Dodaj do ulubionych

Opinia o chłopaku co dalej?

30.06.21, 15:50
Moja 16 latka spotyka się z chłopakiem , on też lat 16. Poznali się w szkole na początku czerwca. On zawsze po nią przychodzi, odprowadza do domu, bo sam musi być u siebie na godz.22. Dowiedziałam się ostatnio od kuzynki, która mieszka na jego osiedlu, że jego brat to taki postrach osiedla, a ów chłopak też zadaje się z podejrzanym towarzystwem. Córka mówiła, że zdarza mu się przeklinać, czy pali papierosy. Piwo czasem też pije (smakowe). Z jego znajomymi też spędza moja córka czas, mówi, że jest to czas fajnie spędzany ( wychodzą na rowery, basen, nad wodę, do kina, kfc, siedzą na miejskim amfiteatrze). Moja córka nie pali, przyznała że zdarza jej się wypić piwo 0% lub smakowe z reguły na pół z koleżanką ale sporadycznie. Nie skreślałabym chłopaka, każdemu coś może się zdarzyć, no ale kuzynka zasiała we mnie jakieś ziarenko niepokoju czy to oby właściwy chłopak jest.... Czy coś byście zrobiły w tej sytuacji poza obserwacją co będzie dalej?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 15:52
      Zajęła się sobą. Miałaś czas na wychowanie córki, teraz możesz tylko wspierać, jak przyjdzie po radę.
    • panna.nasturcja Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 15:56
      Zabierz córkę na wakacje, jak nie będzie siedziała w mieście tylko robiła coś fajnego to może zapomnieć o chłopaku znanym niecały miesiąc.
      • quannity Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:04
        Na razie bym uczuliła córkę, by przygladała się zachowaniu chłopaka, ją pytała czy widzi coś niepokojącego, jak on się zachowuje itd. To taki wiek oraz wolność wakacji, że większość nastolatków próbuje piwa, papiersów ale wszystko powinno być z umiarem. Wyjazd, by zapomnieć o chłopaku? Dzisiaj w dobie messengera, gdy każdy ma przy sobie smartfona? Wróci i co zostawi go bo co? Bo zapalił czy napił się piwa z kolegami? Znają się krótko, ale nie skreślałabym chłopaka, ale też nie utwierdzała córki, że to ten właściwy i jedyny. Czas pokaże co będzie, bo znają się krótko.
        • panna.nasturcja Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:10
          Z opisu wynika, ze oni przesiadują w miejskim amfiteatrze, wiec prawdopodobnie robią to z nudów.
          Nie, alkohol i papierosy u szesnastolatki, to nie jes coś, co powinno być „z umiarem” tylko wcale.
          Podpytywanie jej ciagle czy chłopak jest ok sprawi, ze przestanie matce mówić co się dzieje.
          A zabranie jej na wakacje może, choć nie musi, pozwolic jej zapomnieć o kimś, kogo prawie nie zna, przeżyć coś fajnego, robić coś z sensem.
    • kafana Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:05
      Aż mi się przypomniało jakim rozbójnikiem był mój wujek za nastoletctwa. Ciotka miała zakaz zbliżania się do niego przez rodziców a i tak się wymykałasmile Facet zrobił karierę, został dyrektorem kilku poważanych instytucji, a oni byli niezwykle kochającym się małżeństwem.
      • maquin Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:13
        Mój mąż, wtedy chłopak, mając ok 17 lat też miał kolegów, którzy pili, palil, sam też czasem z nimi pił. Jego matka, obecnie już od 20 lat moja teściowa cieszyła się , że mnie poznał, przestał tak zadawać się z kolegami. Wyszło to mu na dobre. Czasem chłopaki tak cwaniakują między sobą, by pokazać co to nie oni, niektórym dziewczynom nawet to imponuje. Dbaj o dobre relacje z córką i czekaj co się dalej będzie działo.
    • mid.week Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:10
      Jak pije piwo smakowe to już cięższa patologia. Ja bym to zgłosiła na policję
      • gaskama Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:14
        Zgadzam się. Zupełnie nie rozumiem, kto pozwala na hańbienie pysznego napoju przez dodawanie gównianych smaków.
    • leosia-wspaniala Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:11
      >Córka mówiła, że zdarza mu się przeklinać, czy pali papierosy. Piwo czasem też pije (smakowe)

Twojej córce na pewno się nie zdarza, na pewno big_grin Na marginesie - co wy macie z tym piwem smakowym? Przecież oprócz tego, że smakuje jak oranżada, to ma tyle samo alkoholu co zwyczajne. Chociaż wątpię, żeby 16-latek pił Reddsa czy piwo o smaku truskawkowym, to tak a propos niedawnej dyskusji o obciachu.
      • berdebul Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:16
        Bavaria to piwo 0 i smakowe.
        • mid.week Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:19
          czymkolwiek jest to ujstwo, nie jest to piwo
      • panna.nasturcja Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:18
        Podejrzewam, ze to są wątki tej samej osoby, stad nagle to piwo smakowe w obu postach założycielskich.
        • agneskau Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 16:37
          Nie wiem dlaczego temat zszedł do picia piwa. Napisałam ogólnie, że chłopak niby ma podejrzane towarzystwo, zdarza im się wypić, zapalić. Jesli chodzi o to piwo smakowe, to córka mówiła, że Desperados malinowe czy jakieś takie, dlatego napisałam smakowe, a ile ma % to nie mam pojęcia. No ale tutaj nastoletnie dzieci ematek nie piją, nie palą. Ja się cieszę, że córka ma ze mną dobry kontakt , powiedziała mi jak on się zachowuje , jak razem spędzają czas i nie zamierzam na razie pochopnie jej zniechęcać do niego.
          • panna.nasturcja Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 18:10
            Naprawdę Cię nie obchodzi czy to, co córka pije zawiera alkohol czy nie?
            Nie wiem jak nastoletnie dzieci ematek, ale mnóstwo nastolatków nie pali i nie pije, naprawdę.
            Głównie te związane z jakimś sportem na poważniej, z harcerstwem dobrym. Mają inny świat wartości.
      • memphis90 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 17:36
        >to ma tyle samo alkoholu co zwyczajne.
        No nie, nie ma. Piwo ma stardardowo 4.5%, taka Fortuna to chyba nawet 6-7%, radlery max. 2%.
        • manala Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 17:49
          Desperados ma akurat 6% tongue_out
          • katriel Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 20:08
            Desperados red ma 6%, truskawkowe 3%, malinowe nie istnieje. Nie wiemy, co naprawdę pije córka wątkodajki z chłopakiem.
            • ichi51e Re: Opinia o chłopaku co dalej? 01.07.21, 17:29
              pewnie Virgin wink
        • leosia-wspaniala Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:55
          >No nie, nie ma. Piwo ma stardardowo 4.5%, taka Fortuna to chyba nawet 6-7%, radlery max. 2%.

Ale piwa smakowe są różne. Fortuna ma akurat 5,1% - właśnie sprawdziłam, czyli tyle co standardowy jasny eurolager.
      • szmytka1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 01.07.21, 17:10
        stoi w lodówce łomża smakowa, grejfrutowa 0% i cytrynowa 2%
        • leosia-wspaniala Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:57
          Mówimy o PIWIE, nie o piwie 0% czy radlerach. Piwo smakowe to dla mnie np. Fortuna Mirabelka, to ma 5%.
          • szmytka1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 14:58
            nawetnie wiem co to fortuna mirabelka
    • woman_in_love Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 17:47
      Antykoncepcja na CITO.
    • ichi51e Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 18:17
      Jak smakowe to spoko.
    • bo_ob Re: Opinia o chłopaku co dalej? 30.06.21, 20:11
      dalej trzeba sprawdzić jaki to smak tego piwa, bo to może wcale nie piwo
      • swetta Re: Opinia o chłopaku co dalej? 01.07.21, 10:39
        Moja przyjaciólka wyszła za mąż za tzw "bandziora", w wieku 16 lat należał do osiedlowej grupki, której wszyscy schodzili z drogi, pili, palili, nie wracali na noc do domu. Edukację zakończył na szkole podstawowej, ale dziś to właściciel prężnej firmy, nieźle ustawiony. Chłopak twojej córki czasem zachowuje się niewłaściwie ale nie jest to powód by już z nim miała zrywać, byś miała ingerować. Mam w domu 2 nastolatków, piwo i papieros pewnie nie są im obce, a chociaż doceniam, że mi o tym mówią. Za to sąsiadka zachwala jaką ma grzeczną córkę ( 15,5 roku), a nawet nie wie że za jej plecami umawia się z chłopakami, ma papierosa elektronicznego, pali też zwykłe papierosy oraz popija piwo. Sama ją z chłopakami widywałam oraz z elektronikiem. Zwykłe papierosy i piwo piła z moim 18 letnim synem. Ale rodzice wpatrzeni w nią i niczego nieświadomi, twierdzą, że ich córka ma inny system wartości. Doceń, że córka mówi jak on się zachowuje, ważne by ten papieros, alkohol nie był codziennie. Zakaz spotykania może odnieść odwrotny skutek, stracisz dobry kontakt z córką, przestanie ci się zwierzać. Lepiej wysłuchać i ukierunkowywać, tak by sama doszła do wniosku czy to odpowiednie towarzystwo dla niej. Na razie początek znajomości, wakacje, więc poczekać co się z tego rozwinie.
        • kasiaasia1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 01.07.21, 18:25
          tak mi się skojarzyło z córką znajomej. Tez miała wątpliwości czy córka spotyka się z odpowiednim chłopakiem bo opinie miał nieciekawą. Ciągle rozmyslała jak to możliwe że taki bandzior zadaje się z jej grzeczną córeczką. Dopiero po czasie okazało się ze córka idealnie pasuje do bandziora bo grzeczna jest tylko w domu.😁
        • szmytka1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 01.07.21, 21:11
          lepiej zadbaj, żeby twój 18letni syn nie demoralizował nieletnich
          • mid.week Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 06:35
            szmytka1 napisała:

> lepiej zadbaj, żeby twój 18letni syn nie demoralizował nieletnich

Właśnie! Taka grzeczna dziweczyna a tu stary łobuz wciska na siłę pety i butelki. Każe pić, zmusza do palenia, pewnie jeszcze prądu do elektronika użycza! Fuj, fuj, fuj, niedobre chłopaczysko
            • szmytka1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:32
              tak tak, najpierw wyjmij belkę ze swojego oka... Każdy niech zaprowadzi porzadek na swoim podwórku a nie wytyka bałagan sąsiadowi
    • carrierowiczka1 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 08:10
      Skoro córka zwierza Ci się z takich rzeczy - myślę, że ma do Ciebie zaufanie smile W takim razie warto jej tylko przypominać, że może na Ciebie liczyć i właśnie jak napisałaś - obserwować. Może być tak, że będzie miała na swojego chłopaka dobry wpływ. Ważne jest, by nie wstydziła się powiedzieć NIE. A w tym wieku... to nie takie rzeczy się robiło wink a przeżyliśmy. Tutaj fajny e-book: www.silnapsychika.pl/produkt/asertywnosc/ możesz podrzucić córce do poczytania albo sama przeczytać i potem podzielić się z nią obserwacjami smile Trzymaj się i jeszcze nie ma tragedii smile
    • mama-ola Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:42
      Mój 16-letni syn też przeklina, ale absolutnie bym go nie skreślała wink No daj spokój, co to w ogóle za wyróżnik.
      Gorzej z piwem, zwłaszcza jeśli będzie "wymagał", żeby dziewczyna też piła. Czy bym coś robiła... Może poradziłabym córce, żeby go włączyła do znajomych, którzy lubią: rowery, basen, nad wodę, do kina, kfc, siedzą na miejskim amfiteatrze.
      • kalafiorowa.es Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:49
        Ja tez przeklinalam i dalej przeklinam. I chuj.
        • memphis90 Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 09:57
          Dlatego nie jesteś materiałem na chłopaka i męża.
          • kalafiorowa.es Re: Opinia o chłopaku co dalej? 02.07.21, 13:34
            O kurwa. Dopiero teraz mi to uswiadomilas. A ja cale zycie sie zastanawiam co robie nie tak 😩

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka