Dodaj do ulubionych

Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot?

30.07.21, 11:32
Jak ematka ocenia?
Moga byc spojlery mi to nie przeszkadza - uczucia mam mieszane od czasow Ucy nie mogle ścierpieć SJ.
Obserwuj wątek
    • amast Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:38
      Marvel jak Marvel. Bez wielkich oczekiwań, zwłaszcza dotyczących logiki i fizyki, niezobowiązująca rozrywka na sobotnie popołudnie.
    • runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:41
      Zależy jak na to patrzeć. Są dwie główne bohaterki, robią rzeczy które normalnie się dzieją w filmach superbohaterskich czyli nieprawdopodobne sceny walki, przeżywają pomimo wielu obrażeń do końca filmu- dla wielu to już nieznośny feminizm. Do tego obywają się bez faceta. I jest mowa o takich obleśnych feministycznych tematach jak miesiączka, macica i jajniki. Poza tym Marvel jak każdy inny.
      • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:42
        jakim cudem do filmu o superbohaterach wepchnięto okres i macice? (zaniepokoiłas mnie big_grin)
        • runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:46
          Spokojnie, po prostu pojawia się- bardzo krótko - ten temat w rozmowie ( a propos sterylizacji jaka przechodzą wdowy). Ale już słyszałam oburz, że jak to o takich rzeczach na filmie rozrywkowym, to uprzedzam 😉
          • memphis90 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:04
            No właśnie miałam napisać, że temat jajników i miesiączek to chyba urywa się dość szybko, jako że Black Widow nie ma ani jednego, ani drugiego (jakoś tak mi sie kojarzy z poprzedniej części, że wbrew logice nie chodzilo o podwiązanie jajowodow, tylko właśnie usunięcie).
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:04
          Nie wiem, czy to spojler, ale w Red Roomie adeptkom usuwano macice i jajniki i bohaterki o tym rozmawiają.
          • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:07
            ze smutkiem stwierdzam ze zniechęcacie mnie (T_T) przecież to nielogiczne i cel żaden. nie lubię takich łzawo dramatycznych chwytow
            • runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:49
              Kontekst tematu był taki że dziaders próbował robić śmichy-hihy z PMS bohaterek, a one go gaszą opowieścią o histeroktomii. Może być spokojnie uznane za feministyczny element.
              • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:52
                Dla mnie to jest kula w płot - kobiety i tak maja lepiej tylko gorszy pr wzwody polucje nocne - nie zamieniłabym sie
    • woman_in_love Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:41
      Wszystkie filmy o superbohaterach o gnioty.
      • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:42
        nie no - antman i pierwszy GotG był spoko - taka rodzinna rozrywka
        • memphis90 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:05
          Ja tam uwielbiam wszystkie. Nie chodzi o logikę i prawa fizyki przecież!
          • klementyna156 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:24
            memphis90 napisała:

> Ja tam uwielbiam wszystkie. Nie chodzi o logikę i prawa fizyki przecież!
            >
            ja też, ale nie z DC, bożebroń. Tam to są patetyczne gnioty. Marvele mnie bawią, podobnie jak bondy - czysta rozrywka, na własnym, wysokim, wyluzowanym poziomie. Klasa sama w sobie, w kategorii kino akcji.
    • angazetka Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:43
      Ani feministyczny, ani gniot.
      • grey_delphinum Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:07
        Lubię Marvele. Rewelacyjne odmóżdżacze!
        • ladymercury Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:51
          Dla mnie też spoko. Ale Wdową w pewnym momencie się zmęczyłam. No ileż można jeździć ekstremalnie różnymi machinami i tłuc się indywidualnie i zbiorowo.
          Mogłaby a ten przykład przespać się z jakimś szpiegiem albo poprzrsluchiwac Lokiego... Najlepiej cały film😄 ale wątek rodziny bardzo pomysłowy to fakt. I odnalezienie Red Roomu też.
    • princesswhitewolf Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:57
      przeciez to filmy dla mlodziezy w oparciu o kreskowki. Jak mozna traktowac w ogole calosc produkcji Marvel Studios w powaznych kategoriach
      • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:00
        Nawet film dla dzieci w oparciu o kreskówki moze miec rece i nogi albo byc kompletnym kaleka
      • enigma81 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:06
        Nie o kreskówki tylko o komiksy wink

Nie można oczywiście oczekiwać dzieł ambitnych ale jako ten konkretny gatunek są bardzo fajne. Poprzednia faza znacznie lepsza nowe produkcje z DC Comics.
        • princesswhitewolf Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:10
          prawda, komiksy
        • arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 15:59
          O to w większości komiksy dla dorosłych wink

Marvel robi filmy na młodzieży, bo na tym się lepiej zarabia wink
          • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:05
            komiksy dla dorosłych to w sumie nowość - dalej głównymi odbiorcami są dzieci
            • arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:15
              Nie siedzisz w temacie, nie? wink

Komiksów dla dorosłych jest niesamowicie dużo, to olbrzymi rynek, dużo większy niż dziecięce wersje wink
              • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:30
                siedziałam jak byłam dzieciakiem wink wyrosłam chyba. dalej się upieram ze dzieci (z mojej perspektywy czyli "ludzie którzy nie maja dzieci i rodzin, pracy") są głównymi odbiorcami a reszta to niszowka
                • arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:23
                  Jeśli lubisz się upierać w kwestiach, o których - jak sama przyznajesz - nie masz pojęcia, bo w tym nie siedzisz, to na zdrowie wink
                • szara.myszka.555 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:28
                  "reszta to niszowka" 😁

przejedź się na jakiś ComicCon, to zobaczysz, jaka to "niszówka"...
                  • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:37
                    serio to jest argument 🤣🤣🤣 bo na comiconie było dużo ludzi?

ja tylko oprotestowuje teze "wiekszosc czytajacych komiksy to dorosli" no nie sadze ale chetnie zobaczy statystyka jak macie
                    • arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 00:25
                      Statystyk oficjalnych nie chce mi się szukać, o ile w ogóle są - ja akurat w tym siedzę trochę, i hobbystycznie i trochę zawodowo, więc wiem jak to wygląda wink
                      Ale masz, pierwsze z brzegu porównanie, komiksy dostępne w Empiku:
                      Komiks:
                      Dla dorosłych (2875)
                      Dla młodzieży (1758)
                      Dla dzieci (950)
                      • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 01:30
                        Teraz porównajmy nakłady…
                        • huang_he Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 10:33
                          Nakłady zapewne są większe w przypadku komiksów dziecięcych, natomiast chyba dużo więcej tytułów wydaje się dla dorosłych (tak z moich obserwacji).

To tak jakby napisać, że głównymi odbiorcami książek w Polsce są kobiety czytające totalną papkę. W 2020 w kategorii Fiction 3 pierwsze miejsca pod względem sprzedaży zdobyła Blanka Lipińska. W kategorii Non-Fiction - 1. Nosowska 2. Ziemkiewicz 3. Dymek
                          • runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 11:08
                            Tylko czy tak właśnie nie jest? Że więcej jest kobiet które czytają mało ambitne rzeczy niż literaturę z wyższej półki? Oczywiście, to samo dotyczy mężczyzn, generalnie rzeczy niższej jakości i łatwiejsze w odbiorze, będą bardziej popularne.
    • klementyna156 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:22
      Nie. Spoko był, bez szału, bo o jakieś 5 lat za późno. Ale i tak uwielbiam ScarJo i jej postać. Szkoda, że ją ubili, wolałabym dowolnego faceta zamiast. Mało takich kobiecych bohaterek jest, bez sensu tracić jedyną, która była od początku. Może powróci w ramach mulitverse? Oby.
    • palacinka2020 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:23
      Dla mnie to jeden z gorszych filmow Marvela, bo bardzo duzo scen walki (nudza mnie niemiernie, jak mozna to przewijam), a malo skomplikowana fabula.

A to ze wystepuja tam same kobiety bylo dla mnie mega nielogiczne- dlaczego ten caly Dreykov chcial akurat armie kobiet, a nie kobiet i mężczyzn? Jaki to mialo sens? Skoro byly wykorzystywane jako maszyny do zabijania, nie wykorzystywal zadnego "kobiecego potencjalu".
      • ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:50
        O takie wlasnie nielogiczności mnie wkurzaja niemilosiernie
        • arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:13
          Dreykov jest postacią tylko filmową, w komiksach nie występował, ale generalnie akurat to można logicznie uzasadnić wink Czerwona Sala to był program dla kobiet - i akurat ten program miał pod kontrolą Dreykov, nie to że tak sobie zażyczył, tylko to dostał, wiec z tym pracował wink Swoją drogą męską wersją programu był Zimowy Żołnierz.
          I w komiksach agentki z Czerwonej Sali - Czarne Wdowy (bo wcale nie tylko Natalia/Natasza Romanoff była Czarną Wdową wink ) jak najbardziej wykorzystywały "kobiecy potencjał". Zresztą w drugim Iron Manie i potem w Avengersach Natasza posługuje się technikami manipulacji, z których właśnie Wdowy słynęły. Nie pamiętam już dobrze całości historii, ale Natasza (komiksowa) była baletnicą, to była jej główna przykrywka, walka na którą jest nacisk w filmach to była kwestia drugorzędna (chociaż oczywiście Wdowy były perfekcyjnie przeszkolone do walki również), głównym zadaniem zawsze była praca pod przykrywką i wywiad.
          • ladymercury Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:54
            "W Avengersach Natasza posługuje się technikami manipulacji, z których właśnie Wdowy słynęły."

No i o to chodzi... Mmmmm
            • palacinka2020 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 15:33
              W filmie jest jednak cala armia wojowniczek, nie armia manipulatorek jak z "Red Sparrow".
    • engine8 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 00:45
      To pajak
    • wybior Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 11:37
      gniot to gniot, nie ma potrzeby dodawać żadnych przymiotników.
      ...
      dobra, można dodać przymiotnik: 'kolejny' gniot.
    • konsta-is-me Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 19:01
      Gniot ,gniot i jeszcze raz gniot.
      Nie dałam rady obejrzeć dokładnie
      Czy feministyczny nie wiem i nic mnie to nie obchodzi, bo gniot to gniot .
      Poza tym to ma być film rozrywkowy a nie kino społeczne

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka