Dodaj do ulubionych

czy Delta zepsuje wakacje?

02.07.21, 17:19
coraz więcej doniesień o zakażeniach wariantem Delta w Europie, czy to paskudztwo popsuje kolejne wakacje? obawiam się, że wyjazdy zagraniczne lada moment zostaną zablokowane / obłożone restrykcjami typu kwarantanna
a chciałam wypocząć poza PL... to się nigdy nie skończysad
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:21
      Badasz nastroje na zlecenie szalonego teamu Gutów i Simonów?
      • ge-ox Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:30
        nie badam, zastanawiam się, czy uda się pojechać na zaplanowane wakacje
      • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:06
        Po paru miesiącach przerwy odnalazł się właśnie profesor Simon. Gorąco polecam wywiad, świetna autoprezentacja formatu umysłowego tego człowieka. Totalna degradacja...

www.rp.pl/Covid-19/210709927-Prof-Simon-Szczepionka-mRNA-zmienia-genom-A-jak-ktos-je-wolowine-to-staje-sie-bawolem.html
        • bananananas Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 09:51
          tiszantul napisała:

> świetna autoprezentacja formatu umysłowego tego człowieka.

Simon jest całkowicie pozbawiony pokory. Jestem pewna, ze nie chciało mu się nigdy przeczytać o działaniu szczepionki mRNA, bo nawet z popularnych tekstów wynika, że sami twórcy nie dają 100% gwarancji, że podanie nie wpłynie na DNA człowieka.
          W tej technologii zastąpiono jedną z 4 zasad azotowych występujących w organizmach żywych nową zasadą. Nie ma zupełnej pewności, że organizm nie nauczy się jej syntetyzować. Sama jestem zaszczepiona Pfizerem, liczę w razie czego na mutacje korzystne wink
          • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 11:35
            bananananas napisała:

> tiszantul napisała:
            >
            > > świetna autoprezentacja formatu umysłowego tego człowieka.
            >
            > Simon jest całkowicie pozbawiony pokory. Jestem pewna, ze nie chciało mu się ni
            > gdy przeczytać o działaniu szczepionki mRNA, bo nawet z popularnych tekstów wyn
            > ika, że sami twórcy nie dają 100% gwarancji, że podanie nie wpłynie na DNA czło
            > wieka.

mRNA nie działa w kadrze komórkowym, w którym jest DNA. Znasz przypadek ze jakiś wirus zmodyfikował ludzkie DNA?

> W tej technologii zastąpiono jedną z 4 zasad azotowych występujących w organizm
            > ach żywych nową zasadą.

Nie zamieniano żadnej zasady azotowej inną zasadą, choćby dlatego, że mRNA nie składa się z zasad azotowych ani innych zasad. mRNA składa się z nukleotydów, a nukleotydy są estrami fosforanowymi.

S.
            • bananananas Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:40
              snajper55 napisał:

> Nie zamieniano żadnej zasady azotowej inną zasadą, choćby dlatego, że mRNA nie
              > składa się z zasad azotowych ani innych zasad. mRNA składa się z nukleotydów, a
              > nukleotydy są estrami fosforanowymi.

A nukleotyd RNA z cukru (rybozy), reszty kwasu fosforowego i zasady azotowej
              • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:02
                bananananas napisała:

> snajper55 napisał:
                >
                > > Nie zamieniano żadnej zasady azotowej inną zasadą, choćby dlatego, że mRN
                > A nie
                > > składa się z zasad azotowych ani innych zasad. mRNA składa się z nukle
                > otydów
                , a
                > > nukleotydy są estrami fosforanowymi.
                >
                > A nukleotyd RNA z cukru (rybozy), reszty kwasu fosforowego i zasady azotowej

No to jeszcze raz. Nukleotyd nie jest zasadą azotową. Nukleotyd jest estrem fosforanowym. Nukleotyd mRNA składa się z pentozy, co najmniej jednej reszty fosforanowej i zasady azotowej.

Stół składa się z blatu i iluś nóg. Stół nie jest nogą stołową.

S.
              • saszanasza Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:05
                bananananas napisała:

> snajper55 napisał:
                >
                > > Nie zamieniano żadnej zasady azotowej inną zasadą, choćby dlatego, że mRN
                > A nie
                > > składa się z zasad azotowych ani innych zasad. mRNA składa się z nukle
                > otydów
                , a
                > > nukleotydy są estrami fosforanowymi.
                >
                > A nukleotyd RNA z cukru (rybozy), reszty kwasu fosforowego i zasady azotowej
                >

o takie zasady azotowe chodzi?🙈😂 bo jeśli tak, to już dawno twoje dna jest zmodyfikowane😅

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/azotany-i-azotyny-w-zywnosci-zrodla-wplyw-na-zdrowie-aa-4TwX-CxRC-J3kM.html
                • bananananas Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:25
                  saszanasza napisała:

> o takie zasady azotowe chodzi?🙈😂 bo jeśli tak, to już dawno twoje dna jest zm
                  > odyfikowane😅
                  >
                  > <a href="www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/azotany-i-azotyny-w-zywnosci-

Szczęśliwie nie bo te to są sole wink Genetykę opanowałam w tym roku na poziomie lekko rozszerzonego programu liceum, bo musiałam nauczyć dziecię w edukacji domowej. Też mnie te "zasady azotowe" zdziwiły.
      • ludzikmichelin4245 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:10
        Tak, bo ematka to taka liczna i reprezentatywna próba.
    • princesswhitewolf Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:22
      >to się nigdy nie skończy

skonczy jak bedzie odpowiednia ilosc szczepiona
      • milka_milka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:51
        Bo zaszczepieni nie chorują?
        • cku1 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:09
          Nie zapychają szpitali.
          • gryzelda71 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:11
            Serio? To się okaże.
            • kropkacom Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:12
              Wolałabyś aby zapychali?
            • bovirag Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 19:29
              Wykres z BBC z dnia dzisiejszego. Nie zapychaja szpitali.
        • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:33
          milka_milka napisała:

> Bo zaszczepieni nie chorują?

Bo niewielki odsetek zaszczepionych choruje.

S.
      • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:52
        "skonczy jak bedzie odpowiednia ilosc szczepiona"

Po roku nieustannych kłamstw sanitaryści mogą opowiadać co chcą, i tak coraz mniej ludzi w to wierzy. Tym bardziej w absurdalne i totalitarne z ducha koncepcje typu zaszczepienie wszystkich ludzi
        • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:41
          tiszantul napisała:

> "skonczy jak bedzie odpowiednia ilosc szczepiona"
          >
          > Po roku nieustannych kłamstw sanitaryści mogą opowiadać co chcą, i tak coraz mn
          > iej ludzi w to wierzy. Tym bardziej w absurdalne i totalitarne z ducha koncepcj
          > e typu zaszczepienie wszystkich ludzi

Kiedy zaczniesz pisać, że szczepienie wszystkich Polaków przeciwko błonicy, krztuścowi, polio czy gruźlicy to absurdalna i totalitarna koncepcja, z którą trzeba jaj najszybciej skończyć?

S.
      • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 20:59
        skonczy jak bedzie odpowiednia ilosc szczepiona

Wtedy pojawi się wariant epsilon (delta+ już jest).
        • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:25
          droch napisał:

> skonczy jak bedzie odpowiednia ilosc szczepiona
          >
          > Wtedy pojawi się wariant epsilon (delta+ już jest).

Jak na razie szczepionka chroni przed wszystkimi wariantami.

S.
          • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 01:42
            Niezupełnie chroni, szczególnie przed zakażeniem.
            • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 02:22
              droch napisał:

> Niezupełnie chroni, szczególnie przed zakażeniem.

Przed zakażeniem nie chroni żadna szczepionka ani żadne lekarstwo. Tak jest przy każdej chorobie. Szczepionki chronią przed zachorowaniem. Widzę że dla niektórych jest to strasznie trudne do zrozumienia.

S.
              • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:55
                Szczepionki chronią przed zachorowaniem.

Gdzie można znaleźć statystyki zachorowania (a nie zakażenia)? Są jakieś testy wykrywające zachorowanie?
            • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:13
              Jak chyba wiesz, żadna szczepionka nie chroni w stu procentach. A jednak dzięki szczepienikm skończyły się problemy z polio, gruźlicą czy odą. I każda z tych szczepionek była kiedyś nowa.
              • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 00:33
                Jak chyba wiesz(...)

Jak to z tą szczepionką przeciw odrze było... Hm.
                Jak szczepionka przeciw odrze była stosowana w przeszłości?

Obowiązkowe szczepienie (czyli w praktyce masowe) w Polsce miało miejsce 12 lat po opracowaniu preparatu. IMHO, średnio porównywalne ze szczepieniem przeciw COVID-19.
                • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 00:56
                  Ale wiesz, ze w 1963r księgowi liczyli na liczydłach i tez im z robotą schodziło nieco dłużej niż dzisiaj? Dłużej w latach 60tycb ubiegłego wieku wcale nie oznacza dokładniej i lepiej.
                  • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 12:23
                    No to właśnie o tym piszę: jaki sens ma porównywanie szczepień przeciw odrze w kontekście szczepień przeciw COVID-19, skoro wszystkie okoliczności oraz uwarunkowania są zupełnie różne?
                    • bielanista Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 12:43
                      Jedna i druga choroba jest w stanie spowodować dla społeczeństwa zauważalną liczbę zgonów.
    • primula.alpicola Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:25
      Nie, wakacje zostawią w spokoju.
      • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:30
        primula.alpicola napisała:

> Nie, wakacje zostawią w spokoju.

Wirus wakacje zostawi w spokoju? Sądzisz że wirus wie co to są wakacje?

S.
        • primula.alpicola Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:21
          Tak, mniej więcej.
        • droch Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 01:43
          Wirus też, ale przede wszystkim - politycy.
          • nutella_fan Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 07:14
            Dokładnie. Przecież to politycy decydują.
            • primula.alpicola Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 07:49
              Snajper doskonale wiedział co miałam na myśli.
    • la_bonne_cusine Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:26
      Tak, nam popsuło. Choć nie tyle nowy wariant co nieprzewidywalne skutki. Jesteśmy wszyscy zaszczepieni ale nagle kwarantanny spowodowały, że za granicę nie pojedziemy.
      • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:33
        "Jesteśmy wszyscy zaszczepieni ale nagle kwarantanny spowodowały, że za granicę nie pojedziemy"

Pamiętacie hasło "szczepię się, żeby wyjechać za granicę"? W sekcie kowidian sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie, codziennie wierzą w coś innego. Szczepili się, żeby pojechać za granicę, ale nigdzie nie pojadą? Nieważne, oni już żyją dzisiejszymi hasłami i nie pamiętają, w co wierzyli miesiąc temu
      • arthwen Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:40
        My jedziemy za granicę, o tyle zweryfikowaliśmy plany, że nie lecimy tylko jedziemy samochodem i ciut bliżej (bo wstępny plan był na wyspy, a amfibii nie mamy wink ).
        • saszanasza Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:44
          arthwen napisał(a):

> My jedziemy za granicę, o tyle zweryfikowaliśmy plany, że nie lecimy tylko jedz
          > iemy samochodem i ciut bliżej (bo wstępny plan był na wyspy, a amfibii nie mamy
          > wink ).

A plywac nie umiesz?😜
          • arthwen Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:44
            Ale że z walizką z ciuchami?
            I czy w uprzęży i auto za sobą holować?

Bo ani tak, ani tak chyba bym nie dała rady. No i nigdy nie płynęłam jednorazowo więcej niż 5 km, bardzo wątpię, żebym dała radę przepłynąć kilkadziesiąt wink (a dziecko to już na pewno nie, ledwo do kilometra dobija na razie).
            • em_em71 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 01:15
              Promy nie plywają?
      • edelstein Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:15
        Przecież po to się szczepiliscie🤭
        • saszanasza Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:09
          edelstein napisała:

> Przecież po to się szczepiliscie🤭
          >
          Nie szczepiłam się po to, żeby wyjechać na wakacje.
        • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:15
          Kto? Ja się szczepiłam w innym celu. I pojadę na wakacje.
    • str8.up Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:32
      Trzeba po prostu korzystać z poluzowania obostrzeń odrazu, a nie liczyć na to, że za miesiąc będzie jeszcze lepiej. Zeszłe wakacje mnie tego nauczyły. Ale ja z tych, co nie planuje wakacji na dłużej niż miesiąc przed.
      • strumien_swiadomosci Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:35
        O to, to. Po tym jak w zeszłym roku czekałam z urlopem do końca września i skończyło się w Polsce, w tym roku wybyłam pod koniec maja.
        Ale rozumiem, że z dziećmi szkolnymi trudniej, choć w takim wypadku starałabym się wyjechać jak najwcześniej.
      • ge-ox Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:37
        a zdajesz sobie sprawę z tego, że nie zawsze dostaje się urlop w wymarzonym terminie? chetnie wyjadę choćby dzisiaj, ale niestety nie mam możliwości
        • str8.up Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:27
          Zdaje sobie sprawę, jeśli nie dasz rady wziąć urlopu z miesięcznym wyprzedzeniem lub krótszym, to pozostaje liczyć na łut szczęścia. Natomiast jeśli się uda, to po prostu nie ma co odkładać.
      • viewiorka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:54
        str8.up napisał(a):

> Trzeba po prostu korzystać z poluzowania obostrzeń odrazu, a nie liczyć na to,
        > że za miesiąc będzie jeszcze lepiej. Zeszłe wakacje mnie tego nauczyły. Ale ja
        > z tych, co nie planuje wakacji na dłużej niż miesiąc przed.

A wiesz, że nie każdy bierze urlop kiedy mu się zachce? U nas jest planowany prawie rok do przodu (nowa o tym 2 tygodniowym)
    • bywalec.hoteli Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:36
      Jest ryzyko, ze to i tak nie pozwoli wyjechać sensownie na wakacje za granice pbędąc nawet zaszczepionych.
    • lauren6 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:37
      Niby dlaczego mają zablokować wyjazdy skoro turyści podróżujący za granicę są najlepiej przetestowaną grupą? Delta popsuje wakacje tylko tym, którym test przed wyjazdem wyjdzie pozytywny i antyszczepom.
      • ge-ox Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:39
        mam nadzieję, że masz rację, ale coś mi się wydaje, że jak zaczną zakażenia mocno zwyżkować, to zabiją gwoździami granice i po wyjazdach, a ten wariant szybko się rozprzestrzenia ponoć
        • runny.babbit Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:57
          Bardzo szybko. Poza tym strasznie podstępny jest ten delta. Jest w Polsce od dawna, ale nadal czeka z uderzeniem na jesień 😃
      • tarsyliaa Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:49
        lauren6 napisała:

Delta popsuje wakacje tylko tym, którym test przed wyjazdem wyjdzie pozytywny i antyszczepom.

Zdecydowanie popsuje antyszczepom ... zachorują na straszną deltę i ją przeżyją, natomiast szczepy nawet nie będą świadomi, że popsuła im wakacje, bo po niej padną ... w końcu mają na to 6 razy większe szanse big_grin
        • alessa28 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 20:44
          tarsyliaa napisał(a):

>
          > Zdecydowanie popsuje antyszczepom ... zachorują na straszną deltę i ją przeżyją
          > , natomiast szczepy nawet nie będą świadomi, że popsuła im wakacje, bo po niej
          > padną ... w końcu mają na to 6 razy większe szanse big_grin

O,to cieszy że takie tłumoki jak loren są zaszczepione 😂😂😂
        • lauren6 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 20:50
          Skup się idiotko, mowa o wakacjach.
      • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:21
        sądzę, ze w okolicach września niezaszczepieńcy się masowo pochorują i znów pozamykają granice, a także nałożą kwarantanny na wszystkich, w tym zaszczepionych. Bo znów pojawi się ryzyko zablokowania sił przerobowych szpitali, wiec nie będą chcieli dokładać choćby
        I minimalnej ilości zaszczepionych, wymagających leczenia szpitalnego. Plus wprowadzą dodatkowe obostrzenia mające na celu załatwienie jakichś tam swoich biznesów.

No chyba, ze na przeciętnych foliarzy przyjdzie olśnienie i dojdą do wniosku, ze skoro zaszczepili się na gruźlicę i żyją to mRNA ich nie zabije. Radykalnym foliarzom z niezaszczepionych potomstwem nic nie pomoże. Za to jedni i drudzy będą najgłośniej lamentować, ze zamknięto szkoły.

To moja przepowiednia .
        • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:24
          W wakacje zrobią wszystko, żeby nie zamykać, bo jeśli kolejny wzrost jest nieunikniony, to dla wszystkich lepiej, żeby był po wakacjach, choćby i większy. W wakacje kraje turystyczne zrobią wszystko, żeby zarobić.
    • krwawy.lolo Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:40
      Wakacji przedłużonych męczeniem homika w Najjaśniejszej mi nie popsuje. Czekam na zimę, z nadzieją, że w lutym Martynika wypali.
    • mama303 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 17:45
      nie skończy się bo ludzie się nie szczepią
      • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:15
        "nie skończy się bo ludzie się nie szczepią"

Tacy wielcy naukowcy, a nie przewidzieli braku popytu na cudowny nektar bogów? Serio myśleli, ze wszystkich zaszczepią? Świadczyłoby to jedynie o galopującej ignorancji.
        Wynik mógłby być trochę lepszy, ale nie wiadomo dlaczego zachęcali najgłupiej i najpodlej, jak tylko było można. Eksperci okazali się wyjątkowo naiwni i nieskuteczni. Polecam dzisiejszy wywiad z Simonem, to już zupełna desperacja i upadek
        • ge-ox Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 18:35
          a może być tak przestał klepać te głupoty, masz jakąś obsesje na punkcie Simona?
          • lajtova Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 19:44
            Triss ma fobie ogólnie na ludzi z osiągnięciami. To tak jak z dziećmi imigrantów z krajów arabskich. Oni się radykalizują. Ojciec triss jest kmunistycznym funkcjonariuszem więc ich rodowód musi być z jakiejś wsi.
    • rozwiane_marzenie Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 19:04
      Nie skończy się dlatego, że część ludzi myśli tylko o sobie i mimo, że są chorzy, to podróżują. "No bo jak to, mam rezerwację, należy mi się, jadę, nieważne, że z chorobą (która w części przypadków niestety jest covidem).
      Masz rację, to się nigdy nie skończy. Więc na drugi raz pamiętaj, żeby wyjazd zorganizować sobie w pierwszych tygodniach wakacji, bo potem to już korona się rozszaleje i tylko patrzeć jak wprowadzą obostrzenia.
      • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 19:45
        rozwiane_marzenie napisała:

> Nie skończy się dlatego, że część ludzi myśli tylko o sobie i mimo, że są chorz
        > y, to podróżują.

Padłam 🤣
        W sensie chodzi Ci o to że na papierku wyskoczyły dwie kreseczki? smile
        • rozwiane_marzenie Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 20:34
          Tak, o to.
          Och, jakie to bardzo śmieszne...
          • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:12
            Śmieszne o tyle że jeśli będziecie tak do tego podchodzić to rzeczywiście czeka nas zabawa do końca, świata i o jeden dzień dłużej
            • rozwiane_marzenie Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:34
              Będę tam podchodzić, bo zbyt dużo bliskich mi ludzi umarło (tylko) przez covid (bo kilka bez chorób współistniejących). Tak trudno to zrozumieć, że chciałabym to cho...stwo zatrzymać?
              • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 15:41
                Bardzo mi przykro, ale 8 mld ludzi na, ziemi nie będzie chodzić pod twoje dyktando. Life.
                • rozwiane_marzenie Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:49
                  Ale ja tego nie oczekuję od nikogo. Stwierdziłam tylko fakty, że koronawirus nigdy nie zniknie.
                  • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:51
                    rozwiane_marzenie napisała:

> Ale ja tego nie oczekuję od nikogo. Stwierdziłam tylko fakty, że koronawirus ni
                    > gdy nie zniknie.

Dyfteryt czy błonica też nie zniknęły, ale ponieważ się szczepimy, to nie chorujemy.

S.
                    • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 17:18
                      snajper55 napisał:

> rozwiane_marzenie napisała:
                      >

> Dyfteryt czy błonica też nie zniknęły, ale ponieważ się szczepimy, to nie choru
                      > jemy.
                      >
                      > S.

Na grypę się nie szczepimy i nie chorujemy i co?
        • antonina.n Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:30
          berber_rock napisał(a):

> Padłam 🤣
          > W sensie chodzi Ci o to że na papierku wyskoczyły dwie kreseczki? smile

O, no właśnie o to chodzi. Na szczęście już chorowałam i jeszcze w dodatku się zaszczepiłam i jadę spokojnie na wakacje, wiec mam wyrąbane na twoje kreseczki. Ty natomiast, jeśli uważasz za właściwe podróżowanie z pozytywnym testem, to potem nie lamentuj, ze takie paskudne obostrzenia na ciebie nakładają. Z tego co pamietam bardzo cię bolały te paskudne zakazy i nakazy.

Ale, jak pisałam. Najbardziej na obostrzenia jęczą ci, ktorzy najmocniej przyczyniają się do konieczności ich nakładania.
          • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:14
            antonina.n napisała:

> Ale, jak pisałam. Najbardziej na obostrzenia jęczą ci, ktorzy najmocniej przycz
            > yniają się do konieczności ich nakładania.

Nie przestrzegałem, nie przestrzegam. I nie będę przestrzegać!
            I niech se wszystko zamkną. I niech nie będzie niczego!
            • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:31
              dyzurny_troll_forum napisała:

> Nie przestrzegałem, nie przestrzegam. I nie będę przestrzegać!
              > I niech se wszystko zamkną. I niech nie będzie niczego!

Dla tych, którzy się nie zaszczepią i zachorują faktycznie może już nie być niczego. Może leżąc pod respiratorem przypomnisz sobie ten wpis. Zanim i dla ciebie wszystko się skończy.

S.
              • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:36
                snajper55 napisał:

> Dla tych, którzy się nie zaszczepią i zachorują faktycznie może już nie być nic
                > zego. Może leżąc pod respiratorem przypomnisz sobie ten wpis. Zanim i dla ciebi
                > e wszystko się skończy.

Wszystkim życzącym mi rychłej śmierci pod respiratorem przypominam ponownie, że mam wysoki poziom IgG we krwii. A nawet nie wiem, kiedy zetknąłem się z bezwględnym wirusem, super mordercą, zagładą ludzkości. Myślicie, że podczas kolejnego spotkania wirus się bardziej postara?
                • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:50
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> Wszystkim życzącym mi rychłej śmierci pod respiratorem...

To o moim wpisie? Gdzie widzisz, że ci czegokolwiek życzę? Po prostu człowiekowi nie zdającego sobie sprawy z konsekwencji swoich wyborów staram się pokazać jaka może być jego przyszłość.

> Myślicie, że podczas kolejnego spotkania wirus się bardziej postara?

Powtórne zachorowania są możliwe. Czasem powtórne zachorowanie jest cięższe od pierwszego, czasem lżejsze.

S.
              • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 17:20
                snajper55 napisał:

> dyzurny_troll_forum napisała:
                >
                > > Nie przestrzegałem, nie przestrzegam. I nie będę przestrzegać!
                > > I niech se wszystko zamkną. I niech nie będzie niczego!
                >
                > Dla tych, którzy się nie zaszczepią i zachorują faktycznie może już nie być nic
                > zego. Może leżąc pod respiratorem przypomnisz sobie ten wpis. Zanim i dla ciebi
                > e wszystko się skończy.
                >

🤣🤣🤣🤣🤣
          • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 17:19
            A gdzie się daje podróżować z pozytywnym testem? 🤣
            • arista80 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 19:26
              Jeżeli powiesz, że to test ciążowy to wszędzie.
        • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:12
          berber_rock napisał(a):

> Padłam 🤣
          > W sensie chodzi Ci o to że na papierku wyskoczyły dwie kreseczki? smile

Ale jakie dwie kreseczki?! Wystarczy robić test w takim miejscu, gdzie wychodzą testy tylko negatywne.
          I gdzie problem?!
          • chococaffe Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:14
            Podobnie z testem ciążowym - wystarczy zrobić tylko takie gdzie są wyniki tylko negatywne i problem z głowy.
            • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:26
              chococaffe napisała:

> Podobnie z testem ciążowym - wystarczy zrobić tylko takie gdzie są wyniki tylko
              > negatywne i problem z głowy.

Nie do końca jednak.
              Pozytywny test ciążowy niesie jakieś tam _realne_ konsekwencje...
              • chococaffe Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:26
                eeetam...bujdy lewaków
                • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:29
                  chococaffe napisała:

> eeetam...bujdy lewaków

Prawaków!
                  Lewaki przed realnymi konsekwencjami chronią się aborcją. I dla lewaków wynik testu ciążowego też ma znaczenie dalece umiarkowane....
                  • chococaffe Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:33
                    I jak zwykle nic nie zrozumiał
                    • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:40
                      chococaffe napisała:

> I jak zwykle nic nie zrozumiał

Wytłumacz!
    • lisciasty_pl Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 20:46
      Mam wrażenie że jest coraz większy amok wakacyjny. Ceny też wariują, w takiej niby taniej Turcji sierpień 2+3 na 8 dni trzeba wyjąć 25 tysięcy. Masakra. Ale skoro takie ceny i miejsca znikają, znaczy ludzie jadą.
      • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 21:03
        Przecież Turcja nie wpuszcza.
        • lisciasty_pl Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 21:09
          No to mój znajomy o tym nie wiedział i od tygodnia siedzi tam z rodziną wink
        • sol_13 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 21:13
          Wpuszcza zaszczepionych, a pozostałych z testem, kumpela właśnie pojechała.
          • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:14
            Ok ale, zdaje się że trzeba podać miejsce pobytu. To co to za, wakacje skoro i tak mam areszt domowy.
            • sol_13 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:17
              W jakim sensie masz areszt domowy? Nie ma żadnej kwarantanny w hotelu.
              • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:05
                Ale muszę siedzieć w jednym miejscu albo w hotelu.
                • sol_13 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:12
                  Nie wydaje mi się.
                  • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:48
                    sol_13 napisała:

> Nie wydaje mi się.

Tja... Już widzę jak busikiem wjeżdżam np.do Kurdystanu albo w, Kaçkar I znajduje nocleg u lokalsa.
        • leyla76 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:34
          Nie wpuszcza? Siedzę właśnie na lotnisku w Istanbule. Test antygenowy robiony w czwartek, wypełniony kwestionariusz online i tyle. Wracam za miesiąc.
          Leciałam z Genewy.
      • b-b1 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:12
        lisciasty_pl napisał:

> Mam wrażenie że jest coraz większy amok wakacyjny. Ceny też wariują, w takiej n
        > iby taniej Turcji sierpień 2+3 na 8 dni trzeba wyjąć 25 tysięcy. Masakra. Ale s
        > koro takie ceny i miejsca znikają, znaczy ludzie jadą.

Racja . Jestem nie w Turcji, a w Egipcie i za hotel, w którym jestem 3 raz zapłaciłam 2 razy tyle ile przed pandemią.
        Wzrost cen tłumaczą ( tu na miejscu) niemożnością zapełnienia -max może być 50% obłożenie.
        Faktycznie jest mniej gości- nie ma nawet 50% -nikogo( to się nigdy nie zdarzyło wcześniej ) z Niemiec, Francji i Włoch i Anglii.
        • bywalec.hoteli Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:17
          2 x tyle to znaczy ile? smile
          • b-b1 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:19
            bywalec.hoteli napisał:

> 2 x tyle to znaczy ile? smile
            O dużo za dużo 🤣

• sol_13 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:37
        Zerknelam z ciekawości na stronę jednego z duzych bp, Turcja jeszcze daje radę ale Grecja to dopiero w kosmos poszybowała z cenami...
        W dodatku pojawiły się jakieś idiotyczne oferty wyjazdów 4-dniowych (w tym 2 dni w podróży).
    • julita165 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:20
      Ja sie troche niepokoje. Zaplanowalam urlop na 1 pol sierpnia i ciesze sie ze zdecydowalam sie na jakies last minute i nic nie rezerwowalam. I to mimo faktu ze jestem zaszczepiona. Trudno powiedziec czy i co pozamykaja albo utrudnia.
      • b-b1 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 22:44
        Mam nadzieje , ze polecisz, tam gdzie chcesz.😎 Dobrze się oderwać na chwile od pandemii- tu gdzie jestem nie ma maseczek/ wszyscy testowani przed wjazdem do kraju niezależnie od szczepienia - czyli w miarę bezpiecznie.

Moje córki przeniosły rezerwacje z tamtego roku na druga polowe sierpnia - już spakowane🤣
    • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:29
      ge-ox napisał:

> a chciałam wypocząć poza PL... to się nigdy nie skończysad

A w PL nie można wypocząć?

S.
      • lajtova Re: czy Delta zepsuje wakacje? 02.07.21, 23:38
        Cieżko odpoczywać w chlewie śmierdzącym gównem.
        • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:27
          lajtova napisał(a):

> Cieżko odpoczywać w chlewie śmierdzącym gównem.

Nie znasz innej Polski poza chlewem śmierdzącym gównem? Gdzie się urodziłaś i wychowałaś? W takim chlewie?

S.
          • engine8 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 02:03
            No przeciez inaczej by nie wiedziala i nie czula tego codziennie?
          • lajtova Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 06:32
            Caly ten kraj jest chlewem. Tak urodziłam się i wychowałam w chlewie zwanym Polską. Przez moment wierzylam że tu może być normalnie, ale szybko zostałam sprowdzona na ziemie.
            Jedyne co widzę w tym porównaniu niestosownego to to, że w chlewie mieszkają świnie a to jest obraźliwe dla tych zwierząt.
      • milka_milka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:13
        Nie. Nie wypoczywam w Polsce. Po prostu.
        • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:23
          milka_milka napisała:

> Nie. Nie wypoczywam w Polsce. Po prostu.

A co takiego złego jest w Polsce, że w niej nie wypoczywasz?

S.
          • milka_milka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 00:31
            Nudzi mi się i wszędzie blisko.
            • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 01:03
              milka_milka napisała:

> Nudzi mi się i wszędzie blisko.

A co robisz za granicą, że Ci się nie nudzi? To samo możesz robić u nas.

Dokąd blisko? Na takich Kanarach jest wszędzie jeszcze bliżej. Na Dominikanie też. Dominikana jest 10 razy mniejsza od Polski (plus minus).

S.
              • bywalec.hoteli Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 01:15
                A porównałeś długość linii brzegowej Dominikany i Polski? Uwzględniłeś, że na tej samej wyspie leży Haiti i razem wielkościowo to już 1/4 powierzchni Polski?
                • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 02:20
                  bywalec.hoteli napisał:

> A porównałeś długość linii brzegowej Dominikany i Polski? Uwzględniłeś, że na t
                  > ej samej wyspie leży Haiti i razem wielkościowo to już 1/4 powierzchni Polski?

Czyli nadal jest tam "wszędzie bliżej" niż w Polsce.

S.
                  • bywalec.hoteli Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 23:53
                    snajper55 napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                    >
                    > > A porównałeś długość linii brzegowej Dominikany i Polski? Uwzględniłeś, ż
                    > e na t
                    > > ej samej wyspie leży Haiti i razem wielkościowo to już 1/4 powierzchni Po
                    > lski?
                    >
                    > Czyli nadal jest tam "wszędzie bliżej" niż w Polsce.
                    >
                    > S.

Ale możliwości plażowania większe, bo linia brzegowa dłuższa big_grin
                    • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 00:35
                      bywalec.hoteli napisał:

> Ale możliwości plażowania większe, bo linia brzegowa dłuższa big_grin

A ile kilometrów linii brzegowej potrzebujesz aby plażować? To jak ten erotoman, który zdecydował się pojechać na tygodniowy urlop do Indii. Dlaczego do Indii? Bo tam jest dużo więcej niż w Polsce pań do towarzystwa.

S.
                • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 08:49
                  I to Haiti takie atrakcyjne? Byłeś?
                  Bo wiesz, ja tak i jakby to ująć....
                  • snakelilith Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:45
                    Haiti, jeden z najbardziej zacofanych krajów na świecie, nękany ciągle katastrofami, ze zdewastowanym środowiskiem, gdzie na ulicach jedni mordują i rabują, reszta klepie ciężką biedę, a coś takiego jak służba zdrowia praktycznie nie istnieje? Tropikalny raj na ziemi dla bywalca. big_grin
                  • bywalec.hoteli Re: czy Delta zepsuje wakacje? 04.07.21, 00:09
                    berber_rock napisał(a):

> I to Haiti takie atrakcyjne? Byłeś?
                    > Bo wiesz, ja tak i jakby to ująć....

Niestety nie byłem.
                    A Ty byłaś? Bo wiem, że lubisz daleko podróżować...
              • milka_milka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 09:02
                Blisko do domu. Lubię się wyłączyć psychicznie, oddalić, a w Polsce zawsze jestem blisko. Meczy mnie to. Poza tym lubię nowe miejsca, lubię inne kultury i estetkę. Ale mam też w Europie swoje ulubione miejsca, do których lubię wracać. Nie jeżdżę na Kanary (choć byłam i urlopowo było fajnie) ani na Dominikanę.
          • bigzaganiacz Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 03:22
            Sporo zlych rzeczy a najbardziej denerwujacy sa polacy na kazdym krok
            • chococaffe Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 06:12
              No właśnie, to mnie najbardziej denerwuje w Irlandii smile
          • natalia.nat Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 13:04
            Wystarczy, że gdzieś indziej jest coś lepszego. Jest tyle miejsc i piękniejszych i ciekawszych a niewiele droższych od Polski, można poznać nowe miejsca, kulturę i ludzi. Dla mnie nie ma porówniania. Ale ty możesz sobie wypoczywać na miejscu. Każdy jest inny i co innego mu się podoba.
        • nutella_fan Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 07:09
          To tak jak ja. Teraz na Krecie siedzę, nie ma porównania do Polski.
    • mia_mia Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 03:06
      Raczej nie.
    • saszanasza Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 10:38
      Mnie nie zepsuje, bo jadę na swoją osobistą „działkę” nad jeziorem. Wprawdzie klasa mocno ekonomiczna, ale po usunięciu zdechłych myszy i naprawie zepsutego prysznica powinno być ok🙈
      W każdm razie tłoku nie ma, sąsiedzi ci sami od lat i „osobista” mała plaża ok 50 kroków dalej😉 No i tanio jest😅
      • chococaffe Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 10:56
        Moja osobista reaktywacja działki nastąpiła kiedy zdecydowałam się wynieść zwykły tapicerowany fotel, nie ogrodowy, na zewnątrz. Najwygodniejszy na świecie! Wolę go usuwać na niepogodę, noc, itd niż siedzieć na mniej wygodnym.
    • zlota-klamka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:49
      Myślę, że mogą popsuć bo kraje powolutku zaczynają wsadzać na kwarantannę nawet dotychczasowe święte krowy zaszczepione z wyrobionym paszporcikiem sanitarnym. Najpierw UK, potem Grecja, niedawno Niemcy?
      • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:53
        Gazeta Wyborcza oskarża zaszczepionych o roznoszenie wirusa po świecie. W sekcie kowidian szybko to idzie smile

Wyborcza: 'Cieszmy się z paszportów covidowych i wolności, jakie dają. Bo to się skończy"

wyborcza.pl/7,75400,27275814,cieszmy-sie-z-paszportow-covidowych-i-wolnosci-jakie-daja.html#a=190&c=8000
        • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:56
          "Szczepię się, żeby wyjechać za granicę i roznosić wirusa"

Szury? Antyszczepy? Nie, Gazeta Wyborcza:

https://pbs.twimg.com/media/E5Sc_x5XMAAI3iV?format=jpg&name=medium
        • zlota-klamka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 12:59
          zaszczepieni są jak bezobjawowcy w zeszłym roku - podstępnie mordują innych ludzi
        • dyzurny_troll_forum Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:21
          tiszantul napisała:

> Gazeta Wyborcza oskarża zaszczepionych o roznoszenie wirusa po świecie. W sekci
          > e kowidian szybko to idzie smile
          >
          > Wyborcza: 'Cieszmy się z paszportów covidowych i wolności, jakie dają. Bo to si
          > ę skończy"

Noż w plecy bezpardonowo wbity całemu programowi szczepień! Można powiedzieć, że program szczepień został zdradzony o świcie...

Ciekawe kto teraz zapłaci za te wszystkie szczepionki, które trzeba będzie zutylizować?
          Żartowałem! Doskonale wiem, kto zapłaci...
          • tiszantul Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:35
            "Ciekawe kto teraz zapłaci za te wszystkie szczepionki, które trzeba będzie zutylizować?
            Żartowałem! Doskonale wiem, kto zapłaci..."

W Polsce połowę szczepionek trzeba będzie wylać do zlewu - pisze o tym już nawet Gazeta Wyborcza.
            Wprawdzie szczepią przymusowo dzieci w domach dziecka, czyli najsłabszych i całkowicie bezbronnych, ale 30 milionów dawek im jednak nie wstrzykną
            • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 16:53
              tiszantul napisała:

> W Polsce połowę szczepionek trzeba będzie wylać do zlewu - pisze o tym już nawe
              > t Gazeta Wyborcza.
              > Wprawdzie szczepią przymusowo dzieci w domach dziecka, czyli najsłabszych i cał
              > kowicie bezbronnych, ale 30 milionów dawek im jednak nie wstrzykną

Poczekaj, niedługo startuje kolejna fala i znów się ustawią kolejki do punktów szczepień.

S.
              • berber_rock Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 17:24
                snajper55 napisał:

> tiszantul napisała:
                >
                > > W Polsce połowę szczepionek trzeba będzie wylać do zlewu - pisze o tym ju
                > ż nawe
                > > t Gazeta Wyborcza.
                > > Wprawdzie szczepią przymusowo dzieci w domach dziecka, czyli najsłabszych
                > i cał
                > > kowicie bezbronnych, ale 30 milionów dawek im jednak nie wstrzykną
                >
                > Poczekaj, niedługo startuje kolejna fala i znów się ustawią kolejki do punktów
                > szczepień.
                >
                Myślisz że rzeczywiście 30 mln jest aż tak nieporadnych umysłowo żeby się 2 x nabrać na ten sam dowcip?
              • zlota-klamka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 17:28
                tak, ustawią się po trzecią dawkę bo to już najwyższy czas skoro szczepienia ruszyły w grudniu
              • runny.babbit Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 18:00
                Słabo te wróżby ci wychodzą, dopiero co mieliśmy żałować że dzieci ruszyły do szkół w maju. I owszem, żałuję, żałuję że tak późno 😏
                Jaki będziesz mieć żal jak ci niezaszczepieni przeżyją, i co gorsza, nic im nie będzie!
                • zlota-klamka Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 18:23
                  wszystkie znane mi nieszczepy przeżyły już 3 fale i nic im nie jestsmile
                  • snajper55 Re: czy Delta zepsuje wakacje? 03.07.21, 19:30