Dodaj do ulubionych

Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny

14.06.21, 12:53
Mecze sie od miesiaca. Bole zoladka okrutne, tak,ze az mi slabo. Dostalam kuracje na h pylori, bez testu na obecnosc bakterii bo w Ire byl atak hakerski i maja problem z badaniami itd. Kuracje zrobilam, nie pomaga. Bylam na usg jamy brzusznej i wszystko oki (sa jakies dwa maciupkie polipy na woreczku zolciowym, lekarza to nie zaniepokoilo). Czekam na gastroskopie, powinna byc w tym albo nastepnym tygodniu (czekam na telefon). Biore probiotyki. Zauwazylam, ze kazdy atak bolu to wizyta w toalecie i, pardon my French, to nie biegunki tylko jakies monstra jakbym miala w jelitach 10 kg i sie ich na raty pozbywala- dzieje sie tak po jedzeniu (najczesciej sniadanie)- metabolizm podkrecony na maksa- kupy, znow przepraszam, wygladaja ksiazkowo. Po takim ataku jestem wykonczona a brzuch mam jak balon (pozdro dla mady). Ale do brzegu: ma ktos pomysl co to moze byc? Apetyt mam, nie schudlam, raz w zyciu mialam zapalenie blony sluzowej zoladka i h pylori (17 lat temu- wyleczone) i wlasciwie zadnych problemow gastrycznych. Oczywiscie, oczyma wyobrazni widze straszne rzeczy i schizuje. A! Od 3 lat mam wiecej stresow a od 2 miesiecy 'rewolucje zyciowa'.
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:00
      Każdy ma swój ulubiony sposób reakcji somatycznej na stres.

Uszy, żołądek, zapalenia pęcherza , trądzik itp.

Jeśli u Ciebie standardową reakcją jest żołądek, to bym spokojnie czekała na gastroskopię.
      Jeśli nie - pojechałabym na ostry dyżur. lub wymusiła skierowanie do szpitala.
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:04
        No raczej nie ale ostatnio mialam podobne problemy przed slubem, ktorym wydawalo mi sie, ze sie nie stresowalam. Standardowo to ja biegne do toalety ale zoladek mnie rzadko boli.
    • alpepe Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:01
      odstaw probiotyki.
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:05
        Probiotyki biore dlatego, ze mialam dwa antybiotyki na h pylori, ktore mnie wyjalowily.
    • wapaha Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:02
      Poczytaj o clostridium, zrób posiew kalu
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:09
        Tyle,ze to nie sa biegunki.
        • alpepe Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:33
          Większość masy kałowej to bakterie, dlatego piszę, odstaw probiotyki.
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:36
            OK, to tylko rozwiaze problem kup a nie bolu. Czy zle kombinuje?
            • alpepe Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:41
              W ciąży nie jesteś? Ja kiedyś miałam taki ból żołądka przez miesiąc po jakimś wirusie a la grypa jelitowa. Ale żadnych innych objawów, potem przeszło.
              • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:42
                Nie , w ciazy nie. Grypy zoladkowej tez nie bylo.
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:39
        Jesli gastro wyjdzie oki (trzymajcie kciuki) to wymusze posiew kalu.
        • ajr27 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:31
          Wymuś, chociaż prawdopodobieństwo, że coś Ci wyjdzie graniczy z cudem. Obstawiam coś z drogami żółciowymi (te wypróżnienia). A ból żołądka, to jesteś pewna, że to żołądek? Pod mostkiem, wysoko?
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:35
            Miedzy piersiami, tzn nizej, na srodku.
    • jdylag75 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:03
      Żoładek czy jelita? Z opisu jelita. Może poczytaj o zagłodzeniu biegunki, mam nawracające problemy, które diagnozuję juz chyba z 2 lata i pomogło przygotowanie do kolonoskopii tongue_out
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:06
        Zaczelo sie od boku zoladka a teraz doszly te objawy z toaleta itd.
        • kiddy Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:20
          A to ma pewno żołądek? Bo z opisu (bardzo zresztą mi znajomego) wynika, że raczej wątroba. Próbowałaś brać specyfiki o działaniu osłonowym? Mnie poleciła farmaceutka, bo biorę sporo leków. Mialam dokadnie takie obkawy jak ty. Przez 2 lata.. USG nic nie wykazało, Emanera pomagala na zgagę, ale już nie na biegunki. Zaczęłam brać suplement osłaniający watrobę i problem zniknął.
          Pogrążyłabym te polipy na pęcherzyku żółciowym.
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:25
            Mialas bole zoladka? No wlasnie ja biegunek nie mam bo to sa normalne stolce (tylko spore).
            • kiddy Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:29
              Tak, to wyglądało jak bóle żołądka, tylko że prawdopodobnie to były wtórne bóle, spowodowane stanem zapalnym układu pokarmowego w całości. W którym miejscu dokładnie cię boli?
              • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:43
                Tam, gdzie zoladek. Czasem promieniuje na plecy u gory ale wtedy to nie bol tylko taki jakby ucisk. Czasem odczuwam to ja ucisk w klatce piersiowej. Pomimo bolu, apetyt mam tzn jak boli to nie ale jak troche przechodzi to jadlabym wszystko. Nie pije mojej ukochanej latte, wina czerwonego tez nie. W sobote troche sobie pofolgowalam i zjadlam czeresnie, fasolke szparagowa, pistacje i...bylo spoko. Wczoraj zjadlam owsianke z owocami i myslalam, ze zejde.
                • go-jab Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 18:52
                  Owsianka =gluten… przebadaj sie pod katem celiakii - najpierw krew (bo latwiej) potem gastroskopia/biopsja dwunastnicy dla potwierdzenia…
                  • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 18:56
                    Dzieki!
                  • ajr27 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:34
                    Co Wy z tą celiaklią, słowo daję. To jest choroba rzadka, tyle że ostatnio bardzo modna. Przede wszystkim, przy celiakli, na skutek złego wchłaniania dosłownie znika się w oczach i słabnie.
                    • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:37
                      To raczej nie ja. Do momentu gdy zaczely sie te bole bylam aktywna, mialam apetyt (i mam) , nie schudlam. Jedyne co mam slabe to wlosy ale paznokciami mozna skaly kruszyc. Mam niezla cere, wygladam na zdrowa, choza dziewoje.
                    • go-jab Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:44
                      Ryli? Powiedz to mi - nie chudlam nic! W moim otoczeniu sa przynajmniej 4 dorosle kobiety zdiagnozowame jako juz dorosle (jedna 20 kilka, Ja 30 kilka, dwie kolo 50). 2 szczuple od zawsze, ja kiedys z nadwaga ale kilka lat temu sie wzielam za siebie, i jedna ponad 100kg… tak ze ten tego…

Popularna to jest moda na bezglutenowosc bez powodu… a celiakia, jako choroba autoimmunologiczna, jest jedna z plag naszych czasow… czesto idzie leb w leb z innymi, miedzy innymi (takze popularnym) hashimoto - ktore nota bene tez mam, tez potwierdzone…
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:07
        A, to nie biegunka. To , przepraszam, monstrualne ale ksiazkowo wygladajace stolce.
        • jdylag75 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:20
          Ale nagłe i niepowstrzymane niemalże?
          A na żoładek lek typu ranigast nie pomaga?
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:29
            Nagle o tyle, ze wczoraj musialam wrocic szybko ze spaceru ale nie na tyle niepowstrzymane zebym nie zdazyla😀
            Na zoladek bralam 2 antybiotyki plus cos esomeprazole (tak to sie nazywa). Ten ostatni biore nadal , srednio pomaga.
            • jdylag75 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:42
              Może spróbuj ranigast albo coś podobnego, bardziej nie zaszkodzisz po tych antybiotykach,. Na jelita zrób sobie ścisłą dietę typu ryż + woda, powinno zastopować.
              • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:44
                Tylko,ze gdy nie ma tych napadow bolu, zdarza sie,ze np nie ma przez 2 dni to wyproznianie jest 'standardowe '.
              • alpepe Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:45
                ależ ona dobrze defekuje, tam żaden zapychacz kosmków nie jest potrzebny, ma rozbuchaną florę jelitową, to skutkuje dużą ilością kału.
                • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:47
                  Najbardziej martwi mnie ten zoladek bo ja b.rzadko miewam takie sensacje.
                • jdylag75 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:49
                  Trudno powiedziec czy ma przerost flory bakteryjnej, trzeba pewnie zrobić test i wtedy antybiotyk nie na nie wiadomo co w żoładku tylko na zmniejszenie przerostu flory w jelitach. Z doświadczenia wiem że na wzdęcia pomaga, na samo wypróżnianie średnio
                • memphis90 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:07
                  Jaką znów rozbuchaną florę, jak właśnie jest po solidnej antybiotykoterapii 2 preparatami...? Może mieć SIBO najwyżej, a wówczas odstawienie probiotykow tylko pogorszy sprawę.
    • borsuczyca.klusek Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:40
      Co to za probiotyk?
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:43
        Alflorex- bardzo dobry.
        • pani_tau Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:59
          Miałam takie gwałtowne i obfite wypróżnienia po bardzo mocnym antybiotyku. Dwa dodatkowo z krwią, myślałam, że umrę ze strachu jak zobaczyłam muszlę przed spłukaniem. Widok jakby ktoś świnie zaszlachtowal.
          Brzuch mnie bolał, ale żołądek raczej nie. Brałam probiotyki, jednak mam wrażenie, że to się samo wyciszyło.
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 14:04
            W sumie to nie ta perystaltyka jelit mnie martwi tylko bol, ktory nie bardzo chce przejsc.
    • alpepe Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 13:58
      Szczerze, to bym sobie robiła ryż z cukrem i cynamonem. Najważniejszy to ten cynamon na rozgrzanie żołądka. Zaszkodzić nie zaszkodzi. Jakby nie było polepszenia po kilku dniach, to bym przestała. Moja matka miała zawsze bardzo wrażliwy żołądek i jelita, ale jak jej nic nie pomagało, robiła sobie makaron z cukrem i cynamonem, bo ryż ją za bardzo zapychał.
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 14:03
        Ja sie do tej gastro nerwowo wykoncze.
    • hanusinamama Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 14:15
      Kurcze z tego co pamietam to antybiotyki na pylori są tymi wiekiego kalibru. I tak dostałaś bez badan? Ale rozumiem, ze problem był zanim zaczełaś brać te antybiotyki? Czy po?
      Ja taką jazde miałam miesiąc po Rotawirusie. Przeszliśmy rodzinnie, dzieci lekko (szczepione były) my z męzem mało się nie przekręciliśmy. Ja miesiac po miałam takie bóle brzucha, ze raz musiałam stanąc samochodem na poboczu i sie na trawie połozyć. Mąz z sąsiadką po mnie jechali.
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 14:20
        Antybiotyki dostalam bez testu po tym jak powiedzialam,ze w przeszlosci mialam zapalenie blony sluzowej zoladka (bez wrzodow itd) i h pylori. Wybralam grzecznie, nie napisze co mi sie 'oddolnie dzialo' po nich ale juz 'idzie ku lepszemu'. Wkurzaja mnie te bole zoladka i schizuje.
        • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 14:20
          Problem byl przed .
          • hanusinamama Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:00
            Współczuje.
    • go-jab Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 15:16
      Celiakia?
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 15:19
        A od tego boli zoladek?
        • go-jab Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 18:50
          Mnie bolalo jakby mi ktos kijem przywalil…
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 18:52
            I celiakia moze sie pojawic u 42 letniej kobiety, ktora do tej pory wszystko jadla?
            • go-jab Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 19:01
              Ja mialam 37 uncertain
              • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 19:10
                O rety...
            • eowen Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 19:01
              Oczywiście. Celiaka to bardzo podstępna choroba, może być też pozornie bezobjawowa. Piszę pozornie, bo w końcu ci rozwala kosmyki i cały organizm zaczyna się sypać. U córki dopiero po kilku miesiącach zaczęła dawać tak silne objawy, że po kilku sorach w końcu ją do szpitala na diagnostykę zabrali. A z gastro wyszło, że celiaka trwała już od min.roku.

By potwierdzić celiakę, oprócz badań z krwi, trzeba podczas gastro pobrać wycinki do badania.
              • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 19:11
                Czyli to dobrze,ze bede miala gastro.
              • memphis90 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:09
                >A z gastro wyszło, że celiaka trwała >już od min.roku.
                Na podstawie gastroskopii nie można określić jak długo trwa celiakia...
                • eowen Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:31
                  Niszczenie kosmyków jelitowych trochę trwa. Córka miała zanik kosmyków według skali Marsha 3a i według lekarki bardzo zniszczony żołądek. Same objawy kliniczne zaczęły się 6 miesięcy przed gastroskopią.
    • malia Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 15:34
      A wcześniej, przed mi bólami, brałaś jakieś leki? Kilka lat temu ortopeda przepisywał mi przez długi czas lek, który rozwalił mi żołądek, bolał jak diabli i miałam mdłości
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 15:44
        Nie. Od paru lat pije na czczo wode z octem jablkowym (tzn odkad mnie zoladek boli to nie) , wit D , okresowo tabletki na wlosy.
    • cosmetic.wipes Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:37
      Może to trzustka, nie żołądek?
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 17:40
        Trzustka na usg oki ale fakt, nie zlecil zadnych dodatkowych badan typu enzymy bo stwierdzil, ze to moze byc woreczek zolciowy. Dlatego najpierw skierowal na usg a potem na gastro. Usg niczego, poza tymi malenkimi polipami na woreczku, nie wykazalo.
    • memphis90 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:11
      Sprawdź jeszcze tarczycę w kierunku nadczynności...
      • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:28
        O! O tym nie pomyslalam.
    • india-mia21 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:15
      Też pomyślałam o celiakii lub innej nietolerancji/alergii. Moze do czasu gastroskopii zrób przesiew w kierunku celiakii (bad serologiczne) i oznacz IgE (skoro to się dzieje najczęściej po jedzeniu to może być reakcja IgE zależna).
    • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:19
      Dziekuje dziewczyny za rady. Najgorsze jest to,ze psycha mi siada i widze czarne scenariusze. No i chcialabym wrocic do tzw normalnego zycia: cwiczen, biegania, kawy. Teraz jestem wiecznie skwaszona i zestresowana.
      • gajmal Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 21:52
        Jeszcze jest coś takiego jak zespół jelita drażliwego
        • india-mia21 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:25
          IBS jej powiedzą, że ma, kiedy niczego innego nie znajdą
          • melisananosferatu Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 22:39
            Ale przy IBS nie ma biegunek i/lub zatwardzen? Bo ja z tym nigdy nie mam problemu. Sporadycznie zdarzaly mi sie tzw biegunki biegacza.
            • india-mia21 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 14.06.21, 23:08
              Można oznaczyć kalprotektynę w kale by odróżnić IBS od innych-poważniejszych schorzeń
    • migafka357 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 15.06.21, 00:15
      U mnie identyczne objawy oznaczały zapalenie błony śluzowej żołądka. Pomógł polprazol (wymiennie jest kilka takich samych leków na receptę, nie pamiętam nazw, polprazol jest bez recepty) i dieta lekkostrawna stosowana przez dłuższy czas. Czyli białe pieczywo, zero warzyw wzdymających i owoców pestkowych (truskawki, maliny), zero nabiału, zero kawy, napojów gazowanych, alkoholu, zero strączków, biały ryż, drobny makaron jajeczny, ziemniaki, gotowane mięso, jajka na miękko, gotowane buraki i marchewka, odrobina ogórka, pomidory bez skórki, jabłka itp. Przeszło, a było ostro, raz wylądowałem na SOR, tak mnie bolało.
    • spiritz123 Re: Nie dla brzydliwych- watek zdrowotny 15.06.21, 07:04
      Moj syn mial takie objawy oraz znajoma. Okazalo sie, ze to od owsianki. Zapycha ten glut jelita i tak to wlasnie wyglada. Bol brzucha I problemy w tolaecie. Odstawienie owsianki I picie jakis takich saszetek, niestety nie pamietam jakich pomoglo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka