chmury.nad.miastem 14.07.21, 19:10 Czy osłaniacie jakoś głowę przed słońcem? Starsze osoby noszą kapelusze, dzieci wiadomo też. A dorośli? Jeśli tak, to co? Zwykła czapka z daszkiem - bawełniana czy lniana? Słomiany kapelusz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:15 Kapelusz z rafii, kapelusz słomkowy (tzn. z celulozy). Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:15 Nie, nie znoszę niczego na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:17 Nie noszę, bo mózg by mi się zagotował. Po prostu unikam słońca, staram sie przebywać w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:20 Tylko w kurorcie noszę wielki kapeulsz . Na codzień bez zadnego nakrycia głowy Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:20 Mam kilka słomkowych kapeluszy - dwa z szerokim rondem, takie bardziej eleganckie i jeden z małym rondem, w kolorowe paski - mój ulubiony, bo pasuje do każdej stylizacji. Ale szukam też czapki z daszkiem - jak ktoś może polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
chmury.nad.miastem Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:29 Dziś kupiłam czapkę z daszkiem, popielatą (Primark) ale to 100 % poliamid. A więc nie wiem czy zda egzamin Bawełniane czapki z daszkiem nie zdały bo za grube, za ciężkie. Zastanawiam się nad zwykłym kapeluszem z celulozy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:22 Mąż nosi czapkę z daszkiem a ja kapelusz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:25 Ostatnio użyłam parasola. Miałam w plecaku, bo u mnie od tygodni codziennie pada i jak przygrzało nagle słońce, to rozłożyłam parasol, by głowę mieć w cieniu. Super. Widziałam już wcześniej Japonki w Alpach ze słonecznymi parasolkami. Chyba sobie coś takiego sprawię, to słoneczne natężenie zaczyna być powoli mało zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:56 Dokładnie to samo dziś zrobiłam. Wysiadłam z auta i od razu wyciągnęłam parasol. Chodzę w maxi sukience z odkrytymi ramionami i plecami a poparzeń doznałam kiedyś tylko dlatego, że zapomniałam się nasmarować kremem z filtrem gdy wieszałam pranie w pełnym południowym słońcu. Moje dzieci miały ubaw, bo na ulicy byłam jedyną osobą z parasolem, ale już spojrzałam do netu i wiem, że w decathlonie na przykład są parasole dla golfistów chroniące przed promieniowaniem słonecznym i ja taki sobie na będę⛱️😜 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 20:06 Dzięki za podpowiedź. Wiem teraz, gdzie takiego szukać. Na razie kupiłam sobie zwykły w różowym kolorze, bo moje na deszcz były czarne i granatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 20:10 Oglądam sobie parasole z filtrem i nie widzę ładnego. Chcę jasny, biały, ecru, złotawy... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 20:14 Na niemieckim amazonie są różne. Nawet takie z azjatyckim wzorem: www.amazon.de/Maibar-Sonnenschirm-Regenschirm-Regenschirme-Sonnenschirme/dp/B07FDVYBTP/ref=sr_1_5?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=2RJD4TZBUEQN5&dchild=1&keywords=sonnenschirm+damen+uv+schutz&qid=1626286265&sprefix=sonnenschirm+da%2Caps%2C179&sr=8-5 Albo ze zwierzątkami: www.amazon.de/Maibar-Sonnenschirm-Taschenschirme-Stockschirme-Klappschirme/dp/B07FLTZBLN/ref=sr_1_55?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=2RJD4TZBUEQN5&dchild=1&keywords=sonnenschirm+damen+uv+schutz&qid=1626286265&sprefix=sonnenschirm+da%2Caps%2C179&sr=8-55 Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 22:07 U nas Chinki cale lato popylaja z parasolami takimi przeciwdeszczowymi. Czasem i ja korzystam z tego patentu. Nie widze powodu, dla ktorego mialabym sie prazyc w pelnym sloncu jak moge uzyc parasola. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:26 Zwyczajowo nie. Na plaży jak leżę w pełnym słońcu tylko. W górach nie, bo jest chłodno gdy już drzew nie ma a udar cieplny/słoneczny, to od temperatury, samo opalania, przypalanie moja skóra znosi bezproblemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:29 nic, niby mam jakis kapelusz, biore go na plaze ale rzadko nosze, mam wrazenie, ze mi gorecej niz bez. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Upały a nakrycie głowy. 14.07.21, 19:30 Zależy co mi pasuje do stylówy. Czasem kapelusz słomkowy czasem czapka z daszkiem. Kapelusze mam dwa czarny i biały z różową kokardą 😉 Odpowiedz Link Zgłoś