Dodaj do ulubionych

Zamek rycerski zwiedzanie

16.06.21, 19:59
Turystycznie: Chcialabym pokazać pieciolatkowi zamek rycerski w okolicach Pomorza. Tzn będziemy w Jastrzebiej Górze, czy w promieniu do 100km będzie taki zamek? Słaba jestem w te klocki; chcieliśmy Malbork, ale nie spełnia kryterium odległości. Podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • kadfael Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:06
      100 km to nie wiem, ale tak ok. 130 to masz Gniew. Bardzo fajne miejsce. Latem jest tam masa "rycerskich" imprez. Tylko byś musiała sobie wyguglać jak to wygląda w tej chwili.
    • feiticeira Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:08
      W Krokowej jest zamek, co prawa nie taki kaliber jak Malbork, ale może dla pięciolatka się nada smile
      Krzyżacki zamek jest w Lęborku, ale nie jest ani trochę spektakularny i dziecko może rozczarować.
      Taki porządniejszy zamek jest w Bytowie, ale to chyba też trochę za daleko.
      • homohominilupus Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 22:42
        feiticeira napisała:

> W Krokowej jest zamek, co prawa nie taki kaliber jak Malbork, ale może dla pięc
        > iolatka się nada smile
        > Krzyżacki zamek jest w Lęborku, ale nie jest ani trochę spektakularny i dziecko
        > może rozczarować.
        > Taki porządniejszy zamek jest w Bytowie, ale to chyba też trochę za daleko.

W Krokowej to pałac jest...
        • feiticeira Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 22:47
          na google maps jest oznaczony jako zamek smile ale to fakt, klimat bardziej pałacowy
          • homohominilupus Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 13:00
            feiticeira napisała:

> na google maps jest oznaczony jako zamek smile ale to fakt, klimat bardziej pałaco
            > wy

Zdecydowanie nie jest to zamek rycerski 😊 Tam jest luksusowy hotel i dosc droga knajpa. Dla dziubaska średnio atrakcyjne miejsce, chyba ze park wokół pałacu chociaz nie wydaje mi się 😏
            Bytów to chyba też palac.
            Z ciekawostek dla dziecka to w okolicy sa fajne groty w Mechowie.
    • mama_duzych_dzieci Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:11
      112 km masz zamek w Bytowie,
      128 Malbork

dla pięciolatka Malbork ogrom - tłumy ludzi.
      Bytów jest urokliwy.
      • szmytka1 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:27
        za to Malbork to atrakcje na cały dzień, zamek, park linowy z atrakcjami z mini wesołego miasteczka i dinoapark z minizoo na jednym bilecie wstępu i można sobie traktorkiem udającym kolejkę pojeżdzić.
      • heca7 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:47
        Malbork w jeden dzień to za mało. Tzn pięciolatkowi może i wystarczy ale niewiele zobaczy. Proponuję zaczekać aż podrośnie i będzie miał siły na więcej.
        • black.emma Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 21:25
          W Malborku jest krótsza trasa dziecięca, z dodatkowymi atrakcjami. Polecam nawet dla 5-latka.
    • kamin Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:23
      Zamek w Lęborku
      Zamek w Bytowie
    • zonda-m Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 20:48
      Dzięki dziewczyny!
    • profes79 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 21:01
      discover.pl/mapa-zamkow-w-panstwie-krzyzackim-w-polsce/

Tu masz listę zamków. Problem w tym, że z zachowanych typowych zamków to najbliżej z Jastrzębiej Góry będzie do Lęborka i Człuchowa bo cała reszta zamków w lepszym lub gorszym stanie jest po wschodniej stronie Wisły.
    • ichi51e Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 21:21
      Nie wiem w która stronę mam patrzeć - Gniew?
      • ichi51e Re: Zamek rycerski zwiedzanie 16.06.21, 21:22
        dobra doczytałam - Gniew jeszcze dalej uncertain
    • e-ness Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 00:05
      Byłam z dzieciakami w Malborku na nocnym zwiedzaniu. Fantastyczne przeżycie. Przewodnik dopasował program i do dzieci i do dorosłych. Atmosfera nieziemska.
      Następnego dnia zwiedzanie z przewodnikiem i program dla dzieci z masa atrakcji, zawody rycerskie, pisanie gęsim piórem itp.
      Polecam bardzo
    • mallard Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 08:54
      A "nowożytny" niedokończony zamek w Łapalicach k. Kartuz? 😉
      • heca7 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 13:29
        Byłam. Ale w życiu bym tam nie zabrała 5 latka! Zbyt niebezpiecznie. Żadnych barierek, mnóstwo otwartych piwnic, tarasów i przejść, wysoko. Ciekawe miejsce (zwiedzanie nie do końca legalne poza tym) ale absolutnie bez dziecka.
    • krwawy.lolo Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 08:58
      Z tego się bardziej ucieszy.
    • purchawka2020 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 13:03
      Nam zdarzało się w drodze nad morze nocować na zamku w Golubiu - Dobrzyniu ( za Toruniem).
      Dziecko będzie w amoku - gwarantuję.
    • joaz Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 13:34
      Gniew i Bytów
    • lauren6 Re: Zamek rycerski zwiedzanie 17.06.21, 13:59
      Jeszcze oprócz wyżej wymienionych Zamek Kiszewski

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka