zupa warzywna czy sałatka złożona nie tylko zielonej sałaty da się ogarnąć około 3-4 porcji. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:55 Ten artykuł (a widziałam ten sam tekst w dwóch miejscach) podaje, że jabłko to 80 g. Otóż srednie jabłko to ok. 200 g, odejmujac ogryzek jakieś 180 g. W takim układzie 10 porcji = 800 g to pikuś Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:29 Może podam przykład co ja jem: Śniadanie - owsianka na mleku Lunch - kurczak, ziemniak i zielona fasolka (1) Obiad - ryba, pieczywo, szparagi (2) Oprócz tego szklanka soku (3) Nie widzę miejsca żeby wcisnąć tam więcej warzyw. Miejcie litość, mam jeść jeszcze podwieczorki? 😩 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:33 Do owsianki nie dodajesz żadnych owoców? Spokojnie w śniadaniu możesz coś jeszcze zmieścić. Nie jesz kolacji? Jakiejś przekąski w ciągu dnia? To, co napisałaś brzmi mocno głodowo, przy takim jadłospisie faktycznie trudno coś wcisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:15 "To, co napisałaś brzmi mocno głodowo, " Nie zapominaj, że 21mada jest "szczuplutka", nie to co my, pierdzące obżartuchy i grubaski Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:59 I jednoczesnie je duzo miesa a mało surowizny... Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:19 Właśnie samo mięso wstręt do warzyw owoców i potem szok ze nie każdy ma problem z kiszkami i daje radę przetrawić porcje kapusty bez fanfarow na pół miasta. Ubolewanie nad tym jak to garść truskawek jest nie do przejedzenia - 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:55 Zależy jakie porcje je. Artykuł, który mada cytuje to 7 porcji po ok 80g. Czyli zaokrąglając 600g warzyw i owoców. Ja na obiad jako warzywo spokojnie jem 200g fasolki i do tego marchewkę, czyli już 300g a kalorii raczej mało. Szparagów też nie jesz 80g, bo to może 3 szparagi są. Jabłko czy banan maja około 120g. No to już masz 600g. Tylko, że niezróżnicowane. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:58 Ja sobie to liczę tak (mniej więcej oczywiście) Warzywa do obiadu, jesli jem mieso- minimum 150 g, jeśli nie jem-wiecej Porcja zupy-krem: 250 g warzyw różnych Jabłko-180 g Pół pudełka borówek-100 g To już daje 680 g Pozostałe 120 g do śniadania to jest pikuś 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:32 Ja wciągne kilogram truskawek na raz wiec mam zapas 400g na drugi dzien Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:44 Szparagów to pół pęczka, czyli 250 g zjedliśmy ostatnio. Więc te 800 gram to też nie jest wyczyn. Większa jabłko waży 200 gram. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 08:30 pyza-wedrowniczka napisała: To, co napisałaś brzmi mocno > głodowo, przy takim jadłospisie faktycznie trudno coś wcisnąć. Glodowo? Wczoraj: Sniadanie jak codzien od pon-pt owsianka na wodzie (mleka nie spozywam w ogole) - godz 8 rano Lunch o 13.45 - dwie kromki (male) chleba wieloziarnistego z pieczonym schabem (cienkie plastty), jedno mango. Obiad: jacket potato (pieczony ziemniak) z maslem, baked beans (fasola w sosie lekko pomidorowym) z odrobina sera cheddar. Koniec. Ile jeszcze mozna w siebie wcisnac w ciagu jednego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 09:46 dla mnie głodowo, brakowałoby mi 2 posiłków. Nie wytrzymam od 8 do prawie 14, i od obiadu do kolacji tez za długa dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 12:44 mid.week napisała: > dla mnie głodowo, brakowałoby mi 2 posiłków. Nie wytrzymam od 8 do prawie 14, i > od obiadu do kolacji tez za długa dziura. Lunch 13.30-14.00, obiad 18-19. Gdzie tu kolacja? Nie wcisnelalabym wiecej posilkow. Ale ja malo jem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 11:55 To jest mniej niż 1000 kcal pewnie. Dla mnie glodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 12:44 pyza-wedrowniczka napisała: > To jest mniej niż 1000 kcal pewnie. Dla mnie glodowo. Wiecej, miedzy 1000-1400. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 12:57 Nadal mało, jak na diecie odchudzającej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 29.05.21, 14:03 Na oko, czyli apke far Secret, to wychodzi 900 kcal. Przy założeniu, że ziemniak faktycznie jeden średni, fasolki 150 gram. To nawet na dietę redukcyjna zdecydowanie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:38 Nie jem owsianki, za to na sniadanie często jakaś surówka (plus białko) albo sałatka. W ramach lunchu owoce z jogurtem, a do obiadu objętościowo surówki czy warzywa pieczone/gotowane to spokojnie ze 2 - 3 porcje - 3/4 zawartości talerza to warzywa właśnie. Jeśli jedną porcją będzie jeszcze sok, to spokojnie mi wychodzi te 7. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:39 do gotowej owsianki dodaj maliny, borówki, kiwi, banana - co tam lubisz do lunchu pomidora z papryką, cebulką i sałatą/kiełkami, albo surówkę z białej kapusty/marchewki/pekińskiej szparagi można udusić na patelni z pomidorami, rzodkiewką, czosnkiem i ziołami albo zrobić do nich sałatkę grecką a najprościej jest po prostu pokroić kilka przypadkowych warzyw (kawałek pomidora/papryki/kapusty/rzodkiewki/kalarepy/ogórek kiszony) i położyć na talerzu jeszcze zanim się wszystko skończy gotować posolić, popieprzyć, rzucić jakieś zioła i dać kroplę ulubionej oliwy (u mnie ostatnio olej z pestek dyni na zmianę z oliwą lubczykową) Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:58 > Miejcie litość, mam jeść jeszcze podwieczorki? Los gorszy od śmierci, zjeść truskawki czy czereśnie, czy śliwki Dramat po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:58 Ja owsianke jem z owocami ale bez mleka. Do tego ziarna dorzucam i siemie lniane. Poza tym bardzo mało jesz tych warzyw. Duzo miecha (i ryba i kurczak...), jak juz na lunch był kurczak to na obiad mogą byc same warzywa. My na kolacje jadamy zupy warzywne lub kasze z warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:36 dziś na śniadanie zjadłam już trzy porcje, pomidora, awokado i szalotkę, pozostaje dwa razy deser, jabłko, gruszka, i na obiad dwa warzywa, pewnie będzie duszona cukinia i puree z marchewki, albo sałatka warzywna, a w niej są groszek, rzepa, fasolka szparagowa, marchewka... nie wiem jak ty nie dajesz rady Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:42 Jem tylko dwa razy dziennie a jakoś mi się udaje 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 12:59 Właśnie poszłam na totalną łatwiznę i przygotowałam sobie musli z jogurtem, bananem (1), borówkami (2) i morelami (3). Na obiad będzie łosoś zapiekany że szpinakiem (4) plus brokuł (5), rukola z pomidorami (6,7) i fasolka z miętą i czosnkiem (8) + bagietka dla chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:27 Czekolada - burak cukrowy. Nie wiem tylko czy muszą być różne te warzywa, bo jak nie, to zjedzenie połówki czekolady chyba spełnia kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:53 A nutella to jak smoothie! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:58 A wino to winogrona Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:20 A spiryt z ziemniaków. Życie nie musi być jednak takie smętne. Każdy ma szansę na zdrowe odżywianie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 15:43 Z ziemniaków można jeszcze frytki I chipsy, jako zagryzkę pod tę wódkę, czy tam spirytus Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 16:05 No właśnie powinnam doliczyć do mojego menu na dziś te dwie-trzy porcje winogron Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 17:43 I zawsze się jakoś te porcje warzyw/owoców uzbierają. Kakao w czekoladzie to też jakby roślinny produkt? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 17:47 czekolada jest w 100% roslinna, olej palmowy jest z palmy, a palma to przecież nie krowa! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 17:54 O rety! Ja chyba przekroczyłam dzienną normę! A co tam, zapiję jeszcze winogronami Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 18:40 uważaj, żebyś hiperwitaminozy się nie nabawiła! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 20:38 Właśnie wyjęłam z piekarnika bułeczki z jabłkami i zjadłam dwie. Kolejne porcje owoców Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:55 Na sniadanie twarozek z pomidorem rzodkiwką i chlebem żytnim. Drugie sniadanie: banan. Obiad makaron razowy z warzywami w sosie curry (w srodku marchew, brokuł, groszek cukrowy, cebula, czosnek, imbir), na kolacje kasza z warzywami (brokuł, gorszek, cukinia, pomidorki koktailowe). Do tego w ciagu dnia 2 jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 13:59 6 kulek groszku zielonego i jedna jagoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 20:43 Ha, ha, ha 😅👍 Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:19 Mięsożercy jedzą tylko padlinę? Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:38 Uswiadomiłyście mi, że kiepsko się odżywiam. Kiedy macie czas na te wszystkie dania z warzyw, obieranie, krojenie? Chciałabym, żeby ktoś mi takie zdrowe dania i przygotowane do jedzenia warzywa i owoce podawał Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:47 Ja mało które warzywa obieram, jak robię surówki ścierane na tarce, to używam tarek w misie robota kuchennego. A pokrojenie do owsianki czy na kanapkę zajmuje 3 minuty. Jak zjesz samo jabłko/banana/winogrona czy nawet 3 marchewki na przegryzkę to w ogóle zero pracy. Najwięcej zachodu mam, jak robię fasolkę szparagową Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 7 warzyw i owoców dziennie 28.05.21, 14:53 Litości, owoce i część warzyw wystarczy umyć i można jeść. Obranie ogórka czy marchewki za pomocą obieraczki to chwila. Nie trzeba od razu robić sałatek jak z instagrama, wystarczy zjeść owoca czy warzywo w całości, ewentualnie pokrojone. Kanapkę też trzeba pokroić, posmarować, ach ile to roboty. Odpowiedz