Dodaj do ulubionych

ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego

02.08.21, 22:35
Cześć Dziewczyny, może któraś mogłaby pomóc lub doradzić.

Straciłam dziecko (lub zarodek - jak kto woli), martwe urodzenie. Zrobiłam badania genetyczne.
Szpital poradził starać się o zasiłek pogrzebowy, bo w naszym kraju on przysługuje.
Pochówek był symboliczny, nie jestem katoliczką.
W ZUS złożyłam dokumenty, fa za badania genetyczne, akt urodzenia i zgonu, oświadczenie o pogrzebie.
Nie miałam dodatkowych paragonów czy faktur z domu pogrzebowego czy cmentarza.
W naszym prawie teoretycznie bliska rodzina (a więc matka) i tak dostaje pełny zasiłek bez względu na wysokość kosztów.
ZUS przez miesiąc nie odpowiedział. Po ponad miesiącu poszłam się dowiedzieć co i jak. Ponoć wniosek leżał bez rozpatrzenia. Pani w ZUS-ie złożyła ponaglenie o rozpatrzenie, dziwiąc się, że urząd nie dotrzymał terminu i nie powiadomił mnie o przedłużającej się procedurze.
Po kolejnych 2 tygodniach dostałam pismo, że odmawiają mi prawa do zasiłku, bo nie dostarczyłam rachunków.
Mogę się odwołać do Sądu.

Pytanie - czy jest sens? Czy zwłoka urzędu w rozpatrywaniu wniosku byłaby istotna? Skoro i tak najbliższa rodzina dostaje zasiłek, bez względu na poniesione koszty - po co te faktury?
Prawo nie precyzuje czym jest pogrzeb.... Czy nie mógł być symboliczny? (tak jak napisałam w oświadczeniu?)

Może głupia byłam, że nie kupiłam okolicznościowej urny za 500 zł z kwitem z domu pogrzebowego i byłby spokój...
Teraz ta sytuacja jest dla mnie i bolesna, i upokarzająca.

Macie pomysł co zrobić?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 02.08.21, 23:30
      Współczuję straty ake zasiłek jest na pokrycie kosztów pogrzebu. Skoro ich nie było to nie ma zasiłku. Tak to rozumiem.
    • 71tosia Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 02.08.21, 23:32
      Przede wszystkim bardzo współczuje. Może zwróć się do biura rzecznika praw obywatelskich, powinni ci doradzić drogę prawna.
      Ps w Zuzie chyba nie łatwo cos załatwić teraz, brak pracowników a ci co sa często się nie wyrabiają, zdaje się ostatnio cos w prasie pisano ze pracownicy ZUS rozważają strajk?
    • ichi51e Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 02.08.21, 23:34
      jak napisalas ze potrzeby byl symboliczny to niestety nie maja za co zawracac. zasilek pogrzebowy jest na pokrycie kosztow a nie ekstra kasa po zmarlym.
      • ichi51e Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 02.08.21, 23:35
        *pogrzeb
        • sylwianna2018 Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 02.08.21, 23:57
          Bardzo Ci współczuje straty dziecka. Niestety zasiłek pogrzebowy przysługuje na pokrycie kosztów pochówku. Brak faktur oznacza dla prawa, że nie poniosłaś jego kosztów. Faktura za np. małą urnę najpóźniej z datą dnia pogrzebu byłaby wystarczająca. Przykro mi.
    • hrabina_niczyja Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 03.08.21, 00:09
      No dobra, ale jak to dziecko pochowałaś? Gdzie? Na dziś to wygląda tak, że żadnego pogrzebu nie było. Nie ma rachunku za miejsce na cmentarzu, ok mogłaś dołożyć do istniejącego grobu, ale to i tak jest koszt chociażby odkrycia grobu. Nie ma rachunku za trumnę czy urnę i tu już szczerze mówiąc nie rozumiem. Nie ma rachunku z zakładu pogrzebowego za przechowanie zwłok? No ZUS ma rację, bo mi też wychodzi, że pogrzebu nie było. Ja to się teraz zastanawiam gdzie ty to dziecko pochowałaś, na działce? I weź to pod uwagę, żeby ktoś nie zaczął myśleć jak ja i nie posadził cie o nielegalny pochówek czy zbeszczeszczenie zwłok.
    • zuleyka.z.talgaru Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 10:47
      A gdzie rachunek za miejsce na cmentarzu? Urnę/trumnę? To są koszty pogrzebu a nie badania genetyczne.
    • woman_in_love Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 11:30
      Jeżeli poniosłeś koszty pogrzebu, może ci przysługiwać zasiłek pogrzebowy z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Jakie dokumenty złożyć do ZUS:
      Oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu

No więc był pogrzeb i poniosłaś jego koszty? Czy go nie było?
    • na.rozdrozu Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 14:27
      Dziękuję za wypowiedzi.
      Nie do końca rozumiem agresję co niektórych pań.
      Są pogrzeby symboliczne, są bez udziału ciała (np. zaginionych), są oddane na badania medyczne, itd...
      Rodziny tych osób mają też prawo do tego zasiłku.

Korzystanie z obowiązującego prawa jest zabronione i naganne???

Nie życzę nikomu sytuacji jak u mnie.

Pomoc finansowa też jest pomocą ( tym bardziej, że badań genetycznych nasz kraj nie refunduje), ale jak widać - typowo polskie cechy dały o sobie znać w tym wątku.

Od 20 lat płacę ZUS z działalności, nigdy nie byłam na chorobowym, ale teraz łatwo osądzić kogoś o nieuczciwość, jak chce skorzystać z obowiązującego prawa, prawda?

Ps. Byłam dziś w ZUS i tam całkiem po ludzku doradzono mi co i jak.
      • grey_delphinum Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 14:31
        Bardzo współczuję straty dziecka, mam nadzieję, że wszystkie Twoje starania o zadilek zakończą się pozytywnie.
      • 35wcieniu Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 15:08
        Pogrzeby symboliczne to nadal pogrzeby, tzn. ponosi się koszty np. miejsca na cmentarzu.
        Ty napisałaś tak jak gdyby nie było ani miejsca, ani urny, ani pochówku, ani niczego w ogóle więc pewnie stąd pytania.
    • szarakratka Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 15:28
      Poczytaj na tym forum. Co do zasady zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu i może to udokumentować (niekoniecznie w wysokości zasiłku).

www.poronienie.pl/forum/showthread.php?tid=1718&page=3

"Z pewnością trzeba być w stanie udowodnić, że pogrzeb się faktycznie odbył i że poniosło się koszty jego zorganizowania. Bez faktur za trumnę lub urnę jest to trudniejsze. Chyba że ma się silne dowody np. w postaci faktur za grób, czyli miejsce na cmentarzu, o ile to nie było dochowanie do już istniejącego grobu albo za samą usługę pochowania, czyli kopania czy otwierania i zamykania płyty nagrobnej. Coś, co razem z wyjaśnieniem powodów braku faktur za trumnę lub urnę uwiarygadnia prawdziwość pogrzebu i poniesienie jego kosztów."
    • panna.nasturcja Re: ZUS i odmowa zasiłku pogrzebowego 04.08.21, 15:47
      Współczuje bardzo.
      Podejrzewam, ze rachunki nie służą do ustalenia kwoty zasiłku tylko są dowodem na to, ze pogrzeb się odbył.
      U Ciebie, z punktu widzenia prawa, się nie odbył, stad odmowa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka