Dodaj do ulubionych

Wróciłam dzisiaj z wywiadówki.

15.09.21, 19:34
Gdzie te wszystkie ematki co to masowo dzieci wypisują z religii i wdż? Bo na pewno nie u mnie w miasteczku. Syn klasa szósta, szkoła rejonowa, małe miasteczko 40 tys. ludzi. Pani wychowawczyni zaczęła temat zwolnień z wf, wdż i religii - że jak ktoś chce, to można sobie pobrać wniosek w sekretariacie i zwolnić dziecko. Na co jedna matka, że o co chodzi z tym wdż, bo jej córka płakała w domu że ona tam już nie wróci, i ma ja wypisac. Inne matki właczyły sie do rozmowy, że faktycznie, pani krzyczy i jest opryskliwa. I co z tym zrobić, i czy dzieci faktycznie mówią prawdę, a może to przez to, że słyszały że to są zajęcia nieobowiązkowe i teraz kombinują jak nie chodzić. Po czym zgodnie chórem stwierdziły, że dzieciom sie teraz w doopach przewraca, że wdż to przedmiot jak każdy inny, kto to widział żeby dziecko stwierdziło że nie chce chodzic na jakieś zajecia, może jeszcze na religie tez za chwilę nie będzie chciało chodzić? Ma chodzić i koniec kropka.
Btw, moje dziecko na wdż chodzi (nie zgłaszało protestu co do tego przedmiotu) natomiast religię oprotestowal i nie chodzi (czyli teraz jestem ta niedobra matka co to jej dziecko na leb wchodzi zapewne). No cóż.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 19:43
      Pojęcia nie mam gdzie są te matki. Ja moich nie wypisuję z religii, bo ich nie zapisywałam. Z WDŻ też nie, bo sensowna osoba prowadzi. Zresztą w tym semestrze żaden nie ma.
    • marcowa_aprilla Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 19:47
      U mnie syn jedyny w klasie nie chodzi na religie, tez miasto 40tys. Pewnie po komunii ktos dolaczy.
    • magia Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 19:50
      nas wychowawczyni poinformowała, ze kto nie chce religii to moze miec w tym czasie geografię. dzieki temu godzine wcześniej skonczyc lekcje (geografia normalnie w planie jest ostania lekcja po religii). Jak myslicie? tlumy beda na religii?
      • em_em71 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:25
        U nas zamist wdż zajęcia uzupełniające, bo chetnych nie bylo. Jesli chodzi o religię, moje nie chodzi, ale jest w mniejszości /ci co chodzą, tłumaczą, ze przyda się 5/6 do średniej/.
    • odnawialna Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 19:57
      U mnie wieś, w ciągu ostatnich 2 lat wypisały się 3 osoby. Wiem, ze chciałoby więcej, ale rodzice nie pozwolą.
      Jeśli chodzi o wdż zamierzam się mocno temu przyglądać. Córka mnie wypytywała o seks i przy okazji dowiedziałam się, że pani na wdż nagadała dziewczynkom jakoby od długiego i nagiego przytulania (chyba o petting chodziło?) można zajść w ciążę. Na szczęście moja przychodzi i dopytuje.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:15
        Długie i magię przytulanie, i to mówi osoba wykształcona dzieciom już dość rozumnym?
        To tak samo żałosne jak to, że dzieci znajduje się w kapuście, przynosi je bocian czy coś w tym stylu.
    • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:03
      Ja nie wiem, kto chodzi, kto nie, bo na wywiadówce takich spraw nie załatwiamy akurat. Deklaracje na wdż przyszły librusem. Nie zapisywalam nigdy, wiec z niczego nie muszę wypisywac
      • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:25
        haha odwołuję, dzieciak mi daje kartkę, że zmieniłam zdanie i wypisuję z rel. big_grin big_grin Zakładam, ze to nieporozumienie, bo zmiana wychowawcy i pewnie dostali wszyscy jak leci.
      • little_fish Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:30
        Z WDŻ akurat trzeba wypisać, jeśli dziecko nie ma chodzić.
        • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:33
          a z reli nie a naginają to nagminnie, ze az zeby bolą. takie stawianie kilkunastu malutkich niezgodnych z prawem przeszkód, żeby dzieci na tej reli zatrzymać
          • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:44
            no mojego nie zatrzymują, bo nigdy nie chodził, nawet w przedszkolu
        • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:43
          nie trzeba wypisać, trzeba zadeklarować: chodzi/nie chodzi. Wypisać możesz z czegoś, an co wcześniej zapisałaś. ja nigdy nie zapisywałam ani na rel. ani na wdż
          • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:46
            o wdż są inne przepisy. nie ma się co kłócić, tam trzeba wypisac. o religii/etyce są inne.
            • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:59
              Mylisz się, dostałam takie oto pisemko do wypełnienia, wysłałą nauczycielka prowadząca przedmiot. Jak widzisz mam się zgodzić zeby chodziło, albo nie zgodzić, a nie wypisać.

DEKLARACJA RODZICÓW

Będąc odpowiedzialnym za wychowanie mojego dziecka wyrażam zgodę / nie wyrażam zgody na uczestnictwo

.............................................................................................................
              imię i nazwisko dziecka, klasa

w zajęciach z przedmiotu „ Wychowanie do życia w rodzinie” realizowanych przez.......
              • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:04
                pisemko ze szkoły to nie podstawa prawna. te ich pisemka nie trzymają się kupu. ważne jest to, że żeby nie chodzić na wdż, trzeba coś tam podpisać. a na religię podpisać jak się chce chodzić. odwrotna kolejność.
              • sol_13 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:05
                My takie samo mieliśmy odnośnie religii na rozpoczęciu 1 klasy sp.
                • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:13
                  o 1 sp to milion lat temu, w innej szkole, już nie pamiętam jak było z religią
              • little_fish Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:11
                Pisemko jest dziełem szkoły. Podobnie jak wiele pisemek odnośnie religii. Przepisy mówią następująco
                "§ 4. 1.
                Uczeń niepełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli jego rodzice zgłoszą dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację z udziału ucznia w zajęciach.
                Powiązane dokumenty
                2. Uczeń pełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli zgłosi dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację ze swojego udziału w zajęciach."
                Rezygnacja z udziału to właśnie wypisanie. Gdyż w przeciwieństwie do religii/etyki na WDŻ wpisywani są wszyscy z automatu.
                • szmytka1 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:15
                  no dobra, macie rację
              • slonko1335 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:15
                Nie myli. Na wdz dzieci są zapisane z automatu i trzeba je wypisac. Na reke/etykę trzeba zapisać.
    • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:04
      u nas masa wypisanych. na religię już nie chodzi pół. a jak to drugie pól się kapnie, że można to jeszcze będzie więcej chętnych.
      • ponis1990 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:16
        Chętnych u nas też sporo, wlaśnie gadałam z synem. Ale rodzice im nie pozwolą ;p
        • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:24
          nad rodzicami trzeba pracować. smile dzieci się nawzajem namawiają pracują nad rodzicami. ziarnko do ziarnka i w końcu przestaną tam łazić, ile można.
    • ciri_77 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:28
      Córka w drugiej klasie liceum, religia na dwóch ostatnich godzinach w piątek. Uczęszczają chyba 3 osoby.
      • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:29
        nie powinno jej być, powinna być międzyklasowa (bo jest mniej niż &). ale szkoła nagina tyle przepisów, jeden w te czy we wtę nie gra już roli.
        • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:32
          miało być 7 smile
          • ciri_77 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:01
            W zeszłym roku była między lekcjami oraz młodzież przed bierzmowaniiem to frekwencja była większa. Plan układali na podstawie zeszłorocznych deklaracji, ponoć wychowawczyni zaskoczona ( my jakoś nie)
            • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:03
              tylko wiesz, prowadzący zajęcia ma w ten sposób zapewnione godziny, których technicznie nie powinien mieć. nie dość że to finansujemy to jeszcze tu nie powinno być tych godzin. jak się połączy kilka klas to katechecie może odpaść nawet pół etatu.
    • slonko1335 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:57
      Moi nie chodzą ani na religię ani na wdz. Syn nie chodzi także na etykę, starsza chodzi na etykę.
    • sol_13 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 20:58
      3 kl sp, W-wa. Na religię nie chodzi 5 osób z 20 w klasie. Wdż jeszcze na szczęście nie mamy.
    • birch70 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:06
      W tym roku u córki ( 2 kl. LO) na religię chodzą dwie osoby, na wdż - nikt. W stosunku do ubiegłego roku postęp ogromny - z religii wypisało się kilkanaście osób 😀 👍

• bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:10
        gratulacje!
      • makiesza Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:24
        U nas 4 klasa sp - 5 osób chodzi na 18.
    • runny.babbit Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:22
      Nasze szóste klasy mają religię łączoną, ze względu na niską liczbę chętnych.
      • bib24 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 21:24
        to jest dopiero sukces!
        • runny.babbit Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 22:04
          Sama się zdziwiłam. I teraz wszystkie nieobowiązkowe lekcje są na początku lub końcu😏
    • savignonblanc Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 22:11
      Ja wypisałam.
    • asia_i_p Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 22:15
      Może to kwestia podstawówka vs liceum? Z mojej 22-osobowej klasy licealnej na religii została czwórka.
    • panna.w.paski Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 22:18
      W przedszkolnej grupie mojego syna (5- i 6-latki) na religię nie chodzi 10 osób z 24 - rekordowo dużo wg słów pani wychowawczyni. Najczęściej nie chodzi po 2-3 dzieci w grupie.. Wrocław, przedszkole publiczne.
      Syn miał kontakt z księdzem, kiedy ten przyszedł pewnego dnia na zastępstwo. Puszczał dzieciom bajki o Kojocie i Zającu (??), opowiadał o Jezusie, który umarł na krzyżu i o tym, że wiatr to oddech zmarłych. Poza tym wg słów syna robił dziwne miny i nie był dla nich miły. Kiedy następny raz syn go zobaczył to powiedział, że nie chce iść do tego pana - nawet jeszcze pani zabrała dzieci niechodzące na religię do innej sali. I tak oto ominęła nas rozmowa pt. dlaczego nie chodzę na religię? bo syn po prostu zagłosował nogami.
      Dziś na WhatsApp jedna z mam napisała, że będzie chciała wypisać syna - chyba właśnie ze względu na kontrowersyjnego księdza. Cóż mówić, moje antyklerykalne serduszko pika i się raduje.
      • panna.w.paski Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 15.09.21, 22:19
        Errata: nawet jeszcze zanim pani zabrała
    • hanusinamama Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 16.09.21, 20:47
      U mnie szkoła w Łodzi. Zmieniany bedzie plan bo w klasach od 4 w góre za mało dzieci (<7) zeby sie odbywała lekcja religii dla jednej klasy. Będą łaczyć. I religia wylatuje wtedy na 7-8 godzine lekcyjną, wiec kolejni zrezygnują.
      Ale podobno w Łodzi to dość częste.
      • sol_13 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 16.09.21, 20:48
        Uuu a to niezgodne z wytycznymi covidowymi, łączyć zajęcia między klasami.
    • anorektycznazdzira Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 16.09.21, 23:17
      No paczpani. A u nas chór matek gremialnie upewniał się, że pani na pewno ma ich rezygnację z religii, a matka nowego ucznia wołała o kartkę, żeby go koniecznie wypisać (tak, nasza szkoła łamie prawo i oczekuje wypisywania).
      Czyli są u nas te matki, co pytasz.
    • paulownia88 Re: Wróciłam dzisiaj z wywiadówki. 17.09.21, 06:13
      A to można ot tak, po prostu z wf wypisać?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka