ichi51e 30.07.21, 11:32 Jak ematka ocenia? Moga byc spojlery mi to nie przeszkadza - uczucia mam mieszane od czasow Ucy nie mogle ścierpieć SJ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amast Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:38 Marvel jak Marvel. Bez wielkich oczekiwań, zwłaszcza dotyczących logiki i fizyki, niezobowiązująca rozrywka na sobotnie popołudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:41 Zależy jak na to patrzeć. Są dwie główne bohaterki, robią rzeczy które normalnie się dzieją w filmach superbohaterskich czyli nieprawdopodobne sceny walki, przeżywają pomimo wielu obrażeń do końca filmu- dla wielu to już nieznośny feminizm. Do tego obywają się bez faceta. I jest mowa o takich obleśnych feministycznych tematach jak miesiączka, macica i jajniki. Poza tym Marvel jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:42 jakim cudem do filmu o superbohaterach wepchnięto okres i macice? (zaniepokoiłas mnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:46 Spokojnie, po prostu pojawia się- bardzo krótko - ten temat w rozmowie ( a propos sterylizacji jaka przechodzą wdowy). Ale już słyszałam oburz, że jak to o takich rzeczach na filmie rozrywkowym, to uprzedzam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:04 No właśnie miałam napisać, że temat jajników i miesiączek to chyba urywa się dość szybko, jako że Black Widow nie ma ani jednego, ani drugiego (jakoś tak mi sie kojarzy z poprzedniej części, że wbrew logice nie chodzilo o podwiązanie jajowodow, tylko właśnie usunięcie). Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:04 Nie wiem, czy to spojler, ale w Red Roomie adeptkom usuwano macice i jajniki i bohaterki o tym rozmawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:07 ze smutkiem stwierdzam ze zniechęcacie mnie (T_T) przecież to nielogiczne i cel żaden. nie lubię takich łzawo dramatycznych chwytow Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:49 Kontekst tematu był taki że dziaders próbował robić śmichy-hihy z PMS bohaterek, a one go gaszą opowieścią o histeroktomii. Może być spokojnie uznane za feministyczny element. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:52 Dla mnie to jest kula w płot - kobiety i tak maja lepiej tylko gorszy pr wzwody polucje nocne - nie zamieniłabym sie Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:41 Wszystkie filmy o superbohaterach o gnioty. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:42 nie no - antman i pierwszy GotG był spoko - taka rodzinna rozrywka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:05 Ja tam uwielbiam wszystkie. Nie chodzi o logikę i prawa fizyki przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:24 memphis90 napisała: > Ja tam uwielbiam wszystkie. Nie chodzi o logikę i prawa fizyki przecież! > ja też, ale nie z DC, bożebroń. Tam to są patetyczne gnioty. Marvele mnie bawią, podobnie jak bondy - czysta rozrywka, na własnym, wysokim, wyluzowanym poziomie. Klasa sama w sobie, w kategorii kino akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 11:43 Ani feministyczny, ani gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:07 Lubię Marvele. Rewelacyjne odmóżdżacze! Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:51 Dla mnie też spoko. Ale Wdową w pewnym momencie się zmęczyłam. No ileż można jeździć ekstremalnie różnymi machinami i tłuc się indywidualnie i zbiorowo. Mogłaby a ten przykład przespać się z jakimś szpiegiem albo poprzrsluchiwac Lokiego... Najlepiej cały film😄 ale wątek rodziny bardzo pomysłowy to fakt. I odnalezienie Red Roomu też. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 12:57 przeciez to filmy dla mlodziezy w oparciu o kreskowki. Jak mozna traktowac w ogole calosc produkcji Marvel Studios w powaznych kategoriach Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:00 Nawet film dla dzieci w oparciu o kreskówki moze miec rece i nogi albo byc kompletnym kaleka Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:06 Nie o kreskówki tylko o komiksy Nie można oczywiście oczekiwać dzieł ambitnych ale jako ten konkretny gatunek są bardzo fajne. Poprzednia faza znacznie lepsza nowe produkcje z DC Comics. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:10 prawda, komiksy Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 15:59 O to w większości komiksy dla dorosłych Marvel robi filmy na młodzieży, bo na tym się lepiej zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:05 komiksy dla dorosłych to w sumie nowość - dalej głównymi odbiorcami są dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:15 Nie siedzisz w temacie, nie? Komiksów dla dorosłych jest niesamowicie dużo, to olbrzymi rynek, dużo większy niż dziecięce wersje Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:30 siedziałam jak byłam dzieciakiem wyrosłam chyba. dalej się upieram ze dzieci (z mojej perspektywy czyli "ludzie którzy nie maja dzieci i rodzin, pracy") są głównymi odbiorcami a reszta to niszowka Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:23 Jeśli lubisz się upierać w kwestiach, o których - jak sama przyznajesz - nie masz pojęcia, bo w tym nie siedzisz, to na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:28 "reszta to niszowka" 😁 przejedź się na jakiś ComicCon, to zobaczysz, jaka to "niszówka"... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 17:37 serio to jest argument 🤣🤣🤣 bo na comiconie było dużo ludzi? ja tylko oprotestowuje teze "wiekszosc czytajacych komiksy to dorosli" no nie sadze ale chetnie zobaczy statystyka jak macie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 00:25 Statystyk oficjalnych nie chce mi się szukać, o ile w ogóle są - ja akurat w tym siedzę trochę, i hobbystycznie i trochę zawodowo, więc wiem jak to wygląda Ale masz, pierwsze z brzegu porównanie, komiksy dostępne w Empiku: Komiks: Dla dorosłych (2875) Dla młodzieży (1758) Dla dzieci (950) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 01:30 Teraz porównajmy nakłady… Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 10:33 Nakłady zapewne są większe w przypadku komiksów dziecięcych, natomiast chyba dużo więcej tytułów wydaje się dla dorosłych (tak z moich obserwacji). To tak jakby napisać, że głównymi odbiorcami książek w Polsce są kobiety czytające totalną papkę. W 2020 w kategorii Fiction 3 pierwsze miejsca pod względem sprzedaży zdobyła Blanka Lipińska. W kategorii Non-Fiction - 1. Nosowska 2. Ziemkiewicz 3. Dymek Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 11:08 Tylko czy tak właśnie nie jest? Że więcej jest kobiet które czytają mało ambitne rzeczy niż literaturę z wyższej półki? Oczywiście, to samo dotyczy mężczyzn, generalnie rzeczy niższej jakości i łatwiejsze w odbiorze, będą bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:22 Nie. Spoko był, bez szału, bo o jakieś 5 lat za późno. Ale i tak uwielbiam ScarJo i jej postać. Szkoda, że ją ubili, wolałabym dowolnego faceta zamiast. Mało takich kobiecych bohaterek jest, bez sensu tracić jedyną, która była od początku. Może powróci w ramach mulitverse? Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:23 Dla mnie to jeden z gorszych filmow Marvela, bo bardzo duzo scen walki (nudza mnie niemiernie, jak mozna to przewijam), a malo skomplikowana fabula. A to ze wystepuja tam same kobiety bylo dla mnie mega nielogiczne- dlaczego ten caly Dreykov chcial akurat armie kobiet, a nie kobiet i mężczyzn? Jaki to mialo sens? Skoro byly wykorzystywane jako maszyny do zabijania, nie wykorzystywal zadnego "kobiecego potencjalu". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 13:50 O takie wlasnie nielogiczności mnie wkurzaja niemilosiernie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:13 Dreykov jest postacią tylko filmową, w komiksach nie występował, ale generalnie akurat to można logicznie uzasadnić Czerwona Sala to był program dla kobiet - i akurat ten program miał pod kontrolą Dreykov, nie to że tak sobie zażyczył, tylko to dostał, wiec z tym pracował Swoją drogą męską wersją programu był Zimowy Żołnierz. I w komiksach agentki z Czerwonej Sali - Czarne Wdowy (bo wcale nie tylko Natalia/Natasza Romanoff była Czarną Wdową ) jak najbardziej wykorzystywały "kobiecy potencjał". Zresztą w drugim Iron Manie i potem w Avengersach Natasza posługuje się technikami manipulacji, z których właśnie Wdowy słynęły. Nie pamiętam już dobrze całości historii, ale Natasza (komiksowa) była baletnicą, to była jej główna przykrywka, walka na którą jest nacisk w filmach to była kwestia drugorzędna (chociaż oczywiście Wdowy były perfekcyjnie przeszkolone do walki również), głównym zadaniem zawsze była praca pod przykrywką i wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 30.07.21, 16:54 "W Avengersach Natasza posługuje się technikami manipulacji, z których właśnie Wdowy słynęły." No i o to chodzi... Mmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 15:33 W filmie jest jednak cala armia wojowniczek, nie armia manipulatorek jak z "Red Sparrow". Odpowiedz Link Zgłoś
wybior Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 11:37 gniot to gniot, nie ma potrzeby dodawać żadnych przymiotników. ... dobra, można dodać przymiotnik: 'kolejny' gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Czy Czarna Wdowa to feministyczny gniot? 31.07.21, 19:01 Gniot ,gniot i jeszcze raz gniot. Nie dałam rady obejrzeć dokładnie Czy feministyczny nie wiem i nic mnie to nie obchodzi, bo gniot to gniot . Poza tym to ma być film rozrywkowy a nie kino społeczne Odpowiedz Link Zgłoś