Dodaj do ulubionych

80 rocznica mordu w Jedwabnym

12.09.21, 17:38
Dziś miją 80 lat od wymordowania żydowskich mieszkańców Jedwabnego* przez polaków.
Nie właczałam dziś żadnej TV. Czy jakiś kanał newsowy wspomniał o tym? Czy wszystkie pokazują jak za świętego zostaje uznany wySSzynski który do Jedwabnego dołożył swoje 3 grosze swoim antysemityzmem i tym że antysemickie pogl∂dy głosił w przedwojennej polsce.

* Jedwabne stało się symbolem bestialstwa polaków bo takich Jedwabnych było wiele we wschodnim mazowszu i na podlasiu.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 12.09.21, 18:24
      To było dwa miesiące temu. I odmienia się "Jedwabnem".
    • milka_milka Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 12.09.21, 18:42
      Spóźniłaś się dwa miesiące.

A Polaków, Mazowsze i Podlasie należy pisać wielką literą. Wyszyński również.
      • milka_milka Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 12.09.21, 18:42
        Takie zwykłe zasady ortografii.
        • homohominilupus Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 12.09.21, 19:54
          I nie tylko ortografii
      • hadron-plus Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 13.09.21, 10:11
        Świetny material o Wyszyńskim jest w Krytyce Politycznej. Oby więcej takich artykułów.
    • engine8 [...] 13.09.21, 01:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • srubokretka [...] 13.09.21, 02:25
        • snajper55 [...] 13.09.21, 04:19
        • homohominilupus [...] 13.09.21, 08:14
          • wkswks [...] 18.09.21, 13:03
          • lella_two [...] 18.09.21, 13:25
      • error.404 [...] 18.09.21, 17:26
    • bocianowo5 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 13.09.21, 05:37
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/zaWuyBfGMjgdZSk3X.jpg

Naczytali się antysemity Maksymiliana Kolbe , nasłuchali antysemickich bredni z ambon kolportowanych m.in.w "Ateneum Kapłańskim" i tragedia gotowa .
      Takich pogromów w tym czasie było około 100
    • prawackie_trolliszcze Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 12:46
      I nie dajcie sobie wcisnąć żydowskiego kłamstwa, że to Polacy.
      www.youtube.com/watch?v=wnRn1yFjKnA
      • wkswks Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:03
        I źródło z YT! 😂
        • prawackie_trolliszcze Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:08
          No i? Youtube to tylko platforma, a nie "Wikipedia". Więcej warte są zeznania naocznych świadków niż zakłamane prace makabrycznych bajkopisarzy.
          • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:14
            prawackie_trolliszcze napisał:

> No i? Youtube to tylko platforma, a nie "Wikipedia". Więcej warte są zeznania n
            > aocznych świadków niż zakłamane prace makabrycznych bajkopisarzy.

Zeznania naocznych świadków masz w dokumentach IPN, który stwierdził, że to Polacy wymordowali Żydów w Jedwabnem.

S.
            • prawackie_trolliszcze Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:19
              "Naocznych świadków" z Izraela?
              • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:27

> "Naocznych świadków" z Izraela?

Nie, z Polski. Przeczytaj to będziesz wiedzieć.

S.
                • prawackie_trolliszcze Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 17:14
                  No właśnie przeczytałem. Śledztwo IPN zostało umorzone z powodu niewykrycia sprawców, a przebiegu zdarzeń nie ustalono. Trudno się temu dziwić, skoro ekshumacja została przerwana natychmiast, gdy zaczęto znajdować łuski z niemieckiej broni i ustalenia mogły przeszkodzić przedsiębiorstwu holokaust w wyludzaniiu haraczu od Polski.
            • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 14:07
              snajper55 napisał:

> Zeznania naocznych świadków masz w dokumentach IPN, który stwierdził, że to Pol
              > acy wymordowali Żydów w Jedwabnem.

Prace ekshumacyjne (które zostały szybko wstrzymane) pokazały, że zeznania naocznych świadków, których wspominasz, były jednym wielkim klamstwem.

Prawda leży w Jedwabnem. Wystarczy pozwolić dokończyć ekshumację, ciekawe dlaczego środowiska żydowskie tak bardzo się jej boją.

Na szczęście żyją jeszcze ludzie, którzy są świadkami tego, co się wtedy wydarzyło. Prawda nie jest "antysemicka" ale za to ci którzy srają do własnego gniazda, to pełną gębą "antypolacy".

www.youtube.com/watch?v=sajQZyiGP7Y
              • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 14:12
                Jeśli komuś nie chce się oglądać, cytuję:

"JEDWABNE - ŚWIADEK HISTORII
                Hieronima Wilczewska - Jeden z dwóch wywiadów z naocznymi świadkami zbrodni niemieckiej w Jedwabnem, do których dotarła TV Niezależna Polonia.
                Telewizja Niezależna Polonia dotarła do żyjącego, naocznego świadka niemieckiej zbrodni w Jedwabnem 10 lipca 1941. Pani Hieronima Wilczewska którą ekipa TV Niezależna Polonia odwiedziła we wrześniu 2013 w New Britain, stan Connecticut, USA, w dniu zbrodni w Jedwabnem miała 8 lat. W ciągu 6 dni, przechodząc wielokrotnie lub przystając obok stodoły która stała się miejscem kaźni Żydów z Jedwabnego, pani Hieronima była naocznym świadkiem niemieckiego mordu, tragedii i konania tych ludzi co ciągnęło się przez kilka dni. Zapędzonym przez SS i Gestapo do stodoły Żydom kazano wchodzić i układać się warstwami na sobie z powodu braku miejsca. Niemcy wrzucali następnie małe żydowskie dzieci na sama góre .
                Następnie, Niemcy oblali benzyną i podpalili z miotaczy ognia budynek. W ten bestialski sposób zamordowano większość, ale nie wszystkich. Ludzie, znajdujący się na dole, żyli jeszcze przez kilka dni. Pani Hieronima zapamiętała jak kiwali się godzinami, w beznadziejnej rozpaczy, poparzeni i spowici popiołem ze swoich spalonych współbraci, często członków swoich rodzin, z górnych warstw.
                Gestapo i SS przez te kilka dni trzymało dookoła stodoły uzbrojone warty, pilnując aby nikt z żyjacych jeszcze jakimś cudem Żydów nie wydostał się ze stodoły oraz uniemożliwiając ludności Jedwabnego przynoszenia im wody czy pożywienia. Po kilku dniach, kiedy wszyscy zmarli z głodu, wycieńczenia czy ran, Niemcy zakopali wszystkie zwłoki na miejscu swojej zbrodni."
                • sumire [...] 18.09.21, 14:21
                  • hope_25 [...] 18.09.21, 15:19
                    • sumire [...] 18.09.21, 15:22
                    • lella_two [...] 18.09.21, 15:36
                      • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:57
                        lella_two napisała:

> Grubo. Czy ty właśnie użyłaś zwrotu "polska Żydówka" w charakterze zamierzonej
                        > obelgi?
                        >
                        >
                        Nie rozumiesz widać. Nic nie mam do polskich Żydów, którzy czują się również Polakami. Zły wydźwięk ma słowo "antypolska". Jak widać niektórym trzeba wszystko tłumaczyć.
                        • sumire Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:00
                          A co to znaczy, "antypolska"?
                          • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:14
                            Jeśli wiesz, kto to antysemita, to myślę, że wydedukujesz kim jest antypolak.
                            • sumire Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:16
                              Nie, poproszę o definicję.
                              • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:18
                                Tak myślałam, że sama nie wydedukujesz. Chcesz definicję, to sobie znajdź.
                                • sumire [...] 18.09.21, 16:20
                              • dramatika Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:21
                                sumire napisała:

> Nie, poproszę o definicję.

O co prosisz? Najpierw podaj definicję "definicji". Jak precyzja to precyzja, hehe.
                        • lella_two Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:07
                          hope_25 napisał(a):

> Jak widać niektórym trzeba wszystko
                          > tłumaczyć.

Wystarczy się precyzyjnie i z odpowiedzialnością za swoje słowa wypowiadać.
                          • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:16
                            lella_two napisała:

>
                            > Wystarczy się precyzyjnie i z odpowiedzialnością za swoje słowa wypowiadać.

Wystarczy umieć czytać to co jest napisane, a nie dopisywać sobie coś, czego tam nie ma, byle tylko móc się do czegoś przyczepić.
                • sumire Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 19.09.21, 08:02
                  Moderacjo, gratuluję, że wycięłyście mój wpis, a oryginał pozostał 🤦
              • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:32
                hope_25 napisał(a):

> snajper55 napisał:
                >
                > > Zeznania naocznych świadków masz w dokumentach IPN, który stwierdził, że to Pol
                > > acy wymordowali Żydów w Jedwabnem.
                >
                > Prace ekshumacyjne (które zostały szybko wstrzymane) pokazały, że zeznania naoc
                > znych świadków, których wspominasz, były jednym wielkim klamstwem.

A w jaki to sposób pokazały? Jakoś IPN tego nie zauważył.

> Prawda leży w Jedwabnem. Wystarczy pozwolić dokończyć ekshumację, ciekawe dlacz
                > ego środowiska żydowskie tak bardzo się jej boją.

Przerwanie ekshumacji przez Lecha Kaczyńskiego było wyjaśniane tysiąckrotnie.

> Na szczęście żyją jeszcze ludzie, którzy są świadkami tego, co się wtedy wydarz
                > yło. Prawda nie jest "antysemicka" ale za to ci którzy srają do własnego gniazd
                > a, to pełną gębą "antypolacy".

Prawda jest jedna, ani antysemicka, ani antypolska. Prawda została ujawniona po badaniach IPN. To że antysemici ja odrzucają to oczywiste.

S.
                • prawackie_trolliszcze [...] 18.09.21, 16:52
              • kropka_kom Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 19.09.21, 21:56
                hope...dziękuję za ten link...nie wiedziałam wczesniej że są świadkowie...dla mnie to straszne jak część Polaków nienawidzi własnej ojczyzny i uwierzy we wszystko z nienawiści...
                • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 20.09.21, 08:56
                  To też warto posłuchać: "Prawda o ekshumacji": www.youtube.com/watch?v=8TnZTlXw21c
          • default Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:17

> Więcej warte są zeznania
            > naocznych świadków niż zakłamane prace makabrycznych bajkopisarzy.

Nie w temacie Jedwabnego, ale w kwestii stosunku Polaków do Żydów w tamtych czasach nieraz wypowiadała się moja mama (rocznik 1925). Wieś w okolicach Częstochowy. Masowych mordow nie było, ale - donosy na gestapo kto jest Żydem, były na porządku dziennym. Mama straciła w ten sposób swoją najlepszą przyjaciółkę. Cała rodzina została wywieziona. Niektórzy ukrywali Żydów, ale tyllo do momentu, kiedy ci mieli czym płacić. Potem albo ich zabijali samodzielnie, albo po prostu wyganiali. Szczególnie mamie utkwił w pamięci jeden z jej sąsiadów, który ukrywał Żyda aż do końca wojny, a kiedy weszli Rosjanie - wyprowadził go do lasu i zastrzelił. Mimo ze wtedy ten człowiek mógłby juz sobie jakoś samodzielnie poradzić.
            • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:31
              Default, nikt nie zaprzecza, że takie przypadki miały miejsce. Ale robienie z Polaków nazistów, to coś, na co my jako naród nie możemy sobie pozwolić. Polska w wojnie odniosła chyba największe obrażenia i robienie teraz z niej nazistowskiego kolaboranta jest mocno nie na miejscu.

A może by tak przedstawić całą historię, przypomnieć jak Żydzi gorliwie pomagali w mordowaniu swoich rodaków w gettach i obozach, ilu Żydów służyło w nazistowskich formacjach wojskowych i paramilitarnych przez co brali udział w mordzie swoich braci i sióstr. Albo jak żydzi, ofiary niemieckiego nazizmu po zakończeniu wojny stali się katami w komunistycznym reżimie. Dlaczego o tym cisza?
              • default Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:14
                To nie chodzi o "robienie z Polaków nazistów", ale "tylko" antysemitow. Bo byli nimi, a jak się okazuje z niniejszego wątku, sporo z nich nadal jest.
                • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:25
                  Czy prawda jest antysemicka? Po za tym zupełnie nie rozumiesz o co chodzi, jak przedstawia się nas na zachodzie. Jako nazistów mordujących biednych Żydów. Dziwne, że to ci nie przeszkadza.

A z dzisiejszego wątku okazuje się jedynie, że wielu Polaków pluje na swój kraj i broni się przed prawdą. Smutne sad
                  • default Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:59
                    Wiesz, ja mam w d jak się nas "przedstawia" na zachodzie. Gdybyśmy mieli całkowicie czyste sumienie, to by nas nie "przedstawiano". Są przekazy, są świadkowie, są udokumentowane przypadki. Nie przeszkadza mi, ze ktoś opisuje fakty, które przeczą "idealności" naszego narodu. Żaden narod nie jest idealny, każdy ma swoje grzechy. Ale żaden nie reaguje tak histerycznie, gdy się o tym mówi. To tez o czymś świadczy. I to niezbyt dobrze.
                    A tak btw - jestem stara i wychowana w kulcie Ojczyzny. I kocham ją, niezależnie od wszystkiego.
                    • triss_merigold6 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:03
                      Ale żaden nie reaguje tak histerycznie, gdy się o tym mówi.

Nie? To porusz przy Turku temat ludobójstwa Ormian albo przy Japończykach kwestię odszkodowań dla koreańskich"pocieszycielek".
                    • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:05
                      default napisała:

> Wiesz, ja mam w d jak się nas "przedstawia" na zachodzie. Gdybyśmy mieli całkow
                      > icie czyste sumienie, to by nas nie "przedstawiano". Są przekazy, są świadkowie
                      > , są udokumentowane przypadki. Nie przeszkadza mi, ze ktoś opisuje fakty, które
                      > przeczą "idealności" naszego narodu. Żaden narod nie jest idealny, każdy ma sw
                      > oje grzechy. Ale żaden nie reaguje tak histerycznie, gdy się o tym mówi. To tez
                      > o czymś świadczy. I to niezbyt dobrze.
                      > A tak btw - jestem stara i wychowana w kulcie Ojczyzny. I kocham ją, niezależni
                      > e od wszystkiego.

No, ja bym się nie posunął do pisania, że to naród reaguje histerycznie. To pewne grupy tak reagują no i politycy, szukający wśród tych grup głosów. Zwykle są to grupy dla których patriotyzm łączy się z antysemityzmem.

S.
                    • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 19.09.21, 00:12
                      default napisała:

> Wiesz, ja mam w d jak się nas "przedstawia" na zachodzie. Gdybyśmy mieli całkow
                      > icie czyste sumienie, to by nas nie "przedstawiano". Są przekazy, są świadkowie
                      > , są udokumentowane przypadki. Nie przeszkadza mi, ze ktoś opisuje fakty, które
                      > przeczą "idealności" naszego narodu. Żaden narod nie jest idealny, każdy ma sw
                      > oje grzechy. Ale żaden nie reaguje tak histerycznie, gdy się o tym mówi. To tez
                      > o czymś świadczy. I to niezbyt dobrze.

Przepraszam, ale ty jesteś głupia, czy tylko taką udajesz? Nikt nie twierdzi, ze nie było takich przypadków. Zdarzało się, że Polacy mordowali Żydów, tak samo jak Żydzi mordowali Polaków czy Żydzi mordowali Żydów. Nikt nie upiera się, że jako naród jesteśmy idealni. Ale przypisywanie nam zbrodni, której nie popełniliśmy to skandal, taki sam jak robienie z nas nazistów. Uczenie młodego pokolenia na zachodzie, ze Polacy to mordercy i nazistowscy kolaboranci to już przestępstwo, za które ktoś powinien ponieść odpowiedzialność. T
                • kropka_kom Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 19.09.21, 21:59
                  Polacy nie byli antysemitami jak to pewne grupy z luboscią probują
                  wmawiać ...moja liczna rodzina na Wołyniu została wymordowana m.in. za pomoc i ukrywanie Żydów
            • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:44
              No widzisz a moja babcia pomagała żydowskiej rodzinie, cała kamienica wiedziała i nikt nie doniósł. I czego to dowodzi?
              • hope_25 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 17:03
                stephanie_harper2 napisał(a):

> No widzisz a moja babcia pomagała żydowskiej rodzinie, cała kamienica wiedziała
                > i nikt nie doniósł. I czego to dowodzi?

I moja babcia opowiadała podobne historie. Ludzie narażali swoje życie, by ukrywać Żydów.

Dużo na ten temat wie pan Albin Siwak. Takie dwie historie: dwaj żydowscy bracia ukrywani w czasie wojny, przez polską rodzinę na wsi. Jakiś czas po wojnie, przyjechali i rozstrzelali swoich wybawicieli...
                Zaraz po wybuchu wojny, kilku młodocianych Żydów, napadło na swoich polskich kolegów ze szkoły - torturowali ich, a księdza z parafii ukrzyżowali na ścianie.

Tu można wysłuchać fragment jego książki "Chciałbym dożyć takich dni" www.youtube.com/watch?v=syX2aZHJRKw

Warto też przeczytać "Przedsiębiorstwo holokaust" książkę napisaną przez amerykańskiego historyka żydowskiego pochodzenia Normana Finkelsteina.
              • default Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:23

> No widzisz a moja babcia pomagała żydowskiej rodzinie, cała kamienica wiedziała
                > i nikt nie doniósł. I czego to dowodzi?

Tylko tego, ze akurat w kamienicy Twojej babci mieszkali normalni ludzie. Albo Twoją bababcię poniosła wyobraźnia we wspomnieniach
                • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:34
                  A może było tak ,że tych normalnych było jednak więcej. Nie neguje, że byli tez podli i pazerni, tez znam historie, że jedna chłopka obiecała pomóc Żydówce kasę (złoto) wzięła i poleciała ją wydać. Ale o owej chłopce nikt dobrego zdania we wsi nie miał i raczej spotkał ją ostracyzm. A babci wyobraźnia nie miała co ponosić, żadnych korzyści z tego nie miała a imiona tych żydowskich dzieci pamiętała dobrze. Robiła zresztą w czasie wojny dużo innych nielegalnych rzeczy, cud, że przeżyła. I co pamiętała, zawsze, ktoś ostrzegł jak z lasu wracała i coś było nie tak.
                  • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:41

> A może było tak ,że tych normalnych było jednak więcej.

Na pewno normalnych było najwięcej. Ci ratujący to była mniejszość i ci mordujący też byli mniejszością.

Problem się rodzi, gdy dziś niektórzy wypinają pierś z dumy, powołując się na tamtych ratujących. Sami prezentując... niezbyt chwalebne cechy charakteru.

S.
                    • bistian Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:50
                      snajper55 napisał:

> Na pewno normalnych było najwięcej. Ci ratujący to była mniejszość i ci mordują
                      > cy też byli mniejszością.

Ja bym nie napisał normalnych, tylko bojących się o własne życie i życie rodziny. Reakcją na pojawienie Żydów w okolicy były komentarze, żeby sobie poszli, bo zaraz się dowiedzą Niemcy i wszystkich zabiją. Najczęściej pomagano przeprowadzić gdzieś dalej, a sąsiedzi robili wszystko, żeby nie widzieć tego. Na wsi, to zupełnie nienormalna reakcja, bo zazwyczaj jest spoglądanie czy zagadanie, ale strach był tak wielki, że tak się ludzie zachowywali.
                      • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:58
                        bistian napisał:

> snajper55 napisał:
                        >
                        > > Na pewno normalnych było najwięcej. Ci ratujący to była mniejszość i ci mordują
                        > > cy też byli mniejszością.
                        >
                        > Ja bym nie napisał normalnych, tylko bojących się o własne życie i życie rodzin
                        > y. Reakcją na pojawienie Żydów w okolicy były komentarze, żeby sobie poszli, bo
                        > zaraz się dowiedzą Niemcy i wszystkich zabiją. Najczęściej pomagano przeprowad
                        > zić gdzieś dalej, a sąsiedzi robili wszystko, żeby nie widzieć tego. Na wsi, to
                        > zupełnie nienormalna reakcja, bo zazwyczaj jest spoglądanie czy zagadanie, ale
                        > strach był tak wielki, że tak się ludzie zachowywali.

Użyłem słowa "normalni" gdyż odpowiadałem Stephanii, która napisała "A może było tak ,że tych normalnych było jednak więcej. " Nie wiem jak ich określić jednym słowem. Wtedy wszyscy się bali o siebie i o swe rodziny, i ci pomagający, i ci mordujący. Jak nazwać niepomagających i niemordujących? A tych było najwięcej.

Spotkałem się kiedyś ze sformułowaniem - Żyd w czasie wojny był jak niechciana ciąża. Jakoś mi to zapadło w pamięć.

S.
                        • bistian Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:16
                          snajper55 napisał:

> Użyłem słowa "normalni" gdyż odpowiadałem Stephanii, która napisała "A może był
                          > o tak ,że tych normalnych było jednak więcej. " Nie wiem jak ich określić jedny
                          > m słowem. Wtedy wszyscy się bali o siebie i o swe rodziny, i ci pomagający, i c
                          > i mordujący. Jak nazwać niepomagających i niemordujących? A tych było najwięcej
                          > .
                          >
                          > Spotkałem się kiedyś ze sformułowaniem - Żyd w czasie wojny był jak niechciana
                          > ciąża. Jakoś mi to zapadło w pamięć.

Ja wiem, ale "normalni" w tym kontekście, bardzo nie pasuje. Dlatego ja wolę pisać np. "potwornie wystraszeni". Rozmawiałem z ludźmi, którzy byli świadkami mordów na Żydach przez Niemców. Był strach, gdy Żydzi się pojawiali, a potem, gdy już zostali złapani i rozstrzeliwani, była ulga, że świadków to nie dotyczy. Młodzi nawet potrafili oglądać z daleka egzekucje, starsi nie mieli na to ochoty, bo mieli dużo większe doświadczenie życiowe, więc pewnie wyobraźnia dawała w kość.
                          Sytuacji mordowania przez Polaków, nie znam osobiście. W stronach moich świadków, nie było takich sytuacji, tyle ulgi, ale mam świadomość, że osoby, które w tym uczestniczyły, na pewno się tym nie chwaliły
                          • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:23
                            bistian napisał:

> Ja wiem, ale "normalni" w tym kontekście, bardzo nie pasuje. Dlatego ja wolę pi
                            > sać np. "potwornie wystraszeni". Rozmawiałem z ludźmi, którzy byli świadkami mo
                            > rdów na Żydach przez Niemców. Był strach, gdy Żydzi się pojawiali, a potem, gdy
                            > już zostali złapani i rozstrzeliwani, była ulga, że świadków to nie dotyczy. M
                            > łodzi nawet potrafili oglądać z daleka egzekucje, starsi nie mieli na to ochoty
                            > , bo mieli dużo większe doświadczenie życiowe, więc pewnie wyobraźnia dawała w
                            > kość.
                            > Sytuacji mordowania przez Polaków, nie znam osobiście. W stronach moich świadkó
                            > w, nie było takich sytuacji, tyle ulgi, ale mam świadomość, że osoby, które w t
                            > ym uczestniczyły, na pewno się tym nie chwaliły

Ludzie środka? Ani nie bohaterowie, ani nie mordercy? Wystraszeni byli wszyscy. Nie wiem.

Strach jest całkowicie zrozumiały. Może mnie też tak potraktują? Może pomyślą żem Żyd? Może pomyślą że ich ukrywałem, nakarmiłem? Lepiej być jak najdalej.

Z kolei także wielu z mordujących było na pewno pod presją tych najbardziej agresywnych. Mam na myśli pogromy, nie szmalcownictwo. Chodź Władek, idziemy robić porządek z pejsatymi. Co, nie chcesz???

S.
                    • lella_two Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:10
                      snajper55 napisał:

>
                      > Na pewno normalnych było najwięcej. Ci ratujący to była mniejszość i ci mordują
                      > cy też byli mniejszością.
                      >
                      >
                      > S.

I to jest najtrafniejsza konkluzja. I ci, którzy odmieniają słowo "prawda" przez wszystkie przypadki powinni zrozumieć, że są też trudne prawdy i nie jest bynajmniej patriotą ten, kto im zaprzecza.
                      • melikles Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:47
                        Polska była jedynym chyba okupowanym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła śmierć.
                        • droch Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 21:12
                          Polska była jedynym chyba okupowanym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła śmierć.

Nie, podobne prawo obowiazywało w okupowanej Serbii i na Ukrainie. Co ciekawe, w okupowanej Polsce dotyczyło Generalnego Gubernatorstwa, ale nie ziem wcielonych do Rzeszy.
                        • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 21:21
                          melikles napisał(a):

> Polska była jedynym chyba okupowanym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła śm
                          > ierć.

Jaka Polska? Podziemna? Nie słyszałem aby AK zabijała za pomoc Żydom. Ale może NSZ? To bardziej prawdopodobne.

Kara śmierci za pomoc Żydom obowiązywała w Generalnej Guberni, Serbii, na Podolu, na ziemiach Ukraińskich.

Polecam: dzieje.pl/aktualnosci/kara-smierci-za-ukrywanie-zydow-wywiad-z-prof-andrzejem-zbikowskim

S.
                          • melikles Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 22:49
                            Super, teraz wiem dzięki tobie, Lonia, że śmierć za pomoc Żydom obowiązywała nie w okupowanej Polsce, tylko w takich państwach jak Generalna Gubernia, Podole i Ukraina.
                    • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 22:27
                      Dobra bo wywiązała się dyskusja a ja pisałam na szybko, zmieńmy normalnych na przyzwoitych i tych było więcej. I mówią o tym statystyki jak i dowody anegdotyczne przytaczane przez ludzi, którzy żyli w tamtych czasach.
                      • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 22:34

> Dobra bo wywiązała się dyskusja a ja pisałam na szybko, zmieńmy normalnych na p
                        > rzyzwoitych i tych było więcej. I mówią o tym statystyki jak i dowody anegdotyc
                        > zne przytaczane przez ludzi, którzy żyli w tamtych czasach.

No sorry, ale przyzwoici to byli i ludzie środka i bohaterowie. smile To była krzywa Gaussa.

S.
                        • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 22:49
                          No i tak było, było trochę bohaterów (nagrodzonych medalem sprawiedliwych), większość sie nie wtrącała ale nikogo nie krzywdziła i trochę wyjątkowych szui (co się zdarzają zawsze i wszędzie)
                  • default Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:48
                    Wielki szacunek dla Twojej babci, jednak ja jednak podejrzewam, ze osoby szczerze i bezinteresownie pomagające Żydom były raczej wyjątkiem, a nie regułą. Regułą było ignorowanie, a w drastycznych przypadkach - wydawanie na śmierć. Lub wręcz mordowanie, ale tego nie podciągam pod regułę, tylko jakiś amok, szaleństwo wywołane okolicznościami. Niemniej nie mogące zaistnieć bez uprzedniego ugruntowanego anysemityzmu.
                    • julita165 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:22
                      A moja babcia, pochodzaca z Lodzi gdzie przed wojna z 1/4 to byli Zydzi wiec znala ich dobrze mowila jak trudno bylo ukryc Zyda ( inaczej niz na 5l w szafie) bo oni odrozniali sie na kiliometr. I wcale nie chodzi o jakas szczegolna fizjonomie a zwyczajnie o nieznajomosc jezyka. Ci ktorzy po 1918 nie chodzili do polskoej szkoly po prostu noe znali jezyka. A samych Volksdeutschow bylp dosc zeby na nich wpasc.
                      Ogromna wiekszosc Polakow rzeczywoscie nie rpbila nic, ani nie pomagala ani nie mordowala/wydawala ale to jest normalne! Na akty heroizmu zawsze stac nielicznych. Nieliczni tez to mordercy.
                      • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:27
                        julita165 napisała:

> A moja babcia, pochodzaca z Lodzi gdzie przed wojna z 1/4 to byli Zydzi wiec zn
                        > ala ich dobrze mowila jak trudno bylo ukryc Zyda ( inaczej niz na 5l w szafie)
                        > bo oni odrozniali sie na kiliometr. I wcale nie chodzi o jakas szczegolna fizjo
                        > nomie a zwyczajnie o nieznajomosc jezyka. Ci ktorzy po 1918 nie chodzili do pol
                        > skoej szkoly po prostu noe znali jezyka. A samych Volksdeutschow bylp dosc zeby
                        > na nich wpasc.
                        > Ogromna wiekszosc Polakow rzeczywoscie nie rpbila nic, ani nie pomagala ani nie
                        > mordowala/wydawala ale to jest normalne! Na akty heroizmu zawsze stac nieliczn
                        > ych. Nieliczni tez to mordercy.

Dla Niemców nieznajomość języka polskiego nie była cechą rzucającą się w oczy. smile Czytałem że mieli trudności w rozpoznawaniu tych bez pejsów, jarmułek czy innych rzeczy wyróżniających Żydów. Dlatego potrzebni byli tuziemcy, którzy lepiej się w tym wszystkim orientowali.

S.
                        • julita165 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:41
                          W takiej Lodzi byla tez 1/4 Niemcow. Tutejszych mniej wiecej od 1820r.
                        • riki_i Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:42
                          Część mojej rodziny ze strony ojca miała przed wojną biznesy w Łodzi. Ci ludzie wyczuwali żydowskie pochodzenie na kilometr. Babka mojego ojca (moja prababka) w czasie studiów wciąż wyrzucała mu, dlaczego ma samych kolegów Żydów. Ojciec jej odpowiadał, że chyba jest nienormalna i ma już demencję. Po marcu 1968 r. wszyscy ci koledzy jednak nagle znaleźli się w Izraelu (skąd potem przenieśli się do innych państw).

Nie wydaje mi się, aby ludność pochodzenia niemieckiego w Łodzi (której przed wojną było całkiem sporo), miała inny "nos do Żydów " niż moja prababka czy dość słynny wujo (który notabene ożenił się po wojnie z ocalałą z Holocaustu Żydówką, btw małżeństwo zakończyło się tragicznie , na skutek wojennych traum ona po pewnym czasie popełniła samobójstwo).

Reasumując, mylisz się Snajper55, Niemcom wystarczala pomoc miejscowych Volksdeutschów , nie było potrzeby angażowania Polaków.
                          • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:47
                            riki_i napisał:

> Reasumując, mylisz się Snajper55, Niemcom wystarczala pomoc miejscowych Volksd
                            > eutschów , nie było potrzeby angażowania Polaków.

Nie wszędzie była mniejszość niemiecka, która zapewne potrafiła odróżnić goja od Żyda tak samo dobrze jak Polacy. Zresztą ja nie bez przyczyny nie napisałem "Polacy", napisałem:

"Dlatego potrzebni byli tuziemcy, którzy lepiej się w tym wszystkim orientowali."

S.
      • snajper55 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:12

> I nie dajcie sobie wcisnąć żydowskiego kłamstwa, że to Polacy.

No skądże, to kosmici. Wpadli na grilla. A że lubią Żydów...

S.
        • prawackie_trolliszcze Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:22
          To jest twoja argumentacja? Nie wymaga komentarza.
          • lella_two Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 13:27
            Twoja też nie, wystarczy lektura innych twoich wpisów.
      • gaskama Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 14:25
        Takie pierdolenie wpisuje się w ten sam trend, co negowanie przez wielu istnienia obozów koncentracyjnych.
        • potworia116 Re: 80 rocznica niemieckiego mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:44
          Zgadzam się, dlatego powinno być wycięte przez moderację.
    • riki_i Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 14:40
      Koleżanko lajtova, dla takich jak Ty, czyli wierzących w kłamstwa Grossa itp. służące wyłudzaniu pieniędzy przez międzynarodowe mafie cwaniaków nie mających nic wspólnego z potomkami ofiar (Norman Finkelstein "Przedsiębiorstwo Holocaust") powinien być nałożony specjalny podatek , powiedzmy 1000 zł miesięcznie, przekazywany bezpośrednio na rzecz tych cwanych nowojorskich Żydów. Popierasz ich hucpę , to płać na nich.
      • gaskama Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 14:44
        Nigdy nie mogłam zrozumieć, jak ktoś taki jak ty, ma na tym forum grono wielbicielek.
        • woman_in_love Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:32
          bo to taki podrywacz z ciechocinka, a nie ukrywajmy, czas upływa nawet tu i niegdysiejsze 38 latki z tego forum stały się 50 czy 60 +
          • gaskama Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:34
            No ok, ale teoretycznie z wiekiem rozumu powinno przybywać, no nie?
            • lella_two Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:38
              Może i przybywa... Nie znamy stanu wyjściowego.
            • woman_in_love Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:39
              Z przykrością implikuję, że nie dotyczy to chyba kobiet. Dlatego przyjdzie czas, że to forum stanie się śmietniskiem moherowych beretów, miłośniczek KK i RM oraz turystek parafialnych do mohendjugore (czy jak to się tam nazywa) i Częstochowy.

• gaskama Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:45
                Mnie też zniesmaczyły wątki o posyłaniu dzieci na religie. Nie dziwne, że mamy takie goowno w kraju. Ale nadzieja umiera ostatnia.... może pokolenie naszych dzieci zawalczy z ciemnotą.
      • sumire Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:03
        Oj, riki riki 🤦
      • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:51
        riki_i napisał:

> Koleżanko lajtova, dla takich jak Ty, czyli wierzących w kłamstwa Grossa itp.
        > służące wyłudzaniu pieniędzy przez międzynarodowe mafie cwaniaków nie mających
        > nic wspólnego z potomkami ofiar (Norman Finkelstein "Przedsiębiorstwo Holocaus
        > t") powinien być nałożony specjalny podatek , powiedzmy 1000 zł miesięcznie, pr
        > zekazywany bezpośrednio na rzecz tych cwanych nowojorskich Żydów. Popierasz ic
        > h hucpę , to płać na nich.

Czy wyniki śledztwa IPN, potwierdzające w zasadzie relacje o polskim mordzie na swoich sąsiadach, Żydach, też służą wyłudzaniu pieniędzy przez międzynarodowe mafie cwaniaków nie mającycb nic wspólnego z potomkami ofiar?

Przecież Jedwabne to jeden z wielu pogromów, jeden z wielu mordów dokonanych przez Polaków na Żydach. Miały te mordy miejsce przed wojną, w czasie wojny i po wojnie. Jaki sens jest w zaprzeczeniu oczywistym faktom?

S.
        • riki_i Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:17
          Śledztwa IPN? Tu masz prawdziwe śledztwo
          www.empik.com/powrot-do-jedwabnego-sumlinski-wojciech-kurek-ewa-budzynski-tomasz,p1234316796,ksiazka-p
          • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:26
            riki_i napisał:

> Śledztwa IPN? Tu masz prawdziwe śledztwo
            > www.empik.com/powrot-do-jedwabnego-sumlinski-wojciech-kurek-ewa-budzynski-tomasz,p1234316796,ksiazka-p

To ten od "Niebezpiecznych związków"? Nie, dziękuję. Wolę obiektywnych autorów.

S.
            • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:37
              Snajper potrzebuje tak obiektywnych autorów, jak nasi wspaniali "eksperci" od szczepień ... on tylko takim wierzy wink
            • riki_i [...] 18.09.21, 16:58
      • dramatika [...] 18.09.21, 16:00
        • lajtova [...] 18.09.21, 16:09
          • riki_i Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:17
            Lajtova ma.
    • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:31
      O Jedwabnem mogę pogadać po ekshumacji a nie wróć ekshumacji nie będzie.
      • woman_in_love Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:40
        Ale to Lech Kaczyński to zablokował hehe, twój zbawca.

To teraz cierp.
        • stephanie_harper2 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 15:48
          Jaki mój zbawca, skąd czerpiesz tą dziwną wiedzę. I wcale nie ciepie, ale lubię jak badania naukowe są przeprowadzane rzetelnie a nie pod publikę.
        • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:06
          woman_in_love napisała:

> Ale to Lech Kaczyński to zablokował hehe, twój zbawca.
          >
          > To teraz cierp.

Po pierwsze Lech Kaczyński to żaden mój zbawca, chyba, ze ty go za zbawcę uważasz. Nie rozumiem też dlaczego mam cierpieć. Wstrzymał, to trzeba wznowić. Tam jest prawda, której niektórzy poznać nie chcą. Dlaczego?

Na szczęście są ludzie, którzy o prawdę walczą. A antypolacy wspierający przedsiębiorstwo Holokaust, którym podoba się narracja "Polacy naziści, polskie obozy koncentracyjne" - tak jak riki napisał, niech sami płacą wyłudzaczom z własnej pensji.

• sumire Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:15
            O, jest i pan plagiator, duchowy przywódca "prawdziwych Polaków", Sumliński.
            • hope_25 [...] 18.09.21, 16:39
              • tanebo001 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:41
                Mówienie prawdy nawet przykrej to antypolonizm?
                • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 16:51
                  A czy mówienie prawdy, to antysemityzm?

Jak już wspomniałam, prawda o Jedwabnem jest zakopana w tamtejszej ziemi. To Żydzi bronią, by tej prawdy nie ujawnić światu. Dlaczego?
                  • bistian Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 17:08
                    hope_25 napisał(a):

> A czy mówienie prawdy, to antysemityzm?
                    >
                    > Jak już wspomniałam, prawda o Jedwabnem jest zakopana w tamtejszej ziemi. To Ży
                    > dzi bronią, by tej prawdy nie ujawnić światu. Dlaczego?

Z powodów religijnych.

Ogólnie, to wszystko nie jest takie proste, wojna nie jest prosta, a każdy chce przeżyć.
                    Poczytaj o granatowej policji za okupacji. Nie zgłosili się do służby, groziła im kula ze strony Niemców, musieli uczestniczyć w egzekucjach, a za stratę broni, byli zabijani. Zabijali ich Niemcy i AK, a po wojnie, nowe władze polskie.

pl.wikipedia.org/wiki/Policja_Polska_Generalnego_Gubernatorstwa
                    • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 17:34
                      Nie, nie z powodów religijnych.

Oczywiście, że wojna nie jest prosta, ale nie można oceniać tamtych ludzi z naszej perspektywy, bo nigdy nie wiadomo jak sami zachowalibyśmy się w obliczu utraty życia. Każdy chciał przeżyć, ochronić swoją rodzinę i robił rzeczy, które dziś mogą się nam wydawać karygodne. Ale to zupełnie inny temat.

Natomiast Polacy byli ofiarami tamtej wojny, nie katami i każdy Polak powinien walczyć o prawdę. Ekshumacja w Jedwabnem musi zostać wznowiona, a prawda ujrzeć światło dzienne. Czy wam naprawdę tak przyjemnie, że na zachodzie dzieci uczą się o polakach nazistach? O polskich obozach koncentracyjnych? To kim wy jesteście?

• snajper55 [...] 18.09.21, 18:14
                        • snajper55 [...] 18.09.21, 18:15
                          • dramatika [...] 18.09.21, 18:36
                            • snajper55 [...] 18.09.21, 18:37
                              • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 18:45
                                snajper55 napisał:

> A dlaczego chcesz wycinać???

Jesteś niepełnosprawny umysłowo, czy celowo rozpowszechniasz obrzydliwe sugestie?

Polskie obozy zagłady, polskie obozy śmierci[a] – błędne określenie stosowane w niektórych, szczególnie zachodnich, mediach[1] i publikacjach[2][3][4], w tym również w opracowaniach historycznych[5][6], w odniesieniu do niemieckich, nazistowskich obozów zagłady znajdujących się w granicach okupowanej od 1939 roku przez Niemców Polski, które sugeruje, że zakładali je i zarządzali nimi Polacy[7]

• snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 18:59
                                  dramatika napisał(a):

> Jesteś niepełnosprawny umysłowo, czy celowo rozpowszechniasz obrzydliwe sugestie?

Rozpowszechniam fakty. Publikacja Jana Karskiego o obozach nosiła tytuł "Polish death camp" i warto aby o nim dzieci w szkołach się uczyły.

S.
                                  • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:11
                                    snajper55 napisał:

> Rozpowszechniam fakty. Publikacja Jana Karskiego o obozach nosiła tytuł "Polish
                                    > death camp" i warto aby o nim dzieci w szkołach się uczyły.

Przecież ty nie napisałeś, że "Publikacja Jana Karskiego o obozach nosiła tytuł "Polish death camp", albo że prezydent Obama użył wyrażenia "polskie obozy zagłady", tylko nazwałeś nazistowskie obozy polskimi.

A tak w ogóle, jest jakiś szczególny powód, dla którego tych obozów nie nazwiesz żydowskimi, skoro ginęli w nich głównie Żydzi? Co cię powstrzymuje, skoroś taki mocny w gębie?

• hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:08
                                  To, że jest niepełnosprawny umysłowo, już nieraz pokazał w dyskusji, ale oprócz dna umysłowego wychodzi jeszcze jego nowe, obrzydliwe oblicze. Nie ma sensu wdawać się w dyskusję z takimi ludźmi.
                                  • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:10
                                    hope_25 napisał(a):

> To, że jest niepełnosprawny umysłowo, już nieraz pokazał w dyskusji, ale oprócz
                                    > dna umysłowego wychodzi jeszcze jego nowe, obrzydliwe oblicze. Nie ma sensu wd
                                    > awać się w dyskusję z takimi ludźmi.

Co, prawda się nie podoba? Fakty są niesłuszne? Powinny być inne! big_grin

S.
                            • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 18:42
                              dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                              >
                              >
                              > > Dokładniej - o polskich obozach śmierci.
                              >
                              > Ktoś to wytnie, czy będziemy czekać na koniec weekendu?

Jana Karskiego też chcesz wycinać?

https://oko.press/images/2017/02/Zrzut-ekranu-2017-02-13-o-18.01.02.png

S.
                          • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:15
                            snajper55 napisał:

> Dokładniej - o polskich obozach śmierci.

Widzę, ze moderacja wróciła z weekendu i wycina posty w tym wątku, a tego nie rusza. No chyba ze to sam snajper jako moderator wycina to co mu pasuje?
                            • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:18
                              dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                              >
                              >
                              > > Dokładniej - o polskich obozach śmierci.
                              >
                              > Widzę, ze moderacja wróciła z weekendu i wycina posty w tym wątku, a tego nie r
                              > usza. No chyba ze to sam snajper jako moderator wycina to co mu pasuje?

A dlaczego miałaby wycinać wpis o artykule Jana Karskiego informującego o obozach, który miał tytuł "Polish death camp"??? Uważasz że powinno się wycinać o tym informacje?

S.
                              • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:32
                                snajper55 napisał:

> A dlaczego miałaby wycinać wpis o artykule Jana Karskiego informującego o oboza
                                > ch, który miał tytuł "Polish death camp"??? Uważasz że powinno się wycinać o ty
                                > m informacje?

O czym ty bredzisz? Gdzie w tych zdaniach jest coś o Karskim?

A o polskich obozach zagłady to uczą się dzieci w polskich szkołach.
                                Dokładniej - o polskich obozach śmierci.

Właśnie dla takich cwaniaczków jak ty proponowano penalizację sformułowania "polskie obozy zagłady", ale pewne lobby to zablokowało, żeby nic nie przeszkadzało antypolskiej propagandzie, jakoby to Polacy byli owymi tajemniczymi nazistami.
                                Mozesz się brandzlować swoim poczuciem zajebistości z powodu odkrycia rewelacji, którym nikt nie zaprzecza, że niektórzy Polacy kolaborowali z Niemcami, ale pisanie o "polskich obozach zagłady" to już nie samogwałt, ale zwykłe kures....o.
                        • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:02
                          snajper55 napisał:

> Nie można oceniać tamtych ludzi z naszej perspektywy? To dlaczego oceniamy hitl
                          > erowców? To dlaczego oceniamy stalinowców? Nie trzeba było mordować Żydów aby r
                          > odzinę ochronić.

> Jedni Polacy byli ofiarami, inni - katami, jeszcze inni katami i ofiarami jedno
                          > cześnie. Prawda o Jedwabnem już ujrzała światło dzienne dzięki śledztwu IPN.

Ty naprawdę nie rozumiesz, czy tylko udajesz, że jesteś takim pustym głąbem? A Żydzi to co, wszyscy może byli ofiarami? Jedni byli ofiarami, inni katami swoich własnych braci, nie mówiąc już o mordowaniu Polaków.

Nigdy nie usłyszeliśmy głośno prawdy o Jedwabnem, póki co możemy ją usłyszeć od ostatnich żyjących świadków, którzy widzieli co się wtedy stało. Ale ciebie bardziej interesują klamstwa Grossa i "śledztwo" IPN, którego tak naprawdę nie było. Ale po co ci prawda, ty przecież uwielbiasz wierzyć w bajki, jak w te o bezpieczeństwie i efektywności keczupowania big_grin

Prawda o Jedwabnem wyryta jest na pierwszym pomniku, który stał w miejscu zbrodni, dlatego Żydzi tak bronią się przed wznowieniem ekshumacji:
                          • snajper55 [...] 18.09.21, 19:03
                            • hope_25 [...] 18.09.21, 19:12
                              • snajper55 [...] 18.09.21, 19:25
                                • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:28
                                  snajper55 napisał:

> Ja czegoś bronię??? Podaję fakty.
                                  >

Tak, tak snajper, ty podajesz fakty. Zawsze tylko fakty. Tak samo jak te, że szczepionki są skuteczne, co widzimy na własne oczy w wyszczepionym Izraelu! big_grin
                                  • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:37
                                    hope_25 napisał(a):

> Tak, tak snajper, ty podajesz fakty. Zawsze tylko fakty. Tak samo jak te, że sz
                                    > czepionki są skuteczne, co widzimy na własne oczy w wyszczepionym Izraelu! big_grin

Oczywiście że są skuteczne.

"MZ podało również, że zgony osób zakażonych po upływie 14 dni od pełnego zaszczepienia wyniosły 1,64 proc. wszystkich odnotowanych przypadków zgonów osób zakażonych. "

www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/szczepionka-na-covid-19,ile-osob-zaszczepionych-zachorowalo-i-zmarlo-na-covid-19--nowe-dane,artykul,10752169.html
                                    S.
                                    • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:41
                                      snajper55 napisał:

>
                                      > Oczywiście że są skuteczne.
                                      >

Śnij dalej. Tylko wiesz - sny się kiedyś kończą i trzeba się zmierzyć z rzeczywistością. Będzie ci trudno smile
                                      • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 19:42
                                        hope_25 napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                        >
                                        > >
                                        > > Oczywiście że są skuteczne.
                                        > >
                                        >
                                        > Śnij dalej. Tylko wiesz - sny się kiedyś kończą i trzeba się zmierzyć z rzeczyw
                                        > istością. Będzie ci trudno smile

No i znów fakty cię bolą. Tak cię bolą że aż wycięłaś dane, które podałem. big_grin

S.
                                        • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:07
                                          Nie, nic mnie nie boli, bo faktów nigdzie nie podałeś. Za to ciebie będzie boleć mocno jak już się obudzisz.
                                    • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:14
                                      snajper55 napisał:

> "MZ podało również, że zgony osób zakażonych po upływie 14 dni od pełnego zaszc
                                      > zepienia wyniosły 1,64 proc. wszystkich odnotowanych przypadków zgonów osób zak
                                      > ażonych. "

Najpierw było, że szczepionki chronią w 95%, potem że chronią przed ciężkim przebiegiem, a teraz, że chronią przed zgonem tongue_out
                                      • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:16
                                        dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > "MZ podało również, że zgony osób zakażonych po upływie 14 dni od pełnego
                                        > zaszc
                                        > > zepienia wyniosły 1,64 proc. wszystkich odnotowanych przypadków zgonów os
                                        > ób zak
                                        > > ażonych. "
                                        >
                                        > Najpierw było, że szczepionki chronią w 95%, potem że chronią przed ciężkim prz
                                        > ebiegiem, a teraz, że chronią przed zgonem tongue_out

Nie. Szczepionki chronią przed zachorowaniem, ciężkim zachorowaniem i zgonem. Szczepionki nie chronią przed zakażeniem. Dotyczy to wszystkich szczepionek na wszystkie choroby.

S.
                                        • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:35
                                          snajper55 napisał:

> Nie. Szczepionki chronią przed zachorowaniem, ciężkim zachorowaniem i zgonem.

A to chyba zależy gdzie.

www.irishtimes.com/news/health/covid-54-of-hospital-patients-with-virus-are-fully-vaccinated-1.4670229
                                          Może w Irlandii mieli jakąś trefną partię.
                                          • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:43
                                            dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                            >
                                            >
                                            > > Nie. Szczepionki chronią przed zachorowaniem, ciężkim zachorowaniem i zgo
                                            > nem.
                                            >
                                            > A to chyba zależy gdzie.
                                            >
                                            > www.irishtimes.com/news/health/covid-54-of-hospital-patients-with-virus-are-fully-vaccinated-1.4670229
                                            > Może w Irlandii mieli jakąś trefną partię.

Czy zdajesz sobie sprawę, że gdy wszyscy będą zaszczepieni to 100% hospitalizowanych to będą ludzie zaszczepieni?

Czy wiesz że w Irlandii jest 73% zaszczepionych?

S.
                                            • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:50
                                              snajper55 napisał:

> Czy zdajesz sobie sprawę, że gdy wszyscy będą zaszczepieni to 100% hospitalizow
                                              > anych to będą ludzie zaszczepieni?

Ale jakich hospitalizowanych, skoro szczepionka chroni przed zachorowaniem, nie mówiąc o tym, że chyba powinna chronić przed zachorowaniem wymagającym hospitalizacji?
                                              • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 21:12
                                                dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                                >
                                                >
                                                > > Czy zdajesz sobie sprawę, że gdy wszyscy będą zaszczepieni to 100% hospit
                                                > alizow
                                                > > anych to będą ludzie zaszczepieni?
                                                >
                                                > Ale jakich hospitalizowanych, skoro szczepionka chroni przed zachorowaniem, nie
                                                > mówiąc o tym, że chyba powinna chronić przed zachorowaniem wymagającym hospita
                                                > lizacji?

Czy do ciebie jeszcze nie dotarło, że szczepionka chroni ale nie chroni w 100%?

S.
                                                • dramatika Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 21:16
                                                  snajper55 napisał:

> Czy do ciebie jeszcze nie dotarło, że szczepionka chroni ale nie chroni w 100%?

To co chroni tych niezaszczepionych hospitalizowanych, skoro ich liczba jest porównywalna do liczby osób hospitalizowanych zaszczepionych?
                                                  • snajper55 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 21:23
                                                    dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Czy do ciebie jeszcze nie dotarło, że szczepionka chroni ale nie chroni w
                                                    > 100%?
                                                    >
                                                    > To co chroni tych niezaszczepionych hospitalizowanych, skoro ich liczba jest po
                                                    > równywalna do liczby osób hospitalizowanych zaszczepionych?

Ale liczba osób zaszczepionych (73%) nie jest porównywalna z liczbą osób niezaszczepionych (27%)

S.
                      • boogiecat Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 18.09.21, 20:21
                        hope_25 napisał(a):

> Czy wam naprawdę tak przyjemnie, że na zachodzie dzieci uczą
                        > się o polakach nazistach? O polskich obozach koncentracyjnych?

Gdzie sie czegos takiego uczy w szkolach?
                        • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 19.09.21, 00:19
                          Oglądnij sobie film "Powrót do Jedwabnego" i sama posłuchaj.
                          • boogiecat Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 19.09.21, 09:15
                            Uzywasz tego jako argumentu w dyskusji, oskarzasz na tej podstawie o popelnienie przestepstwa i nawolujesz tu do ukarania ludzi odpowiedzialnych za ten stan rzeczy (sugerujac rozmowcom ze odpowiedzialni sa i oni), nawolujesz tez od poczatku watku o poszukiwanie Prawdy

…a nie jestes w stanie w tej samej dyskusji odpowiedziec konkretnie na konkretne pytanie odnosnie twoich twierdzen, odsylajac mnie do dwugodzinnego filmu zaczynajacego sie zreszta wstepem « Stworzmy historie ».

Czyli histeryzujesz i manipulujesz podpierajac sie wyimaginowanymi/naciagnietymi/zdeformowanymi/przesadzonymi/wyciagnietymi z kontekstu « faktami ».

Czyz nie z tym samym twierdzisz, ze walczysz?
                            • hope_25 Re: 80 rocznica mordu w Jedwabnym 19.09.21, 11:24
                              Nie będę ci odpowiadać na pytanie, bo po co?
                              Nie jesteś w stanie poświęcić 1,5 h na oglądnięcie filmu, to po co ci moja odpowiedź. Ty manipulantko prawdę masz jedną, tylko ona nie jest "wyimaginowana/naciągnięta/zdeformowana/przesadzona ..."