Dodaj do ulubionych

Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia?

02.08.21, 22:45
Pytanie warte kilkaset zlotych - taka jest roznica w cenie biletu lotniczego miedzy 15.08 a 16.08.

Liczę na zbiorową mądrość emamy.

Druga dawka jest na styk z wyjazdem. Przyjezdzajacy pochodzi z kraju, gdzie szczepic sie chca wszyscy, wiec dopiero teraz przyszla jego kolej. Za nic nie mozna sie dowiedziec jak konkretnie i legalnie liczyc te 14 dni od drugiej dawki szczepienia aby whechac do Polski bez kwarantanny. Do tego jego kraj wydaje certyfikat EU covid od razu po szczepieniu, a nie po 14 dniach.

Wg polskich przepisow ma byc to 14 dni po drugiej dawce. Czyli dawka przyjeta 1.08 -> 1+14 dni —> 15.08 mozna przyjechac. Najbezpieczniej byloby przyjac, ze dzien podania dawki drugiej to dzien zero, nastepnie przedzial 14 dni i po polnocy z 14 na 15 dnia mozna jechac do Polski. Czyli w tym konkretnie wypadku nie 15.08 a 16.08. Roznica w cene biletu to kilkaset zlotych. Straz graniczna nie jest pewna (pytalam, pani sie zafrasowala i nie odpowiedziala czy 15.08 bedzie ok)

Czy ktos to moze przerabiał na własnej skórze? 16.08 jest ok, ale czy 15.08 tez? Kiedy pojawil sie wam EU covid certyfikat na ikp? 15 czy 16 dnia po szczepieniu?

PS: sama przekraczalam granice RP kilkakrotnie, nie sprawdzano mnie w ogole.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 22:54
      Skoro to termin urzędowy, to liczyłabym urzędowo.
      Jak PO 14 dniach, to:
      dzień szczepienia jest dniem zero (01-08)
      14 dni karencji (02-08 - 15-08)
      15. dnia można wjechać (16-08)
      • ida_listopadowa Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 22:57
        To mi sie wydaje najbezpieczniejsze tak jak wyzej napisalam bo nie ma sie jak przyczepic, miedzy szczepieniem a wyjazdem jest 15 dni (16-1).
    • panna.nasturcja Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 23:00
      Certyfikat pojawia się na IKP w dniu podania drugiej dawki.
      • ida_listopadowa Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 23:08
        Dziekuje - szczepilam sie gdy cetryfikatow EU jeszcze nie bylo, wiec nie wiedzialam
        • koko8 Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 19:06
          Certyfikat tak, ale green pass dopiero po 14 dniach.
          • panna.nasturcja Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 19:25
            W Polsce pojawia się certyfikat. W dniu szczepienia, choć ważny jest 14 dni od ostatniej dawki.
    • blondzidelko Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 23:20
      Miałam podobna zagwozdke. Ale szczepienie miałam w sobotę i od soboty dwa tygodnie później pokazywała mi aplikacja ze minęły dwa tyg. Szczepienie miałam w sobotę o 15 a od północy z piątku na sobotę (dwa tyg później) już pokazywało 2 tyg smile
      • ida_listopadowa Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 02.08.21, 23:27
        O jasny gwint. To by bylo niezle. Ciekawe jak to interpretuje SG i czy maja jakues wytyczne
        • blondzidelko Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 00:17
          Nie szczepiła sie w Polsce, ale podrozowalam do i z Polski właśnie na to szczepienie. Inna sprawa, ze nikt o to nawet nie zapytał, pomimo mail które otrzymałam,ze wszyscy sa sprawdzani....
    • zlota-klamka Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 05:58
      Przepisy wjazdowe do Polski mówią wyraźnie jak liczone są 14 dni po szczepieniu - wystarczy sprawdzić rządowe strony

"Podróżni niezależnie od środka transportu (zbiorowy i indywidualny oraz przekraczanie granicy pieszo) podlegają 10-dniowej kwarantannie wjazdowej chyba, że spełnią jeden z poniższych warunków:

są zaszczepieni pełnym cyklem szczepienia, a od podania ostatniej dawki szczepienia upłynęło 14 dni (liczone od dnia następującego po dniu podania ostatniej dawki)"

www.gov.pl/web/koronawirus/przyjazd-do-polski-ze-strefy-schengen
      • ida_listopadowa Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 07:13
        Thank you captain obvious. Czytalismy to przeciez. I ciekawe, ze SG tez nie wie czy mozna jechac w dniu 0+14 czy 0+15, bo w doslownym rozumieniu tego przepisu- mozna jechac pietnastego dnia po szczepieniu. Wyzej twierdza, ze szesnastego...
        • zlota-klamka Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 07:30
          Gdzie niby w rozumieniu tego przepisu można jechać w 15 dniu po szczepieniu?

Muszą upłynąć PEŁNE 14 dni liczone od 00:01 dnia następującego po dniu podania ostatniej dawki.
          Jak chcesz liczyc od daty szczepienia to możesz jechać po północy dnia 16
          • zlota-klamka Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 07:43
            Nota bene zobacz jak liczona jest data testu, który może skrócić kwarantannę dla przyjeżdżajacych spoza Schengen/EU. Przepisy mówią, że te test może być wykonany najwczęśniej po 7 dniach kwaratanny i tu ministerstwo dokładnie opisuje jak to jest liczone - jeśli wjechałaś 1 lipca to kwarantanna liczy się dopiero od północy, trwa do północy dnia 8, test możesz wykonać najwcześniej 9 lipca. Musi upłynąć pełne 7 dni
            www.gov.pl/web/koronawirus/przyjazd-do-polski-spoza-strefy-schengen
            • ida_listopadowa Re: Jak liczyć 14 dni od zakonczenia szczepienia? 03.08.21, 18:22
              dzieki zlota klamka! udalo mi sie dodzwonic do konkretnej osoby z SG, ktora powiedziala, zeby wybrac opcje do ktorej sie nikt nie przyczepi, tak zrobimysmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka