Dodaj do ulubionych

Przechowywanie przypraw, ziół itp.

30.08.21, 14:54
Do tej pory przechowywałam przyprawy w oryginalnych opakowaniach. Pół biedy, jeśli były to opakowania stabilne, typu szklane lub plastkowe słoiczki, bo z nich raczej produkt się niespodziewanie nie wydostawał i był łatwiejszy w dozowaniu. Choć i tutaj mało optymalny wydaje mi się okrągły kształt - bardziej sensowne "logistycznie" wydają mi się kwaratowe opakowania.
Już nie wspomnę o papierowych i plastikowych torebkach, z których trudno dozować produkt, które się rwą, są nieszczelne i z których wysypuje się zawartość...

Przyprawy przychowuję na dwóch pólkach oraz w jednej szufladzie (te rzadziej używane).

Pomyślałam, że kupię zestaw gotowych, szklanych, kwaratowych słoiczków. Do słoiczków dołączone są etykietki, dozowniki, a nawet mały lejek do łatwiejszego przesypania przypraw. Zestaw zawiera 24 słoiczki.
Brać wink czy macie lepsze patenty?

Obserwuj wątek
    • jehanette Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:08
      Ja przechowuję przyprawy w oryginalnych torebkach, jedynie kilka takich które schodzą w ilościach większych albo miają kiepskie opakwoania przesypuję do słoiczków. Wg mnie problem ze słoiczkami polega na tym, że potem pojawia się jakiś nowy produkt, na który nie ma miejsca w słoiczku... i ma się piękne słoiczki oraz poupychaną resztę wink Torebki są wsadzone w pojemnik i wyjmuję z szafki cały pakiet po prostu jak potrzebuję przyprawy.
    • kautokeino Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:11
      Wiekszosc przypraw przechowuje w oryginalnych opakowaniach, czasem tylko cos przekladam. Kupuje w 90% w szklanych lub plastokowych sloiczkach z dozownikiem, torebki z miniporcjami to tak raczej na probe, niz do uzytku "na codzien". Kiedys tez mialam zapedy do unifikacji i plany przesypywania wszystkiego do odpowiednio oznaczonych pojemnikow, ale wygrala wrodzona niechec do wykonywania dodatkowej pracy nie dajacej wymiernej korzysci.

      Sloiczki z kompletu maja jeden rozmiar/pojemnosc, a zuzycie przypraw jest rozne, plus kupujesz je w roznych pojemnosciach - tutaj moze wystapic problem niekompatybilnosci, ja sie miedzy innymi na tym wylozylam. Albo czegos w oryginalnym opakowaniu jest wiecej, wiec mam sloiczek + oryginalne gdzies upchniete, albo mam sloiczek ktorego napelnienie to kilka oryginalnych torebek. Jesli kupujesz cos w oryginalnie dobrze zaprojektowanym pojemniku, to az szkoda zmieniac.
      Przyprawy kupowane w "niewygodnych" opakowaniach bym sobie przesypala do wygodniejszych i dostawila do pozostalych.

      Kiedys przechowywalam przyprawy na polce, teraz nie mam miejsca na polke, wiec sie przenioslam do szuflady. O ile na polce korci do posiadania zunifikowanych opakowan, o tyle szuflada zabiera problem sprzed oczu, a wiec ma sie go bardziej z glowy smile
    • mamtrzykotyidwa Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:21
      Jak ci się to podoba, to bierz, ja bym takich jednakowych słoiczków miała dość po tygodniu. Nie cierpię zestawów jednakowych elementów. Jeśli ty takie lubisz to kup.
      Przyprawy przechowuję w słoiczkach, ale słoiczek każdy inny, małe, duże w zależności od tego jak dużo danej przyprawy używam. Nie muszę patrzeć na etykietki, choć są przyklejone, bo po kształcie słoika wiem, co w nim jest.
      Jak mi się trafi jakiś nowy ciekawy słoiczek po czymś(nowych słoików nigdy nie kupuję), to wymieniam ten, który już mi się za bardzo opatrzył, albo jest za bardzo nudny, zwyczajny.
    • arthwen Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:26
      Też miałam kiedyś taką wizję i po próbach urzeczywistnienia mogę powiedzieć, że to się totalnie nie sprawdziło.
      Raz, że kupuję zazwyczaj po parę opakowań tego samego (a zwłaszcza takich przypraw, które bywają rzutami, a potem przez pół roku nie można dostać) - i tak się w takim słoiczku wszystko nie zmieści, wiec musisz trzymać opakowania i tak, a poza tym jednak szybciej wietrzeje, niż w zamkniętej paczce (a tak, to otwartą mam tylko jedną), mimo tego, że słoik zamykany, albo w drugą stronę - przyprawa rzadko używana, więc jedna paczka starcza na długo, w słoiku 2 cm na wysokość, a reszta przestrzeni się marnuje. No i słoiczki zajmują jednak zwyczajnie więcej miejsca.
      Przyprawy mam podzielone na rodzaje (zioła, przyprawy jednorodne nieziołowe, mieszanki (i tu dwa pudełka, podzielone tematycznie wink ), przyprawy do wypieków itp) i osobno takie, których zużywamy ilości ponadstandardowe, takie przyprawy codzienne wink Udało mi sie dostać kiedyś pudełka prawie idealne na wymiar do torebek na przyprawy i ten system sprawdza mi się najlepiej (co oczywiście nie znaczy, że każdemu tak będzie...)
    • nevertheless123 Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:42
      OK, po analizie Waszych wypowiedzi myślę, że wezmę na początek 12 sztuk tych z obrazka (wysokość 10,5 cm) i 12 sztuk mniejszych słoiczków (6 cm). Macie rację, że niektórych przypraw jest mniej i wtedy lepiej, jak pojemniczek będzie mniejszy. Ale kupić coś chcę, bo mnie wuj strzela z ciągłym porządkowaneim półek na przyprawy i wiecznym szukaniem, co gdzie jest w szufladzie. Szczególnie podoba mi się idea napisu na wieczku - otwieram szufladę i nie muszę przeszukiwać torebek - super!
      • kautokeino Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:56
        Zle cos zanalizowalas wink Te 24 sloiczki kupujesz wbrew doswiadczeniom wiekszosci wpisanych, przy tylko jednym glosie poparcia. Ponadto w zwiazku z podjeta decyzja osiagniesz cel odwrotny do zamierzonego, bo bedziesz ciagle porzadkowac polki na przyprawy dosypujac te kupione w torebkach i szukajac ktora w jakiej ilosci masz (podwojnym szukaniem, bo bedziesz je miala w dwoch miejscah).
        • kautokeino Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 16:05
          W kwestii oznaczen: korektorem albo bialym lakierem namaluj na wieczku sloiczka z przyprawa pierwsza litere nazwy. Jezeli masz kilka przypraw w takich samych sloiczkach, to od gory trudniej je rozpoznac, ale szukajac Tymianku bedziesz sie rozgladac za T a zignorujesz podobnie wygladajace B, O i M. Jedna litera bedzie wieksza niz cala nazwa, co na ograniczonej powierzchni wieczka nie jest bez znaczenia. Jezlei wieczka masz biale, to oznaczenie innego koloru, rzecz jasna.
        • nevertheless123 Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 16:09
          Myślę, że te 24 sztuki spokojnie wykorzystam, bo jestem pewna, że na bank chcę się pozbyć tych już otwartych torebek. Na wszystkie przyprawy potrzebowałabym jeszcze pewnie 2x tyle słoiczków, ale najpierw chcę spróbować, jak mi się będzie pracowało z tą ilością.
      • bialeem Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 15:57
        Mam trzy kartoteki. Przyprawy zamknięte i zapas (rzadziej używane), przyprawy do słodkiego (goździki, kardamon, cynamon, cukry wanilinowe, wanilia, proszki do pieczenia, inne piernikowe) i często używane (tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek, gałka, papryka słodka, papryka ostra, curry, masala, bazylia, oregano, angielskie, laurowe). Sól i pieprz w młynkach + sól w pojemniku z łyżką do solenia wody.
        Zajmuje to w tym systemie 3x mniej niż słoiki w których i tak większość, to powietrze.
        Do tego jeżeli już coś zwietrzeje, to pół paczuszki przyprawy.
    • abecadlowa1 Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 16:15
      Trzymam przyprawy w szufladzie w małych słoiczkach po przecierze pomidorowym (tych najmniejszych). Na nakrętkach mają ponalepiane etykietki z nazwami, które wydrukowałam na papierze samoprzylepnym. Słoiczków w szufladzie jest 36. Kilka przypraw jest w oryginalnych opakowaniach np. laska wanilii, albo pieprz w ziarnach, który przesypywany jest bezpośrednio do młynka. Nie kupuję przypraw na zapas ani w dużych opakowaniach, bo boję się, że zwietrzeją.
    • zamyslona_ona02 Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 17:30
      Też miałam (właściwie dalej mam) słoiczki ale mało z nich korzystam. Przesypywanie jest uciążliwe wink Poza tym jedne zużywają się bardzo szybko, drugie leżą i leżą, nie wiadomo ile. Poza tym masz mało w słoiczku, dokupisz więcej i dosypujesz na górę, te stare z dołu znów leżą, znów dosypujesz i w końcu na górze masz świeże a na dole sprzed rokuwink
    • umi Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 22:13
      Moim zdaniem brac, jesli te Ci sie podobaja i jesli ilosc, rozmiar itd odpowiadaja Twoim potrzebom (zapewne sprawdzilas, ale czasem sie popelnia glupie bledy wiec jesli nie, to sprawdz). moim zdaniem lepiej przyprawy przechowywac w szczelnych sloiczkach, nie traca tak szybko aromatu, nie wysypuja sie, latwo znalezc co sie chce i jest wiekszy porzadek w kuchni.
    • bene_gesserit Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 30.08.21, 22:42
      Ja mam kilkadziesiąt pojemników emsa i specjalnie pod nie zaprojektowaną szufladę. Są pojemne, płaskie, zajmują mało miejsca, od razu po otwarciu szuflady widać nazwę. Dwie dziurki z obu końców (do sypania hurtem i szczypty). Można użyć gotowych napisów albo zrobić samej.
      https://a.allegroimg.com/s1024/0c7136/782da6c4431bbf11aca0f8c9c236
      Inaczej nie dało się tego ogarnąć, chociaż czasem żal mi moich starych pojemników, z których każdy był inny, z wieloma wiązała się jakaś historia, a trzy zamiast nazwy miały naklejkę z zdjęciami portretów kotów, malowanych przez pacjenta szpitala psychiatrycznego.
      • kautokeino Re: Przechowywanie przypraw, ziół itp. 31.08.21, 14:47
        Ja mysle, ze albo naprawde dobrze znasz alfabet, albo tylko Ci sie wydaje, ze masz alfabetycznie wink
        Zartuje! Ja mam takie plastikowe pudelko i wramach pudelka sie te sloiczki przemieszczaja, wiec sie nawet nie staram o jakikolwiek porzadek. Jak przyprawy staly rzadkiem, to tez alfabetycznie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka