Dodaj do ulubionych

Będą wyburzać galerie handlowe…

11.09.21, 14:37
… w Poznaniu np Galerię Malta, całkiem spore centum handlowe powstałe w 2009. Albo przebudują na co innego, np mieszkania czy biura. Okazało się ze niedługo później powstała blisko obok jeszcze większa galeria nazywająca się tak jak basen przy Słowiańskiej.

Prezydent Jaśkowiak zapowiada ze będzie więcej wyburzeń galerii handlowych. Aż ciekawe ze nabudowali tego tak wiele w czasach kiedy zakupy przez internet były już bardzo popularne. I często w środku kino na wiele sal - budowane w czasach kiedy ściąga / ogląda się przez Internet.

Te „galerie” to może była jakaś pralka na zagraniczne pieniądze?

Więcej w artykule:
epoznan.pl/news-news-121427-jaskowiak_czesc_galerii_handlowych_w_poznaniu_zostanie_wyburzona_mieszkania_zamiast_galerii_malta
Obserwuj wątek
    • szara.myszka.555 Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 14:49
      Po prostu wiele galerii mają już za sobą lata świetności, a remonty nie mają sensu.
      Bywało, że galerie były budowane na zadupiach, a wraz z rozwojem miast te lokalizacje okazały się bardzo atrakcyjne.
      • bywalec.hoteli Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 16:28
        W Poznaniu wiele galerii znajduje się w centrum (Browar, dworzec) albo bardzo blisko centrum (Malta, Posnania, Pestka, Plaza). Na zadupiu to jest jakiś outlet przy autostradzie.
    • wybior Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 14:54
      nie wiem, czy była pralka czy nie była, ale (oprócz wątku prania), weź pod uwagę, że to mógł być raczej efekt kamyczka wrzuconego do stawu, takie centra są znane na zachodzie od dawna (choć już od dawna kojarzą się 'nieelitarnie', i w końcu, z opóźnieniem, dotarły do Polski. I może zakupy przez internet były już 'bardzo popularne' ale ja kojarzę, jeszcze kilka lat temu, tłumy w tych centrach (ha, mam nawet, zupełnie przypadkiem, zaliczoną wizytę w tym poznańskim właśnie). Były tłumy, ludzie jednak kupowali - i chyba nadal kupują, choć faktycznie, we wrocławskim pasażu tego lata było pusto. No, niby pandemia, ale z drugiej strony, zespół sklepowy na obrzeżach miasta... było dość tłoczno.
    • mika_p Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 14:57
      Zakaz handlu w niedzielę plus pandemia.
    • marszawka Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 14:59
      W Warszawie to samo. W miejscu 3 galerii powstaną mieszkania.
      • marszawka Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 15:00
        businessinsider.com.pl/wiadomosci/centrum-handlowe-atrium-reduta-targowek-i-king-cross-do-wyburzenia/0cb05mp.amp
      • feniks_z_popiolu Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 15:04
        Pandemia zmieniła wiele. W warszawskim Mordorze planują np.przekształcać biurowce na domy mieszkalne. Swoją drogą ciekawa jestem tych projektów,jak np. rozwiązane zostaną piony wod-kan
    • leni6 Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 15:00
      Mam zupełnie inne zdanie, nie wiem jak te galerie w Poznaniu, ale w Warszawie też chcą kilka wyburzyć i są to generalnie centra stare, kiedys dobrze prosperujące, a dziś pewnie po prostu nie przystają do dzisiejszych standardów, chociażby w kwestii kosztów utrzymania. Do tego pewnie w pandemii jednak spadła liczba klientów, ja np kiedyś kupowałam ubrania tylko stacjonarnie a teraz kupuje głównie przez Internet, nie sądzę żebym była jedyna.
      • feniks_z_popiolu Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 15:07
        Zakupy przez net swoją drogą ale też np. galeria reduta w Warszawie od początku była bez sensu bo vis a vis Blue City
        • szara.myszka.555 Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 15:24
          No akurat Reduta powstała pierwsza, w 1999 roku. Blue City dopiero 4 lata później.
    • bulzemba Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 16:10
      Większość tych galerii to blaszaki postawione że 20 lat temu. Ja wiem, że my w PL jesteśmy przyzwyczajeni że raz wybudowany budynek stoi niemal wieki i nawet wielka płyta której dawano 20, góra 30 stoi nadal mimo że jej "termin przydatności" już dawno się skończył. Ale te galerie tak naprawdę do prowizorka.
      • bywalec.hoteli Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 16:31
        Takie z lat 90-tych to już w sumie chyba rozebrane w Poznaniu były: jak dawne Jumbo przy Wojciechowskiego a teraz chyba Tesco na Serbskiej będą rozbierać (chyba, że Decathlon wchłonie).
      • januszekxxl Re: Będą wyburzać galerie handlowe… 11.09.21, 16:40
        bulzemba napisała:
        > Większość tych galerii to blaszaki postawione że 20 lat temu. Ja wiem, że my w
        > PL jesteśmy przyzwyczajeni że raz wybudowany budynek stoi niemal wieki i nawet
        > wielka płyta której dawano 20, góra 30 stoi nadal mimo że jej "termin przydatno
        > ści" już dawno się skończył.

W Polsce znajduje się ponad 4 miliony mieszkań w blokach z wielkiej płyty. Budowano je w PRL-u i zakładano, że będą stać maksymalnie 50-70 lat.
        Sprawa żywotności bloków z wielkiej płyty stała się na tyle istotna, że Ministerstwo Transportu i Budownictwa opracowało wiarygodne badania techniczne. Wyniki wskazały jednoznacznie, iż większość bloków wytrzyma przynajmniej kolejne 100 - 120 lat.

kb.pl/porady/bloki-z-wielkiej-plyty-ile-jeszcze-wytrzymaja/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka