Dodaj do ulubionych

Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, długie)

07.09.21, 11:33
Cześć,
czy któraś z Was zgłaszała nękanie telefonami?

Piszę tutaj, bo sama już nie wiem, co robić w takiej sytuacji. Na forum "Telefony" nie dostałam żadnej odpowiedzi. Od niedawna mam problem z nękającymi telefonami. Jest to siedem numerów: pięć stacjonarnych (cztery z Kielc i jeden z Wrocławia) i dwa komórkowe (polskie). Jeden z tych numerów należy do mojej babci, pozostałe to nieznane numery, najprawdopodobniej próba oszustwa/wyłudzenie danych. Dzień w dzień mam po kilka telefonów z każdego z wyżej wymienionych numerów. Z babcią jest najmniejszy problem, ale te sześć pozostałych numerów to normalnie dramat. Dzień w dzień wydzwaniają, o różnych porach. Nie dzwonią tylko wieczorem i w nocy (dzięki Bobu!). Prawie codziennie przychodzą do mnie połączenia z Kielc. Regularne nękanie zaczęło się 4 września br. od telefonu z Wrocławia. Połączenia nie odebrałam, ponieważ jechałam wtedy autobusem i miałam wyciszony telefon. Od tej pory codziennie mam przynajmniej trzy połączenia z różnych numerów. Boję się, że z każdym dniem będzie ich coraz więcej...

Do tej pory sprawa wygląda tak:
- 4 września - 1x Wrocław, 2x Kielce (dwa numery różniące się tylko ostatnią końcówką)
- 5 września - spokój
- 6 września - 1x Kielce, 2x numer komórkowy spoza listy kontaktów, 1x babcia
Dziś, do tej pory, miałam 1 telefon z polskiego numeru z początkiem 45 (automat? oszustwo? organizacja rządowa?) i 1 telefon z numeru kieleckiego. Łącznie z Kielc dzwoniły do mnie CZTERY różne numery.
Połączeń z numerów zagranicznych do tej pory nie miałam.

Nie odebrałam żadnego z tych połączeń. Nieznanych numerów nie odbieram od czasu nieprzyjemnej sytuacji ze znajomym mojego kolegi. Poza tym obecnie nie mam ochoty Z NIKIM rozmawiać - jestem w żałobie po śmierci taty, nie chcę żadnego kontaktu Z NIKIM, a już na pewno z jakimiś. Telefon mam stale wyciszony, włączam go tylko, jeżeli spodziewam się ważnego połączenia od kogoś z rodziny. Nie oddzwaniałam na żaden z tych numerów. Nie lubię rozmawiać przez telefon z nikim, kto nie jest moją mamą. Poza tym kwestie ostrożności.

A teraz offtop "babciowy"... Sprawa z babcią, niby najmniej istotna, zaczęła się 1 sierpnia br. (dzień po śmierci taty). Tego dnia zadzwoniła do mnie tylko raz, około godziny 17.40. Nie odebrałam, bo byłam w kinie. Trzy minuty później wysłała SMS o treści "Zadzwonię do Ciebie później". Babcia jest osobą toksyczną, nie mam zamiaru utrzymywać z nią kontaktów. Za życia wykorzystywała tatę. Mną nie interesowała się w ogóle - i vice versa. Śmierć taty miała znaczny wpływ na nasze stosunki. Odnoszę wrażenie, że obecnie babcia usiłuje nawiązać ze mną relację, ZMUSZAJĄC mnie do niej. Szuka kontaktu, wydzwaniając do mnie i wypytując mnie, dlaczego do niej nie przyjeżdżam (mieszka w tym samym mieście - nie jeżdżę do niej, bo nie mam na to ochoty, nie lubię tam jeździć, nudzę się tam, dla mnie panuje tam nieprzyjemna atmosfera; poza tym do tej pory nie miałam na to czasu, w roku szkolnym miałam lekcje do późna, od października zaczynam studia) Natrętne babsko, chce się powiedzieć. Od tej pory zaczęło się regularne wydzwanianie. Z babcią spotkałam się osobiście 2 sierpnia (dzień przed pogrzebem taty) - oczywiście padło stwierdzenie "ja dzwoniłam, dlaczego ty nie odbierasz?..." -a zaraz potem "kochana wnusia", "dumna jestem z ciebie", branie na kolanka (19-latka na kolanach starszej pani, która ma dwie połamane ręce - zabawne, prawda?...) i takie tam słodkopierdzące stwierdzenia. 5 sierpnia, przy okazji urodzin babci, razem z mamą powiedziałyśmy jej, że "musimy odpocząć" - tzn. że nie mamy zamiaru utrzymywać z nią kontaktu, dzwonić do niej ani jeździć do niej. Nie odzywała się aż do 18 sierpnia. Babcia nie rozumie słowa "nie", jest strasznie natrętna. "Jest sama, nie ma pieska ani kotka" - tak argumentuje swoją KONIECZNOŚĆ kontaktu ze mną (którego ja NIE CHCĘ). Babcia faktycznie jest sama (mąż i młodszy syn nie żyją, starszy syn mieszka w innym mieście i nie odwiedza jej za często), ale to nie znaczy, że musi wydzwaniać dzień w dzień i truć dudę. Później dzwoniła jeszcze 2 razy, oczywiście nie odebrałam. Ostatni raz dzwoniła 2 września. W niedzielę spotkałyśmy babcię, powiedziałyśmy jej to samo, co wcześniej - nic, wczoraj znowu dzwoniła sad sad sad Nachalna jakaś!...

Do tej pory akcja "babcia' wygląda tak:
- 1 sierpnia - 1 połączenie i 1 SMS
- 2 sierpnia - 2 połączenia
- 18 sierpnia - 1 połączenie, SMS z mojej strony z informacją o zmianie numeru
- 23 sierpnia - 1 połączenie
- 2 września - 1 połączenie

Wracając do kwestii nieznanych numerów... Po każdym połączeniu sprawdzałam numery w aplikacji typu "czyj to numer", żeby zobaczyć, co za licho. Czterech spośród nękających mnie numerów (trzech kieleckich oraz tego zaczynającego się na 45) NIE MA W BAZIE DANYCH! Pozostałe trzy numery to, odpowiednio: oferta fotowoltaiki (komórkowy), program szczepień na COVID (Wrocław) oraz podszywanie się pod organizację rządową (Kielce), ale te cztery pozostałe... Co za licho?... Zastanawiam się, jak można ustalić właścicieli tych czterech numerów. Ktoś wie?... Czuję, że sytuacja przybiera coraz to gorszy obrót...

Pomimo blokowania każdego z wydzwaniających do mnie numerów oraz numeru babci, sprawa nie ucichła.

Nie wiem, co może być przyczyną tej sytuacji. Mama podejrzewa, że dzisiejsze połączenie z numeru 45 może mieć związek ze spisem powszechnym (do osób, które brały już w tym udział - dzwonili do Was w tej sprawie? jeżeli tak, to z jakich numerów?). Ja z kolei podejrzewam, że mój operator (+) sprzedał mój numer telefonu różnym instytucjom. Jest to stosunkowo nowy numer, mam go od 12 sierpnia br. Poprzednim numerem posługiwałam się, odkąd dostałam pierwszą komórkę (zima 2011 r.). Zdecydowałam się zmienić numer, ponieważ był on przypisany na mojego tatę, który, jak już wcześniej wspominałam, nie żyje. 12 sierpnia numer telefonu zmieniła również moja mama i ona z kolei nie ma problemu z nękającymi telefonami. Numer mamy był również przypisany na tatę. Wszystkie trzy numery (nr taty, mój stary nr i stary nr mamy) zostały zlikwidowane.

Do tej pory podawałam nowy numer:
- osobom z rodziny,
- koleżance z klasy (kontaktujemy się jednak wyłącznie przez Messenger),
- pani z banku w celu zmiany numeru w systemie,
- w systemie IRK i USOS podczas rekrutacji na studia,
- agencji wydawniczej TECHNOPOL przy okazji wysyłania rozwiązań krzyżówek.

Nikomu innemu nie podałam tego numeru. Nikomu. Żadnych rejestracji, kont, nic, w necie też nie podawałam, nikomu nie dawałam zadzwonić z mojego telefonu. A tu, proszę bardzo, codziennie nękające telefony. Jestem załamana. Sprawa bardzo mnie martwi, tym bardziej, że za czasów starego numeru nigdy nie byłam nękana telefonami, kilkukrotnie tylko zadzwonił do mnie numer zarejestrowany w Łodzi. Zaczynam się bać, że operator naprawdę sprzedał komuś mój nr. Jak kiedyś tylko raz na ruski rok zadzwoniła Warszawa czy Łódź, tak teraz zawracają mi gitarę sad Help sad

Teraz mam pytanie. Czy któraś z Was była kiedyś w podobnej sytuacji?... Jeżeli tak, to gdzie zgłaszałyście ten problem?... Do UODO/UOKIK, na policję, gdzieś indziej?... Czy któraś z Was załatwiała tę sprawę u operatora? Planujemy zgłosić sprawę do "+" i na policję, ale czy to wystarczy?... Co przedstawiałyście jako dowód - wiadomości głosowe (babcia po każdym telefonie nagrywa się na skrzynkę - nie odsłuchuję, połączenia z "własnego" numeru odrzucam, odkąd usłyszałam o oszustwie "na pocztę głosową"), rejestr połączeń?...

Bardzo proszę o pomoc.

Przepraszam, jeżeli zaśmiecam Wam forum, ale normalnie ręce opadają i czuję, że z każdym dniem sytuacja będzie się pogarszać sad

pozdrawiam,
Dekadent
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:41
      Zablokować nie możesz prawda? sorki nie doczytałam do konca...
      • decadent46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:43
        Blokada nic nie dała, poza tym mam wrażenie, że coś w niej nie działa - wczoraj pokazała mi, że znowu dzwoniła babcia, a kiedy weszłam w spis zablokowanych połączeń, był tam tylko telefon od telemarketera.
      • pasquda77 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:47
        Też nie dobrnęłam nawet do połowy 🤦
        Wrzuć niechciane numery na czarną listę i tyle, przecież ty jakaś obsesję masz...
      • sundace46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:38
        gryzelda71 napisała:

> Zablokować nie możesz prawda? sorki nie doczytałam do konca...

Ja też, po ok. 1/3 poddałam się.
    • araceli Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:45
      Dorośnij.
      • decadent46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:48
        Bardzo śmieszne.
        • alpepe Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:49
          Nie, nie śmieszne, tylko prawdziwe.
        • nimaletko Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:28
          Nie sądzę, żeby to był żart.
          Brzmisz jak ktoś z manią prześladowczą i sporą fobią społeczną.
          • pasquda77 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:46
            nimaletko napisał(a):

> Nie sądzę, żeby to był żart.
            > Brzmisz jak ktoś z manią prześladowczą i sporą fobią społeczną.
            Moja koleżanka miała identyczne jazdy z telefonami jak leki na schizofrenię przestały działać, wypisz wymaluj identycznie.😳
            • daniela34 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:49
              Podejrzewam, że trafnie, dziewczyny.
    • bulzemba Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:46
      Numer mógł być używany zanim go dostałaś.
    • bergamotka77 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:47
      Chyba masz jakąś nerwicę. Idź do psychistry. Serio.
    • alpepe Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:49
      Współczuję ci tego bajzlu pod sufitem. Idź do psychiatry.
    • decadent46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:52
      Dzięki za rady. Bardzo proszę moderację o usunięcie wątku.
    • melisananosferatu Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:54
      Zmien nr telefonu i podaj tylko tym, z ktorymi chcesz miec kontakt.
      • decadent46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:55
        Melisa, przynajmniej ty jedna zachowujesz się z klasą wink
    • solejrolia Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:59
      Po xuj podawałaś telefon do krzyżówek. ...trafiłaś oto w ten sposób do bazy danych.... witamy w świecie dorosłych....
      Ale wiesz co, w sumie 6 razy do ciebie zadzwonił obcy numer przez 3 dni, z jednodniową przerwą. To zdecydowanie nie jest nękanie, jeszcze nie, ja czasem mam tak jednego dnia, 6 spamów potem przerwa, i od nowa Polska Ludowa.
      I nie, nie odbieram, ponieważ wyświetla mi się na czerwono jako spam, to od razu blokuję.
      Tobie również propnuję blokować te numery, a jak z babcią rozmawiać nie chcesz to również ją zablokuj, i tyle.
      To bardzo przydatna opcja.
      • sundace46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:40
        solejrolia napisała:

> Po xuj podawałaś telefon do krzyżówek. ...trafiłaś oto w ten sposób do bazy dan
        > ych.... witamy w świecie dorosłych....

Serio podała do krzyżówek 😀😀😀😀 odpadłam po lekturze 1/3 posta
    • conena Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 11:59
      ciężki trolling tu nam wykwitł. nasmarowana epopeja o telefonach nie wiadomo skąd i zupełny brak skojarzenia z wysyłaniem smsów z rozwiązaniami krzyżówek big_grin

a to z babcią to już kompletnie nie ogarniam, ale ponieważ mam we firmie mocną reprezentację studentów, to już się przyzwyczaiłam, że to pokolenia tak ma i wylewa swój strumień świadomości wszędzie gdzie może, bez ładu i składu.
    • triismegistos Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:01
      Nie myślałaś o skorzystaniu z pomocy jakiegoś specjalisty? Ja odczułam potrzebę od samego przeczytania tego wątku...
      • mashcaron Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:06
        Przeczytałaś? Ja dotrwałam tylko do "offtopu babciowego" i zarzucilam dalsze starania:p
        • iwles Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:08

Ha !
          ja jeszcze policzyłam, ile razy ta babcia nękała ją w ciągu miesiąca, i wyszło mi, że 6 razy big_grin
        • trzytysiacesiedemset Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:58
          Ja też.
          Obstawiam, że ciężkie przeżycia związane ze śmiercią taty nasiliły objawy paranoiczne. Polecam psychiatrę: serio - to nie złośliwość lub naśmiewanie się.

Abstrahując od głównego wątku, to zawsze zastanawiam się, dlaczego niektórzy ludzie nie odbierają połączeń od nieznanych sobie numerów? W mojej pracy to nagminne. Najpierw podaje taki numer do kontaktu, a potem nie odbiera...
          • mashcaron Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 13:11
            trzytysiacesiedemset napisał(a):
            > Abstrahując od głównego wątku, to zawsze zastanawiam się, dlaczego niektórzy lu
            > dzie nie odbierają połączeń od nieznanych sobie numerów? W mojej pracy to nagm
            > inne. Najpierw podaje taki numer do kontaktu, a potem nie odbiera...

W mojej też.
            Ostatnio miałam taką sytuację: pracownik miał zawał w pracy. Do kontaktu "emergency" podane trzy osoby: żona, córka i brat. Telefonu nie odebrał NIKT, nikt też nie oddzwonił.
            Kurde, masz męża/ojca/brata pracującego daleko od domu, widzisz kilka nieodebranych połączeń z numeru z kraju w którym on przebywa i nic? Nie zadzwonisz, nie odbierzesz, nie wyślesz przestarzałego smsa?
            Nie kumam tych ludzi.
            • trzytysiacesiedemset Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 14:31
              No właśnie! Ja odbieram wszystkie połączenia właśnie ze względu na to, że mam starszą, chorującą mamę, męża pracującego w "terenie" i dwoje dzieci w rożnych placówkach.
            • asia.sthm Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 15:02
              > Nie kumam tych ludzi.

Bylo o tym wiele watkow - sa ludzie z zasady nieodbierajacy telefonu z nieznanego numeru. Nie i koniec - to taki osli upor demaskujacy kompletny brak wyobrazni.
              Ciekawe co takich ludzi kiedys rozumu nauczy.
              Kiedys przeciez przy stacjonarnych nikt nigdy nie wiedzial zawczasu kto dzwoni i jakos nie wygineli big_grin
              • madame_edith Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:12
                PS ciekawe jaką metodą od kogokolwiek odbierają, wszak zawsze jest kiedyś ten pierwszy raz!
                • kocynder Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 20:57
                  Hmm... Myślę, że ich książka telefoniczna powstaje na zasadzie :
                  Rozmowa twarzą w twarz O (osobnik) i Z (znajomy)
                  O - Musimy się dokładnie umówić, ale dopiero jak poznam termin konferencji.
                  Z - Ok, to podaj mi swój numer.
                  O - 666 666 666. - Z wybiera na swojej komórce, puszcza tzw "strzałkę", czyli krótki sygnał. O od razu zapisuje "555 555 555 - Z". - Super! To zadzwoń we wtorek, powinnam już coś wiedzieć.
                  The End
                  I wówczas, w ów hipotetyczny wtorek jeśli zadzwoni telefon i na wyświetlaczu pojawi się nr 444 444 444 - to O nie odbierze, ale jeśli 555 555 555 - to O od razu wie, że to Z.
        • annaboleyn Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 14:35
          mashcaron napisała:

> Przeczytałaś? Ja dotrwałam tylko do "offtopu babciowego" i zarzucilam dalsze st
          > arania:p

To był ten moment, kiedy i ja wymiękłam.
          Był tu jakiś czas temu absolutnie przerażający (obrazem choroby) wątek rzekomo od chłopaka, którego trują współlokatorzy. Mimo odmiennego stylu - widzę podobieństwo.
          • daniela34 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 15:30

> Był tu jakiś czas temu absolutnie przerażający (obrazem choroby) wątek rzekomo
            > od chłopaka, którego trują współlokatorzy. Mimo odmiennego stylu - widzę podobi
            > eństwo.

Tak, co jakiś czas pojawiają się takie wątki, bardzo charakterystyczne.
            • alpepe Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 15:52
              Otóż to.
        • magdallenac Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 15:59
          Ja tez do offtopu babciowego😂
    • sajant Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:09
      Dogadają się z mamą, niech odbierze za ciebie te połączenia. Wystarczy, że poda się za ciebie i poprosi o wykreślenie numeru z bazy danych, telefony się skończą.
    • memphis90 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:11
      Czyli - ktos zadzwonił dwa x, ktoś inny 1x i chcesz zgłaszać nękanie? Dobrze zrozumiałam?
    • katriel Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:11
      Numery na 45 to normalne telefony komórkowe, od kilku lat takie są, nie świruj. Rachmistrz spisowy dzwoni ze stacjonarnych warszawskich.

Jeśli aplikacje typu "czyj to numer" nie rozpoznają jakiegoś numeru, to najczęściej dlatego, że to nie spamer, a normalna uczciwa osoba, która dostała od kogoś twój numer i po prostu ma do ciebie jakąś sprawę (ewentualnie: ma sprawę do osoby, która miała ten numer przed tobą). Sama piszesz, że podawałaś ten numer w banku i na uczelni w ramach rekrutacji - może to któraś z tych instytucji? Normalnie odbierz i spytaj o co chodzi, a jeśli nie chodzi o ciebie albo nie interesuje cię sprawa, z którą dzwonią, to poproś, żeby więcej nie dzwonili. (Dopóki tego nie zrobisz, rozsądny policjant i tak nie przyjmie zgłoszenia o nękaniu. Byłoby to dość kuriozalne - sam fakt, że ktoś do ciebie dzwoni to nie nękanie, po to jest telefon, żeby można się było z tobą skontaktować.)

Na babcię chyba tylko blokada. Jeśli nie działa, to to jest temat dla pomocy technicznej, a nie dla policji.

• madame_edith Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:13
      Udało mi się przeczytać całość i nie rozumiem jak mogła się nie udać blokada. Uwierz, opcja „blokuj numer” działa stuprocentowo i rozwiązuje Twoje problemy jednym kliknięciem.
      • nimaletko Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:27
        Ja też nie wiem jak blokada może nie zadziałać.
        Zablokowałam kilka dni temu telemarketera, który codziennie wydzwaniał i działa jak złoto.
        No chyba, że się jej nie umie poprawnie zrobić (w co wątpię, bo to proste), a wtedy to instrukcja do telefonu w dłoń i niemożliwe staje się możliwe.
    • ichi51e Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:15
      pewnie ściągacze długów - są strasznie wytrwali
    • lilia.z.doliny Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:16
      Wspolczuje straty sad
      Ale, prxepraszam, czy ty sie na cos leczysz? Nie obraz sie
    • swinka-morska Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:18
      Idź do specjalisty, być może sytuacja odejścia taty i żałoby pogorszyła Twoje postrzeganie rzeczywistości.
    • woman_in_love Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 12:29
      Nie dam rady tego przeczytać, za dużo tekstu.

Nagraj jakiś podcast o tym czy coś.
    • irma223 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 13:35
      Jasne, 1 połączenie raz na 3 tygodnie od samotnej babci to nękanie. Aha.

Co do fotowoltaiki, to sama chętnie się dołączę ze skargą. Co najmniej po 3 połączenia dziennie to fotowoltaika.

Generalnie z Twojego opisu można wywnioskować, że Twój nowy numer był kiedyś czyimś innym numerem, ktoś go kiedyś używał i zwolnił. I stąd może taka większa ilość połączeń?
      • mamawojtuska79 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 19:59
        Do mnie też dzwonią, albo ucinam rozmowę od razu albo robię sobie z nich jaja big_grin
    • zerlinda Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 15:09
      Zablokuj te nr. Albo lepiej zmień nr. Do psychiatry idź swoją drogą.
    • mandre_polo Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:06
      Aplikacja Odebrać telefon działa, jest info

Co do żałoby i babci to sprawa na psychoterapię
    • panna.nasturcja Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:09
      Psychiatra. To się leczy.
    • hexella Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 16:35
      Obstawiam że te niezidentyfikowane telefony to fotowoltaika, która ostatnio zatruwa doopę wielu ludziom, wydzwaniając z rożnych prefiksów, a zablokowanie jednego nru nic nie daje, bo wydzwaniają jak popier....ni z miliona innych. Nie wiem jakiego masz fona ale u mnie jest opcja "blokuj wszystkie niezapisane nry".
      Z babcią to nie wiem, poproś, żeby nie dzwoniła, nie posłucha - blokuj.
      • decadent46 Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 08.09.21, 08:47
        Babcię zablokowałam, ale ona ma to w pupie. Drążenie tematu nie pomaga.
        • panna.nasturcja Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 08.09.21, 13:32
          Zablokowałaś, to jakim cudem babcia dzwoni?
          Skoro nie chcesz telefonów babci to po co podałaś jej nowy numer telefonu?
          Naprawdę potrzebujesz pomocy fachowca.
    • skumbrie Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 07.09.21, 17:09
      <branie na kolanka (19-latka na kolanach starszej pani, która ma dwie połamane ręce - zabawne, prawda?...)

Wiek tłumaczy tę egzaltację w opisie sytuacji.
      Wskazówka: masz bardziej rozgarnięte koleżanki lub kolegów? To poproś ich, żeby w telefonie zablokowali niechciane numery.
      • banicazarbuzem Re: Gdzie zgłosić nękanie telefonami? (uwaga, dłu 08.09.21, 09:38
        Wyglądasz na bardzo roszczeniową osobę. Mi jakoś się udaje odebrać, na dzień dobry powiedzieć, że proszę wykreślić mój nr z bazy. bo nie jestem zainteresowana i działa. A jak ktoś jest bardzo natrętny, to blokuję nr.
        W zachowaniach babci nie widzę nic toksycznego. W Tobie widzę rozpieszczoną i rozkapryszoną młodą osobę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka