Dodaj do ulubionych

Cukinia jakoś inaczej

16.07.21, 13:15
Mam 3 cukinie, małego bakłażana, trochę papryki, pieczarki, koperek, cebule... jakieś sery (głównie żółte, ale ricotta, feta i hallumi tez się znajdzie). W normalnych warunkach bym to pokroiła w dużą kostkę i zapiekła w żaroodpornym albo w plastrach upiekła na blaszce, ale mam ochotę na coś innego. Szukam przepisu na jakieś roladki albo plastry albo coś takiego, co mi to wszystko zutylizuje. Optymalnie jeszcze będzie pasowało do sosu koperkowego i dorsza.
Pomysły?
Obserwuj wątek
    • bywalczyni.hosteli Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:20
      a podsmażyć czosnek, cebulę, udusić warzywa i z makaronem zjeść? albo jako risotto
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:23
        Takim zestawem się zażerałam w roku zeszłym i się ciut przeżarłam, ale jest to jakiś trop. Może znowu mi zasmakuje.
    • kachaa17 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:26
      Ja cukinię podsmażam z cebulą i dodaję 2 jajka. Wygląda nieciekawie ale bardzo dobrze smakuje.
      • szarsz Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 18:06
        Cukinia w kostkę, plastry, tarta? Obierasz ja wcześniej?
    • ela.dzi Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:29
      Szaszłyki
    • klementyna156 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:31
      Bigos z cukinii? Duszony, oczywiście, nie zapiekany.
      • mimfa Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:46
        Polecam, jest pyszny i lżejszy niż z kapusty. Poza tym można go zawekować.
    • kochamruskieileniwe Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:44
      od kilku dni przeszukuję Galerię Potraw = szukam zdjęcia tarty włąsnie z cukinią, baklażanem..
      Tyle, że warzywa były pokrojone w plastry, które nakładało się na siebie i rolowało. I takimi roladkami wyłożony był spód.
      Swietnie to wyglądało...
      Ew w śrdek roladki mozna błożyć jakiś ser... albo łososia. Albo i to i to, w co którąś roladką. Klto co wylosuje.

      Aha. tarty niczym się nie zalewało.
      • zielonyjeziorak Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 14:55
        Nasz międzypokoleniowy rodzinny hicior, dodajemy jeszcze dowolny rozdrobniony ser do środka:

        www.kwestiasmaku.com/przepis/pasztet-z-cukinii
        • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:57
          Nie mój styl, ale może właśnie dobrze jest czegoś takiego spróbować... Hm.
          • zielonyjeziorak Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 16:05
            Też bym sama na to nie wpadła. Zaleta jest taka, że można to jeść na ciepło zaraz po zrobieniu albo po podsmażeniu, ale też na zimno na samo, albo na kanapki.
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:56
        Brzmi bdb. Dzięki!
      • magia Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 01:52
        to?
        ohme.pl/lifestyle/kuchnia/przepis-darii-ladochy-patenciary-odc-1-kolorowa-tarta-z-warzywami/
    • ursula.iguaran Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:52
      Jak byś jeszcze miała sos boloński/pomidorowy to można by zrobić coś ala lazania - zamiast makaronu dajesz podsmażone plastry cukini/bakłażana i przekładasz sosem bolońskim i beszamelowym. Plus każdą warstwę hojnie posypujesz serem. Podobnie robi się grecką musakę ino tam sam bakłażan idzie. Wypróbowałam że cukinia też się świetnie nadaje.
      Tylko papryka i pieczarki mi wtedy nie pasują.
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:55
        Paprykę mogę zawsze zutylizować w sałatce greckiej, a pieczarki w jakimś sosie. Rozważałam zrobić wariacje na pizze za pomocą jakiegoś drożdżowego z pieczarkami, serem i może właśnie cukinią.
      • memphis90 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 11:35
        Mozna zrobić lasanie, ale z cukinią i być może pieczarkami zamiast makaronu i z dorszem zamiast wołowiny. W sosie koperkowym.
    • gryfna-frelka Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 13:56
      Jezeli masz przyprawe za(h)atar a cukinie sa dosc mlode to pokroj je na male kawalki, posyp przyprawa i podpiecz w piekarniku w niskiej temperaturze (tak ze 140°C) zeby cukinia byla "ugotowana" w srodku ale nie przypieczona, a zahatar rozwinal swoj aromat. Sery mozesz dodac starte na koniec, albo w plastrach obok, albo zuzyc do czegos innego big_grin
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:53
        Nie mamsad ale dużo o nim słyszałam. Muszę upolować
    • kaki11 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 14:31
      Może coś w rodzaju jakiegoś gulaszu warzywnego? podsmażasz trochę cebuli z pieczarkami, dodajesz pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażana (najlepiej wcześniej posolonego i opłukanego) i może jakieś pomidory z puszki albo świeże sparzone i obrane. Tylko mam wrażenie, że sery tu nie będą pasować.
      Może też coś w rodzaju faszerowanych warzyw? do takiej cukinii czy papryki wsadzasz kaszę jaglaną lub kuskus, dodajesz trochę podsmażonych pieczarek, smażone na patelni hallami, może być koperek, może jakieś oliwki/suszone pomidorki, zapiekasz to w piekarniku i pod koniec posypujesz startym żółtym serem?
      • raczek47 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 14:42
        Ja mam trzy duże cukinie j będę je nadziewać mięsem mielonym,podsmażonym z cebulą i wysjrobanym środkiem z cukinii ,takie łódeczki zapiekasz,serem można posypać. Zamiast mięsa daj te swoje papryki i pieczarki,podsmażone, będzie ok.
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:53
        O! Kuskus! Kuskus mi do tego pasuje. Mam nadzieję, że mam
    • arthwen Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:41
      Zrobiłabym takie coś:
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:52
        Rozważam. Ciut za mało bakłażana mam.
        • arthwen Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:57
          Nie musi być dużo, ja juz robiłam w bardzo zmiennych proporcjach, a czasem to i bez bakłażana, za to np z batatami wink Albo ze wszystkim co mi wpadło, to u nas trochę taka potrawa śmieciowa, do wymiecenia resztek z lodówki.
      • taje Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 02:01
        Wygląda bardzo apetycznie.
      • beznickova Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 19:21
        Wow! Tam jest tylko cukinia (chyba dwa rodzaje – żółta i zielona?) i bakłażan plus papryka? Kusiłoby mnie, żeby dodać ziemniaki i cebulę... Czym przyprawiasz i jak pieczesz, jeśli to nie sekret, ew. jak się to cudo nazywa? smile
    • snajper55 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:48
      bialeem napisał:

      > Mam 3 cukinie, małego bakłażana, trochę papryki, pieczarki, koperek, cebule...
      > jakieś sery (głównie żółte, ale ricotta, feta i hallumi tez się znajdzie). W no
      > rmalnych warunkach bym to pokroiła w dużą kostkę i zapiekła w żaroodpornym albo
      > w plastrach upiekła na blaszce, ale mam ochotę na coś innego. Szukam przepisu
      > na jakieś roladki albo plastry albo coś takiego, co mi to wszystko zutylizuje.
      > Optymalnie jeszcze będzie pasowało do sosu koperkowego i dorsza.
      > Pomysły?

      Cukinia faszerowana? Ja zwykle robię farsz mięsny ale z Twoich składników też wyszedłby ciekawy. Choć chyba trzeba by było dodać jajko.

      Chyba że cukinie za małe.

      S.
      • bialeem Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 15:51
        No właśnie takie dość malutkie. Jak je nadziać to tylko jakąś pastą z serka i pomidorów suszonych. Mięso się nie zmieści.
    • default Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 16:04
      To jest przepis przewidziany na duże cukinie/kabaczki, ale i z małych wyjdzie. Cukinie pokroić w plastry, lekko osolić, odłozyć. Zrobić farsz - tarty źołty ser, dużo natki, jajko. Zmiekniete plastry smarować farszem, składać po dwa (jak kanapkę), maczać w jajku, obtoczyć w tartej bułce, smażyć z obu stron nacrumiano. Na oleju.
      • korag100 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 17:33
        Kiełbasę podsmażyć z cebulą do tego cukinię. Zalać sosem slodko-kwasnym że słoika.
    • bakis1 Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 17:43
      1. Makaron z sosem z bakłażana, papryki i pomidorów obficie posypany natka pietruszki i feta.
      2. Z cukinii zupa krem z dodatkiem grzanek i sera.
      3. Na śniadanie jajecznica/ omlet z pieczarkami i cebula.
    • ren.s Re: Cukinia jakoś inaczej 16.07.21, 17:56
      Makaron z cukinii (strugaczką zwykłą do ziemniaków zrobisz tagliatelle, albo spaghetti taką do julienne), zalewam wrzątkiem, odcedzam po 2-3minutach. Do tego sos z podsmażonych pozostałych warzyw +czosnek + mascarpone + parmezan. Jak byłam na diecie keto, to zajadałam się tym.
    • purchawka2020 Re: Cukinia jakoś inaczej 17.07.21, 16:55
      Placki z cukinii, do tego wkruszyć fetę.
    • primula.alpicola Re: Cukinia jakoś inaczej 17.07.21, 16:57
      Zerwałam dziś 4 sztuki, zrobiłam frittatę w piekarniku.
      Starta cukinia, jajka utrzepane trzepaczką, sól, pieprz, parmezan, upiec w foremce w 180 stopni. Można mrozić, nadaje się do kanapek.
    • angazetka Re: Cukinia jakoś inaczej 17.07.21, 19:38
      U mnie jutro będzie kuskus z cukinią, miętą i fetą z kwestii smaku.
    • feniks_z_popiolu Re: Cukinia jakoś inaczej 20.07.21, 21:16
      Ooo, zostałam zainspirowana. W tygodniu nie chce mi się bawić. Ale w weekend zrobię grecki briam.
    • kotejka Re: Cukinia jakoś inaczej 20.07.21, 21:47
      Ostatnio dostałam od koleżanki przepis na włoskie ciasto z cukinii, ciężkie, wilgotne, chrupkie od migdałków
      Jakie to pyszne
      Robię teraz często, bo łatwe i szybkie, a mi cukinia obrodziła
      • alfa36 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 01:15
        A przepis na to ciasto?
        Wyciągnęłam wątek sprzed roku, ale na czasie jest🙂, właśnie szukam przepisów.
        • b-b1 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 09:22
          alfa36 napisała:

          > A przepis na to ciasto?
          > Wyciągnęłam wątek sprzed roku, ale na czasie jest🙂, właśnie szukam przepisów.

          Zawsze wychodzi, trzeba tylko piec- ok godziny +/- 170 stopni.
          600g cukinii
          1,5 szkl cukru
          350g mąki
          0,5 szkl kakao
          1łyżeczka sody
          1 łyżeczka proszku
          4 jajka
          1 szkl oleju, lub kostka masła rozpuszczona

          Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą, cukinię i na koniec masło/olej
          • alfa36 Re: Cukinia jakoś inaczej 08.08.22, 02:55
            Dzięki. Będzie pasztet i ciasto.
    • taje Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 01:40
      Ja cukinię bardzo lubię w sałatce na surowo w cienkich wstążkach (najlepiej zrobić obieraczką do warzyw): podgrzewam oliwę z świeżym tymiankiem, czosnkiem i startą na grubo skórką z cytryny przez ok 10 min, potem odcedzam oliwę zostawiając tylko listki tymianku i polewam nią cukinię, dodaję orzechy włoskie , trochę soku z cytryny, sól i pieprz a na koniec listki bazylii. Niestety to tylko przepis na cukinię (ale np. do dorsza by pasowało). Z reszty składników zrobiłabym albo zapiekankę, albo spaghetti z pieczonymi wstążkami bakłażana i ricottą. (uwielbiam warzywa we wstążkach).
      • taje Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 02:00
        Albo może tarta tatin z warzywami? Kiedyś robiłam według tego przepisu (można zmodyfikować i dodać też bakłażan):

        Składniki: ciasto francuskie 500g, 6 papryk kolorowych, 3 pomidory, [4 anchois], małe mozzarelle, 3 cukinie, parmezan tarty, oliwa z oliwek, sól.

        1. Grilujemy paprykę na patelni grilowej albo w piekarniku (ok 20 min ) i wkładamy do woreczka, aby
        wystygła. Obieramy ze skorki. Kroimy w długie paseczki ok. 1,5 cm szerokie.

        2. Cukinie kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie wstążki.

        3. Smarujemy formę o śr. ok 30 cm oliwą i wykładamy papierem.

        4. Na patelnie wsypujemy na środek parmezan i roztapiamy (kilka sekund dosłownie) i zdejmujemy z ognia. Chwile poczekamy i zdejmujemy łopatką taki placek jakby naleśnik .Takimi właśnie plackami cieniutkimi wykładamy formę.

        5. Na tak przygotowana formę układamy paprykę zawiniętą razem z cukinią. Pokrywamy ją całą takimi pierścieniami. W każdy pierścień wkładamy połówkę mozzarelli. Pomiędzy pierścienie cząstki pomidorów [i ew. kawałeczki filetów anchois]. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą.

        6. Na to wykładamy ciasto francuskie rozwałkowane na placek 3 mm. Widelcem wykonujemy w nim dziurki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. na 30 min.

        7. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia jeszcze w formie i dopiero odwracamy spodem do gory. Ciasto francuskie pozostaje wtedy polistkowane a nie nasączone sosem z warzyw
    • magda.z.bagien Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 08:27
      Kiedyś mnie skusił przepis na ratatouille według przepisu szczura Rémy z Ratatouille.

      www.chefdehome.com/recipes/561/ratatouille
    • b-b1 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 09:25
      Przerabiam teraz mnóstwo😱.
      Robię pasztet, kotlety, placki, tartę i dżem pomarańczowy (z cukinii oczywiście🤣) w hurtowych ilościach.
      .... bo się komuś sadzonki pomyliły i zamiast ogórków wsadził cukinię 🤣🤣
      • blokersowa Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 11:08
        Czy mozna prosic o przepis na pasztet lub inne cudo? Bardzo zdroworozsadkowo posadzilam tylko pare cukinii, mam 3 duze i 3 male po przesadzeniu, ale wiadomo, to płodne warzywo smile
        • b-b1 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 11:52
          Na oko😉
          Potarta cukinia 2/3/4 itd….sztuki - posolić , odstawić aż puści sok( 10-15minut) odcisnąć z nadmiaru, można przepłukać .
          Do niej 3-4 jajka,
          cebula podsmażona ,
          kilka potartych marchewek
          i 2/3 szklanki kaszy manny ( lepiej scala niż bułka tarta, lekko puchnie 🤣
          Przyprawy do smaku-sól /pieprz/papryka wędzona i u mnie główna to majeranek.
          Do foremki i do piekarnika ok 170 stopni - na samym dole - długo 1-1,5h
      • chlodne_dlonie Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 17:47
        b-b1 napisała:

        > Przerabiam teraz mnóstwo😱.
        > Robię pasztet, kotlety, placki, tartę i dżem pomarańczowy (z cukinii oczywiście
        > 🤣) w hurtowych ilościach.
        > .... bo się komuś sadzonki pomyliły i zamiast ogórków wsadził cukinię 🤣🤣

        To ja poproszę o przepis na dżem pomarańczowy z cukinii! Zafrapował mnie!!
        smile
        • b-b1 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 18:54
          Ale niezdrowy jest - chociaż w ciemności nie świeci 🤣( sprawdzałam)🤣
          Przepis od starszej pani Stasi - trochę już zmodyfikowałam, aby samego cukru w słoiki nie pakować 🤣
          Ważę potartą na grubych oczkach cukinię- podam przepis na 1kg.
          Zasypuję cukrem na chwilę( ile chcesz cukru, możesz 1:1) u mnie mniej więcej 250 g, cukinia puści sok i gotuję kilkanaście minut aż zmięknie. Wsypuję 1 galaretkę pomarańczową (dr Oetker z cukrem) i 1 żelfix 1:3.
          Można bez żelfiksu,( tak jest w przepisie), ale wtedy 2 galaretki na 1 kg i trzeba się pozbyć wcześniej soku, bo się nie zetnie w słoiku. Testowałam
          Dla podbicia smaku pani Stasia dodawała kilka kropel olejku pomarańczowego, zapach i smak jest wtedy mocno pomarańczowy. Dodaje- pachnie wtedy obłędnie , można też bardziej naturalnie zetrzeć skórkę z 2-3 pomarańczy.
          Do słoików i już. Nie pasteryzuję, trzyma spokojnie 1-2 lata.
          • chlodne_dlonie Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 19:02
            Super!! Pięknie dziękuję - zapisuję do wypróbowania smile smile
      • alfa36 Re: Cukinia jakoś inaczej 08.08.22, 02:56
        Kotlety? Przepis poproszę.
    • lannnnntana Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 14:19
      Zachęcam cię, droga autorko wątku, do zajrzenia na kanał Tomka Strzelczyka na You Tube. Ma naprawdę fajne przepisy na jedzonko z cukinią - wszystkie przepisy wypróbowałam i nam smakowały.
    • bene_gesserit Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 15:54
      Cukinia świetnie się sprawdza w ciastach, chociaż tylko w takich, które mają jakiś zdecydowany smak (np czekoladowe, czekoladowe ze skórką z cytryny/pomarańczy, albo z cynamonem i orzechami). Ciasto dzięki startej cukinii jest jednocześnie lżejsze i wilgotniejsze.

      Z cebuli, pieczarek i papryki zrobiłabym nadzienie do bakłażana i zapiekła pod serem, ciasto cukiniowe na deser.
    • lily_evans011 Re: Cukinia jakoś inaczej 07.08.22, 18:11
      Tarta na kruchym spodzie, po upieczeniu na nią sery, a później układać te cukinie i pieczarki, i jeszcze raz zapiec.
      Ja robię z serem, pomidorem i cukinią, i jest pyszna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka