Dodaj do ulubionych

Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd

25.06.21, 13:47
Dziewczyny, może się orientujecie, bo trochę za późno się za to wzięłam, ortodonta będzie w poniedziałek, a dziecko w niedzielę wyjeżdża. Dawalybyscie aparat ruchomy na kolonie? Córka ma dwa takie aparaty, na górne i dolne zęby, takie do rozszerzania szczęki, zakłada na noc. Ja bym nie dawała, bo pewnie i tak zapomni i nie będzie zakładać, a może zgubić albo zepsuć i po powrocie będę musiała wydać 1400 zł na nowe. Mąż mówi, żeby wzięła. Dawać czy nie? Dziecko dziesięcioletnie, nie super obowiązkowe.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 13:52
      Nie, nie dawałabym.
    • lifecolor Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 13:53
      Nie dałabym. Z powodów, które wyżej opisalas i warunków higienicznych nie wiadomo.na jakim poziomie
    • mamamisi2005 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 14:00
      Gdy moje było jeszcze na początku leczenia i niezbyt do niego wdrożone - nie brało aparatu (fakt, że młodsze było). Konsekwencją była potrzeba cofnięcia śrubki i tyle. Dobrze wdrożone do leczenia - brało.
    • jowita771 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 14:19
      Dzięki, dziewczyny, więc nie dam jej aparatów. Wróci, to będzie znowu nosić, a na razie przerwa.
    • mikams75 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 14:26
      Nie, to przesuniecie leczenia juz niczego nie zmieni a nie bedzie stresu.
    • ela.dzi Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 14:44
      Miałam taki w wieku 12 lat, nie miałam problemu z pilnowaniem.
    • swinka-morska Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 14:44
      Jestem świeżo po rozmowie na ten temat z ortodontą - na wyjazd tygodniowy aparatu nie dam, na wyjazd 2-tygodniowy - już niestety dam.
      Piszę "niestety" bo dwa lata temu dziecko zgubiło aparat na campie letnim - trzeba było poruszać niebo i ziemię żeby ortodonta przyjął nas w szczycie sezonu urlopowego i płacić za nowy aparat.
      • mikams75 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 15:40
        w trakcie leczenia bez sensu jest przerywac, ale na samym poczatku to nie ma znaczenia.
      • jowita771 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 15:56
        Dzięki 😁 Wyjazd jest dziesięciodniowy.
    • molik28 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 15:45
      Nie dawałam. Poza takimi wyjazdami dzieci nosiły systematycznie, więc nawet co się trochę rozjechało podczas wyjazdu szybko się korygowało. Nie miało to aż tak dużego wpływu na skuteczność leczenia.
    • celandine Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 15:52
      Mam 11 latkę, jedzie na obóz i nie daję aparatu, myślę, że za duże ryzyko zgubienia lub innych wypadków.
    • ga-ti Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 15:53
      Na krótkie wyjazdy nie dawałam, różnicy nie było. Na długie 2-3 tygodnie dawałam i przy każdym telefonie pytałam, czy aparat jest cały wink
      W dokumentach przed kolonią/obozem jest miejsce do wpisania np. leków, które dziecko bierze, zawsze wpisywałam aparat i jeszcze prosiłam wychowawcę, żeby zerknął i przypomniał o założeniu, schowaniu do pudełeczka.
    • fibi00 Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 17:24
      Ja dawałam jak jak syn w 3 klasie jechał na zieloną szkołę (2 tygodniowy wyjazd). Ortodonta zaleciła bo przez te 2 tygodnie zęby mogą wrócić na swoje poprzednie miejsce. Miał przykazane zakładać je chociaż na noc. Pani kazała na kartce spisać wszystkie rzeczy które dziecko ma spakowane i potem wg tej listy miały się pakować (wracając do domu). Aparaty miałam podkreślone na czerwono i tlukłam do łba że wszystkiego może zapomnieć tylko nie aparatów. Nie zapomniał😉
      No a faktycznie zęby mogą wrócić. Doświadczyłam tego niedawno u młodszego syna. Też ma aparaty ruchome. Miał w nich klamry które ściskały mu górne jedynki bo miał diastemę. Po kilku tygodniach szpara pięknie zniknęła, niestety klamry zaczęły już za mocno zęby ściskać, aparatu nie dało się założyć. Ortodonta klamry odciął. I znów się szpara zrobiła... No ale akurat nie jest to jakiś mega problem bo prawdopodobnie pozostałe zęby i tak ścianą te jedynki i diastemy nie będzie. No ale przekonałam się jak szybko można stracić efekty noszenia aparatu.
    • kasia_kar Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 20:46
      U nas ortodonta powiedział żeby dziecko nie brało aparatu ruchomego na obóz żeby nie zniszczyć ani nie zgubić.
      • karme-lowa Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 21:58
        Nie dawałabym.
    • aurinko Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 25.06.21, 22:25
      Ja nie dawałam córce na kolonie aparatu. Zdarzało jej się zapomnieć założyć (miała na noc), musiałam jednak pilnować, poza tym aparat trzeba czyścić-nie miałam pewności że będzie pamiętać choćby o wrzuceniu w kubek z tabletką, czasem w nocy jej wypadał i jak spadł na podłogę to drucik potrafił się wygiąć i trzeba było prostować, sama by sobie nie poradziła.
    • wkswks Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 26.06.21, 00:50
      Nie. Nie bedzie nosić a moze z koleżankami przy nim grzebać i cos zepsują.
    • welcome_back Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 26.06.21, 03:18
      Dawałam 7-latkom. Ortodontka zaleciła, żeby zabrać, nawet jeśli codziennie nie założy, bo tydzień - dwa nie noszenia to potem miesiąc - dwa nadrabiania.
    • kochamruskieileniwe Re: Aparat ortodontyczny ruchomy a wyjazd 26.06.21, 08:22
      Moj bierze aparat. A że to raczej już bliżej niż dalej końca leczenia - tym bardziej.

Od maja do końca września prowadzi tryb życia nomady, ze względu na liczne wyjazdy.
      Faktem jest, że jeździ ich mała grupa i w karcie wyjazdowej zawsze ma wpisaną koniczność noszenia apartu na noc. Pilnuje tego.

Czy dziecko ma nawyk zakładania aparatu i tego pilnuje? Jeżeli tak -to dałabym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka