Dodaj do ulubionych

Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin

10.09.21, 17:04
tej dwunastolatki? Tekst linku

Zgroza ogarnia, że 12-letnie dzieciaki mają w planie 38 godzin zajęć. Gdybym była decydentem to:

- religia out, to oczywiste
- polski 6 godzin tygodniowo? Aż dziw, że przy tej liczbie godzin nie wychowujemy pokolenia językoznawców i literaturoznawców. Moim zdaniem 4 godziny, no niech będzie 5
- drugi język dla chętnych i na skrajnych godzinach. Większość znanych mi młodych dorosłych nie jest w stanie wydukać poprawnego zdania w drugim języku obcym. Jestem zdania, że lepiej jeden, a porządnie.
- zamiast czterech obowiązkowych w-fów zrobić trzy, a czwarty dla chętnych, oczywiście też na skrajnych godzinach.
- muzyka i plastyka połączone w jeden przedmiot o nazwie historia sztuki, wymiar 1 godzina tygodniowo
- michałek w postaci doradztwa zawodowego - out

Reszta bez zmian, czyli 5 godzin matematyki, po dwie fizyki, biologii, chemii, geografii i historii, 4 angielskiego. Kółko matematyczne oczywiście dla chętnych.
Z 38 obowiąkowych godzin zeszłam do 29-30 (zależnie od liczby godzin polskiego). Mam nadzieję, że jak mój syn będzie miał 12 lat to coś się z tymi planami w końcu zmieni, bo zaczyna mnie przerażać to przeładowanie. sad
Obserwuj wątek
    • gama2003 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:11
      Mnie przeraża, że decydenci zauważają, lub jest im pod nos podstawiany temat TERAZ. Po ptokach.

Naiwnie bym chciała by takie rzeczy były wyłapywane i roszadowane ze dwa lata wcześniej. By był czas na wszystko, w tym jakieś ustawowe czy inne programowe zmiany.

Zdziwiona ogólnie nie jestem, bo bałaganu nie ma już chyba tylko w kościelnych budynkach sprzątanych ulicami przez wiernych....
    • mia_mia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:19
      Religie out, doradztwo out, jeden polski zamieniony na ekonomię (umowna nazwa), drugi out, 4 wystarczą.
      Sama ilość godzin to nie problem, w prywatnych szkołach dzieci siedzą po tyle od małego i nie ma problemu.
      • memphis90 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:16
        Ale w tym czasie odrabiają lekcje i maja kółka zainteresowan...
        • sol_13 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:16
          Dokładnie, i mają zajęcia dodatkowe. Ilość godzin EW jest taka sama w prywatnych i państwowych szkołach.
          • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:02
            Syn w panstwowej podstawowce w kl. 1-3 mial 20 obow lekcji. 14 ew, 3 wf +2 ang+1 inf. Wychodzi po 4h dziennie. Zerknelam na plan 1-3 w aktualnej niepublicznej szkole. 4x6h, 1x7h czyli 31h. Tak na szybko to jest ang codziennie, muzyka jest wydzielona z ew ale poza tym nic szczegolnego nie widze wiec chyba tego ew jest wiecej.
      • m_incubo Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:57
        Godzin polskiego bym nie ograniczała, bo niektórzy nawet po skończeniu edukacji nie odróżniają ilości godzin od liczby godzin.
    • hanusinamama Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:27
      Tego sie nie da zrobic bez zmian w programie. Program za obszerny, nic to nie daje bo wiekszosc zakuć i zapomnieć, nie dziwie się...nie da się inaczej.
      Mniej materiału, sensowniej rozłożny. Wywalić religie. Czego mozna uczyc na tym przedmiocie 8 lat z rzedu i potem 4-5 kolejnych lat?? Chore. Potrakotwać religie jak zainteresowanie, kto sie interesuje idzie do salki przy kosciele (no i by pierdolneło...okazałoby się ile jest praktykujcych katolików, ja obstawiam, ze mniej niż 5% by chdoziło).
      • hiacynta.bukiet123 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:38
        Szkoda, że nie można zorganizować jakiegoś narodowego testu wiedzy o religii katolickiej. tongue_out Po 12 latach edukacji religijnej w wymiarze 2 godzin tygodniowo Polacy powinni co najmniej znać na pamięć katechizm. Pięknie by to pokazało, jakim marnotrawstwem pieniądzy jest religia w szkole. Nic z tych zajęć nie wynika.
        • runny.babbit Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:52
          Jak to nic? Wynikają dwie kluczowe rzeczy- po pierwsze transfer kasy do kieszeni katechetów, po drugie przyzwyczajanie od małego że religia jest wszędzie.
        • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:08
          hiacynta.bukiet123 napisała:

> Szkoda, że nie można zorganizować jakiegoś narodowego testu wiedzy o religii ka
          > tolickiej. tongue_out Po 12 latach edukacji religijnej w wymiarze 2 godzin tygodniowo P
          > olacy powinni co najmniej znać na pamięć katechizm. Pięknie by to pokazało, jak
          > im marnotrawstwem pieniądzy jest religia w szkole. Nic z tych zajęć nie wynika.

Szkoda ?
          Już były pomysły nt matury z religi
          tongue_out
          • hiacynta.bukiet123 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:11
            Przecież ja nie mam na myśli matury.
      • grey_delphinum Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:38
        Polskiego bym nie wywalała, bo nawet na forum widać, ile osób jest "nieczytatych" i "niepisatych".

Mnie się marzy bardziej indywidualne podejście, np. jesteś pasjonatem historii, masz trzy godziny w tygodniu kosztem jednej biologii itp. Lubisz chemię - podobny scenariusz.

I rzeczywiście postawiłabym tylko na jeden język, ale za to 5 razy w tygodniu.

Wg mnie nawet nie liczba godzin jest problemem, ale fakt, że dzieci odsiadują dupogodziny na przedmiotach, które je nie interesują.

• grey_delphinum Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:39
          A z religią to oczywiste.
        • mia_mia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:47
          Na polskim nie uczą ani czytania ani pisania, raczej zniechęcają i obrzydzają te aktywności, tym którzy jeszcze to lubią. Z jednym językiem mogę się zgodzić, jeden a dobrze, ale to siatki godzin nie zmieni.
          • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:54
            na polskim to męczysz pariotyczne lektury do zarzygania.
            • molik28 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:23
              Napisane językiem, którego obene młode pokolenie nie rozumie. To jak czytanie po chińsku. Rozumiem fragmenty dzieł, żeby naświetlić jak zmieniały się czasy, język, czy w odniesieniu do historii ale to co jest obecnie to nic nie wnosząca mordęga.
              • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 15:06
                moja czyta teraz potop, 1500 stron, ma też lalkę, chłopów i jeszcze 30 innych lektur na ten rok. na mat fizie.
                • pavia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 15:33
                  To źle, że ma?
                  • triss_merigold6 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 15:38
                    Jako absolwentka klasy wybitnie humanistycznej, z bardzo rozbudowanym programem literatury i historii oraz 2 kierunków studiów humanistycznych, z doświadczeniem w nauczaniu i pisaniu obszernych tekstów, powiem - na uj jej (córce forumki) to? A przeczytałam owe lektury w całość i bez bólu, podobnie jak tysiące innych.
                    Na cholerę obecnym nastolatkom i przyszłym młodym ludziom w realiach VUCA, kilogramowe ramoty z przesłaniem ideolo?
                    • molik28 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 18:00
                      100/100. Do życia ich to nie przygotuje. W obecniej szkole zaburzone są proporcje tego czego się uczą. Za mało tego co dotyczy życia, aktualności i przyszłości, za dużo siedzenia w archeologii.
                  • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 18:24
                    oczywiście. przed deformą liczba lektur była 4 RAZY mniejsza. i to miało sens.
                    • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:10
                      bib24 napisała:

> oczywiście. przed deformą liczba lektur była 4 RAZY mniejsza. i to miało sens.

nie mogę się zgodzić
                      nie wyobrażam sobie nauki na kierunkach humanistycznych bez dokładnej wiedzy nt rodzajów, gatunków , form literackich, nie wyobrażam sobie poznawania literatury i historii bez znajomości języka z danego okresu, sposobu widzenia i przedstawiania czasu a osoby , która chce to wszystko poznać- bez umiejetności czytania i rozumienia takich tekstów
                      • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:11
                        mówimy o mat fizie a nie kierunkach humanistycznych.
                        • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:53
                          Odniosłam się do "obecnych" uczniów ogólnie
        • berdebul Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:46
          Żadnych klas, tylko podział przedmiotów na poziomy, z możliwością zmiany na wyższy/niższy zależnie od postępów. Podobnie języki - grupy poziomami, z rocznika żeby było prościej.
          Baza, ktora mają wszyscy to język ojczysty (podział literatura i nauka o języku), język obcy nowożytny (i kasa na ściągnięcie dobrych nauczycieli, bo obecne nauczanie to żart), matematyka, sport do wyboru z X dyscyplin, można zmieniać wybór co trymestr/semestr, wymiar 4h tygodniowo, polski/matma/język po 5. Lista lektur na dany rok podawana w czerwcu, podobnie lektur uzupełniających. Kto chce, przeczyta wcześniej.
        • hanusinamama Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:42
          Jak widać duza ilość materiłąu z polskiego..nic nie daje. Sorry ale kto ma byc czytaty bedzie, siła nie zmienisz. Ja bym na poczatku szkoły wywaliła połowe lektur, dała dzieciom przyjemnie ksiązki dopasowane do ich wieku ( a nie Jak Wojtuś został strażakiem...). Angielski bym zostawiła w ilosci jaka jest..ale mniejsze grupy zrobic. U córki w szkole klasy są 12 osobowe i dzieciaki duzo z tych lekcji wynoszą.
          • berdebul Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:28
            12 osób to mniej więcej o polowe za dużo, jeżeli dzieci mają rozmawiać, a poziom ma być w miarę równy, później można zwiększyć liczność, jak już są podstawy i dzieciaki mówią swobodnie.

Nie chodzi o zachęcenie do czytania, chociaz to imho widziałabym w wydaniu podobnym do szkół amerykańskich, ale również o pewne klasyki. Wiedza ogólna się przydaje i przegląd literatury światowej w tym pomaga. Idealnie jeżeli jest w bloku z historią, wiedzą o kulturze, plastyką. Czyli polski:mity, historia:antyk, wok i plastyka: architektura, znaczenie rzeźby, mozaiki, różne techniki którymi się posługiwano.
            Podobnie ścisłe - najpierw matma, żeby były podstawy, później na bazie tego wchodzi chemia z fizyką, razem.
            • ichi51e Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:33
              plastyka powinna uczyć relaksowania się przez sztukę a nie znaczeni rzeźby i mozaiki z przed 1000 lat z okładem.
              • berdebul Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 20:46
                Tam jest tez wok, wok to właśnie te mozaiki i nurty. Plastyka to nie terapia zajęciowa, raczej poznawanie technik typu prawidłowa obsługa kredek/malowanie różnymi farbami.
            • hanusinamama Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 20:13
              Te 12 dzieci to o połowe mnie niż jest w standardowej klasie. Jest bardzo duża różnica. Pewnie ze lepiej by było po 5 dzieci ale juz podział klasy na pół od 1 klasy dałby bardzo duzo
              • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:17
                w standardowej klasie to teraz jest 34 dzieci. a nie 24.
          • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:18
            Ja bym sie czytania nie czepiala. To jednak rozwija. Oczywiscie mozna dyskutowac o zestawie lektur. Mnie bardziej zastanawia na ch...re tyle gramatyki. I to juz od samego poczatku. W kl 1-3 tluka bez opamietania co to rzeczownik, czasownik itd a czesc dzieci dobrze czytac nie potrafi. Pisania tyle co kot naplakal. A przeciez, poza polonistami, mozna doskonale radzic sobie nie odrozniajac, czy raczej nie nazywajac, przyimka czy zaimka, natomiast wszystkim, czymkolwiek by sie nie zajmowali, jest bardzo trudno jesli nie potrafia przelac mysli na papier.
            • paskudek1 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:50
              Wiesz kiedy doceniłam wiedzę co to rzeczownik a ci przymiotnik, co to podmiot, orzeczenie itp? Jak zaczęłam sama uczyć się języka obcego. Nagle okazało się że to co tłukła z nami polonistka 30 lat temu dzisiaj mi się przydaje. Owszem, musiałam odświeżyć wiedzę, ale nie startowałam z poziomu zero. Można się spierać od kiedy uczyć pewnych rzeczy, JAK ich uczyć ale do licha jakieś podstawy wiedzy i języku chyba należy mieć?
            • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:25
              julita165 napisała:

> Ja bym sie czytania nie czepiala. To jednak rozwija. Oczywiscie mozna dyskutowa
              > c o zestawie lektur. Mnie bardziej zastanawia na ch...re tyle gramatyki. I to j
              > uz od samego poczatku. W kl 1-3 tluka bez opamietania co to rzeczownik, czasown
              > ik itd a czesc dzieci dobrze czytac nie potrafi. Pisania tyle co kot naplakal.
              > A przeciez, poza polonistami, mozna doskonale radzic sobie nie odrozniajac, czy
              > raczej nie nazywajac, przyimka czy zaimka, natomiast wszystkim, czymkolwiek by
              > sie nie zajmowali, jest bardzo trudno jesli nie potrafia przelac mysli na papi
              > er.
              Przede wszystkim, jak nie znasz tego po polsku, nie nauczysz sie języka obcego. Po polsku mówisz instynktownie, w języku obcym potrzebna ci wiedza, żeby go opanować. Tzn nauczysz się mowić owszem w każdym języku, poziom bedzie jednak żałosny.
        • little_fish Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 15:29
          Generalnie dla wielu dzieci ten drugi język to tylko bezsensowne dodatkowe godziny. Jak ktoś nie ma talentu i chęci to się niewiele nauczy. Dodatkowo kwestia dobrego nauczyciela. Lepiej się skupić na jednym, reszta w ramach kółek dla chętnych.
        • thea19 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:38
          obawiam się, że analfabetom i 10h polskiego dziennie nic nie da. Dalej będzie wziąść, poszłem, bynajmniej zamiast przynajmniej, włanczać i jedno zdanie w 10 wersach.
    • szara.myszka.555 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:48
      Powinno być tak:
      • Podstawowa ilość godzin dla wszystkich + dodatkowa dla zainteresowanych.
      Nie lubisz historii? Masz jedną. Lubisz? Możesz mieć nawet trzy.
      I to samo z każdym przedmiotem.

• Polskiego zrobić minimum 3 godziny, matematyki 4 godziny (więcej dla chętnych)
      • Przydałaby się też porządna informatyka, nie taka fikcja jak teraz.
      • Jeden język obcy (angielski) wystarczy, dodatkowy dla chętnych.
      • szara.myszka.555 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:51
        Aha, i jest określone minimum godzin w tygodniu, żeby ktoś nie robił minimum na każdym przedmiocie. Ilość godzin w tygodniu zależny od wieku.
      • mia_mia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:52
        W przypadku młodszych dzieci taki wybór oznaczałby rezygnację z nauki przedmiotów, które dla danej osoby są trudne, jak wtedy zdać egzaminy?
        • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:54
          nijak, nie każdy musi iść do lo.
        • szara.myszka.555 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 14:24
          "jak wtedy zdać egzaminy?"
          A musi zdawać egzamin? Po co?
      • hiacynta.bukiet123 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:59
        O widzisz, zapomniałam o informatyce. Moim zdaniem dopóki nie będzie nas stać na opłacenie nauczycieli programowania z prawdziwego zdarzenia wywalić w jasną cholerę, bo te zajęcia to, tak jak piszesz, fikcja. Obsługę edytora tekstu ćwiczyć na języku polskim, excela na matematyce, a na historii wykonać prezentację i wystarczy. Czego oni się tam jeszcze uczą, że potrzeba aż tylu lekcji.
        • paskudek1 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:30
          Ty nie chodzi tylko o nauczycieli. Wiesz jaki fatalny sprzęt, że o oprogramowaniu nie wspomnę jest w szkołach? W większości wyposażenie sal komputerowych ma po 10 i więcej lat.
          • hanusinamama Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:43
            Chodzi o nauczycieli. U mnie jest dobry sprzęt ale uczy Pani od techniki, która sama mało umie. Sorry ale nie ma szans aby informatyk poszedł uczyć do szkoły, umarłby ze śmiechu na widok wypłaty.
            • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:22
              W starej szkole syna uczyla dyrektoka przedszkola ( to byl zespol szkolno-przedszkolny) lat ok 55. On sie nie zalapal bo uczyla od 4 kl ale slyszalam opowiesci jak z humoru zeszytow szkolnych o tym co ona tam wyrabia.
              • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:27
                55 to normalny wiek. przypominam, ze kobiety pracują do 60 w pracach często wymagających wiedzy, refleksu itp.
    • ritual2019 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:55
      Czy ja dobrze widze ze lekcje zaczynaja sie o 8 i koncza o 15.40? W tym jest kilka przerw. Serio nie wiem w czym problem.
      • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:57
        bo jesteś durna to nie widzisz.
        • ritual2019 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 17:59
          No nie widze. Lekcje 45 minut i przerwa po kazdej, niektore nawet 25 minut.
          • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:00
            a bierzesz pod uwagę 4-5 godzin codziennego odrabiania lekcji po takim kołchozie?
            • ritual2019 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 11:45
              bib24 napisała:

> a bierzesz pod uwagę 4-5 godzin codziennego odrabiania lekcji po takim kołchozi
              > e?

Ale to nie jest problem planu lekcji a patologia systemu, w pl zawsze tak bylo i jest. Rodzice zamiast gadac o doopie maryni moga o tym zeby zadania do zrobienia w domu byly sensowne. Niestety ale pewne rzeczy trzeba cwiczyc a w szkole nie ma na wszystko czasu wiec robi sie to w domu.
              Natomiast w tym planie lekcji jest duzo przerw i lekcje sa krotkie, wiele z tych lekcji nie wymaga duzego wysilku intelektualnego. Moj syn ma 14 lat, od 11-go roku zycia zajecia w szkole od 8.45 . W pon, wt i srody do 16.30, w czwartki do 15.30 w pt do 14.30. Dwie przerwy, jedna 20 min i druga 30. W domu tez musi robic zadania.
      • elenelda Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:09
        A w tym, że uczeń wraca do domu i spędza nad lekcjami drugie tyle. Zakuwa na pamięć (Tu jest Polska, tu nikt nie uczy myślenia. Zasada 3Z jest wciąż aktualna), odrabia lekcje, pisze wypracowania itp.
        • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:11
          to tego standardowo wyjęty jest też weekend bo w tedy można się uczyć na sprawdziany albo męczyć patriotyczne lektury. jak pracuję, ogarniam dom i mam duuużo więcej wolnego czasu od dzieci szkolnych.
        • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:28
          Ja bym zwrocila jeszcze na cos uwage jesli chodzi o prace domowe. Absolutny zakaz zadawania obowiazkowych prac z plastyki i techniki. To sa jyz wolne zarty. Co zrobia na lekcjach to ich ale wymagac tego w domu to gruba przesada. Zajmuje to kupe czasu, a nie dla kazdego to relaks.
          • ichi51e Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:30
            zgadzam się ze praca domowa z plastyki to jakiś bezsens
            • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:26
              Ja też. Praca powinna zostać wykonana na zajęciach i oceniona tamże.
      • lotka_5 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:19
        ritual2019 napisał(a):

> Czy ja dobrze widze ze lekcje zaczynaja sie o 8 i koncza o 15.40? W tym jest ki
        > lka przerw. Serio nie wiem w czym problem.

W tym, że nasze dzieci z takimi planami lekcji i lekturami quo vadis (które powinni brać co najmniej 3 lata później) - mają tylko 12 lat!!!! A tyrają więcej niż na etacie. Etat to 8 godzin i herbatka pod kocykiem w domu. A dzieci?? Mój ma powiedziane, że ma po prostu przejść do 8 klasy.

Nie mam zamiaru za chwilę leczyć go psychiatrycznie albo chować na cmentarzu....
        • ritual2019 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 11:53
          To homeschooling albo zero szkoly, w jakim celu nauka? Niech babelki nic nie robia zeby sie nie zmeczyly.
          • mysiaapysia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 18:41
            Mam dziecko już trzeci rok (obecnie 7 klasa) na ED. Szkoła, w której zdaje coroczne egzaminy jest bardzo wymagająca i syn musi mieć przerobiony cały materiał z każdego przedmiotu, gdyż z każdego działu mogą być pytania na egzaminie. Radzi sobie bez problemu mając własną "siatkę godzin" o wiele krótszą niż rówieśnicy chodzący do szkoły. Aktualnie, z codzienną matematyką, biologią i angielskim (idzie szybciej z materiałem - ze względu na planowane konkursy), polskim 4 razy w tygodniu, po 2 geografie, chemie, fizyki i niemieckie ma 27 godzin tygodniowo. Z bardzo dokładnym przerobieniem każdego działu i ćwiczeniami. Informatykę robi hobbystycznie codziennie. Łączy to z popołudniową szkołą muzyczną i codziennym graniem na instrumencie. Ma sporo czasu wolnego, w tym na rekreację i spotkania z kolegami.
        • molik28 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 18:05
          Mój w technikum od początku ma ustalone z nami czego ma się uczyć, a co odwalać, bo zatyrałby się tylko i nic z tego i tak by nie było. W przypadku szkoły średniej moim zdaniem od razu należy przyjąć zasadę: nie można mieć wszystkiego, dokonuj wyborów.
      • jehanette Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:44
        Etat dorosłego człowieka to 8 godzin dziennie. W tym jest prawo do przerwy 5 minut /godzina pracy, w tym 20 minut przerwy na lunch.
        Młodocianych od 15 rz można zatrudnić maksymalnie na 6 godzin dziennie, pewnie też są minimalne przerwy.
        Dzieci w szkole wyrabiają po 7-8 godzin dziennie i po szkole jeszcze mają prace domowe, naukę do sprawdzianów.
        Serio nie ma problemu że 12 latki mają więcej pracy w szkole niz dorośli oraz nastolatki pracujące?
        • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:49
          no wiesz tu są panie, które w młodości mialy więcej, robiły w polu, i nosiły wodę wiadrem z przerębla. zawsze się znajdzie ktoś kto miał gorzej i co my właściwie chcemy.
          • molik28 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:39
            Dokładnie. Taki na przykład jaskiniowiec. Ten to dopiero miał ciężko......
    • malia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:15
      Ten plan jest przeładowany, ale tu jest winna tez konkretna szkoła , siatka godzin dla klasy 7 zakłada . 4 godziny polskiego, 4 matematyki, 3 angielskiego. Szkoła najpewniej dodała dodatkowe godziny dyrektorskie albo czarnkowe wsadzając je w środek. Niepotrzebna i głupią rzeczą jest wepchanie w środek kolko matematycznego
      • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:22
        chyba nie masz dziecka w 7 klasie...
        • malia Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:32
          A dlaczego?
          • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:15
            bo nawet jak jest tylko standardowa siatka godzi to jest to kierat.
          • lotka_5 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:21
            malia napisała:

> A dlaczego?

Bo mój syn na czarnkowie nie chodzi a plan jest prawie identyczny
        • ichi51e Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:11
          nie ma to znaczenia - ma racje oficjalna siatka godzin wyglada inaczej niż w tym planie.
          • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:01
            No dobrze ale nawet przy szczęśliwym ułożeniu planu to ciągle 33 godziny bez Religi, etyk wdz i i czarnkowych lub więcej jeżeli dojdą dyrektorskie a te dojść w którejś klasie muszą jak nie w 7 to w 8. Nasze forumowe nauczycielki są zajechane i siedzą po nocach przy półtorej etatu czyli 27 godzinach. To raczej dzieci powinny mieć tych godzin mniej niż one a nie więcej.
            • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:32
              dokłądnie i jeszcze się dziwią czemu dzieci są jakieś takie bez energii
            • paskudek1 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:36
              Zgadzam się że plan jest przeladowany ale przypominam uprzejmie że te 27 godzin to są godziny PRZY TABLICY a nie godziny pracy. Może warto to w końcu zrozumieć co?
              • hiacynta.bukiet123 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:41
                Dzieci też mają sporo pracy po odsiedzeniu godzin w klasie.
              • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:42
                a u dzieci 38 godzin to godziny przy tablicy a do tego dochodzi wiecj niż u nauczycieli pracy w domu. nie uważasz, że powinno byc przynajmniej porównywalnie?
              • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:43
                No przy tablicy tak samo jak ponad 30 ucznia. Potem nauczyciel w domu przygotowuje się do lekcji z której ma doskonałą wiedzę wzdłuż i wszerz w przeciwieństwie do ucznia który uczy się nowych rzeczy z kilkunastu przedmiotów plus odrabia zadania domowe. Nikt mi nie wmowi zatem że nauczycielowi to przygotowanie zajmuje więcej niż uczniowi.
                • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:44
                  uczeń się jeszcze uczy, nowych rzeczy na klasówki i kartkówki. i czyta potwornie nudne lektury. to jest naprawdę nieporównywalne i to jest kierat. zarypane są te nasze dzieci kompletnie.
                • ichi51e Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:49
                  a nauczyciel ma jeszcze do ogarnięcia - organizacje różnych zajęć (im mniejsze dzieci tym więcej musi im przygotować sam) oraz papierologie - wypełnianie dziennika raporty kontakty z rodzicami. No i jeszcze powinien się sam tez uczyć i doskonalić wiec np kursy radzenia sobie z trudnymi dziećmi jak wspierać dzieci z dysleksja itd
                  • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:53
                    nie ma szans, żebyś wyliczyła tyle co mają dzieci. nie i koniec. bo wychodzisz od planu, gdzie dziecko ma 35-38 godzin bazowych a nauczyciel na normalny etat, a nie jakieś półtora bo co to za porównanie ma mniej. ile tego jest obecnie na etat podstawowy? 18 czy 20?
                    • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:58
                      18 przy 33 przy dobrych wiatrach ucznia
                      • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:16
                        Sprawdzilam sobie wlasnie na planie. Pani od niemieckiego. Szesc klas 7 i piec klas 8. Czyli 22 godziny przy tablicy. Ponad etat.
                        Nie wmowi mi nikt że przygotowuje inna lekcje dla klasy 7a i 7b, jeszcze inna dla C i D i kolejna dla e i f. . Jak przygotuje jedna to leci z nią w pozostałyich klasach. Korzystają z tych samych książek i ćwiczeń, ba nawet sprawdziany te same każda klasa pisze co dzieciaki oczywiście już wyczaily. Natomiast dzieci z tych klas nie przygotowują się tylko z niemieckiego bo mają jeszcze angielski, polski, matematykę, historię, geografie, chemia biologie i fizyke i inne przedmioty na których poznają nowy materiał, który trzeba powtórzyć w domu i zadania domowe które trzeba odrobić. Nie wiem jakim cudem miałyby się przygotowywać w domu do lekcji krócej. Dzieci podkreślam 12-14 letnie dzieci.
                    • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:08
                      Nawet gdyby wyliczyla tyle ile maja dzueci to co z trgo? Tylko potwierdzilaby teze ze dzueci maja za duzo. Dziecko nie moze pracowac tyle ile dorosly czlowiek. Kiedys w jakis weekend bylismy na takim wypadzie. Przyjechalo tez malzenstwo nauczycieli z corka 10l, 4 kl. A druga corka, 8 kl zostala w domu bo tyle na weekend zadali. Jej rodzice nauczyciele nie mieli problemu zeby o 15 odmeldowac sie na wyjezdzie i relaksowac do niedzielnego wieczoru.
      • aamarzena Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 14:44
        Kółka matematycznego i religii - jedna jest w środku. Religie mogą wywalić na 7 rano, kto chce niech chodzi.
        Do tego tam jest podział na grupy z angielskiego, więc to nie jest 40h
    • asia_i_p Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 18:36
      Po tym, jak moja córka była na nauczaniu indywidualnym, to radykalnie. 12-15 godzin bardzo aktywnych, w małych grupach. Reszta self-study z dostępnym nauczycielem (sala do uczenia się matematyki, sala do uczenia się chemii, itd.) Ona miała 2 godziny tygodniowo polskiego i matematyki, po jednej chemii i biologii, większość jej lekcji polegała na odpytywaniu i wyjaśnianiu kwestii wątpliwych, a nauczyła się więcej, niż przy 36 godzinach tygodniowo w pierwszej klasie. Bo miała wreszcie na to czas.
    • triss_merigold6 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:22
      Religia out, 2 wf, 4x polski, 5x matematyka, muzyka z plastyka = 1 godzina, doradztwo zawodowe out, kółko na koniec.
    • bluea.nne Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:23
      Sprostowanie:W siatce godzin jest 5godz języka polskiego, 4godz matematyki. Jeżeli w planie jest odpowiednio 6 i5 godzin , to ma zajecia dolozone przez dyrekcję
    • irma223 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 19:57
      Tam jest 6 godzin angielskiego, jeśli dobrze widzę.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:02
        Angielski jest w grupach. Jak powiększysz plan i się dobrze przyjrzysz, to wychodzi, że każda grupa ma po 4 godziny.
    • koppka Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:03
      to nie plan jest problemem tylko to, że te dzieciaki po 8 godzianach w szkole mają w domu jeszcze kilka godzin pracy
      • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:13
        + weekend.
    • arthwen Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 10.09.21, 20:41
      U nas dzieciaki mają 5 godzin angielskiego i 3 godziny drugiego języka. Większość jak najbardziej w tym drugim mówi całkiem płynnie.
    • ichi51e Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 12:06
      to dziecko ma po 3h w tygodniu niemieckiego i angielskiego - tak jest w programie? 4 wfy - oczywiście po 2 godziny 2x w tygodniu - należy przecież odfajkować i zapomnieć. Polski 6x w tygodniu? wystarczyłoby 5. fizyka 2x biologia 2 historia 2 geografia 2 a czemu chemia 1?
      czemu koło matematyczne na 2 godzinie? czemu religia w środku dnia (no i tez 2x) doradztwo zawodowe to powinny być konsultacje rodzina wychowawcza w najlepszym razie raz w tygodniu.
      ja bym dała po godzince wfy w środku zajęć żeby się dzieciaki zresetowaly rano polski i matma potem wf (w środy zamiast wfy muzyka) potem jakieś przedmiotowe (historia/bio/chełm/fizyka) a na końcu dnia języki.
    • lauren6 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 14:29
      Zaczęłabym od religii, doradztwa i drugiego języka.
      • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:42
        Ja od religii, wychowawczej wdz. Na biologii jest nauka o człowieku. 2 wuefy w szkole, reszta dla chętnych sks. Ścisle, jak pisałam, też bym w podstawówce ograniczyła, bo na tym etapie uczenie ich tak, jak teraz to praktykują, kompletnie nie ma sensu. Poglądowość, a nie rysowanie wzorów, liczenie moli sroli i te koszmarne zadania z fizyki nie wiadomo po co.
        • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:51
          Ale prąd z ziemniaka zostaje, jest boski! (biologia) i mikroskopowanie. I wulkany z sody chyba- na chemii
          • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:55
            I rozwalająca się napoleonka w komorze próżniowej (mini). Różowa massakra😉
    • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:00
      Religia 2--->0 ( w salach katechetycznych i popołudniami katole moga miec kazdego dnia nic nikomu do tego.
      Polski 6h---> 5h
      Pierwszy język ( najpewniej angielski) 4------>5h
      Drugi język obcy ??????-----> 3 h
      w-f 4------> 4h ( z bólem serca na 3 za to atrakcyjne) + SKS ( dla chętnych)
      muzyka+ plastyka ( 1+1?) -------> 1 h ( sztuka, niekoniecznie historia sztuki, ale sztuka z elementami historii sztuki)Doradztwo zawodowe ????----> 0 ( po co to komu?)
      Matematyka 5 h zostaje
      Fizyka 2 h ( zostają)
      Biologia 2 h ( zostają)
      Chemia 2h ( zostają)
      Geografia 2h -----> 1 h
      Historia 2 h ( zostają)
      czyli 31 h 5x6 lekcji i raz 7
      No i zupełnie pozmieniałabym i program i sposób naucznaia ( najlepiej w blokach).
      • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:30
        Ja bym odchudziła matematykę. W podstawówce zupełnie niepotrzebne są funkcje, układy równań i inne parabole😉. To w średniej na matfizie. To samo z fizyka i chemia po jednej starczy. Polski bym zostawiła w wymiarze 5 h, ale zmieniłabym zupełnie zakres podstawy i listę lektur. Oczywiście religia out
        • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 21:33
          A, drugi język na zasadach fakultetu, dla rzeczywiscie uzdolnionych i zainteresowanych. Zajęcia z ekologii ale praktyczne np jak i po co oszczędzać wodę itd. Podstawy ekonomii, planowanie wydatkow, obliczanie podatku, korzystanie z ulg itd.
          • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 23:38
            Co wy wszyscy macie z tym
            Drugim językiem? Przecież jeden język w dzisiejszych czasach to jest za mało.
            • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 07:23
              A znasz kogoś kto się nauczył tego drugiego w dwa lata w szkole przy takim wymiarze oraz ilości dzieci na lekcji?
              • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:35
                Bo jezyk od 7 kl to pomylka. Od 4 albo 5 albo wcale. 7 kl kiedy fochodzi fizyka i chemia i egzamin za rogiem to nie jest czas na wprowadzanie dodatkowego jezyka.
              • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:32
                slonko1335 napisała:

> A znasz kogoś kto się nauczył tego drugiego w dwa lata w szkole przy takim wymi
                > arze oraz ilości dzieci na lekcji?
                >
                W Polsce koszmarna jest metodyka nauczania. Nauczyciel powinien wpadać i id wejścia mowić wyłącznie w obcym języku. Trzeba uczyć „żywego języka” a nie sprzed 100 lat i dobrej wymowy. Tak, da się to zrobić w wymiarze 2 godzin tygodniowo. Dodatkowo sugeruje wybieranie dalszych szkół pod katem kontynuowania języków obcych.
          • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:34
            Ja za to absolutnie nie pchalabym sie w te "praktyczne" przedmioty. To bez sensu bo za chwile bedziemy miec plan lekcji skladajacy sie z pozycji typu"obsluga domowego agd" i "mlody dzialkowiec". Nalezy uczyc myslec i rozwiazywac problemy to wtedy kazdy sam poradzi sobie z roznymi zyciowymi sprawami. No ale jesli np procent kojarzy sie tylko z zawartoscia butelki i robi sie wielkie oczy na haslo "brutto/netto" to rzeczywiscie czlowiek jest jak pijane dziecko we mgle".
            • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:50
              Nikt nie proponuje przedmiotu typu "Młody działkowiec", ale niegłupio by było, gdyby młody człowiek umiał posługiwac sie sprzętem agd. A to róznie bywa, oj różnie...
              Trzeba uczyć mysleć, ale pierw trzeba zrewolucjonizowac szkołę. Zaczynając od pensji nauczycieli i przypływu najlepszych..
              • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:59
                Nie zwalajmy na szkole juz tak wszystkiego. Rodzice tez z powodzeniem moga nauczyc wlaczac pralke itp.
                • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:08
                  To był przyklad. Jeden z wielu.
              • triss_merigold6 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:02
                Od 1989 r. szkoła była rewolucjonizowana już tyle razy, że przydałoby się parę lat spokoju.

Nauka obsługi sprzętów agd to zadanie domu, a nie szkoły.
              • elenelda Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:52
                Może po prostu uczyć czytania ze zrozumieniem? Wtedy instrukcja obsługi pralki nie będzie czarną magią dla młodego człowieka.
                • paskudek1 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:57
                  Może uczyć czytania ze zrozumieniem nie na durnych tekstach co autor chciał powiedzieć i jakie środki stylistyczne użyto a właśnie na instrukcji obsługi czy regulaminie bo ja wiem, pływalni miejskiej? Przy okazji dziciaki może nauczą się czytać takie teksty i je redagować? Tylko musi być na to czas.
        • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 07:21
          W podstawówce nie ma układów równań ani funkcji.
          • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 07:33
            Ok, nie siedzę w podstawowkowej matematyce, ale wydawało mi się, że jakieś wykresy dziecka rysowały. Ale i tak jest to wiedzą doskonale zbędna na każdym etapie edukacji, z wyjątkiem profilu mat fiz
            Podobnie jak cosinusy i takie tam, które przydają się chyba tylko na polibudzie.
    • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:06
      Syn 10l. 4 kl SP ma 34 godziny. Ok, to nie jest szkola publiczna, ma wiecej matematyki, angielskiego no i 3h drugiego jezyka ktory w panstwowych szkolach co do zasady jest od 7 kl. Codziennie konczy o 14.45 poza 1 dniem kiedy o 14. To jest duzo i uwazam ze za duzo ale z drugiej strony sadze ze to dobrze ze ma wiecej jezykow i matematyki. Poniewaz jednak to szkola niepubliczna ale o prawach publicznej obowiazuje ich realizacja wszystkiego co w programie.
      Ja bym obciela na bank
      - muzyka, plastyka i technika. Eh tug zamienilabym na 1. Nie wiem czy wszystko do jednego woea czy jakos naprzemiennie. Obojetne.
      2. Skasowalabym 1h wf. Albo i 2. Tak, kultura fizyczna jest wazna ale w wydaniu szkolnym troche szkoda czasu. Popatrzmy praktycznie. Lekcja ma 45 min, przebieraja sie w obie strony w trakcie tej lekcji. Na jakis efektywny wysilek pozostaje gora 30 min. Lepiej skonczyc wczesniej lekcje i miec czas na jakis ulubiony sport.
      3..skasowalabym godz wychowawcza. To typowa dupogodzina i pitolenie o Chopinie. Jak cos waznego do przekazania to mozna przrz dziennik a jesli jest jakos problem to indywidualnie.
      4. Wdz. No zesz sama wyjasnie dziecku sprawy aby nie byl zszokowany ze mu wloski pod pacha rosna i nie zeby nie szukal dzieci w kapuscie.
      5. Religia. Albo poza szkola albo na zasadzie kolka zainteresowan. Tak jak jest to wiecej klopotow niz pozytku.
      • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 19:46
        Jeśli chodzi o muzykę, plastykę, technikę to obok zajęć czysto (!) praktycznych przydałaby sie historia sztuki czyli np. co ciekawego, ważnego zdarzyło sie w szeroko rozumienej sztuce np. baroku.Niech dzieci mają skojarzenia epoki ze sztuka właśnie.
        W-F oczywiście lepiej wyjść o 2-3 godziny wczesniej i iść na trening pod warunkiem, że nie będzie to trening mięśni nadgarstka przy komputerze. A obawiam sie, że gros młodych ludzi tak by "trenowało".
        Godzina wychowawcza bez sensu.
        Religia oczywiście won.
        Wdz- raczej jako przedmiot nauka o zdrowiu ( czy podobnie nazwany) i sensownie prowadzony. Nie więcej niz 1 godzina. I koniecznie kurs udzielania pierwszej pomocy.
        • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 22:15
          Tresci z wdz mozna przeniesc na biologie. Najwyzej bedzie troche mniej o pantofelkach.
          • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 22:23
            Ale pantofelki fajnie latają pod mikroskopem. Ja bym wywaliła plazince, oblence i stawonogi brrrrr.
            • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 22:50
              A ja tasiemce. Eksponat z pracowni bilogicznej do tej pory przesladuje w koszmarach sennych 😀
              • ladymercury Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 07:35
                No toż mówię, że plazince. Tasiemiec to robak płaski, czyli plaziniec. Glista ludzka i inna to obleniec.
                Blerr
            • little_fish Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 07:35
              Można pooglądać pantofelki latające pod mikroskopem niekoniecznie ucząc się na pamięć ich budowy w szczegółach.
          • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:53
            Idąc tym tropem to zaraz wyrzuci się 95% ( albo więcej) biologii bo padnie twierdzenie, że po co komu cała botanika, genetyka, ewolucjonizm, 4/5 zoologii, ekologia tylko praktyczna. 99% fizyki i chemia out.
            Będziemy mieć pokolenie, które bez googla nie będzie miało pojęcia praktycznie o niczym.
            • bib24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:55
              biorąc pod uwagę jak wygląda program, że to jest zakucie nudnych informacji i zapomnienie natychmiast to i tak już mamy dokładnie takie pokolenie.
              • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:06
                Pytanie czy to dobre czy złe.
      • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 23:31
        Z tym wf-em to żart?
        • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 10:57
          Ale dlaczego? Wlasnie z powodu duzej liczby lekcji w szkole po 2l wypisalam syna z lekkoatletyki. Biegal 2x tydz po zegarowej gpdzinie. Na pewno bylo to bardziej intensywne niiz szkolne wf-y.
          • lwica_24 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:06
            Ty owszem, ale dla ilu dzieci w-f w szkole jest JEDYNA forma aktywności fizycznej.
          • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:33
            julita165 napisała:

> Ale dlaczego? Wlasnie z powodu duzej liczby lekcji w szkole po 2l wypisalam syn
            > a z lekkoatletyki. Biegal 2x tydz po zegarowej gpdzinie. Na pewno bylo to bardz
            > iej intensywne niiz szkolne wf-y.
            Kilka lat temu Polska mogła poszczycić sie najgrubszym 11 latkami w Europie. Czy cos sie od tego czasu zmieniło na lepsze? Masz dane na ten temat?
            • julita165 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:43
              No wlasnie! Tylko ze aby rozwiazac ren problem sa lepsze sposoby niz wf w ksztalcie w jakim to wyglada w szkole.
              • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 11:58
                Wtedy podniesiono lekcje godzin wf. To była zmiana. Moim zdaniem na plus. Zerknęłam na plan mojego dziecka z zeszłego roku: 6 godzin sportu i 2 godziny pływania tygodniowo. Do tego jak jest ładna pogoda (czytaj nie wieje orkan ani nie leje strumieniami) maja dodatkowe dwie godziny na podwórku, kiedy nauczyciel zabiera polowe klasy i idzie na plac zabaw poza szkoła lub na spacer. Druga połowa ma w tym czasie swoje religie.
                • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:05
                  Bo to jest tak, że jak jest jakaś lekcja porządnie prowadzona to wypowiadając sie nie chce z niej rezygnować. U mojego muzyka i plastyka to nieporozumienie więc wywalenie tego będzie tylko z zyskiem dla dzieci a żadna stratą. Wf też spokojnie mogłyby dwie godziny wylecieć bo mój w klasie sportowej więc porządnego treningu ma aż nadto , wf przy tym to machanie nóżkami, sprawdziany z dyscyplin czy głupie prezentacje o ulubionym klubie czy sportowcu więc sory nie zalowalabym zupełnie jakby wyleciały takie godziny. Moja starsza po dwóch latach zdalnego niemieckiego nie umie nic. Miala 5 na koniec. W Niemczech do których ma 15 minut i gdzie bywa bardzo często dogaduje się bez problemu po polsku lub angielsku. W szkole średniej teraz wybrała francuski niestety. Niemieckiego nie chciała się uczyć a szkoda.
                  • lauren6 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:16
                    To nie wf jest do wyrzucenia ze szkoły, tylko nauczyciel, który zamiast ćwiczyć z dziećmi każe im robić prezentacje.
                    • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:28
                      lauren6 napisała:

> To nie wf jest do wyrzucenia ze szkoły, tylko nauczyciel, który zamiast ćwiczyć
                      > z dziećmi każe im robić prezentacje.

Nie. To jest dostosowanie nauczania do obranego profilu. Dla dziecka w klasie sportowej , który ma codziennie min 2-3 godziny solidnej aktywności wf w wymiarze choćby 4xtygodniowo jest doskonale zbędny
                      • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:33
                        Dokladnie, zwlaszcza ze dziecko w klasie sportowej ma wiecej godzin , niech wiec machaja nozkami inne dzieci które treningów nie mają. Moje ma porzadny trening bez tego dziadowskiego wf .
                  • wkswks Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:23
                    Znowu: twoja córka ma 15
                    Min do Niemiec. A ktos z Warszawy ma 15 minut do Niemiec? Nie!
                    Tak samo jest ze szkoła sportowa. Kazdy jest w szkole sportowej? Nie!
                    A co do sposobu prowadzenia lekcji- referatu o klubie piłkarskim? A czy szanowny rodzic interweniuje u dyrekcji czy w kuratorium? Moim zdaniem sprawdziany na wf sa bez sensu (moj w Niemczech tez ma, ale sport nie wlicza sie do średniej).
                    System jest zły. Moim zdaniem do średniej powinny wliczać się ważne przedmioty: polski, matma, jeden język obcy oraz przy rekrutacji do szkół średnich te które są w profilu, fizyka, chemia i informatyka na mat-fiz itd.
                    • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:30
                      No ale to 15 minut do Niemiec to właśnie powinna być motywacja, bo bywa tam często, ma przyjaciół tam mieszkających i uczących się, wie jak się tam żyje, pracuje i zarabia. Niestety szkolny niemiecki jakos nie zmotywowal i dziecko zamiast iść na łatwiznę w szkole średniej wybrało francuski z którym chyba jednak będzie znacznie trudniej bo nie ma tam przyjaciółki którą rozwiąże i wytlumaczy każde zadanie od reki. Na pytanie o prezentację i sprawdziany na wf to niestety nauczyciel ma prawo je robić bo zasady gry wchodzą w podstawę programową. Nikt nie określił tylko że ma to byc tylko praktyka. Caly system jest do bani.
                      • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 12:41
                        Chyba że rodzice mają koleżankę, która uczyła się francuskiego i może będzie w stanie coś pomóc wink
                        • slonko1335 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 13:03
                          He, he dziecię jest w takim szoku że ma tak mało lekcji po tym co bo w podstawówce że korki jak będzie trzeba da się gdzieś wcisnąćwink z sidmoklasistą w klasie sportowym który ma ponad 40 lekcji w tygodniu z korkami byłby większy problem, całe szczęście że ich nie potrzebuje...współczuję dzieciom z trudnościami w nauce.
                          • wapaha Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 12.09.21, 13:05
                            Cieszę się, że dziecię zadowolone, oby tak dalej
                            I cieszę się- tak jak piszesz- że nie dotykają mnie już problemy dziecka z trudnościami
    • kai_30 Re: Jak byście zmodyfikowały siatkę godzin 11.09.21, 20:37
      Mój dwunastolatek też jest w siódmej klasie. Ma 36 godzin w tygodniu, gdyby chodził na religię, miałby 38. Z tym, że ma dodatkowe dwie godziny angielskiego, bo jest w klasie językowej.

Z planu wywaliłabym mu matematykę "czarnkową" - podejrzewam, że to "koło matematyczne" z linka to jest to samo, u nas też w środku dnia, obowiązkowe. Owszem, jakieś zajęcia wyrównawcze dla chętnych/potrzebujących, ale nie przymusowo dla wszystkich!

Doradztwo zawodowe dla dwunastolatków to absolutny idiotyzm. Po cholerę?? Muzykę i plastykę przy takim obciążeniu godzinowym wywaliłabym całkiem - plastykę w szkole mojego syna z pewnością, bo ma idiotycznie wymagającą nauczycielkę i nie jest w stanie "wyciągnąć" więcej niż 4 z plastyki (jest dysgrafikiem). Mogą być kółka dla chętnych, czemu nie.

Waham się co do wf-u, ale to dlatego, że mój syn ma rąbniętą wuefistkę z przerostem ambicji, podobnie jak plastyczkę. Rok temu mieli w planie basen (niewiele na niego pojeździli co prawda, wiadomo) i to już miało większy sens - dwie godziny basenu i dwie godziny normalnego wf-u.

Waham się też co do drugiego języka, bo z jednej strony moi starsi synowie mieli niemiecki od czwartej klasy podstawówki do matury, a potrafią (być może) policzyć do dziesięciu i wydukać, jak się nazywają, więc jakby bez sensu, lepiej jeden język, a porządnie, ale z drugiej strony - no jednak kurde języki warto znać. Ale może dopiero od średniej szkoły? Cztery lata od podstaw, ale za to solidnie?

Co do przerw co lekcję, co wytyka ritual zdaje się - co z tego, że mają przerwę co lekcję, jak w tym czasie muszą przepchnąć się przez zatłoczony korytarz, często zmienić piętro, żeby iść do innej sali? W I-III przerwy były faktycznie przerwami, jak dzieciaki siedziały z jedną panią w tej samej sali. Teraz już nie.

I jeszcze grosik na temat lektur - ja mojemu nie uwierzyłam, jak powiedział, że będą mieć Quo Vadis i Dziady. Dziady, kurde! Dwunastolatki! Teraz czyta Zemstę. Nie wiem, co za sadysta tę listę lektur układa, ale z pewnością nikt normalny. Mój akurat czyta bardzo dużo, i różnych rzeczy, raczej już ksiażki dla dorosłych, no ale nie dramaty romantyczne jednak.