briar_rose 16.08.21, 13:22 Mam mnóstwo żółtej fasoli szparagowej z ogródka. Szukam porad, co dobrego mogłabym z niej przyrządzić. Opcja z bułką tartą i masłem odpada, wolałabym coś mniej kalorycznego Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 13:42 po turecku w pomidorach to jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 13:45 Taka robię ( fajna dla IO): Podgotowac fasolkę al dente. Na patelni rozpuścić masło/ oliwę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, i po chwili odcedzoną fasolkę. Przemieszać i Dosłownie chwilka, żeby fasolka nabrała smaku, i na talerz. Fasolkę w mniejsze kawałki, ugotować al dente. Na patelni zeszklić dużą cebulę, lub dwie ( jeśli ktoś lubi cebulkę) dodać 2 ząbki czosnku, i następnie startą duża marchew, chwilę podsmażyć. Na koniec dodać na patelnię fasolkę. Wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 13:48 Ja do twojej pierwszej wersji dodaję kilka listków mięty. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 15:46 mashcaron napisała: > Ja do twojej pierwszej wersji dodaję kilka listków mięty. a ja posiekany pęczek koperku Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 16:04 Ol yes; a u nas zamiast miety posiekana zielona pietruszka Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 16:11 Tak, z pietruszką robię jak nie mam mięty :p Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 16:44 Eh to u nas na odwrot 😀 Tak czy inaczej, ziolo musi byc. Z kolendra tez jest dobre, z koperkiem nie probowalam, ale musi byc ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:15 Mam ten kolendrowym gen przez który kolendra mi jedzie mydłem/płynem do naczyń :p Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:23 A, to to. Szanuje w takim razie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 18:38 Offtop będzie- czytałam gdzieś ostatnio, że jest też gen, powodujący ten charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagow. Co ciekawe ludzie, nie mający tego genu nie dość, że mają bezwonne siuśki po szparagowej uczcie, to jeszcze nie czują tego szparagowego zapachu z sąsiedniej kabiny Nie wiem, czy to odkrycie nominowane do ig Nobla, ale brzmi jak bardzo praktyczny gen Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 21:47 kk345 napisała: > Offtop będzie- czytałam gdzieś ostatnio, że jest też gen, powodujący ten charak > terystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagow. Co ciekawe ludzie, nie mający > tego genu nie dość, że mają bezwonne siuśki po szparagowej uczcie, to jeszcze n > ie czują tego szparagowego zapachu z sąsiedniej kabiny Nie wiem, czy to odkr > ycie nominowane do ig Nobla, ale brzmi jak bardzo praktyczny gen ja go mam! siki capią na dwa metry ale mieciu też - więc niestety nie mam nikogo bez tego genu co by powąchał Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 21:47 mashcaron napisała: > Mam ten kolendrowym gen przez który kolendra mi jedzie mydłem/płynem do naczyń > :p o nieee Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 14:03 Bardzo fajne i proste przepisy, dzisiaj wypróbuję oba. Pięknie dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 14:59 alicia033 napisała: > z winegretem > Z winegretem i z czosnkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 14:27 Posyp prażonym słonecznikiem ( tez kaloryczne). Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 14:31 Fasolki też niech nie je bo kaloryczna jest. Tym bardziej że ma jej mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:09 aandzia43 napisała: > Fasolki też niech nie je bo kaloryczna jest. Że co? Fasolka szparagowa ma circa 30 kkcl w 100 g Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:21 Andzia, ta hejterka😛, probowala powiedziec ze orzeszek masla niewiele zmieni w i tak juz niskokalorycznym i zdrowym jedzeniu Mnie tez startowy zabrzmial troche fobicznie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 19:15 Oj, tak się chciałam dowiedzieć, jak inni ją przyrządzają, ile można jeść taką samą Ale chyba rzeczywiście odkąd schudłam za bardzo staram się dmuchać na zimne. Ale masła nie jadam tak czy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 16:18 Jak nie mam masła w domu to polewam fasolkę oliwą z czosnkiem i ziołami, albo rumienię bułkę tartą na oleju. Dlaczego nie jesz masła, zdrowe jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 15:02 Ja robię też zupę z fasolki szparagowej, albo fasolkę z sosem pomidorowym. Można też zamrozić (wcześniej podgotowaną około 3 minut) jeśli masz za dużo aby zjeść Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 15:04 My jemy z cebulą, czosnkiem i passatą pomidorową. Tak tez wkładam do słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:37 A można przepis. Nie dam rady teraz przejeść i chętnie włożyłabym do słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:08 O taki moze byc: www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-szparagowa-w-sosie-pomidorowym-do-sloikow Jak robie do zjedzenia na teraz robie bez octu jak do słików dodaje ocet. Nie wychodzi kwaśne. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 15:27 Zupa, jako sałatka do obiadu, jako dodatek do zupy, kszotto czy risotto, zapiekanka , do wielu dań można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
san_vito Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 16:21 ugotuj.to/ugotuj/36200249/gulasz+z+fasolka+szparagowa/p/ Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:16 O nieeeeeee, nie zaczynajmy tego od nowa!😛 w salatce nicejskiej ne ma fasolki szparagowej, to swietokradztwo obraza uczuc ABOMINACJA (Ziutaaaa, choc tu!) No dobra, moze zrobic salatke na podstawie nicejskiej😜 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 18:34 W mojej jest. I czosnek. Danieli spytaj Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 19:14 Madre mia… (robi znak krzyza) Ne ne ne, czosnku tez niet. Nie mieszaj w to Danieli, zadzwon lepiej po Dr Ozdzowke😛 Ja wolam Ziute dlatego, ze ona dobrze zna moja wrazliwa dusze i na pewno obroni razem ze mna tozsamosc Prawdziwej Nicejskiej Salatki. Ewentualne udziwnienia przyjme tez tylko od Ziuty 😼 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 19:58 boogiecat napisała: > Madre mia… (robi znak krzyza) Ne ne ne, czosnku tez niet. > > Nie mieszaj w to Danieli, zadzwon lepiej po Dr Ozdzowke😛 > Ja wolam Ziute dlatego, ze ona dobrze zna moja wrazliwa dusze i na pewno obroni > razem ze mna tozsamosc Prawdziwej Nicejskiej Salatki. przesuń się, przywalę jej Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:47 🤣 czasami po prostu nie ma innego wyjscia Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 19:57 bo nie umiesz gotować, jak daniela Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:00 Ty danieli nie postponuj, ja się nastawiam na jakąś kolacyjkę u niej, czosnkową oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:06 Możemy się umówić we cztery! Ty zrobisz nicejską z fasolką szparagową, Daniela brokułową z dużą ilością czosnku. Ja z Bugikotem będziemy degustować - ona wypluje dyskretnie, gdy nikt nie będzie patrzył, w serwetkę, a ja splunę do talerza jak Maga Gessler w programach tv. A potem możemy wszystkie zostać przyjaciółkami! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:42 piataziuta napisała: > Możemy się umówić we cztery! > Ty zrobisz nicejską z fasolką szparagową, Daniela brokułową z dużą ilością czos > nku. Ty jak cos wymyslisz- najfajniejsze anty- menu na calym forum. Daniela, obiecaj nam. Ja cie akceptuje jaka jestes z tym czosnkiem, odkrylam nawet ze w internecie jest wiecej ludzi takich jak ty! A 19 kwietnia to dzien czosnku😘 > Ja z Bugikotem będziemy degustować - ona wypluje dyskretnie, gdy nikt nie będzi > e patrzył, w serwetkę, a ja splunę do talerza jak Maga Gessler w programach tv. 🤣 i to jest konsekwentna kreacja forumowa Ps przez ciebie poszlam na pudla oblukac ostrygowa afere z anna mucha > A potem możemy wszystkie zostać przyjaciółkami! O taaak!!!😻 (po kilku kieliszkach szampana z porzeczkowa nalewka Danieli, na samych salatkach, powinno szybko nam pojsc) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:46 Jak chcecie, to ja mogę przynieść coś zjadliwego, będzie na kaca Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:56 Focaccia z tuńczykiem i czerwoną cebulą :p normalnie daję też czarne oliwki ale akurat gościłam osobę antyoliwkową :p Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:12 To bierzemy (ja jem wszystko jakby co) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:26 mashcaron napisała: > Focaccia z tuńczykiem i czerwoną cebulą :p normalnie daję też czarne oliwki ale > akurat gościłam osobę antyoliwkową :p lubisz karczochy? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:29 Lubię, ale świeże a tych u mnie praktycznie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:25 mashcaron napisała: > ? o kurde, jaka lazania muszę zweryfikować swoją definicję "fastfudowości" 😂 gotuję głównie wege, więc w mojej lazanii były zawsze warstwy z cukinii, bakłażana, sosu pomidorowego z bazylią, miksu wegańskiego niemięsa (albo zielonej soczewicy) z pieczarkami, czosnkiem, cebulą i przyprawami, trochę beszamelu, mozarella i ewentualnie zalegające resztki serów z lodówki (zwykle feta) Mieciu zażyczył sobie jednak w pewnym momencie, żeby lazania była "bardziej fastfudowa", więc wywaliłam bakłażan, zostawiłam tylko trochę cukinii, zwiększyłam ilość sera i beszamelu i wyprostowana i dumna, jak to udało mi się przekroczyć własne granice (nie potrafię gotować bardzo tłusto, mam wewnętrzną blokadę), podałam ten "fastfud" teraz rozumiem, że mogłam zrobić to lepiej 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:28 To jest lazania klasyczna, czyli z sosem bolognese i beszamelem:p żadnej cukinii, jedynie marchewka, seler naciowy i cebula w sosie :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:32 o właśnie seler naciowy i marchewka też była w tym moim niemięsie mieciu mi zabronił tego selera tam dawać coś czuję, że w Twojej wersji by tym selerem nie pogardził Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:33 Ten seler się gotuje 3h w sosie, nie ma szans żeby po tym czasie go rozpoznał:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:45 mashcaron napisała: > Ten seler się gotuje 3h w sosie, nie ma szans żeby po tym czasie go rozpoznał:p chyba będę dziś na kolację redefiniować swoje fastfudowe pojęcia (choć wciąż w wersji ziutowej, a nie klasycznej) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:49 Poka efekt :p ja dziś robię "chińszczyznę" z gotowym sosem z Lidla 🤣 ale warzywa sama pokroję! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:01 A nie, przepraszam, teraz widzę, że chłop kupił sos teriyaki, więc będzie japońszczyzna :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:27 jeszcze tylko Cię podpytam masz jakiś sprawdzony sposób na farinatę? za pierwszym razem wyszła mi nieźle, ale mogłoby być lepiej - proporcje wody i mąki wzięłam z netu za drugim razem - proporcje wzięłam też z netu, ale z innej strony - i wyszła beznadziejnie, zbyt mokra, musiałam ją dopiekać dwa razy dłużej, a potem zeskrobywać z naczynia Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:32 Dużo zależy od piekarnika niestety. Optymalna temperatura na początek to ok 250 stopni. Mój aktualny ma max 230, jest ogólnie do dupy ( combi) i wychodzi mi flak :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:24 mashcaron napisała: > Poka efekt :p ja dziś robię "chińszczyznę" z gotowym sosem z Lidla 🤣 ale warzy > wa sama pokroję! wrzucę, o ile nie wygra lenistwo i nie wjedzie pizza która chodzi za mną od kilku dni tymczasem idę do lidla Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:34 To ja wam wkleje w czwartek bretonska picce 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 13:36 czemu dopiero w czwartek? masz IF 2/5? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 22:12 Fud truck z nimi przyjezdza w czwartki 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 10:36 boogiecat napisała: > Fud truck z nimi przyjezdza w czwartki 😛 i gdzie zdjęcia, się pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 12:43 Balàm sie tej dziwniejszej bo mnie stary kiedys straumatyzowal wlasnoreczna piccom z marchewka, ale ta byla inna znaczy dobra Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:01 Jak dla mnie, to one obie są dziwniejsze. Jakiś opis co tam jest rzucone? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:08 A w ogóle to mam dla was zdjęcie zagadkowo-komiczno-tragiczne :p Mąż w nowym miejscu pracy ma kantynę i uparł się przetestować całe menu. Jak na razie, zespół uznał go za francuskiego pieska 😂 Oto talerz na dziś: Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:14 mashcaron napisała: > A w ogóle to mam dla was zdjęcie zagadkowo-komiczno-tragiczne :p > Mąż w nowym miejscu pracy ma kantynę i uparł się przetestować całe menu. Jak na > razie, zespół uznał go za francuskiego pieska 😂 > Oto talerz na dziś: co to jest, to coś na godzinie siódmej? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:16 Też musiałam dopytać, bo podobne zupełnie do niczego. Otóż, moja droga Ziuto, to są karczochy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:23 mashcaron napisała: > Też musiałam dopytać, bo podobne zupełnie do niczego. Otóż, moja droga Ziuto, t > o są karczochy. no to co chcesz? ryba z pesto, duszone pieczarki, frytki i karczochy i tylko trochę wygląda, jak z zajazdu dla tirów przy polskiej krajowej Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:26 Tam jest jeszcze wielki, pieczony kartofel na środku ( trudno go przeoczyć) oraz- pomiędzy karczochami a pieczarkami- jeśli się dobrze przypatrzysz, to zauważysz mini kupkę szpinaku :p Na mój gust, to wygląda jakby kierowca tira to wiózł przez całą Europę na siedzeniu pasażera :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:29 mashcaron napisała: > Tam jest jeszcze wielki, pieczony kartofel na środku ( trudno go przeoczyć) ora > z- pomiędzy karczochami a pieczarkami- jeśli się dobrze przypatrzysz, to zauważ > ysz mini kupkę szpinaku :p > > Na mój gust, to wygląda jakby kierowca tira to wiózł przez całą Europę na siedz > eniu pasażera :p oj, no tylko trochę wygląda na rozmoczone to wszystko czepiasz się 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:27 mashcaron napisała: > Jak dla mnie, to one obie są dziwniejsze. > Jakiś opis co tam jest rzucone? po lewej creme fraiche/mozarella, pomidory suszone, pestki dyni, szczypior/dymka, po prawej pomidor, marchewka, ogórek?? wtf? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 21.08.21, 16:25 Ziuta czyta z piccy- po lewej jest dodatkowo tatar z alg A po prawej to marynowana marchewka z cukinia, swieze pomidory i jakies pesto Ta biala byla slaba, ta druga b.dobra Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:06 boogiecat napisała: > Balàm sie tej dziwniejszej bo mnie stary kiedys straumatyzowal wlasnoreczna pic > com z marchewka, ale ta byla inna znaczy dobra > brałabym tą z lewej fajne ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 10:35 Lazania ziutowa. Niestety jest niska, bo jak robię wyższa to mi kipi z naczynia, a nie mogę się zebrać żeby kupić głębsze. Szału nie ma więc dorzucam chłodnik z awokado i mleka kokosowego. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:10 Ta cukinia wystaje bardzo sugestywnie 😅 Chłodnik bardzo ładny. Co to to czerwone? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:12 mashcaron napisała: > Ta cukinia wystaje bardzo sugestywnie 😅 bo zdjęcie było robione specjalnie dla Ciebie miałam nie dawać cukinii, ale został mi taki mały kawałek w lodówce, więc go musiałam zużyć > Chłodnik bardzo ładny. Co to to czerwone? płatki chili Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 20.08.21, 13:15 Zjadłabym te twoje tworki Ja dziś chyba zrobię papryki faszerowane i pieczone warzywa bo mam jakieś przywiędłe 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:47 Yhy to jak czosnek udajacy ziemniaczka w zupie (sory, mam glupawke memowom😛) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:53 Ty uwazaj mona, bo to sie moze przerodzic w rzygparty😛 Poza tym, pacz co znalazlam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:54 E, czy ja wiem? My nie używamy jakoś specjalnie dużo czosnku :p Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:10 Mnie tez to zaskoczylo, moze te memy sa robione z punktu widzenia wloskich emigrantow w Stanach gdzie (wg filmow, nie znam stanow) glupia sardynka w puszce urasta do rangi kiszonego sledzia 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:11 Być może :p nam główka czosnku starcza na kilka tygodni 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:15 A propos czosnku- znasz ten zelkowaty, czarny czosnek? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:18 Tylko z widzenia, nigdy nie próbowałam. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:27 Jadlam i bardzo mi sie podoba. Zupelnie inny smak od swiezego czy pieczonego czosnku (ktory tez lubie, choc nie wiem czy tak jak Daniela). Sprobuj. My robilsmy przepis od ottolenghiego- brukselka z tym czosnkiem i tahini. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:30 ja się ostatnio zastanawiałam, czy jak czosnek długo leży i schnie i robi się taki brązowy, to jakbym go zostawiła na jeszcze kilka miesięcy, to czy efekt byłby podobny Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:44 Coooo? Nigdy nie zostawilas zgnilego czosnku na wiele miesiecy w lodowce?😛 to ja moge odpowiedziec - efekt nie jest wcale podobny😅 (Ten zelkowy jest poddany dlugiej obrobce termicznej w niskiej temperaturze i wysokiej wilgotnosci) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:47 oczywiście, że nie nie trzymam czosnku w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:49 O kiedys sie poklocilam w facetem kolezanki o to czy trzymac melona w lodowce😛 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:51 trzymać? u mnie właśnie jeden leży na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:52 Ja melonów się nie tykam, gdzie chłop zostawi tam leży :p ale najczęściej jednak wkłada do lodówki:p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:32 Bardzo lubię brukselkę ☺️ Popaczę na ten czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:40 A jadłyście kiedyś ziemniaki taro? Ja mam dzisiaj z nich curry na obiad! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:53 Ja tego raczej nie jadlam, mam watpliwosc jednak bo u mojego wietnamca czasami ida dziwne dania z roznymi skladnikami ktorych nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:13 mashcaron napisała: > Jak chcecie, to ja mogę przynieść coś zjadliwego, będzie na kaca tak! zaakceptuję menu w ciemno! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:55 Interesująca koncepcja, umawiamy się! Do nicejskiej podam grzanki czosnkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:29 przy grzankach będzie rozejm ja mogę zrobić - z masłem pietruszkowo-czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 14:20 To dorzucę ziemniaczki zapiekane, do których w nacięcia pcham natkowo/czosnkowo/parmezanową papkę i zapiekam jeszcze chwilkę. Będą konweniować Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 17:20 Robie sałatkę z ugotowanej fasolki. Po wystudzeniu kroje na mniejsze kawałki, dodaje pokrojone w kostke pomidory, ogórki malosolne lub kiszone, koperek i doprawiam vinegretem. Lub po prostu olejem i cytryną. Podaje do obiadu albo na kolacje, wtedy można jeszcze fety dorzucić. Albo jajko na teardo. Albo co tam sie chce Fasolka na zimno to super baza do salatek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 18:36 O, moja mama podobnie robiła: fasolka, kiszony ogórek, dymka, czasem jabłko, vinegret i natka/koperek. W ten sposób rozmnażała fasolkę obiadową na obiad dla 5 osób Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 20:09 Fasolkę uwielbiam i robię z nią dania na kilka sposobów, m.in.: - podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, dodać podgotowaną fasolkę, wymieszać, sypnąć zielsko - to samo, co wyżej, ale na początku zeszklić wędzony boczek w kosteczce lub parówki (kiełbaski), a potem z pieczarkami lub bez, fasolka i zielsko - fasolka z sosem pomidorowym - fasolka z sosem i mielonym mięsem - fasolka z płatkami migdałowymi lub z prażonym sezamem (słonecznikiem) - dodaję ugotowaną fasolkę w małych kawałkach do leczo Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:14 Sałatka z pomidorami i cebulą. Zupa fasolowa z kurczakiem i marchewką (fasolka na pół z marchewką, pierś z kurczaka, sól, pieprz, koniecznie koperek) Sałatka nicyjska. Gotowana polana małą ilością oliwy (choć uważam, że przesadzasz jeśli chodzi o kaloryczność bułki z masłem, przecież możesz uzyc mniej). Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:23 "Sałatka nicyjska." Buuuuuugiiiiiiiiiii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 11:32 😀 Nie, to nie jest smieszne. To jest fakin skandal! Zaczyna mi to podchodzic pod cultural appropriation. Albo niszczenie cywilizacji. poza tym literka e wcale nie jest obok y na klawiaturze Nie wiem jak na to zareagowac z klasom Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:35 >Zaczyna mi to podchodzic pod cultural appropriation. 🤣🤣🤣🤣 spadłam z łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 14:08 Pokrecilo mi się z literkami. Mało sypiam Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 14:13 Ale upre się, że fasolka super smakuje w tej sałatce Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Fasolka szparagowa 16.08.21, 22:40 z czosnkiem, prazomymi migdalami i olejem sezamowym (sol, cukier i troche sosu sojowego) posiekane migdaly na zloto , odtawic,dodac na koncu fasolke wrzucic na bardzo goracy olej, po ok 1 minucie, dodac czosnek, jak juz jest "glazed" dodac pol szklanki wody i gotowac nastepne dwie minuty, dodac lyzke sosu sojowego i olej zesamowy (lyzeczke) posypac prazonymi migdalami Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 12:32 U mnie są trzy opcje: - zupa warzywna z dużą ilością fasolki, - składowa lecza, - po prostu ugotowana na parze, potem dodaje troche soli i jakiegoś sosu Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 15:52 Mam i ja fasolkę! To teraz głosowanie: lepsza żółta czy zielona? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 17:46 ale pomogłaś stanęłam dziś w lidlu przed jedną i drugą, i pomyślałam, żeby ematki zapytać dobrze, że nie czekałam na odpowiedź, bo bym dalej tam stała ;P Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 17:43 do czego jest żółta, a do czego zielona? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 19:49 Żółta jest do jedzenia, zielona jest do jedzenia, jak nie ma żółtej Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 21:46 Polac jej nalewki! Mozna tez jesc wymieszane, dla niezdecydowanych😛 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 21:47 kurde, kupiłam zieloną, a była żółta... Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 17:42 Jak nie z czosnkiem i pietruszką, to kiszona! Obierasz, blanszujesz, a potem jak ogórki małosolne. Można na zimę do słoików. Wrzucić do leczo albo ratatouille. Z bardziej kalorycznych opcji - z suszonymi pomidorami i fetą jako farsz do quiche. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 21:48 >kiszona! Obierasz, blanszujesz, a potem jak ogórki małosolne A lektyny po tym blanszowaniu i kiszeniu znikają? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fasolka szparagowa 17.08.21, 22:04 kk345 napisała: > A lektyny po tym blanszowaniu i kiszeniu znikają? Nie znikają. Wszystkie źródła, w których szukałam informacji na ten temat, polecają obróbkę termiczną fasolki po kiszeniu. Ja robię z tego coś w rodzaju ogórkowej, z boczkiem i śmietaną, bardzo lubię. Fasolkę gotuję jakieś 20-25 minut. Tylko blanszownej i kiszonej nie odważę się jeść. Odpowiedz Link