Dodaj do ulubionych

do ogrodniczek, drzewka mają małe liście

15.06.21, 14:37
mam kilka drzew które były normalne - wsadzane jako dość spore, ale przyjęły się normalnie, a w tym roku wypuściły takie mikro listki. niby ich sporo - ale małe jak paznokieć ( np. lipa, katalpy, jesion)

co z nimi jest?

za rok całkiem padną, czy o co chodzi? wokół te same gatunki mają normalne liście a moje takie byle co, malutkie. wyglądają niezmiennie od kwietnia tak samo.

to oznaka umierania i jakieś ostatnie podrygi czy za rok mogą normalnie puścić?

do wspomnianego drzewa (lipy) będzie dostawiona niebawem architektura także będę wdzięczna za pomoc, bo teraz nie wiem czy stawiać czy za chwile nie trzeba będzie go wyrywać sad
co taki objaw oznacza?
Obserwuj wątek
    • feiticeira Re: do ogrodniczek, drzewka mają małe liście 15.06.21, 14:42
      Nie jestem jakaś super specjalistka od ogrodnictwa, ale skojarzyło mi się to z bonsai, jeśli drzewka są posadzone niedawno, to może jeszcze nie rozwinęły mocnych korzeni, a coś je zjada od dołu i stąd te małe liście?
    • fitfood1664 Re: do ogrodniczek, drzewka mają małe liście 15.06.21, 16:53
      no więc to samo zauważyłam w tym roku u jednego mojego krzewu, podczas gdy wszystkie inne są normalne, myślę że lekki przymrozek mógł przyhamowac wzrost miejscowo, bo ten krzew rośnie tak trochę w korytarzu wietrznym inaczej ja nie wiem co to jest
    • leia33 Re: do ogrodniczek, drzewka mają małe liście 15.06.21, 20:46
      Cierpliwość to jedna z najważniejszych cech ogrodnika - poczekaj, długo było zimno, zauważ, że te drzewa i krzewy, które normalnie kwitły w maju kwitną dopiero teraz. Moje przycięte mocno derenie mają po kilka listków dosłownie, winogron w tym roku w ogóle nie będzie - nie zdążą dojrzeć. U mnie nawet forsycje nie kwitły w tym roku, wszystkie kwiaty przemarzły.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka