Dodaj do ulubionych

Dobre placki z cukinii

04.09.21, 08:42
Podzielcie się przepisem, pięknie proszę.
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 08:53
      Ścieram cukinię na szerokich oczkach, dodaję jajko, łyżkę parmezanu, sól, pieprz, odrobinę mąki ( tyle ile koniecznie trzeba im mniej tym lepiej), smażę na oleju na złoto, podaję z plastrem wędzonego łososia i malutką łyżeczką gęstej śmietany.
    • ritual2019 Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 09:00
      Ja robie czasem fritters:
      2 duze cukinie
      1/2 lyzeczki soli,
      30g maki (ja uzywam juz wymieszana z proszkiem do pieczenia)
      3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
      20g maki kukurydzinej
      2 lyzki nasion sezamu
      1/4 lyzeczki pieprzu
      2 lyzeczki posiekanej miety
      80g startego haloumni
      2 duze jaja
      2 zielone cebule (ze szczypiorem)
      Oliwa do smazenia
      Skladniki polaczyc i smazyc placki.
      Do polania:
      2 lyzki miody
      2 lyzeczki platkow chilli
      Sok z dwoch cytryn i skorka
      Calosc podgrzac i wymieszac. Polewac placki.
    • berdebul Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 09:08
      Robię z tego przepisu www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html
      Ale po starciu cukinię solę, a później odciskam z wody. I lepiej robić małe porcje ciasta, żeby nie stało za długo.
    • fibi00 Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 10:21
      Nie podzielę się przepisem bo robię na oko. Ale zawsze robię placki z cukinii pół na pół z ziemniakami, może ciut mniej ziemniaków niż cukini. I stosuję się do rady żeby cukinię zetrzeć na końcu i szybko wymieszać żeby nie zdążyła puścić soku.
    • briar_rose Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 13:10
      Po starciu cukinii ( razem ze skórką ) solę, a następnie odstawiam na około 30 minut. W tym czasie warzywo puści wodę. Po tym czasie cukinię umieszczam na sitku, wyłożonym czystą, bawełnianą ściereczką. Składam ściereczkę i porządnie odciskam nadmiar wody. By jeszcze ograniczyć jej ilość można również wydłubać łyżką ich środki. Odciśniętą cukinię przekładam do miski. Solę i pieprzę do smaku. Mieszam z jajkami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz innymi ulubionymi ziołami i przyprawami. Czasem dodaję nieco startej marchewki. Następnie mieszam z taką ilością mąki, żeby masa była gesta - nie powinna być lejąca się. Smażę na mocno rozgrzanym oleju. Wychodzą przyjemnie chrupkie. Podaję z dipem jogurtowo-czosnkowym lub serkiem greckim.
    • limelight7 Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 19:48
      Nasze ulubione to cukinia pół na pół z marchewką, cebula, drobniutko posiekana lub zmielona pierś z kurczaka, jajka, dużo koperku i pietruszki, do zagęszczenia mąka ziemniaczana, doprawione kurkumą i słodką papryką.
    • hannah_weaver Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 20:01
      Robię na oko, że by masa na placki nie była zanadto zwarta ani rzadka. Powiedzmy że na 1 dużą cukinię:
      Cukinii tarta na grubych oczkach, nasolona - na sitko, by puściła sok. Odciskamy sok, zostawiamy miąższ
      2 Jaja
      Mąka - na oko dla konsystencji
      Ser feta pokruszony drobno
      Kolendra świeża 4 łyżki stołowe
      Bez soli - feta słona i cukinia solona wcześniej
      Pieprz
      Smażyć na złoty kolor - pyszotka x kleksem kwaśnej śmietany
    • ewbal Re: Dobre placki z cukinii 04.09.21, 22:39
      Placki warzywne z piekarnika: cukinia, ziemniaki, marchewka starte na dużych oczkach, jajko, trochę mąki, sól i pieprz, wszystko "na oko". Piekę na papierze lekko posmarowanym olejem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka