Dodaj do ulubionych

Remont kamienic cd doradżcie dalej

23.06.21, 11:47
Tutaj (klik)
pisałam o remoncie w kamienicy komunalnej mojej ciotki.
Dodatkowo panowie remontujący wczoraj wieczorem zdjęli wszystkie anteny tv satelitarne, było ich 10 przytwierdzonych do ściany kamienicy. Bez uprzedzenia kogokolwiek pozdejmowali anten, poodcinali przewody do konwertera i rzucili je na kupę koło śmietnika. Zniszczyli cudzą własnosc, pozbawili ludzi na 3 miesiące (bo tyle ma trwac remont) tv. Anteny ludzie zakładali (głównie cyfrowy polsat) kilka lat temu. Administracja na te anteny, na ich założenie wyraziła zgode. I pdoobno jak mówią robotnicy, administracja zgodziła się na demontaż anten.
Teraz takie coś. pojechałam z ciotką do administracji, nikt dosłownie nikt nie chciał z nami rozmawiać, administratora nie ma, telefonu do niego nie podadzą i generalnie nikogo to nie obchodzi.
Ludzie mają kilka miesięcy być bez tv, antenę ktoś ukradnie, przewód odcięto, podłączenie na nowo anteny i ustawienie to kilkaset zł. Kto to zapłaci? I w ogóle jakim prawem. Jestem u ciotki na podwórku i po prostu wierzyć się nie chce.
Doradżcie co dalej z tym zrobić. Ludzie są wściekli, moja ciotka bezsilna az płacze.
Doradżcie proszę co z tym dalej zrobić.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 11:51

O k...
      Chyba bym szybciutko zawiadomiła jakieś media
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:00
        iwles napisała:

>
        > O k...
        > Chyba bym szybciutko zawiadomiła jakieś media
        >
        Tzn.do jakich mediów?
        Gdzie się dzwoni w takiej sprawie
        • iwles Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:04

Szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś zgłaszałam, ale do lokalnego oddziału gazety. Z tym, że kaliber sprawy był dużo mn9iejszy.
          • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:09
            iwles napisała:

>
            > Szczerze mówiąc nie wiem.

No właśnie nikt nie wie. Próbuje ustalić wykonawcę remontu. Nie na zadnej tabliczki informacyjnej, robotnicy nie chcą powiedzieć. Pomyslalam żeby adwokata uruchomić.
            • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:10
              Jeśli mieszkańcy mają środki- pewnie.
              • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:14
                daniela34 napisała:

> Jeśli mieszkańcy mają środki- pewnie.

Realnie mi powiedz czy w tej sytuacji adwokat coś zdziała? Czy skończy się na wymianie pism? Czy bez danych wykonawcy remontu jest sens do adwokata uderzać?
                • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:18
                  Oczywiście, że bez danych jest sens uderzać, bo administracja odpowiada za dostęp lokatorów do sygnału tv a nie firma remontowa i adwokat (czy radca) będzie się kontaktował z ZBK i administratorem a nie z firmą przede wszystkim. Zdziałać oczywiście zdziała, natomiast (czytając Twoją wypowiedź niżej o tym, że nie chcecie pism) oprócz zawiadomienia Policji jeśli doszło do zniszczenia jakichś rzeczy- adwokat też przede wszystkim pismami działa. Idźcie i skonsultujcie, bo prawdopodobnie podstawy do wezwania policji są, ale ty piszesz na gorąco i w nerwach, na miejscu mnie nie ma.
        • mid.week Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:05
          Gazeta Wyborcza Redakcja
          Czerska 8/10, 00-732 Warszawa
          22 555 40 00, 22 555 40 01
    • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:08
      1. No dobra, po pierwsze- a wyjaśniło się coś z tymi oknami?
      2. Po drugie- pismo (ale pismo a nie na gębę) do zarządu budynków komunalnych, czy jak się nazywa u Was odpowiednia komórka w mieście-domagajcie się wyjaśnień
      3. Za ponowne podłączenie oczywiście zapłacić powinien ZBK i niech sobie dochodzi od firmy remontowej skoro wyrazili zgodę na demontaż
      4. Jeśli coś zostało zniszczone- policja
      • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:09
        Nie wiem jakie miasto, ale próbowałabym interweniować bezpośrednio u prezydenta lub wice- choćby przez social media, jeśli prowadzą
        • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:12
          daniela34 napisała:

> Nie wiem jakie miasto, ale próbowałabym interweniować bezpośrednio u prezydenta
          > lub wice- choćby przez social media, jeśli prowadzą

Łódź, wiem, że chcesz dobrze, ale do Zdanowskiej ani zastępczyn się nie dobijesz.
          • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:14
            Ale dym na Fb można zrobić jeśli miasto prowadzi
          • mid.week Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:19
            sundace46 napisał(a):

> daniela34 napisała:
            >
            > > Nie wiem jakie miasto, ale próbowałabym interweniować bezpośrednio u prez
            > ydenta
            > > lub wice- choćby przez social media, jeśli prowadzą
            >
            > Łódź, wiem, że chcesz dobrze, ale do Zdanowskiej ani zastępczyn się nie dobijes
            > z.

Takie coś dla m.Łodzi znalazłam
            darmowapomocprawna.ms.gov.pl/pl/mapa-punktow
            Informacja
            Informacje i zapisy na porady dostępne pod numerem 42 638 44 44
            • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:23
              Wszystko fajnie, tylko prawnik NPP może udzielić jedynie porady prawnej. Nie będzie reprezentował mieszkańców, bo nie może. Więc w tym przypadku raczej jednak składałabym się na odpłatną poradę.
              • mid.week Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:40
                tam było napisane ze pomagają stworzyc pisma i kieruja dalej. Zawsze cos
                • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:42
                  mid.week napisała:

> tam było napisane ze pomagają stworzyc pisma i kieruja dalej. Zawsze cos

Za mało. Potrzebujemy kogoś kto to pociągnie. Chyba polecę im mojego adwokata.
                  • gama2003 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:22
                    Tak zrób.
                    I dzwoń do mediów.
                    Wiem co mówię.
                    Dawno temu tak skorzystałam i nagle się okazało, że wszystko można a nawet, że prawo jest ,, po mojej stronie,, czego nie raczyla wiedzieć policja.
                    Bo przepis mial 4 lata i nie doczytali go jeszcze.
                    Inny temat ale podobny.

Autko z napisem TVN i antenką zdzialalo cuda.
                    • 35wcieniu Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:28
                      TVN nie przyjedzie na interwencję w sprawie polegającej na tym że miasto remontuje komunalna kamienice i na czas tego remontu odcięto lokatorom kablówke.
                      Miło by było gdyby ich powiadomiono ale tego nie zrobiono, zgoda, no ale musztarda po obiedzie, co niby miałaby zdziałac telewizja w tej sytuacji.
                • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:45
                  mid.week napisała:

> tam było napisane ze pomagają stworzyc pisma i kieruja dalej. Zawsze cos

Napiszą pierwsze pismo w sprawie tylko. Temat znam dość dobrze, bo jak ta ustawa o NPP ruszyła, to przez rok takich porad udzielałam. Jeśli mieszkańcy mają możliwość to skorzystałabym od razu z pomocy pełnomocnika, który poprowadzi sprawę. Naprawdę. Sama tu na forum często odsyłam pytających do NPP, ale w tego typu sprawie trzeba działać od razu i normalnie ją poprowadzić od początku do końca.
                  • mid.week Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:17
                    ok, ja nie sie znaju. Pamietałam że są jakies porady darmowe ale na czym konkretnie polega ich pomoc to nigdy nie sprawdzałam. Faktycznie lepiej żeby się zrzucili na pełnomocnika, bo to jakieś kompletne bezprawie jest.
          • xantostrephomonas Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:38
            W Łodzi interweniowałam kiedyś przez wyborczą i Dziennik Łódzki.
          • xantostrephomonas Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:39
            I też pomagał nam kilka razy radny Robert Pawlak.
            • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:53
              xantostrephomonas napisał(a):

> I też pomagał nam kilka razy radny Robert Pawlak.

O dzieki bo jeden z radnych dzisiaj się wypiął...eee problem anten, co to za problem...
          • jeste_m_sobie Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 24.06.21, 16:47
            Może Toya?
        • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:57
          Właśnie to miałam zasugerować. Do prezydenta miasta, choćby przez sekretariat/kancelarię/sekretarza.

I nie być miłą i proszącą, tylko stanowczym, nie znoszącym sprzeciwu tonem. "Kto w ogóle do czegoś takiego dopuścił, jakim prawem pozbawiono ludzi bez uprzedzenia ich własności (montowanej za zgodą administracji) i jakim prawem naraża się ludzi bez uprzedzenia na niebezpieczeństwo włamania? Dlaczego nie można skontaktować się z administratorem ani z kierownikiem robót? Czy prawo i prawo budowlane w kamienicy miejskiej już nie obowiązuje? To miasto organizuje ten remont czy już czyściciel? Moja ciocia ma swoje lata i zawału mi tu zaraz z waszej winy dostanie! " etc. Aż przełączy do prezydenta.
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:11
        Ad 1 nic się z oknami nie wyjaśniło bo jakim cudem miało się wyjaśnić. Nikt nie chce z nami rozmawiać.
        Ludzie nie chcą wyjaśnień tylko chcą miec tv a nie czekać miesiącami jak pismo przejdzie z biurka na biurko.
        • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:13
          No ok, ale żeby cokolwiek uzyskać to musisz wezwać pisemnie do przywrócenia dostępu do mediów. Jak chcesz inaczej, skoro nikt z wami nie rozmawia. Adwokat też pismo będzie wysyłał, może wejść do administracji ale jak grają brzydko to też nie będą z nim chcieli rozmawiać i też będzie musiał zacząć od pisemnego wezwania
          • gama2003 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:26
            Droga prawna wiadomo konieczna, ale na ten moment media, w sensie telewizja. I zrobic dym, zwlaszcza o brak kontaktu z administracją, brak informacji, plus zniszczenie mienia.
            Bywają skuteczni ( przynajmniej w temacie kontaktu ) .
            • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:31
              Absolutnie mediów nie odradzam. Jeśli mają kontakt do jakichś to pewnie, że warto zgłosić, żeby interweniowały.
              • mamtrzykotyidwa Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:01
                Kontakt można znaleźć w internecie.
                Wszystkie stacje TV przyjmują zgłoszenia ciekawych spraw.
    • woman_in_love Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:21
      Wszystkich, łącznie z robolami, administracją i swoją kamienicą obrzucić kwasem masłowym.

Ch....! z nimi wszystkimi!
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:29
        woman_in_love napisała:

> Wszystkich, łącznie z robolami, administracją i swoją kamienicą obrzucić kwasem
        > masłowym.
        >
        > Ch....! z nimi wszystkimi!

Nie kus 😀
      • ludzikmichelin4245 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:13
        Zainwestowałaś w jakiś kwasomaślany startup?
        Hm, w sumie tego jeszcze nie grali - coś jak glovo, ale zamiast kurierów obrzucacze.
        • woman_in_love Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:21
          Jak to nie grali?!?

Ciągle to grają:
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26989784,ataki-na-pracownikow-sanepidu-wybite-szyby-rozlany-kwas-maslowy.html
          • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:47
            woman_in_love napisała:

> Jak to nie grali?!?
            >
            > Ciągle to grają:
            > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26989784,ataki-na-pracownikow-sanepidu-wybite-szyby-rozlany-kwas-maslowy.html

Bezbłędnie poprawiasz mi humor big_grin
    • gama2003 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 12:24
      Chyba jesteś na etapie gdzie nie bawiłabym się w nic innego, tylko zawiadomiła media.
      Są skuteczniejsi niż wszystko inne.
      Niestety. Dzwoń do Uwagi, czy innego programu interwencyjnego.
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:02
        Mamy nazwę wykonawcy fitma Desfilar z Łodzi. Nie możemy ustalić nr.telefonu do tej firmy, nigdzie nie ma. Za to jeden z robotników dal nr fo kierownika budowy. Kierownik, cham jakich mało powiedział, że za 4 miesiące skończą to sobie zamontujemy anteny na własny koszt. A przez ten czas ludzie będą tv.mają być. Jego to nie obchodzi.
        Na 18 30 jesteśmy umówieni z moim adwokatem. I teraz głównie do Danieli nieocenionej pytanie, czy lokatorzy mogą oczekiwać od prawnika jakiegoś słownego wymuszenia na wykonawcy natychmiastowego montażu anten? I co jeszcze może zrobić prawnik?
        Wiec, nawiązując do mojego wczorajszego postu, jestem pewna, że będą chcieli wystawiać te okna
        .
        • laura.palmer Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:09
          Współczuję. Przyznam, że wczoraj uśmiechnęłam się pod nosem, jak przeczytałam, że uwierzyliście w demontaż okien. Teraz widzę, że to jednak jest możliwe. Walczcie.
          • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:13
            laura.palmer napisała:

> Współczuję. Przyznam, że wczoraj uśmiechnęłam się pod nosem, jak przeczytałam,
            > że uwierzyliście w demontaż okien. Teraz widzę, że to jednak jest możliwe. Walc
            > zcie.

Walczcie, łatwo się pisze. W obliczu takiego sqrwyynstwa, w dupiemania, znieczulicy człowiek jest bezsilny.
        • 35wcieniu Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:09
          Słownego wymuszenia? Od prawnika? Nie, nie mogą.
        • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:22
          Wiesz co, oczywiście że adwokat czy radca może ustnie przedstawić żądania mieszkańców i może to się zakończyć sukcesem. Ale też nie musi. Nie mamy takiej mocy sprawczej, żeby ustnie czy pisemnie coś wymusić. To to robi policja albo komornik sądowy czasem- zależy od sprawy. Prawnik oceni, czy warto i jest sens wezwać policję, będzie rozmawiał z firmą i miastem, wezwie ich pisemnie, może w imieniu mieszkańców złożyć pozew do sądu z wnioskiem o zabezpieczenie, ale no środkami przymusu to on nie dysponuje.
    • runny.babbit Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:32
      Zniszczona własność- zglosilabym fakt na policję. Nikt nie wpadł na taki pomysł?
      • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:33
        Pisałam smile
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:46
        runny.babbit napisał(a):

> Zniszczona własność- zglosilabym fakt na policję. Nikt nie wpadł na taki pomysł
        > ?

Wpadł, dzielnicowy dzisiaj pracuje od 14 dopiero. Nagrała mu się moja ciotka i podała mój nr. tel. Czekamy na odzew.
        Ja teraz jestem w domu, musze coś zjeść, chwilę pomieszkac i na 18.30 jade na to podwórko bo mój adwokat przyjedzie. Ściepa na adwokata była na razie 10 osób po 40 zł. Zobaczymy na ile wystarczy.
        Ja się tym strasznie przejęłam. Raz, ze nie znosze takiego skurwysyństwa, draństwa a dwa ciotka, której to dotyczy to jakby moja druga matka. Ba mam z nią lepszy kontakt niż z moją matką.
        Dzięki dziewczyny za wszystko.
        • runny.babbit Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 13:59
          I dobrze, niech spisze notatkę służbową o tym co się tam odstawia, będzie jaki podkładka dalej. A jakichś radnych nie macie w tej dzielnicy?
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:51
        runny.babbit napisał(a):

> Zniszczona własność- zglosilabym fakt na policję. Nikt nie wpadł na taki pomysł
        > ?

Dzielnicowy ze mną rozmawiał, on się tym nie zajmuje. Odsyla mnie do administracji. A zniszczenie mienia..też go nie interesuje
        • runny.babbit Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:53
          W takim wypadku pisałabym już oficjalna skargę na niego, co to za policja której nie interesuje zniszczone mienie. Jeśli to nadal nie trolling, to zakładam że o sprawie poczytamy w ciągu najbliższych kilku dni w mediach?
        • alicia033 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:33
          sundace46 napisał(a):

> A zniszczenie mienia..też go nie interesuje

Idź na posterunek i złóż formalne zgłoszenie w tej sprawie. Tylko tym razem nie daj się spławić, że takimi rzeczami się nie zajmują, bo to nieprawda. I przy okazji skargę na dzielnicowego też mają ja obowiązek przyjąć. Dodatkowo zgłoś ja (możesz mailowo) do komendy miejskiej i wojewódzkiej, żeby na pewno nie zginęła.
    • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:13
      Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego! (Możliwe że miasto jest na prawach powiatu).
      "Kamienicę z ludźmi w środku demolują, chcą nadproża okienne wyrywać, NIE MA NA MIEJSCU KIEROWNIKA BUDOWY ANI NAWET TABLICZKI!".

Inspektor powinien na początek wstrzymać roboty.

I może też miejski lub wojewódzki konserwator zabytków.

Jestem prawie pewna, że administrator nie zadbał o sprawy formalne, choć to wszystko i tak podlega pod miasto.
      • 35wcieniu Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 14:19
        Konserwator nie ma nic do anten satelitarnych.
        Kamienicy póki co nikt nie demoluje.
        I tak, dość możliwe że Łódź jest na prawach powiatu wink
        • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:12
          Jeśli kamienica jest zabytkiem lub chociaż w obszarze podlegającym uzgodnieniom, to nie ma mowy ani o wymianie okien, ani o ociepleniu ani nawet o pomalowaniu na inny kolor bez powiadomienia lub zgody konserwatora. Chodzi na razie o wstrzymanie samowoli na dziko.
          • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:15
            irma223 napisała:

> Jeśli kamienica jest zabytkiem lub chociaż w obszarze podlegającym uzgodnieniom
            > , to nie ma mowy ani o wymianie okien, ani o ociepleniu ani nawet o pomalowaniu
            > na inny kolor bez powiadomienia lub zgody konserwatora. Chodzi na razie o wstr
            > zymanie samowoli na dziko.

Ne jest zabytkiem, nie jest tez w ścisłym centrum
      • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:09
        Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego
        w Łodzi

ul. Warecka 3
        91-202 Łódź,
        tel. 42 655-80-36 lub tel. 42 655-98-30, fax: 42-655-98-39
        Adres e-mail: pinb@mazurek.man.lodz.pl

Czynne do 16.00, ale nie przyjmują osobiście. Dzwoń!
        • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:11
          Awaria na linii nic nie słychac, z róznych aparatów dzwoniłam.
          • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:14
            Dodzwoniłam się w końcu do administracji. Pani powiedziała, ze sprawa anten satelitarnych ją nie obchodzi. Okazało się, ze wg. nich były nielegalnie zamontowane. A to, ze wydano zgodę..no i co z tego. Remont potrwa do 4 miesięcy. Fakt, że ludzie nie maja tv ich nie obchodzi. Póżniej można wystąpić o nową zgodę na montaż nowych anten oczywiście ew. na własny koszt, ale ona już wie, ze nowej zgody nie wyrażą bo to szpeci, w sensie anteny, elewacje.
            Gwoli informacji dla was, anteny były zamontowane od strony podwórka, nie frontu.
            • iwles Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:23

dobrze, że wzięliście adwokata.
              I niech od razu uderza wyżej, a nie do pani z administracji osiedla.
              kużwa, ja tu nie widze nawet z ich strony chęci polubownego rozwiązania problemu, czy jakiegokolwiek dialogu. Szok.
              • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:29
                Ich to nie obchodzi. Oni nie wyra żą zgody na ponowny montaż anten.
                A tak na marginesie, mogą nie wyrazić zgody? Ani na dachu ani na fasadzie. Jak to wygląda prawnie? Orientujecie się?

Ale do kogo ma adwokat wyżej uderzać? Do Zdanowskiej jako prezydenta? Ona też ma wyje... nawet emaila nie ma żeby do niej napisac.
                Najgorsza jest ta bezsilność. Zwyczajny człowiek g... może. Szczerze tym lokatorom współczuję.
                • 35wcieniu Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:33
                  Mogą nie wyrazić.
                  A mail do prezydent miasta jest ogólnodostępny, chociaż wiadomo że nie odbiera tego osobiście tylko najpierw jest segregowane.

bip.uml.lodz.pl/wladze/prezydent-miasta-lodzi/
                  • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:36
                    Taki mejl to ja też znalazłam. Chodzilo mi o bezpośredni kontakt z p. prezydent.
                    • 35wcieniu Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:40
                      Bezpośrednie masz maile do wiceprezydentów.
                      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:53
                        I chyba tam uderzę, ale poczekam co adwokat powie. Może on wszystko ogarnie.
                        Chciałam tak wiesz, z grubej rury, do prezydentki od razu uderzyć big_grin
                • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:35
                  Do jednego radnego uderzyłam via messenger i telefon. Tak się na łódzkiej stronie chwali, jak to on pomaga ludziom, fotografuje z wdzięcznymi mieszkańcami Łodzi. I co? I g... eee on to nie moze, to moze na policję, a w ogóle to co to za problem...anteny? Jakby coś faktycznie się działo to moze...
                  QRWA w tym kraju jest takie w doopiemanie, takie olewactwo, ze w szoku jestem.
                  No po prostu nie potrafię tego pojąć.
                • daniela34 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 15:55

> Ale do kogo ma adwokat wyżej uderzać? Do Zdanowskiej jako prezydenta? Ona też m
                  > a wyje... nawet emaila nie ma żeby do niej napisac.
                  > Najgorsza jest ta bezsilność. Zwyczajny człowiek g... może. Szczerze tym lokato
                  > rom współczuję.

Adwokat sobie poradzi, bez przesady. Jest przecież komórka urzędu miasta, która zajmuje się lokalami komunalnymi. Nie musi rozmawiać bezpośrednio z prezydent miasta. Co do montażu anten -ot tak nie mogą odmówić, na to jest orzecznictwo. Mogą się nie zgodzić z powodów konstrukcyjnych czy konserwatorskich (nie w tym przypadku, bo budynek nie jest zabytkowy).
    • woman_in_love Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 16:11
      Skoro to Łódź to chyba rządzi pani Zdanowska z PO? Czyż nie?

Może poprosić o pomoc panią Lidię Staroń? Ona jest teraz zapewne rządna krwi. Może zechce zgnoić panią Zdanowską?
      • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 18:16
        Raczej bym szła po drodze urzędowej. Od decyzji prezydenta miasta odwołujesz się do SKO a potem wojewódzkiego sądu administracyjnego, czyli nad prezydrntem miasta jest wojewoda. Wojewoda jest przedstawicielem rządu czyli jest z PiS. Jeśli pani prezydent jest z PO, to można wojewodzie podsunąć na tacy aferę i "układ". Będzie zadowolony. I raz się na coś przyda.

Nadproża jeśli chcą wykuwać, to znaczy, że nowe okna będą miały inne wymiary.
        I wtedy rzeczywiście taka wymiana z nadprożem może trwać 3-4 dni, bo osadzone nowe nadproże też musi związać, bo inaczej zaraz wszystko się odrysuje i popęka.
        Także kabelki od TV to naprawdę pikuś.
        PINB oraz organ nadrzędny nad pańcią z administracji. Jakiś jej szef, kierownik, ktoś.
      • sundace46 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 18:28
        woman_in_love napisała:

> Skoro to Łódź to chyba rządzi pani Zdanowska z PO? Czyż nie?
        >
        > Może poprosić o pomoc panią Lidię Staroń? Ona jest teraz zapewne rządna krwi. M
        > oże zechce zgnoić panią Zdanowską?

\
        żądna tumoczku
        • irma223 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 18:46
          Nie obrażaj kogoś, kto stara Ci się jakoś poradzić.

Myślę, że chyba chodzić miało o to, że pani Staroń, jaka by nie była, ma powiązania z rządem. A rzeczywiście wypłynęła na walce ze spółdzielnią. Tyle, że chyba akurat straciła autorytet nawet u PiSowców, więc może lepiej do niej nie uderzać z tym.
          PINB - brat tablicy budowy, brak kontaktu do kierownika budowy, usuwanie nadproży to bardzo niebezpieczna rzecz i na pewno nie może być tak, że robotnicy sobie zrobią, a mieszkańcy mają trzymac m...ę w kubeł, bo jakaś pańcia z administracji nie pomyślała, że lokatorzy to też ludzie i swoje prawa mają.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 16:18
      Aż nie chce się wierzyć.
      A nie było ogloszenia wywieszonego o remoncie o koniecznosci zdjęcia anten bo inaczej zostana usunięte na koszt firmy?
      Te ogloszenie może wisieć na tablicy w budynku administracji ;P
      Jak jest to kamienica miejska i zapewne miasto dostalo wsparcie na remont to musieli dopełnic formalności.
      Podejrzewam, że nikt się jie zainteresowal i tyle.
      Nie ma obowiazku przeslania zawiadomień do kazdego najmujacego od tego są tablice z obwieszczeniami.

• novembre Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 23.06.21, 16:33
      Idź z tym do jakiejś gazety, serio. I na fejsbuka. Bo policja umyje ręce, bo wszystko się dzieje zgodnie z planem.
    • profes79 Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 24.06.21, 12:52
      Post obserwacyjny (bo za chwilę przeleci na trzecią stronę wątek a jestem ciekaw jak się sytuacja rozwinie).
    • jeste_m_sobie Re: Remont kamienic cd doradżcie dalej 24.06.21, 16:50
      I jeszcze Gazetę Wyborczą Łódź doradzę, Express Ilustrowany, Radio Łódź - no media, generalnie. Sprawa wydaje się niesłychanie medialna, stety-niestety. Powodzenia i dawaj znać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka