Dodaj do ulubionych

Góry Świętokrzyskie co zobaczyć

04.08.21, 19:50
Tak żeby odetchnąć od tematów szczepionkowo cenowych będę wdzięczna za wskazówki. Szlaki piesze dookoła św Katarzyny zaliczone, św krzyż też i wioska średniowieczna obok, park rozrywki strasznie nudnawy. Podpowiedzcie albo jakiś ciekawy szlak (mogę dojechać byle ładnie było), albo cos wartego obejrzenia, typu jakieś bunkry czy stare osady albo ruiny zamków. Jadę 3 raz i tak szczerze to nie wiem co tam jeszcze fajnego pozwiedzać, niby blisko a słabo znam.
Obserwuj wątek
    • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 19:53
      Chęciny i Góra Zelejowa
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 19:56
        ja_mamma napisała:

> Chęciny i Góra Zelejowa

Z Chęcin jest rzut beretem do Jaskini Raj i Centrum Neandertalczyka. Polecam
        • koronka2012 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 14:01
          warto to centrum neandertalczyka?
    • daniela34 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 19:56
      Jaskinia Raj i muzeum zegarów w Jędrzejowie też?
      • malia Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:41
        To jak juz będzie w Jedrzejowie to tam gdzieś jeździ Ciuchcia Ponidzia, z dzieciakami można pojechać
    • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 19:57
      krzysztopór
      krzemionki opatowskie
      chęciny
      jaskinia raj
      3 kamieniołomy w Kielcach
      skanesn Tokarnia
      zalew w cedzynie można obejść dokooła, miejscami bardzo przyjemnie
      zalew w wilkowie można obejść
      opatów
      sandomierz
      muzeum porcelany w ćmielowie

coś powinnaś sobie wybrać
      • kornelia_sowa1 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:35
        Geopark bym dodala
    • daniela34 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 19:59
      Zamek Krzyżtopór-ale trzeba będzie sporo dojechać.
      • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:00
        ale warto i mozna polączyć z innymi jak kopalnia w krzemionkach.
      • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:04
        sporo czyli ile?
        • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:07
          a my wiemy gdzie śpisz?
          • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:09
            św katarzyna
            • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:10
              google pokazuje 45 minut
            • daniela34 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:17
              Haha, zgadłam 😃😃😃
        • daniela34 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:08
          Że Sw. Katarzyny na przykład (nie wiem w sumie gdzie masz bazę)- 50km.
          • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:10
            a to na luzie tam z tego co pamiętam drogi całkiem fajne i malownicze.
      • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:15
        W zamku już się zakochałam tylko spojrzałam.
        • daniela34 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:17
          No ja myślę!
    • malia Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:01
      Chęciny - zamek i jaskinia Raj, Jak mozesz pojechac dalej troche to dalej Kurozwęki - zamek i bizony, zamek Krzysztopor w Ujeździe, Bodzentyn, w Kielcach jest pare rzeczy
      • malia Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:02
        Moze zalew w Sielpi
      • malia Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:07
        Krzyżtopór
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:44
        Kurozwęki - oprócz bizonów, zamku (aktualnie w renowacji) i fajnego placu zabaw są jeszcze 2 labirynty: bukowy i kukurydziany. Duża frajda dla dzieci. W pobliżu Szydłów z Bramą Krakowską, 7 i 8 sierpnia będzie tam święto śliwki.
    • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:08
      Dziękuję ślicznie, jutro rozplanuję plan wycieczek. Chęciny znam ale dzieciaki nie były to chętnie się przejadę.
      • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:12
        zobacz z mojej listy może ci cos podpasuje. kopalnia w krzemionkach dla dzieci jest super. a niedaleko bałtów i dinnozaury jak ktoś lubi te klimaty, można polączyć z krzysztoporem i masz 1-2 dni zajęte od rana do wieczora. krzemionki to unikatowa kopalnia, najstarsza w Europie.
        • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:17
          W Bałtowie byliśmy ale powtórzymy bo młodszy kocha dinozaury. A w tych krzemionkach (wiem głupie pytanie) to bardzo trzeba pod
          ziemię schodzić?
          • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:19
            nie. to kopalnia sprzed bodajże 20 tys lat. tam się schodzi może 10 metrów.
            • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:25
              To może dam radę, jak nie to chłopaki z mężem pójdą a ja kawkę popije w międzyczasie. Widok z góry mi nie przeszkadza nawet z masywu mont blanc ale na dole czuje się tak sobie.
              • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:30
                wilków masz bardzo blisko katarzyny. cedzynę też. wilków to bardzo przyjemny spacer dookoła, mniej niż godzinka. a cedzyna jak chcesz obejść ze 3 godziny zejdzie, ale można iść kawalek i wrócić. to tak blisko, że możesz podskoczyć po kolacji.
          • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:39
            Weź jeszcze pod uwagę dwudniową opcję Bałtowa.
            Kosztuje to dodatkowe 15 zł (opłata za pole namiotowe), spać możecie gdzieś indziej. Wtedy bilety są ważne 2 dni. W tym roku otworzyli w Bałtowie wrotkarnię, czynna aż do godz.21. Dodając do tego rollercoaster i inne, naprawdę jeden dzień tam to za mało żeby ze wszystkich atrakcji skorzystać.
      • malia Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:15
        Z dziecmi to do Bałtowa jeszcze można, albo w Kielcach jest rezerwat Wietrznia a tam Centrum Geoedukacji z warsztatami dla dzieci
        • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:19
          + kadzielnia + kopalnia na ślichowicach. co kto lubi. na kietórych wielki kamieniołom w środku miasta robi spore wrażenie. na innych absolutnie zerowe.
          • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:29
            Jutro biorę mapę papierową i wszystko zaznaczam. Wygląda na to, że będziemy mieli co robić smile
            • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:31
              to jest tak bloki, bloki a tu bam! wielka dziura. naprawdę wielka dziura. smile
              • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:37
                dziura warta zobaczenia smile i to w Kielcach jest?
                • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:38
                  zobacz na google. to jest w środku miasta
                  kadzielnia - tu jest nawet jaskinia do zwiedzania
                  wietrznia
                  rezerwat skalny ślichowice (chyba najmniej fajny, ale za to w środku osiedla)
                  • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:39
                    wietrznia jest długa i skłąda się z kilku częsci, więc jakby co nie zrezygnuj po obejrzeniu pierwszej dziury
                    • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:45
                      Ok, dzięki.
          • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:36
            Jeżeli Kadzielnia to obowiązkowo zjazd tyrolką (o ile dzieci masz trochę starsze).
            Jeżeli młodsze to blisko Kadzielni na Skwerze Szarych Szeregów jest fajny plac zabaw z fabryką piasku i kredowiskiem.
      • mizantropka_20 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:42
        Dla dzieci polecam Muzeum Zabawek i Zabawy oraz Magię Karmelu w Kielcach. Dosłownie obok, w Pieprzu i Bazylii można zjeść przepyszną pizzę. Do zaliczenia jeszcze Energetyczne Centrum Nauki.
        • mizantropka_20 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:45
          Jest jeszcze mini ogród botaniczny i spacerowy szlak na górze Karczówka.
      • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:02
        Z dzieciakami bardzo fajny tez Oblegorek. Jest ścieżka edukacyjna ( plac zabaw).
        • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:02
          Centrum nauki leonarda
    • n-ell Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 20:58
      Geocentrum w Kielcach polecam - ze starszymi dzieciakami szczególnie, byłam w czerwcu i byliśmy sami, żadnych zwiedzajacych. Na końcu jest film, w kinie a la kapsuła czasu.
      • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:03
        Ogólnie jedzcie do Kielc- centrum geo, trzy kamieniołomy, baseny w hotelu Binkowski
        • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:05
          Jak lubicie sushi idzicie do Sushiya
          • n-ell Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:46
            O tak, polecam bardzo. Tylko warto rezerwację zrobić. W sumie to ja często szukam pretekstu, żeby do Kielc pojechać właśnie przez Sushiya
            • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 16:14
              Nie wiem czy wiesz ale otwierają się tez w Gliwicach
    • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:06
      Aaaa i jeszcze jak masz
      Małe dzieciaki to hit- zoo w wygwizdowie. Tylko weźcie prowiant ( można z własnym grillem).
      Jak masz starsze dzieci to ogarnijcie kajaki na Nidzie
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 04.08.21, 21:33
        Zoo Lisów 😁
        Można tam spędzić cały dzień. Na miejscu jest bar z frytkami, zapiekankami i lodami, które często się kończą w okolicach południa.
        • krolewska.asma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 06.08.21, 20:48
          Bossz
          Musiałam ze to zoo z lisami
      • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 07:57
        Młodszy ma 7 lat ale mąż bywał na spływach kajakowych to chyba damy rade.
        • kafana Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 16:12
          Nida jest płytka i nie jest rwąca. Spokojnie 7 latek da rade.
    • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 07:55
      jeszcze raz dziękuję, na pewno nie będziemy się nudzić, nawet czasu może nie starczyć na wszystko smile A myślałam, że jak już jadę kolejny raz to nuda będzie.
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 10:58
        stephanie_harper2 napisał(a):

> jeszcze raz dziękuję, na pewno nie będziemy się nudzić, nawet czasu może nie st
        > arczyć na wszystko smile A myślałam, że jak już jadę kolejny raz to nuda będzie.

Dzięki za założenie tego wątku. Sama sobie tutaj znalazłam kilka miejsc do zobaczenia jeszcze w te wakacje.
    • kardigan666 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 08:14
      Jaskinia Raj?
      Zamek Krzyżtopór?
      Chęciny?
      Niedaleko jest też Sandomierz.
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 10:57
        kardigan666 napisała:

> Niedaleko jest też Sandomierz.

No nie wiem, czy tak niedaleko wink
    • kochamruskieileniwe Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 08:41
      www.swietokrzyskie.pro/file/2018/04/C-17_07_WYD_SW_przewodnik_pieszy_www.pdf
      swietokrzyskie.travel/informator_turystyczny/szlaki_turystyczne/swietokrzyski_szlak_archeo_geologiczny_4766
      www.swietokrzyskie.pro/file/2017/11/att741000_przewodnik_geologiczny.pdf
      www.pgi.gov.pl/kielce/oddzial-swietokrzyski/sep1-kielce/geologia-regionu/6479-gory-swietokrzyskie-w-pigulce.html

www.swietokrzyskie.pro/nowy-przewodnik-turystyczny-po-gorach-swietokrzyskich-3/?pdf=41899

A tak w ogóle zajrzyj tu:

www.klub.ruszajwdroge.pl/p/darmowe-przewodniki-woj-swietokrzyskie.html?m=0
      • antykaa Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 12:42
        Obok Kielc jest bardzo fajny skansen, ale nie pamietam nazwy. Jest przepiękny - bardzo fajnie oprowadzają. Niedaleko jest też muzeum zegarków (też świetne)
        • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 12:44
          Skansen w Tokarni
          Muzeum im.Przypkowskich w Jędrzejowie
    • cosinuss Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 12:53
      jak w promieniu 50km może być to muzeum żywej porcelany w Ćmielowie - można obejrzeć cały proces od glinki do figurki, zrobić sobie kotka itp. Bardzo nam się podobało.
      No i podpisuje się pod Krzysztoporem, Jaskinią Raj ( lepiej zarezerwuj miejsca przez net), Chęcinami.
      • ja_mamma Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 13:52
        cosinuss napisał(a):

> Jaskinią Raj ( lepiej zarezerwuj miejsca przez net)

Oooo, tak! Bezwzględnie bilety przez internet + przyjazd do jaskini jakieś 30 minut przed wejściem bo bilety online trzeba odebrać w kasie a często jest kolejka.
        • stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 14:06
          dzięki, cenna informacja
    • edor67 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 13:02
      Ja jeszcze dodam Górę Miedziankę. Bardzo piękne widoki. I Diabelski Kamień. I Kielce
    • ewa_2009 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 13:48
      Koniecznie Tokarnia, najlepiej, gdy jest ładna pogoda.
    • koronka2012 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 14:00
      Podłączę się z pytaniem skąd najlepiej wystartować na św. Krzyż żeby zaliczyć gołoborze? będziemy z dzieciakiem, który nie jest raczej fanem spacerów, wiec przydałoby się gdzieś niezbyt daleko zaparkować
      • cosinuss Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 16:13
        Z parkingu idzie się asfaltem, a od Nowej Słupi ostrzej szlakiem z tego, co pamiętam.
        Gołoborze zawsze będzie mi się kojarzyło z wycieczką w V klasie. szliśmy dość rozwlekłą grupą i pani przewodnik była słabo słyszalna i słabo komunikatywna. I jak powiedziała, ze właśnie widzimy gołoborze, to my zrozumieliśmy, ze mamy nim zejść w dół i ochoczo ruszyliśmy rysią. Co to była za bieg i co to był za wrzask przewodniczki! No tak w połowie dotarło do nas, że nie mamy tędy schodzić i mozolnie po tym gołoborzu wspinaliśmy się do góry. Kilka lat później zamontowali barierki smile
      • bib24 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 05.08.21, 16:34
        gołoborze jest na górze, wejść możesz z obu stron. asfaltową drogą jeżdżą auta czasami i smrodzą. a od Słupi wejście jest takie trochę "wysokogórskie" co ma wady i zalety. jak chcesz się poczuć jak w górach to od Słupi, jak masz babcię i dziecko na wózku asfaltem

• stephanie_harper2 Re: Góry Świętokrzyskie co zobaczyć 07.08.21, 09:49
      Dzięki wielkie za wszystkie wskazówki. Idę się pakować i planować wycieczki smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka